JA Purity IV JA Purity IV
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Εκπαίδευση
  • Διεθνή
  • Ιστορία
  • Πολιτισμός
  • Επιστήμη - Θεωρία - Ιδεολογία
  • Αθλητικά
  • Κοινωνικά
  • Κέρκυρα
    • Περιφ. Ιονίων Νήσων
  • Ποιοι Είμαστε
JA Purity IV JA Purity IV
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Εκπαίδευση
  • Διεθνή
  • Ιστορία
  • Πολιτισμός
  • Επιστήμη - Θεωρία - Ιδεολογία
  • Αθλητικά
  • Κοινωνικά
  • Κέρκυρα
    • Περιφ. Ιονίων Νήσων
  • Ποιοι Είμαστε
Νίκος Καζαντζάκης: Σαν σήμερα, 26 Οκτωβρίου 1957, έφυγε από τη ζωή ο μεγάλος Κρητικός συγγραφέας

10-26-2026 15:39
Πολιτισμός

Νίκος Καζαντζάκης: Σαν σήμερα, 26 Οκτωβρίου 1957, έφυγε από τη ζωή ο μεγάλος Κρητικός συγγραφέας
Σαν σήμερα 26 Οκτωβρίου 1795 γεννήθηκε Ο Κερκυραίος συνθέτης του Εθνικού Ύμνου Νικόλαος Μάντζαρος:

10-26-2026 15:22
Κέρκυρα

Σαν σήμερα 26 Οκτωβρίου 1795 γεννήθηκε Ο Κερκυραίος συνθέτης του Εθνικού Ύμνου Νικόλαος Μάντζαρος:
Μιας βδομάδας λέξεις – έμπνευση από τον Σταύρο Θεοδωράκη

10-26-2026 13:45
Διεθνή

Μιας βδομάδας λέξεις – έμπνευση από τον Σταύρο Θεοδωράκη
Η ακροδεξιά μαφία ηττήθηκε σε Βραζιλία και Σερβία

10-26-2026 11:28
Διεθνή

Η ακροδεξιά μαφία ηττήθηκε σε Βραζιλία και Σερβία
Επτά στους δέκα δεν βγάζουν τον μήνα – Η ακρίβεια τσακίζει τα νοικοκυριά

10-26-2026 10:09
Επικαιρότητα

Επτά στους δέκα δεν βγάζουν τον μήνα – Η ακρίβεια τσακίζει τα νοικοκυριά
Κατηγορία: Εκπαίδευση
27 Οκτωβρίου 2026

Εκπαιδευτικοί στο στόχαστρο: Οι επιθέσεις, ο συνδικαλισμός και η πολιτική πίσω από τη ρητορική του μίσους

Χρήστος Κάτσικας

Χρήστος Κάτσικας

Από τους προσβλητικούς χαρακτηρισμούς μέχρι τις επιθέσεις στις συνδικαλιστικές οργανώσεις, η απαξίωση των εκπαιδευτικών ανοίγει τη συζήτηση για το μέλλον του δημόσιου σχολείου

Τα τελευταία χρόνια, οι εκπαιδευτικοί βρίσκονται όλο και συχνότερα στο επίκεντρο μιας έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης. Δημόσιες τοποθετήσεις με προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, επιθέσεις στον εκπαιδευτικό συνδικαλισμό και αμφισβήτηση του ρόλου των εκπαιδευτικών οργανώσεων συνθέτουν ένα κλίμα απαξίωσης, το οποίο ξεπερνά τα όρια μιας συνηθισμένης πολιτικής διαφωνίας.

Πίσω από αυτή τη ρητορική δεν βρίσκεται μόνο η κριτική για τη λειτουργία του σχολείου, αλλά και μια ευρύτερη σύγκρουση για τον χαρακτήρα της δημόσιας εκπαίδευσης, τα δικαιώματα των εργαζομένων και τον ρόλο των εκπαιδευτικών στη διαμόρφωση της νέας γενιάς.

Οι προσβλητικοί χαρακτηρισμοί και η στοχοποίηση των εκπαιδευτικών

Τα τελευταία χρόνια, πολιτικά πρόσωπα έχουν χρησιμοποιήσει ιδιαίτερα απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς για εκπαιδευτικούς, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν ζητήσει ακόμη και την απομάκρυνσή τους από τα σχολεία, με αφορμή ζητήματα που σχετίζονται με τη σημαία και τις εθνικές αξίες.

Παράλληλα, ο εκπαιδευτικός συνδικαλισμός έχει βρεθεί στο στόχαστρο επιθέσεων, με εκπροσώπους του να χαρακτηρίζονται «τεμπέληδες» και «αγράμματοι», ενώ έχουν διατυπωθεί ακόμη και προτάσεις για την κατάργηση των συνδικαλιστικών οργανώσεων της εκπαίδευσης.

Η συγκεκριμένη ρητορική δεν περιορίζεται στην κριτική απέναντι σε επιμέρους συμπεριφορές ή αποφάσεις. Συχνά επεκτείνεται συνολικά στους εκπαιδευτικούς, δημιουργώντας την εικόνα μιας επαγγελματικής ομάδας που παρουσιάζεται ως υπεύθυνη για προβλήματα του σχολείου και της κοινωνίας.

Η γλώσσα της απαξίωσης και η δημιουργία ενός «εχθρού»

Οι λέξεις που χρησιμοποιούνται στον δημόσιο λόγο δεν είναι πάντοτε ουδέτερες. Χαρακτηρισμοί όπως «σκουπίδια» και «σαπίλα» δεν αποτελούν απλώς έντονη κριτική, αλλά μπορούν να οδηγήσουν στην απαξίωση ανθρώπων και ολόκληρων επαγγελματικών ομάδων.

Όταν οι εκπαιδευτικοί παρουσιάζονται συλλήβδην ως τεμπέληδες, ανεπαρκείς ή εχθρικοί απέναντι στις εθνικές αξίες, δημιουργείται ένα απλουστευτικό αφήγημα που τους τοποθετεί απέναντι στην κοινωνία.

Η επίκληση της πατρίδας, της σημαίας και της εθνικής ταυτότητας μπορεί να ενισχύσει αυτή την αντιπαράθεση, διαμορφώνοντας ένα δίπολο ανάμεσα σε εκείνους που εμφανίζονται ως υπερασπιστές της τάξης και σε όσους παρουσιάζονται ως απειλή για αυτήν.

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, ο ουσιαστικός διάλογος για τις πραγματικές ανάγκες της εκπαίδευσης υποχωρεί και τη θέση του παίρνουν οι γενικεύσεις, οι προσωπικές επιθέσεις και η πολιτική πόλωση.

Οι εκπαιδευτικές οργανώσεις στο επίκεντρο

Ιδιαίτερη θέση σε αυτή την αντιπαράθεση έχει ο εκπαιδευτικός συνδικαλισμός. Οι ΕΛΜΕ, οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΣΕΠΕ) και οι υπόλοιπες συνδικαλιστικές οργανώσεις αποτελούν συλλογικούς φορείς εκπροσώπησης των εκπαιδευτικών.

Μέσα από τις παρεμβάσεις και τις διεκδικήσεις τους, αναδεικνύουν ζητήματα που αφορούν τις εργασιακές συνθήκες, τα δικαιώματα των εκπαιδευτικών, τη στελέχωση των σχολείων και τη χρηματοδότηση της δημόσιας εκπαίδευσης.

Παράλληλα, λειτουργούν ως δίαυλοι επικοινωνίας ανάμεσα στους εργαζομένους και την πολιτεία, μεταφέροντας προβλήματα της σχολικής καθημερινότητας και διεκδικώντας λύσεις.

Η απαξίωση των συνδικαλιστικών οργανώσεων, επομένως, δεν αφορά αποκλειστικά τον τρόπο λειτουργίας τους. Επηρεάζει και τη δυνατότητα των εκπαιδευτικών να εκφράζονται συλλογικά, να διεκδικούν καλύτερες συνθήκες εργασίας και να συμμετέχουν στη δημόσια συζήτηση για την εκπαίδευση.

Η κριτική προς τις συνδικαλιστικές οργανώσεις είναι θεμιτή στο πλαίσιο του δημοκρατικού διαλόγου. Ωστόσο, η συνολική απαξίωσή τους και οι εκκλήσεις για την κατάργησή τους θέτουν διαφορετικά ζητήματα, καθώς αγγίζουν τον ρόλο της συλλογικής εκπροσώπησης και της συνδικαλιστικής ελευθερίας.

Η καθημερινότητα των εκπαιδευτικών πίσω από τους χαρακτηρισμούς

Η εικόνα που διαμορφώνεται μέσα από τις πολιτικές αντιπαραθέσεις δεν αποτυπώνει απαραίτητα την πολυπλοκότητα της καθημερινής εργασίας στα σχολεία.

Το εκπαιδευτικό έργο δεν περιορίζεται στις ώρες διδασκαλίας. Περιλαμβάνει την προετοιμασία των μαθημάτων, την αξιολόγηση των μαθητών, την επικοινωνία με τις οικογένειες, την αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολιών και τη διαχείριση σύνθετων κοινωνικών ζητημάτων που μεταφέρονται μέσα στη σχολική αίθουσα.

Οι εκπαιδευτικοί καλούνται να ανταποκριθούν σε πολλαπλές ανάγκες, συχνά μέσα σε συνθήκες που δεν διευκολύνουν το έργο τους. Παράλληλα, καλούνται να διαχειριστούν ζητήματα όπως η ενδοσχολική βία, οι μαθησιακές ανισότητες και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν αρκετοί μαθητές.

Όταν όλα αυτά αντικαθίστανται από γενικευμένους χαρακτηρισμούς περί τεμπελιάς ή ανεπάρκειας, η συζήτηση απομακρύνεται από τα ουσιαστικά προβλήματα και μετατρέπεται σε μια εύκολη αναζήτηση υπευθύνων.

Το σχολείο ως χώρος ελεύθερης σκέψης

Το σχολείο δεν είναι απλώς ένας χώρος μετάδοσης γνώσεων. Είναι ένας θεσμός μέσα από τον οποίο οι μαθητές έρχονται σε επαφή με διαφορετικές ιδέες, διαμορφώνουν κοινωνικές στάσεις και μαθαίνουν να αξιολογούν πληροφορίες και επιχειρήματα.

Η καλλιέργεια της κριτικής σκέψης, ο σεβασμός στη διαφορετικότητα, η ισότητα και η δημοκρατική συμμετοχή αποτελούν βασικές διαστάσεις της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Ωστόσο, όταν η συζήτηση για κοινωνικά ζητήματα ή η παρουσίαση διαφορετικών απόψεων αντιμετωπίζεται αυτόματα ως ιδεολογική παρέμβαση, περιορίζεται ο χώρος για ουσιαστικό προβληματισμό.

Η εκπαίδευση δεν μπορεί να αποκοπεί από την κοινωνία μέσα στην οποία λειτουργεί. Οφείλει, όμως, να προσφέρει στους μαθητές τα εργαλεία ώστε να σκέφτονται αυτόνομα, να εξετάζουν διαφορετικές οπτικές και να διαμορφώνουν τεκμηριωμένες απόψεις.

Η δυνατότητα αυτή αποτελεί βασικό στοιχείο μιας δημοκρατικής παιδείας και δεν πρέπει να συγχέεται με την επιβολή συγκεκριμένων πολιτικών θέσεων.

Γιατί οι εκπαιδευτικοί γίνονται στόχος πολιτικής αντιπαράθεσης

Η στοχοποίηση των εκπαιδευτικών και των οργανώσεών τους μπορεί να εξεταστεί μέσα από τέσσερις βασικές παραμέτρους.

1. Το σχολείο ως χώρος διαμόρφωσης συνείδησης

Το σχολείο συμβάλλει στη διαμόρφωση αξιών, αντιλήψεων και κοινωνικών στάσεων. Οι εκπαιδευτικοί δεν μεταδίδουν μόνο γνώσεις, αλλά βοηθούν τους μαθητές να αναπτύξουν την κρίση τους και να κατανοήσουν τον κόσμο γύρω τους.

Αυτή η διάσταση της εκπαίδευσης αποκτά ιδιαίτερη σημασία σε περιόδους έντονης πολιτικής πόλωσης, όταν συγκρούονται διαφορετικές αντιλήψεις για την κοινωνία, την εθνική ταυτότητα και τη δημοκρατία.

2. Ο συνδικαλισμός ως μέσο συλλογικής διεκδίκησης

Οι εκπαιδευτικές οργανώσεις διεκδικούν καλύτερες εργασιακές συνθήκες, ενίσχυση των σχολικών μονάδων και προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Η δράση τους μπορεί να φέρει σε αντιπαράθεση τις διεκδικήσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας με τις επιλογές της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, η παρουσίαση των συνδικαλιστών ως τεμπέληδων ή προνομιούχων μπορεί να υπονομεύσει την κοινωνική αποδοχή των αιτημάτων τους, μετατοπίζοντας τη συζήτηση από το περιεχόμενο των διεκδικήσεων στους ίδιους τους εκπροσώπους τους.

3. Η εκπαίδευση ως πεδίο ιδεολογικής αντιπαράθεσης

Ζητήματα όπως η ιστορική μνήμη, η εθνική ταυτότητα, οι κοινωνικές ανισότητες και ο σεβασμός στη διαφορετικότητα βρίσκονται συχνά στο επίκεντρο πολιτικών διαφωνιών.

Το σχολείο γίνεται έτσι πεδίο αντιπαράθεσης για το ποιες αξίες πρέπει να μεταδίδονται στις επόμενες γενιές και ποια περιθώρια πρέπει να υπάρχουν για διάλογο και αμφισβήτηση.

Η στοχοποίηση εκπαιδευτικών με την κατηγορία ότι υπονομεύουν τις εθνικές αξίες εντάσσεται σε αυτή την ευρύτερη σύγκρουση.

4. Η αναζήτηση ενός κοινού αντιπάλου

Η ανάδειξη ενός συγκεκριμένου κοινωνικού ή επαγγελματικού χώρου ως υπεύθυνου για ευρύτερα προβλήματα μπορεί να λειτουργήσει ως εργαλείο πολιτικής συσπείρωσης.

Όταν οι εκπαιδευτικοί παρουσιάζονται ως ενιαία ομάδα που ευθύνεται για τις αδυναμίες του σχολείου ή για την κρίση αξιών, δημιουργείται ένας εύκολος στόχος για την εκτόνωση της κοινωνικής δυσαρέσκειας.

Με αυτόν τον τρόπο, σύνθετα προβλήματα, τα οποία απαιτούν ουσιαστικές παρεμβάσεις και μακροπρόθεσμο σχεδιασμό, κινδυνεύουν να περιοριστούν σε μια αντιπαράθεση ανάμεσα στους υποτιθέμενους υπερασπιστές της τάξης και στους δήθεν υπεύθυνους για την αποδιοργάνωσή της.

Η υπεράσπιση του δημόσιου σχολείου και της δημοκρατικής παιδείας

Η στοχοποίηση των εκπαιδευτικών δεν αφορά μόνο την εικόνα ενός επαγγελματικού κλάδου. Αγγίζει τον δημόσιο χαρακτήρα της εκπαίδευσης, τη δυνατότητα συλλογικής εκπροσώπησης των εργαζομένων και τον ρόλο του σχολείου στη διαμόρφωση ενεργών και ελεύθερα σκεπτόμενων πολιτών.

Η συζήτηση για την εκπαίδευση χρειάζεται να επικεντρώνεται στις πραγματικές ανάγκες των σχολείων, στις συνθήκες εργασίας των εκπαιδευτικών, στην υποστήριξη των μαθητών και στην ουσιαστική αναβάθμιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Οι γενικεύσεις και οι προσβλητικοί χαρακτηρισμοί δεν δίνουν απαντήσεις σε αυτά τα ζητήματα. Αντίθετα, ενισχύουν την πόλωση και δυσκολεύουν τον διάλογο.

Η υπεράσπιση της δημόσιας εκπαίδευσης προϋποθέτει ουσιαστική κριτική, διαφάνεια, διάλογο και ενεργή συμμετοχή της εκπαιδευτικής κοινότητας. Προϋποθέτει, επίσης, τον σεβασμό στο δικαίωμα των εκπαιδευτικών να οργανώνονται, να εκφράζουν συλλογικά τις θέσεις τους και να διεκδικούν λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Το σχολείο οφείλει να παραμένει ένας χώρος γνώσης, ελευθερίας και δημοκρατικής συνύπαρξης. Και οι εκπαιδευτικοί, μαζί με τις οργανώσεις που τους εκπροσωπούν, αποτελούν αναπόσπαστο μέρος αυτής της προσπάθειας.

Read next

  • Facebook
  • X
  • LinkedIn
  • Threads
  • Pinterest
  • WhatsApp
  • Telegram
  • Trello
  • Email
  • Εκπαίδευση
  • Εκπαίδευση
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Εκπαίδευση
  • Διεθνή
  • Ιστορία
  • Πολιτισμός
  • Επιστήμη - Θεωρία - Ιδεολογία
  • Αθλητικά
  • Κοινωνικά
  • Κέρκυρα
    • Περιφ. Ιονίων Νήσων
  • Ποιοι Είμαστε

Διάβασε ακόμα...   

Απέχουν από τις ηλεκτρονικές κάλπες οι εκπαιδευτικοί των Χανίων
Εκπαίδευση 27-10-26

Απέχουν από τις ηλεκτρονικές κάλπες οι εκπαιδευτικοί των Χανίων

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα Τρίτη 27 Οκτωβρίου, στις 11:30, έξω από τη Δ.Π.Ε. Ανατολικής Αττικής
Εκπαίδευση 27-10-26

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα Τρίτη 27 Οκτωβρίου, στις 11:30, έξω από τη Δ.Π.Ε. Ανατολικής Αττικής

Σκουριές, Eldorado
Επικαιρότητα 27-10-26

Σκουριές, Eldorado

«Μετά από χρόνια σκληρής δουλειάς, κατηγοριών προς εμάς από τους αριστερούς, δυσπιστία, καθυστερήσεις κλπ εγκαινίασε σήμερα ο πρωθυπουργός την τεράστια επένδυση της Eldorado Gold στις...

22 εκπαιδευτικοί στο πειθαρχικό και οι αιρετοί σιωπούν – Καταγγελίες για κάλυψη της διοίκησης
Εκπαίδευση 27-10-26

22 εκπαιδευτικοί στο πειθαρχικό και οι αιρετοί σιωπούν – Καταγγελίες για κάλυψη της διοίκησης

Εκπαιδευτικοί στο στόχαστρο: Οι επιθέσεις, ο συνδικαλισμός και η πολιτική πίσω από τη ρητορική του μίσους
Εκπαίδευση 27-10-26

Εκπαιδευτικοί στο στόχαστρο: Οι επιθέσεις, ο συνδικαλισμός και η πολιτική πίσω από τη ρητορική του μίσους

Οι φούσκοι
Κέρκυρα 26-10-26

Οι φούσκοι

Η Κέρκυρα της Αντίστασης ξαναζωντάνεψε μέσα από έναν ιστορικό περίπατο
Κέρκυρα 26-10-26

Η Κέρκυρα της Αντίστασης ξαναζωντάνεψε μέσα από έναν ιστορικό περίπατο

Κύπελλο ΕΠΣ Κέρκυρας «Γιάννης Μπάνος»: Τα ζευγάρια της Β΄ φάσης – Άνευ αγώνα ο Κρόνος
Αθλητικά 26-10-26

Κύπελλο ΕΠΣ Κέρκυρας «Γιάννης Μπάνος»: Τα ζευγάρια της Β΄ φάσης – Άνευ αγώνα ο Κρόνος

Νίκος Καζαντζάκης: Σαν σήμερα, 26 Οκτωβρίου 1957, έφυγε από τη ζωή ο μεγάλος Κρητικός συγγραφέας
Πολιτισμός 26-10-26

Νίκος Καζαντζάκης: Σαν σήμερα, 26 Οκτωβρίου 1957, έφυγε από τη ζωή ο μεγάλος Κρητικός συγγραφέας

Σαν σήμερα 26 Οκτωβρίου 1795 γεννήθηκε Ο Κερκυραίος συνθέτης του Εθνικού Ύμνου Νικόλαος Μάντζαρος:
Κέρκυρα 26-10-26

Σαν σήμερα 26 Οκτωβρίου 1795 γεννήθηκε Ο Κερκυραίος συνθέτης του Εθνικού Ύμνου Νικόλαος Μάντζαρος:

Καταγγελίες για αυθαιρεσίες και πιέσεις σε εκπαιδευτικούς σε σχολεία της Καλλιθέας
Εκπαίδευση 26-10-26

Καταγγελίες για αυθαιρεσίες και πιέσεις σε εκπαιδευτικούς σε σχολεία της Καλλιθέας

Η ιστορία του σχολείου και η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών στο επίκεντρο εκδήλωσης στην Κέρκυρα
Κέρκυρα 26-10-26

Η ιστορία του σχολείου και η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών στο επίκεντρο εκδήλωσης στην Κέρκυρα

Σαν σήμερα 26 Οκτώβρη στην Κέρκυρα
Κέρκυρα 26-10-26

Σαν σήμερα 26 Οκτώβρη στην Κέρκυρα

Ενωτική Αριστερή Παρέμβαση ΔΕ Ιωαννίνων: Η Δημοκρατία δεν είναι «κλικ» – Αποχή από e-εκλογές για Υπηρεσιακά Συμβούλια
Εκπαίδευση 26-10-26

Ενωτική Αριστερή Παρέμβαση ΔΕ Ιωαννίνων: Η Δημοκρατία δεν είναι «κλικ» – Αποχή από e-εκλογές για Υπηρεσιακά Συμβούλια

Ηλεκτρική Διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου: Ενδοτική Πολιτική, Γεωπολιτικά Αδιέξοδα και Τουρκικές Διεκδικήσεις
Διεθνή 26-10-26

Ηλεκτρική Διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου: Ενδοτική Πολιτική, Γεωπολιτικά Αδιέξοδα και Τουρκικές Διεκδικήσεις

Με τις γροθιές υψωμένες! – Δίπλα στην Χρύσα και στον Δημήτρη μέχρι τη νίκη!
Εκπαίδευση 25-10-26

Με τις γροθιές υψωμένες! – Δίπλα στην Χρύσα και στον Δημήτρη μέχρι τη νίκη!

Να ανακληθεί η απόφαση μετακίνησης εκπαιδευτικών από τα σχολεία γενικής εκπαίδευσης  στο Πειραματικό Γυμνάσιο Κέρκυρας!
Κέρκυρα 25-10-26

Να ανακληθεί η απόφαση μετακίνησης εκπαιδευτικών από τα σχολεία γενικής εκπαίδευσης στο Πειραματικό Γυμνάσιο Κέρκυρας!

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani
Copyright © 2026 drepani.gr. Με την επιφύλαξη κάθε δικαιώματος.
Το Joomla! είναι Ελεύθερο Λογισμικό που διατίθεται σύμφωνα με τη Γενική Δημόσια Άδεια Χρήσης GNU.