07-28-2025 9:30
Κέρκυρα
07-28-2025 9:25
Κέρκυρα
07-28-2025 9:16
Επικαιρότητα
07-28-2025 8:48
Εκπαίδευση
07-28-2025 8:38
Εκπαίδευση
- Κατηγορία: Εκπαίδευση
Νέο τσουνάμι συμπαράστασης στην Έφη Λάζου που διώκεται για την παράσταση «Η Άννα Φρανκ συνομιλεί με τα παιδιά της Παλαιστίνης

Νέο τσουνάμι συμπαράστασης στην Έφη Λάζου που διώκεται για την παράσταση «Η Άννα Φρανκ συνομιλεί με τα παιδιά της Παλαιστίνης
Δεκάδες εκαπιδευτικά και άλλα σωαντεία συνεχίζουν να εκφράζουν "την πλήρη και αμέριστη συμπαράστασή του προς τη συνάδελφο Έφη Λάζου, θεατρολόγο και πρόεδρο του ΣΕΠΕ Ζακύνθου, η οποία έχει κληθεί σε Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ), με αφορμή το περιεχόμενο της θεατρικής παράστασης: «Η Άννα Φρανκ συνομιλεί με τα Παιδιά της Παλαιστίνης», που παρουσιάστηκε με επιτυχία στις 26 και 27 Ιουνίου 2025 στο Θέατρο του Σαρακινάδου, στο πλαίσιο του Θεατρικού Εργαστηρίου ΦΙΕΡΑ.
Η παράσταση πραγματοποιήθηκε, μάλιστα, εκτός υπηρεσιακού πλαισίου –με όλες τις απαραίτητες άδειες, δεν συνδέεται καν με το δημόσιο σχολείο και συμμετείχαν σε αυτή παιδιά του παιδικού και εφηβικού τμήματος του εργαστηρίου. Το περιεχόμενο ήταν προσαρμοσμένο στις παιδαγωγικές αρχές και στα πανανθρώπινα ιδανικά της ειρήνης, της αλληλεγγύης και της ανθρωπιάς και η θεατρική πράξη ήταν μια αυθεντική καλλιτεχνική και παιδαγωγική πρωτοβουλία που δημιουργήθηκε με υψηλό αίσθημα παιδαγωγικής ευθύνης, με σκοπό την ευαισθητοποίηση των παιδιών και του κοινού γύρω από τη βία, τον παραλογισμό του πολέμου και τις καταπατήσεις των δικαιωμάτων των παιδιών παγκοσμίως"
Ενδεικτικά παραθέτουμε:Α', Β΄ ΕΛΜΕ Αθήνας, Ε’ ΕΛΜΕ ΑΝ. ΑΤΤΙΚΗΣ, Ε΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. «Ηρώ Κωνσταντοπούλου», Ζ΄ Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Θεσσαλονίκης
Α΄ Ε.Λ.Μ.Ε. ΑΘΗΝΑΣ
ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΣΕΠΕ ΖΑΚΥΝΘΟΥ
ΕΦΗ ΛΑΖΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
« Η ΑΝΝΑ ΦΡΑΝΚ ΣΥΝΟΜΙΛΕΙ ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗΣ»
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Α ΕΛΜΕ ΑΘΗΝΑΣ εκφράζει την πλήρη και αμέριστη συμπαράστασή του προς τη συνάδελφο Εφη Λάζου, θεατρολόγο και πρόεδρο του ΣΕΠΕ Ζακύνθου, η οποία έχει κληθεί σε Ενορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ), με αφορμή το περιεχόμενο της θεατρικής παράστασης: «Η Αννα Φρανκ συνομιλεί με τα Παιδιά της Παλαιστίνης», που παρουσιάστηκε με επιτυχία στις 26 και 27 Ιουνίου 2025 στο Θέατρο του Σαρακινάδου, στο πλαίσιο του Θεατρικού Εργαστηρίου ΦΙΕΡΑ.
Η παράσταση πραγματοποιήθηκε, μάλιστα, εκτός υπηρεσιακού πλαισίου-με όλες τις απαραίτητες άδειες-, δεν συνδέεται καν με το δημόσιο σχολείο και συμμετείχαν σε αυτή παιδιά του παιδικού και εφηβικού τμήματος του εργαστηρίου. Το περιεχόμενο ήταν προσαρμοσμένο στις παιδαγωγικές αρχές και στα πανανθρώπινα ιδανικά της ειρήνης, της αλληλεγγύης και της ανθρωπιάς και η θεατρική πράξη ήταν μια αυθεντική καλλιτεχνική και παιδαγωγική πρωτοβουλία που δημιουργήθηκε με υψηλό αίσθημα παιδαγωγικής ευθύνης, με σκοπό την ευαισθητοποίηση των παιδιών και του κοινού γύρω από τη βία, τον παραλογισμό του πολέμου και τις καταπατήσεις των δικαιωμάτων των παιδιών παγκοσμίως.
Το γεγονός ότι η συνάδελφος στοχοποιείται και υπόκειται σε πειθαρχικό έλεγχο λόγω της καλλιτεχνικής αναφοράς στο δράμα των παιδιών της Παλαιστίνης,
αποτελεί σαφή προσπάθεια λογοκρισίας και ποινικοποίησης της τέχνης και της παιδαγωγικής ελευθερίας, γενικότερα δε της ελευθερίας του λόγου.
Η δίωξη της Έφης Λάζου είναι καθαρά πολιτική και στοχοποιείται, γιατί μέσα από το έργο διδάσκει τις αξίες της ειρήνης, της ελευθερίας, της εναντίωσης στο άδικο και την καταπίεση. Όπως στοχοποιήθηκε η Έλευθερία Παλαιστίδου, γιατί, στα πλαίσια της διεθνούς ημέρας ειρήνης, έφτιαξε με τις/τους μαθήτριες/τές της, μια εικαστική δημιουργία, που, ανάμεσα στα άλλα, έγραφε Λευτεριά στην Παλαιστίνη. Έίτε εντός είτε εκτός δημόσιας υπηρεσίας, αποδεικνύεται, ότι η οποιαδήποτε αναφορά εκπαιδευτικού στη χώρα μας στο δράμα του Παλαιστινιακού λαού, οδηγεί σε πειθαρχική δίωξη.
Όταν διεθνείς οργανισμοί, όπως ο ΟΗΕ, η UNICEF και η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλουν μαζικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα, η κλήση σε απολογία μιας εκπαιδευτικού, επειδή πραγματεύεται το θέμα αυτό μέσα από την Τέχνη είναι βαθιά αντιδημοκρατική και αναχρονιστική.
Σύμφωνα με δήλωση της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ (2024):«Η κατάσταση στη Γάζα αποτελεί ανθρωπιστικό εφιάλτη, με επιθέσεις κατά αμάχων –συμπεριλαμβανομένων παιδιών– που συνιστούν πιθανόν εγκλήματα πολέμου. Το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο επιτάσσει την προστασία των αμάχων και, ιδίως, των παιδιών. Όι παραβάσεις αυτές δεν μπορούν να αγνοηθούν.»
Η συγκεκριμένη παράσταση δέχτηκε αρχικά απαράδεκτες, στοχοποιημένες και συκοφαντικές επιθέσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στη συνέχεια η Δ/νση ΠΈ Ζακύνθου προχώρησε στην κλήση της συναδέλφου σε ΈΔΈ, χωρίς καμία παιδαγωγική ή νομική βάση.
Γι’ αυτό άλλωστε, ακόμα και στην κλήση της για απολογία, δεν αναφέρεται πουθενά συγκεκριμένα το πειθαρχικό παράπτωμα για το οποίο κατηγορείται. Η ενέργεια αυτή ανοίγει ένα πολύ επικίνδυνο δρόμο λογοκρισίας και ελέγχου της ελεύθερης σκέψης και δράσης των εκπαιδευτικών, εντός και εκτός υπηρεσίας, που θυμίζει άλλες εποχές.
Ταυτόχρονα, πληθαίνουν οι σκηνές όπου Ισραηλινοί στη χώρα μας συμπεριφέρονται ως έποικοι, με τρομακτική αλαζονεία που τους δίνει η
στήριξη των ισχυρών του κόσμου και της ελληνικής κυβέρνησης, απαιτώντας ακόμα και την εκδίωξη των παιδιών από τα κολυμβητήρια για να προπονούνται οι ομάδες τους, όπως στον Βόλο ή με την αστυνομία να κυνηγά και να συλλαμβάνει στον ηλεκτρικό ανθρώπους που συμμετείχαν σε πορεία για την Παλαιστίνη στο κέντρο της Αθήνας.
Η Έφη Λάζου διώκεται γιατί διδάσκει για την ειρήνη, την αλληλεγγύη, την ανθρωπιά. Διώκεται γιατί μιλά για το δράμα των παιδιών της Παλαιστίνης σε μια περίοδο που επιχειρείται μια ξεκάθαρη προσπάθεια φίμωσης και καταστολής όλων όσων καταγγέλλουν τη γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού, όλων όσων ονοματίζουν τους υπαίτιους αυτής τη γενοκτονίας και στέκονται απέναντί της με κάθε τρόπο, στα σχολεία, τα λιμάνια, στους δρόμους και τις γειτονιές
Ως Διοικητικό Συμβούλιο:
- Καταγγέλλουμε την αναιτιολόγητη κλήση σε Έ.Δ.Έ της συναδέλφου.
- Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι δεν έχει διαπράξει κανένα πειθαρχικό παράπτωμα.
- Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα κάθε εκπαιδευτικού να εκφράζεται ελεύθερα μέσω της Τέχνης και του Πολιτισμού. Το δικαίωμα και την υποχρέωση να διδάσκει την ιστορική αλήθεια.
- Απαιτούμε την άμεση ανάκληση της ΕΔΕ και την πλήρη προστασία της συναδέλφου από κάθε μορφή στοχοποίησης .
Οποιαδήποτε προσπάθεια λογοκρισίας και ποινικοποίησης της τέχνης και της ελευθερίας του λόγου, πλήττει όχι μόνο τον παιδαγωγικό ρόλο του εκπαιδευτικού, αλλά και τις ίδιες τις θεμελιώδεις αρχές της δημοκρατίας που προστατεύονται και από το Σύνταγμα.
Καλούμε όλους τους συναδέλφους να συνεχίσουμε να διδάσκουμε τους μαθητές μας την ιστορική αλήθεια, να τους μπολιάζουμε με αξίες και ιδανικά . Μαζί με τους γονείς και τους μαθητές μας, να δυναμώσουμε ακόμα περισσότερο την αλληλεγγύη στον Παλαιστινιακό λαό.
Β΄ ΕΛΜΕ Αθήνας
ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΣΕΠΕ ΖΑΚΥΝΘΟΥ ΕΦΗ ΛΑΖΟΥ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ «Η ΑΝΝΑ ΦΡΑΝΚ ΣΥΝΟΜΙΛΕΙ ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗΣ»
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Β΄ ΕΛΜΕ Αθήνας εκφράζει την πλήρη και αμέριστη συμπαράστασή του προς τη συνάδελφο Έφη Λάζου, θεατρολόγο και πρόεδρο του ΣΕΠΕ Ζακύνθου, η οποία έχει κληθεί σε Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ), με αφορμή το περιεχόμενο της θεατρικής παράστασης: «Η Άννα Φρανκ συνομιλεί με τα Παιδιά της Παλαιστίνης», που παρουσιάστηκε με επιτυχία στις 26 και 27 Ιουνίου 2025 στο Θέατρο του Σαρακινάδου, στο πλαίσιο του Θεατρικού Εργαστηρίου ΦΙΕΡΑ.
Η παράσταση πραγματοποιήθηκε, μάλιστα, εκτός υπηρεσιακού πλαισίου –με όλες τις απαραίτητες άδειες, δεν συνδέεται καν με το δημόσιο σχολείο και συμμετείχαν σε αυτή παιδιά του παιδικού και εφηβικού τμήματος του εργαστηρίου. Το περιεχόμενο ήταν προσαρμοσμένο στις παιδαγωγικές αρχές και στα πανανθρώπινα ιδανικά της ειρήνης, της αλληλεγγύης και της ανθρωπιάς και η θεατρική πράξη ήταν μια αυθεντική καλλιτεχνική και παιδαγωγική πρωτοβουλία που δημιουργήθηκε με υψηλό αίσθημα παιδαγωγικής ευθύνης, με σκοπό την ευαισθητοποίηση των παιδιών και του κοινού γύρω από τη βία, τον παραλογισμό του πολέμου και τις καταπατήσεις των δικαιωμάτων των παιδιών παγκοσμίως.
Το γεγονός ότι η συνάδελφος στοχοποιείται και υπόκειται σε πειθαρχικό έλεγχο λόγω της καλλιτεχνικής αναφοράς στο δράμα των παιδιών της Παλαιστίνης, αποτελεί σαφή προσπάθεια λογοκρισίας και ποινικοποίησης της τέχνης και της παιδαγωγικής ελευθερίας, γενικότερα δε της ελευθερίας του λόγου. Η δίωξη της Έφης Λάζου είναι καθαρά πολιτική και στοχοποιείται γιατί μέσα από το έργο διδάσκει τις αξίες της ειρήνης, της ελευθερίας, της εναντίωσης στο άδικο και την καταπίεση. Όπως στοχοποιήθηκε η Ελευθερία Παλαιστίδου, γιατί, στα πλαίσια της διεθνούς ημέρας ειρήνης, έφτιαξε με τις/τους μαθήτριες/τές της, μια εικαστική δημιουργία, που, ανάμεσα στα άλλα, έγραφε «Λευτεριά στην Παλαιστίνη». Είτε εντός είτε εκτός δημόσιας υπηρεσίας, αποδεικνύεται, ότι η οποιαδήποτε αναφορά εκπαιδευτικού στη χώρα μας στο δράμα του Παλαιστινιακού λαού, οδηγεί σε πειθαρχική δίωξη.
Όταν διεθνείς οργανισμοί, όπως ο ΟΗΕ, η UNICEF και η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλουν μαζικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα, η κλήση σε απολογία μιας εκπαιδευτικού, επειδή πραγματεύεται το θέμα αυτό μέσα από την Τέχνη είναι βαθιά αντιδημοκρατική και αναχρονιστική. Σύμφωνα με δήλωση της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ (2024): «Η κατάσταση στη Γάζα αποτελεί ανθρωπιστικό εφιάλτη, με επιθέσεις κατά αμάχων –συμπεριλαμβανομένων παιδιών– που συνιστούν πιθανόν εγκλήματα πολέμου. Το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο επιτάσσει την προστασία των αμάχων και, ιδίως, των παιδιών. Οι παραβάσεις αυτές δεν μπορούν να αγνοηθούν.»
Η συγκεκριμένη παράσταση δέχτηκε αρχικά απαράδεκτες, στοχοποιημένες και συκοφαντικές επιθέσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στη συνέχεια η Διεύθυνση ΠΕ Ζακύνθου προχώρησε στην κλήση της συναδέλφου σε ΕΔΕ, χωρίς καμία παιδαγωγική ή νομική βάση. Γι’ αυτό άλλωστε, ακόμα και στην κλήση της για απολογία, δεν αναφέρεται πουθενά συγκεκριμένα το πειθαρχικό παράπτωμα για το οποίο κατηγορείται. Η ενέργεια αυτή ανοίγει ένα πολύ επικίνδυνο δρόμο λογοκρισίας και ελέγχου της ελεύθερης σκέψης και δράσης των εκπαιδευτικών, εντός και εκτός υπηρεσίας, που θυμίζει άλλες εποχές.
Ως Διοικητικό Συμβούλιο:
- Καταγγέλλουμε την αναιτιολόγητη κλήση σε ΕΔΕ της συναδέλφου.
- Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι δεν έχει διαπράξει κανένα πειθαρχικό παράπτωμα.
- Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα κάθε εκπαιδευτικού να εκφράζεται ελεύθερα μέσω της Τέχνης και του Πολιτισμού. Το δικαίωμα και την υποχρέωση να διδάσκει την ιστορική αλήθεια.
- Απαιτούμε την άμεση ανάκληση της ΕΔΕ και την πλήρη προστασία της συναδέλφου από κάθε μορφή στοχοποίησης.
Οποιαδήποτε προσπάθεια λογοκρισίας και ποινικοποίησης της τέχνης και της ελευθερίας του λόγου, πλήττει όχι μόνο τον παιδαγωγικό ρόλο του εκπαιδευτικού, αλλά και τις ίδιες τις θεμελιώδεις αρχές της δημοκρατίας που προστατεύονται και από το Σύνταγμα.
Καλούμε όλους τους συναδέλφους να συνεχίσουμε να διδάσκουμε τους μαθητές μας την ιστορική αλήθεια, να τους μπολιάζουμε με αξίες και ιδανικά. Μαζί με τους γονείς και τους μαθητές μας, να δυναμώσουμε ακόμα περισσότερο την αλληλεγγύη στον Παλαιστινιακό λαό.
Ε’ ΕΛΜΕ ΑΝ. ΑΤΤΙΚΗΣ
ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΣΕΠΕ ΖΑΚΥΝΘΟΥ ΕΦΗ ΛΑΖΟΥ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
« Η ΑΝΝΑ ΦΡΑΝΚ ΣΥΝΟΜΙΛΕΙ ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗΣ»
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ε’ ΕΛΜΕ Αν. Αττικής εκφράζει την πλήρη και αμέριστη συμπαράστασή του προς τη συνάδελφο Έφη Λάζου, θεατρολόγο και πρόεδρο του Συλλόγου μας, η οποία έχει κληθεί σε Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ), με αφορμή το περιεχόμενο της θεατρικής παράστασης: «Η Άννα Φρανκ συνομιλεί με τα Παιδιά της Παλαιστίνης», που παρουσιάστηκε με επιτυχία στις 26 και 27 Ιουνίου 2025 στο Θέατρο του Σαρακινάδου, στο πλαίσιο του Θεατρικού Εργαστηρίου ΦΙΕΡΑ.
Η παράσταση πραγματοποιήθηκε εκτός υπηρεσιακού πλαισίου-με όλες τις απαραίτητες άδειες-, δεν συνδέεται με το δημόσιο σχολείο και συμμετείχαν σε αυτή παιδιά του παιδικού και εφηβικού τμήματος του εργαστηρίου. Το περιεχόμενο ήταν προσαρμοσμένο στις παιδαγωγικές αρχές και στα πανανθρώπινα ιδανικά της ειρήνης, της αλληλεγγύης και της ανθρωπιάς και η θεατρική πράξη ήταν μια αυθεντική καλλιτεχνική και παιδαγωγική πρωτοβουλία που δημιουργήθηκε με υψηλό αίσθημα παιδαγωγικής ευθύνης, με σκοπό την ευαισθητοποίηση των παιδιών και του κοινού γύρω από τη βία, τον παραλογισμό του πολέμου και τις καταπατήσεις των δικαιωμάτων των παιδιών παγκοσμίως.
Το γεγονός ότι η συνάδελφος στοχοποιείται και υπόκειται σε πειθαρχικό έλεγχο λόγω της καλλιτεχνικής αναφοράς στο δράμα των παιδιών της Παλαιστίνης, αποτελεί σαφή προσπάθεια λογοκρισίας και ποινικοποίησης της τέχνης και της παιδαγωγικής ελευθερίας, γενικότερα δε της ελευθερίας του λόγου. Η δίωξη της Έφης Λάζου είναι καθαρά πολιτική και στοχοποιείται, γιατί μέσα από το έργο διδάσκει τις αξίες της ειρήνης, της ελευθερίας, της εναντίωσης στο άδικο και την καταπίεση. Όπως στοχοποιήθηκε η Ελευθερία Παλαιστίδου, γιατί, στα πλαίσια της διεθνούς ημέρας ειρήνης, έφτιαξε με τις/τους μαθήτριες/τές της, μια εικαστική δημιουργία, που, ανάμεσα στα άλλα, έγραφε Λευτεριά στην Παλαιστίνη. Είτε εντός είτε εκτός δημόσιας υπηρεσίας, αποδεικνύεται, ότι η οποιαδήποτε αναφορά εκπαιδευτικού στη χώρα μας στο δράμα του Παλαιστινιακού λαού, οδηγεί σε πειθαρχική δίωξη.
Όταν διεθνείς οργανισμοί, όπως ο ΟΗΕ, η UNICEF και η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλουν μαζικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα,
η κλήση σε απολογία μιας εκπαιδευτικού, επειδή πραγματεύεται το θέμα αυτό μέσα από την Τέχνη είναι βαθιά αντιδημοκρατική και αναχρονιστική.
Σύμφωνα με δήλωση της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ (2024):«Η κατάσταση στη Γάζα αποτελεί ανθρωπιστικό εφιάλτη, με επιθέσεις κατά αμάχων –συμπεριλαμβανομένων παιδιών– που συνιστούν πιθανόν εγκλήματα πολέμου. Το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο επιτάσσει την προστασία των αμάχων και, ιδίως, των παιδιών. Οι παραβάσεις αυτές δεν μπορούν να αγνοηθούν.»
Η συγκεκριμένη παράσταση δέχτηκε αρχικά απαράδεκτες, στοχοποιημένες και συκοφαντικές επιθέσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στη συνέχεια η Δ/νση ΠΕ Ζακύνθου προχώρησε στην κλήση της συναδέλφου σε ΕΔΕ, χωρίς καμία παιδαγωγική ή νομική βάση. Γι’ αυτό άλλωστε, ακόμα και στην κλήση της για απολογία, δεν αναφέρεται πουθενά συγκεκριμένα το πειθαρχικό παράπτωμα για το οποίο κατηγορείται. Η ενέργεια αυτή ανοίγει ένα πολύ επικίνδυνο δρόμο λογοκρισίας και ελέγχου της ελεύθερης σκέψης και δράσης των εκπαιδευτικών, εντός και εκτός υπηρεσίας, που θυμίζει άλλες εποχές.
Το έργο της προέδρου μας ως θεατροπαιδαγωγού είναι ευρέως αναγνωρισμένο στο νησί μας, και χαρακτηρίζεται από συνεπή, υπεύθυνη και βαθιά παιδαγωγική προσφορά στην ολόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητας των παιδιών και στην πολιτιστική εξέλιξη του τόπου .
Ως Διοικητικό Συμβούλιο:
- Καταγγέλλουμε την αναιτιολόγητη κλήση σε Ε.Δ.Ε της συναδέλφου.
- Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι δεν έχει διαπράξει κανένα πειθαρχικό παράπτωμα. Αντίθετα η συνάδελφός μας τιμά με τη δράση της τον τίτλο του εκπαιδευτικού.
- Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα κάθε εκπαιδευτικού να εκφράζεται ελεύθερα μέσω της Τέχνης και του Πολιτισμού.
- Απαιτούμε την άμεση ανάκληση της ΕΔΕ και την πλήρη προστασία της συναδέλφου από κάθε μορφή στοχοποίησης.
Οποιαδήποτε προσπάθεια λογοκρισίας και ποινικοποίησης της τέχνης και της ελευθερίας του λόγου, πλήττει όχι μόνο τον παιδαγωγικό ρόλο του εκπαιδευτικού, αλλά και τις ίδιες τις θεμελιώδεις αρχές της δημοκρατίας που προστατεύονται από το Σύνταγμα της Ελλάδας.
ΚΑΛΟΥΜΕ:
- Την Ένωση Συλλόγων Γονέων Μαθητών Ζακύνθου, τους γονείς των παιδιών που συμμετείχαν ή παρακολούθησαν την παράσταση, και ολόκληρη τη ζακυνθινή κοινωνία να σταθεί ενεργά στο πλευρό της συναδέλφου και των παιδιών, προασπίζοντας αναφαίρετα συνταγματικά μας δικαιώματα.
- Όλους τους καλλιτέχνες, τα πολιτιστικά σωματεία και τα θεατρικά σχήματα του νησιού, να υψώσουν φωνή ενάντια στην ποινικοποίηση της Τέχνης και της Ελεύθερης Έκφρασης.
- Όλες τις συλλογικότητες των εκπαιδευτικών και των εργαζομένων, Συλλόγους Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης να εκφράσουν έμπρακτη αλληλεγγύη και να υπερασπιστούν το δικαίωμα στην ελεύθερη παιδαγωγική και καλλιτεχνική δημιουργία, στην αλληλεγγύη των λαών και στην προάσπιση των ανθρωπιστικών αξιών της ζωής, της ελευθερίας, της ειρήνης.
- Τη ΔΟΕ, την ΑΔΕΔΥ, τον ΠΕΣΥΘ, την ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ, την ΕΤΑΙΡΙΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΘΕΑΤΡΙΚΩΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ και κάθε συνδικάτο, καλλιτεχνικό και εκπαιδευτικό φορέα να πάρει θέση.
Ε΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης
ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ Συλλόγου Εκπ/κών Π. Ε. ΖΑΚΥΝΘΟΥ συνάδελφο ΕΦΗ ΛΑΖΟΥ η οποία διώκεται από τη διοίκηση της εκπαίδευσης
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
«Η ΑΝΝΑ ΦΡΑΝΚ ΣΥΝΟΜΙΛΕΙ ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗΣ»
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ε ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης εκφράζει την πλήρη και αμέριστη συμπαράστασή του προς τη συνάδελφο Έφη Λάζου, Θεατρολόγο εκπαιδευτικό και Πρόεδρο του Δ. Σ. του Συλλόγου Εκπ/κών Π. Ε. Ζακύνθου, η οποία έχει κληθεί σε Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ), με αφορμή το περιεχόμενο της θεατρικής παράστασης: «Η Άννα Φρανκ συνομιλεί με τα Παιδιά της Παλαιστίνης», που παρουσιάστηκε με επιτυχία στις 26 και 27 Ιουνίου 2025 στο Θέατρο του Σαρακινάδου, στο πλαίσιο του Θεατρικού Εργαστηρίου ΦΙΕΡΑ.
Η παράσταση πραγματοποιήθηκε εκτός υπηρεσιακού πλαισίου– με όλες τις απαραίτητες άδειες – δεν συνδέεται με το δημόσιο σχολείο και συμμετείχαν σ’ αυτή παιδιά του παιδικού και εφηβικού τμήματος του εργαστηρίου. Το περιεχόμενο ήταν προσαρμοσμένο στις παιδαγωγικές αρχές και στα πανανθρώπινα ιδανικά της ειρήνης, της αλληλεγγύης και της ανθρωπιάς και η θεατρική πράξη ήταν μια αυθεντική καλλιτεχνική και παιδαγωγική πρωτοβουλία που δημιουργήθηκε με υψηλό αίσθημα παιδαγωγικής ευθύνης, με σκοπό την ευαισθητοποίηση των παιδιών και του κοινού γύρω από τη βία, τον παραλογισμό του πολέμου και τις καταπατήσεις των δικαιωμάτων των παιδιών παγκοσμίως.
Το γεγονός ότι η συνάδελφος στοχοποιείται και υπόκειται σε πειθαρχικό έλεγχο λόγω της καλλιτεχνικής αναφοράς στο δράμα των παιδιών της Παλαιστίνης, αποτελεί σαφή προσπάθεια λογοκρισίας και ποινικοποίησης της τέχνης και της παιδαγωγικής ελευθερίας, γενικότερα δε της ελευθερίας του λόγου. Η δίωξη της Έφης Λάζου είναι καθαρά πολιτική και η ίδια στοχοποιείται, γιατί μέσα από το έργο διδάσκει τις αξίες της ειρήνης, της ελευθερίας, της εναντίωσης στο άδικο και την καταπίεση. Κατά τον ίδιο τρόπο στοχοποιήθηκε η συνάδελφός μας Ελευθερία Παλαιστίδου, γιατί στο πλαίσιο της διεθνούς ημέρας ειρήνης, έφτιαξε με τις/τους μαθήτριες/-τές της, μια εικαστική δημιουργία, που, ανάμεσα στα άλλα, έγραφε Λευτεριά στην Παλαιστίνη. Είτε εντός είτε εκτός δημόσιας υπηρεσίας, αποδεικνύεται, ότι η οποιαδήποτε αναφορά εκπαιδευτικού στη χώρα μας στο δράμα του Παλαιστινιακού λαού, οδηγεί σε πειθαρχική δίωξη.
Όταν διεθνείς οργανισμοί, όπως ο ΟΗΕ, η UNICEF και η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλουν μαζικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα, η κλήση σε απολογία μιας εκπαιδευτικού, επειδή πραγματεύεται το θέμα αυτό μέσα από την Τέχνη είναι βαθιά αντιδημοκρατική και αναχρονιστική.
Σύμφωνα με δήλωση της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ (2024):«Η κατάσταση στη Γάζα αποτελεί ανθρωπιστικό εφιάλτη, με επιθέσεις κατά αμάχων –συμπεριλαμβανομένων παιδιών– που συνιστούν πιθανόν εγκλήματα πολέμου. Το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο επιτάσσει
την προστασία των αμάχων και, ιδίως, των παιδιών. Οι παραβάσεις αυτές δεν μπορούν να αγνοηθούν.»
Η συγκεκριμένη παράσταση δέχτηκε αρχικά απαράδεκτες, στοχοποιημένες και συκοφαντικές επιθέσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στη συνέχεια η Δ/νση Π. Ε. Ζακύνθου προχώρησε στην κλήση της συναδέλφου σε ΕΔΕ, χωρίς καμία παιδαγωγική ή νομική βάση. Γι’ αυτό άλλωστε, ακόμα και στην κλήση της για απολογία, δεν αναφέρεται πουθενά συγκεκριμένα το πειθαρχικό παράπτωμα για το οποίο κατηγορείται. Η ενέργεια αυτή ανοίγει ένα πολύ επικίνδυνο δρόμο λογοκρισίας και ελέγχου της ελεύθερης σκέψης και δράσης των εκπαιδευτικών, εντός και εκτός υπηρεσίας, που θυμίζει άλλες εποχές.
Καταγγέλλουμε την αναιτιολόγητη κλήση σε Ε.Δ.Ε της συναδέλφου. Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι δεν έχει διαπράξει κανένα πειθαρχικό παράπτωμα, αντίθετα η συνάδελφός μας τιμά με τη δράση της τον ρόλο των εκπαιδευτικών. Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα κάθε εκπαιδευτικού να εκφράζεται ελεύθερα ενάντια στην αδικία και την εκμετάλλευση, υπερασπιζόμαστε την ελεύθερη παιδαγωγική και καλλιτεχνική δημιουργία, την αλληλεγγύη των λαών, τη ζωή, την ελευθερία, και την ειρήνη!
Το έργο της συναδέλφου μας Έφης Λάζου ως Θεατροπαιδαγωγού είναι ευρέως αναγνωρισμένο στο νησί της Ζακύνθου, και χαρακτηρίζεται από συνεπή, υπεύθυνη και βαθιά παιδαγωγική προσφορά στην ολόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητας των παιδιών και στην πολιτιστική εξέλιξη του τόπου.
Οποιαδήποτε προσπάθεια λογοκρισίας και ποινικοποίησης της τέχνης και της ελευθερίας του λόγου, πλήττει όχι μόνο τον παιδαγωγικό ρόλο του εκπαιδευτικού, αλλά και τις ίδιες τις θεμελιώδεις αρχές της δημοκρατίας που προστατεύονται από το Σύνταγμα της Ελλάδας.
Καλούμε τη ΔΟΕ, την ΟΛΜΕ, την ΑΔΕΔΥ, κάθε συνδικάτο, κάθε καλλιτεχνικό και εκπαιδευτικό φορέα να πάρει θέση.
Απαιτούμε την άμεση ανάκληση της ΕΔΕ και την πλήρη προστασία της συναδέλφου από κάθε μορφή στοχοποίησης!
Με την Έφη ως τη νίκη! Με την Παλαιστίνη ως τη λευτεριά!
Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. «Ηρώ Κωνσταντοπούλου»
ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ – ΖΕΦΥΡΙΟΥ – ΦΥΛΗΣ SITE www.p-e-filis.gr Άνω Λιόσια 16.07.2025 email:
Προς: Τα μέλη του Συλλόγου, ΔΟΕ, Συλλόγους Εκπ/κών Π.Ε.
Ψήφισμα συμπαράστασης στην πρόεδρο του ΣΕΠΕ Ζακύνθου Έφη Λάζου που διώκεται για την παράσταση «Η Άννα Φρανκ συνομιλεί με τα παιδιά της Παλαιστίνης»
Η λογοκρισία και ο αυταρχισμός δεν θα περάσουν!
Ως Σύλλογος Εκπ/κών ΠΕ «Ηρώ Κωνσταντοπούλου» δηλώνουμε την πλήρη και αμέριστη συμπαράστασή μας προς τη συναδέλφισσα Έφη Λάζου, θεατρολόγο και πρόεδρο του ΣΕΠΕ Ζακύνθου, η οποία έχει κληθεί σε Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ), με αφορμή το περιεχόμενο της θεατρικής παράστασης: «Η Άννα Φρανκ συνομιλεί με τα Παιδιά της Παλαιστίνης», που παρουσιάστηκε στα πλαίσια θεατρικού εργαστηρίου του νησιού. Με παιδαγωγική ευαισθησία και με καλλιτεχνική αρτιότητα, επιδιώκει μέσα από το έργο της να ευαισθητοποιήσει τα παιδιά και το ευρύτερο κοινό γύρω από τον παραλογισμό του πολέμου και τα δικαιώματα των παιδιών σε όλες τις εποχές.
Η Έφη Λάζου διώκεται γιατί διδάσκει για την ειρήνη, την αλληλεγγύη, την ανθρωπιά. Διώκεται γιατί μιλά για το δράμα των παιδιών της Παλαιστίνης σε μια περίοδο που επιχειρείται μια ξεκάθαρη προσπάθεια φίμωσης και καταστολής όλων όσων καταγγέλλουν τη γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού, όλων όσων ονοματίζουν τους υπαίτιους αυτής τη γενοκτονίας και στέκονται απέναντί της με κάθε τρόπο, στα σχολεία, τα λιμάνια, στους δρόμους και τις γειτονιές.
Το γεγονός ότι η συναδέλφισσα στοχοποιείται και υπόκειται σε πειθαρχικό έλεγχο λόγω της καλλιτεχνικής αναφοράς στο δράμα των παιδιών της Παλαιστίνης, αποτελεί σαφή προσπάθεια λογοκρισίας και ποινικοποίησης της τέχνης, της παιδαγωγικής ελευθερίας και της ελευθερίας του λόγου. Μόνο έτσι μπορεί να επιβληθεί η σιωπή για τη συνεργασία και στήριξη από την πλευρά και της ελληνικής κυβέρνησης ενός καθεστώτος που μεταξύ άλλων εγκλημάτων έχει δολοφονήσει πάνω από 70.000 Παλαιστινίους, μεταξύ των οποίων 20.000 παιδιά, που χρησιμοποιεί την πείνα και τη δίψα ως όπλα εξόντωσης ενός ολόκληρου λαού, που βομβαρδίζει σχολεία, νοσοκομεία και ερείπια γιατί στη θέση τους βλέπει να χτίζονται ριβιέρες και κέρδη, που σκοτώνει ανθρώπους ενώ αναζητούν τροφή και νερό.
Η δίωξη και στοχοποίηση της Έφης Λάζου είναι καθαρά πολιτική, γιατί μέσα από το συγκεκριμένο θεατρικό έργο διδάσκει τις αξίες της ειρήνης, της ελευθερίας, της εναντίωσης στο άδικο και την καταπίεση. Όπως στοχοποιήθηκε η Ελευθερία Παλαιστίδου, γιατί έφτιαξε με τις/τους μαθήτριες/τές της, μια εικαστική δημιουργία, που, ανάμεσα στα άλλα, έγραφε Λευτεριά στην Παλαιστίνη. Είτε εντός είτε εκτός δημόσιας υπηρεσίας, αποδεικνύεται, ότι η οποιαδήποτε αναφορά εκπαιδευτικού στη χώρα μας για την Παλαιστίνη, οδηγεί σε πειθαρχική δίωξη. Ταυτόχρονα, πληθαίνουν οι σκηνές όπου Ισραηλινοί στη χώρα μας συμπεριφέρονται ως έποικοι, με τρομακτική αλαζονεία που τους δίνει η στήριξη των ισχυρών του κόσμου και της ελληνικής κυβέρνησης, απαιτώντας ακόμα και την εκδίωξη των παιδιών από τα κολυμβητήρια για να προπονούνται οι ομάδες τους, όπως στον Βόλο ή με την αστυνομία να κυνηγά και να συλλαμβάνει στον ηλεκτρικό ανθρώπους που συμμετείχαν σε πορεία για την Παλαιστίνη στο κέντρο της Αθήνας.
Η συγκεκριμένη παράσταση δέχτηκε αρχικά απαράδεκτες, στοχοποιημένες και συκοφαντικές επιθέσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στη συνέχεια η Δ/νση ΠΕ Ζακύνθου προχώρησε στην κλήση της συναδέλφου σε ΕΔΕ, χωρίς καμία παιδαγωγική ή νομική βάση. Γι’ αυτό άλλωστε, ακόμα και στην κλήση της για απολογία, δεν αναφέρεται πουθενά συγκεκριμένα το πειθαρχικό παράπτωμα για το οποίο κατηγορείται. Η ενέργεια αυτή ανοίγει ένα πολύ επικίνδυνο δρόμο λογοκρισίας και ελέγχου της ελεύθερης σκέψης και δράσης των εκπαιδευτικών, εντός και εκτός υπηρεσίας, που θυμίζει άλλες εποχές.
Καταγγέλλουμε την αναιτιολόγητη κλήση σε Ε.Δ.Ε της συναδέλφου. Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι δεν έχει διαπράξει κανένα πειθαρχικό παράπτωμα, αντίθετα η συνάδελφός μας τιμά με τη δράση της
τον ρόλο των εκπαιδευτικών. Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα κάθε εκπαιδευτικού να εκφράζεται ελεύθερα ενάντια στην αδικία και την εκμετάλλευση, υπερασπιζόμαστε την ελεύθερη παιδαγωγική και καλλιτεχνική δημιουργία, την αλληλεγγύη των λαών, τη ζωή, την ελευθερία, και την ειρήνη!
Καλούμε τη ΔΟΕ, την ΑΔΕΔΥ, κάθε συνδικάτο, κάθε καλλιτεχνικό και εκπαιδευτικό φορέα να πάρει θέση.
Απαιτούμε την άμεση ανάκληση της ΕΔΕ και την πλήρη προστασία της συναδέλφου από κάθε μορφή στοχοποίησης!
Με την Έφη ως τη νίκη! Με την Παλαιστίνη ως τη λευτεριά!
Ζ΄ Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Θεσσαλονίκης
ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ στην θεατρολόγο πρόεδρο του Σ.Ε.Π.Ε. Ζακύνθου Έφη Λάζου που διώκεται για την παράσταση «Η Άννα Φρανκ συνομιλεί με τα παιδιά της Παλαιστίνης»
Το Δ.Σ. του Ζ΄ Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Θεσ/νίκης δηλώνουμε την πλήρη και αμέριστη συμπαράστασή μας στη συναδέλφισσα Έφη Λάζου, θεατρολόγο και πρόεδρο του Σ.Ε.Π.Ε. Ζακύνθου, η οποία έχει κληθεί σε Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ), με αφορμή το περιεχόμενο της θεατρικής παράστασης «Η Άννα Φρανκ συνομιλεί με τα Παιδιά της Παλαιστίνης», που παρουσιάστηκε στα πλαίσια θεατρικού εργαστηρίου του νησιού. Με παιδαγωγική ευαισθησία και με καλλιτεχνική αρτιότητα, επιδιώκει μέσα από το έργο της να ευαισθητοποιήσει τα παιδιά και το ευρύτερο κοινό γύρω από τον παραλογισμό του πολέμου και τα δικαιώματα των παιδιών σε όλες τις εποχές.
Η Έφη Λάζου διώκεται γιατί διδάσκει την ειρήνη, την αλληλεγγύη, την ανθρωπιά. Διώκεται γιατί μιλά για το δράμα των παιδιών της Παλαιστίνης σε μια περίοδο που επιχειρείται μια ξεκάθαρη προσπάθεια φίμωσης και καταστολής όλων όσων καταγγέλλουν τη γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού, όλων όσων στέκονται απέναντί της με κάθε τρόπο, στα σχολεία, τους δρόμους και τις γειτονιές.
Το γεγονός ότι η συναδέλφισσα στοχοποιείται και υπόκειται σε πειθαρχικό έλεγχο λόγω της καλλιτεχνικής αναφοράς στο δράμα των παιδιών της Παλαιστίνης, αποτελεί σαφή προσπάθεια λογοκρισίας και ποινικοποίησης της τέχνης, της παιδαγωγικής ελευθερίας και της ελευθερίας του λόγου. Μόνο έτσι μπορεί να επιβληθεί η σιωπή για τη συνεργασία και στήριξη από την πλευρά και της ελληνικής κυβέρνησης ενός καθεστώτος που έχει δολοφονήσει πάνω από 70.000 Παλαιστινίους, μεταξύ των οποίων 20.000 παιδιά, που χρησιμοποιεί την πείνα και τη δίψα ως όπλα εξόντωσης ενός ολόκληρου λαού, που βομβαρδίζει σχολεία, νοσοκομεία και ερείπια γιατί στη θέση τους βλέπει να χτίζονται ριβιέρες και κέρδη, που σκοτώνει ανθρώπους ενώ αναζητούν τροφή και νερό.
Η δίωξη και στοχοποίηση της Έφης Λάζου είναι καθαρά πολιτική, γιατί μέσα από το συγκεκριμένο θεατρικό έργο διδάσκει τις αξίες της ειρήνης, της ελευθερίας, της εναντίωσης στο άδικο και την καταπίεση. Όπως στοχοποιήθηκε η Ελευθερία Παλαιστίδου, γιατί έφτιαξε με τους/τις μαθήτ(ρι)ες της, μια εικαστική δημιουργία, που, ανάμεσα στα άλλα, έγραφε «Λευτεριά στην Παλαιστίνη». Είτε εντός είτε εκτός δημόσιας υπηρεσίας, αποδεικνύεται ότι η οποιαδήποτε αναφορά εκπαιδευτικού στη χώρα μας για την Παλαιστίνη, οδηγεί σε πειθαρχική δίωξη. Ταυτόχρονα, πληθαίνουν οι σκηνές όπου Ισραηλινοί στη χώρα μας συμπεριφέρονται ως έποικοι, με τρομακτική αλαζονεία που τους δίνει η στήριξη των ισχυρών του κόσμου και της ελληνικής κυβέρνησης, με την αστυνομία να κυνηγά και να συλλαμβάνει ανθρώπους που συμμετείχαν σε πορεία για την Παλαιστίνη στο κέντρο της Αθήνας.
Η συγκεκριμένη παράσταση δέχτηκε αρχικά απαράδεκτες συκοφαντικές επιθέσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στη συνέχεια η Δ/νση Π.Ε. Ζακύνθου προχώρησε στην κλήση της συναδέλφου σε ΕΔΕ, χωρίς καμία παιδαγωγική ή νομική βάση. Γι’ αυτό άλλωστε, ακόμα και στην κλήση της για απολογία, δεν αναφέρεται πουθενά συγκεκριμένα το πειθαρχικό παράπτωμα για το οποίο κατηγορείται. Η ενέργεια αυτή ανοίγει ένα πολύ επικίνδυνο δρόμο λογοκρισίας και ελέγχου της ελεύθερης σκέψης και δράσης των εκπαιδευτικών, εντός και εκτός υπηρεσίας, που θυμίζει άλλες εποχές.
Το Δ.Σ. του Ζ΄Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Θεσσαλονίκης
ü καταγγέλλει την αναιτιολόγητη κλήση σε Ε.Δ.Ε της συναδέλφισσας Έφης Λάζου, η οποία όχι μόνο δεν έχει διαπράξει κανένα πειθαρχικό παράπτωμα, αλλά αντίθετα τιμά με τη δράση της τον ρόλο της εκπαιδευτικού
ü υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα κάθε εκπαιδευτικού να εκφράζεται ελεύθερα ενάντια στην αδικία και την εκμετάλλευση, υπερασπιζόμαστε την ελεύθερη παιδαγωγική και καλλιτεχνική δημιουργία, την αλληλεγγύη των λαών, τη ζωή, την ελευθερία, και την ειρήνη!
ü απαιτούμε την άμεση ανάκληση της ΕΔΕ και την πλήρη απαλλαγή της συναδέλφισσας από κάθε κατηγορία!
Η λογοκρισία και ο αυταρχισμός δεν θα περάσουν!
Read next

Μια γρατσουνιά στον χρόνο
Μια γρατσουνιά στον χρόνο Γράφει ο Μάκης Αρμένης* Σε μια εποχή που τα λόγια περισσεύουν και οι έννοιες ξεθωριάζουν από την κατάχρηση, η Κέρκυρα παραμένει ένας τόπος με μνήμη, σιωπή...

Το πλοίο Handala, του Στόλου της Ελευθερίας // Freedom Flotilla Coalition δέχτηκε πειρατική επέμβαση από τον ισραηλινό στρατό (ΒΙΝΤΕΟ)

Μνημείο ντροπής και αναλγησίας της κυβέρνησης των ”αρίστων” οι αλλαγές στην καταβολή του επιδόματος ανεργίας

Η Γάζα εκπέμπει SOS - Συγκέντρωση την Κυριακή 27/7, 8 μ.μ. στο λιμάνι του Πόρτο Ράφτη - (άγαλμα του αφανούς Ναύτη)

«Bella Ciao»: Ποια είναι η ιστορία του ιταλικού αντιφασιστικού τραγουδιού (video – στίχοι)
drepani.gr
Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.
argyrades.gr
Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.