• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Πολιτισμος

Με επιτυχία στο ΣΗΜΑ η παρουσίαση του βιβλίου του Παύλου Αλεξίου για το Πολυτεχνείο

November 05, 2023 963

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στον πολιτιστικό χώρο ΣΗΜΑ η βιβλιοπαρουσίαση του βιβλίου του Παύλου Αλεξίου

με τίτλο Πολυτεχνείο – Η «μεγάλη ύβρις» 50 χρόνια μετά «Η ιστορία διδάσκει και εμπνέει»

και υπότιτλο: Για την υπεράσπιση της ιστορικής μνήμης, ενάντια στη λήθη, την καπηλεία και την παραχάραξη που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις ΜΟΡΦΩΤΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ, με αφορμή τα 50 χρόνια από τον Νοέμβρη ’73.

Με μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και τεκμηριωμένη  ομιλία ο συγγραφέας παρουσίασε την επίδραση που είχε η εξέγερση του Πολυτεχνείου στη γενιά του και στην ανάγκη να υπερασπιστούμε την ιστορική μνήμη, κόντρα στη λήθη και στην παραχάραξη της αλήθειας.

«Είναι πολύ καιρός που μας απασχολούσε αυτό το ζήτημα. Απ’ όταν πρωτοετείς φοιτητές στο Πολυτεχνείο, το 1975, ζούσαμε με θέρμη και πραγματικά ρίγη συγκίνησης τις πρώτες επετείους, μέσα από τις μεγαλειώδεις πορείες, τις μουσικές, τις θυελλώδεις συζητήσεις και αντιπαραθέσεις στις Γενικές Συνελεύσεις και τα «πηγαδάκια», που δυστυχώς σήμερα δεν γίνονται, και θελήσαμε να μάθουμε την αλήθεια, μέσα από «ντοκουμέντα», γιατί από τότε κάποιοι παρουσίαζαν την «αλήθεια», όπως τους βόλευε. Ίσως μέσα από όλα αυτά προσδιορίστηκε και η πολιτική μας πορεία».

 

Αυτά τα «ντοκουμέντα» μας τα έδωσε το βιβλιαράκι, του οποίου σελίδες δημοσιεύονται στο Παράρτημα Ι.
«Έκτοτε οι αντιπαραθέσεις πήραν άλλο χαρακτήρα.
Και μπορεί σίγουρα τα αστικά επιτελεία να θέλουν να ξαναγράψουν την ιστορία, όπως τα βολεύει, με αποσιωπήσεις, χαλκευμένες ειδήσεις και μια διατεταγμένη άθλια προπαγάνδα («πες, πες, κάτι θα μείνει»), μια ανάλογη προσπάθεια γίνεται και από άλλες πλευρές που μιλούν στο όνομα της Αριστεράς και του Κομμουνισμού, για τους δικούς τους σκοπούς.

Από τότε σε συγκεντρώσεις και συζητήσεις, έμπαινε το ζήτημα «Τι έγινε τελικά στο Πολυτεχνείο; Τι ρόλο έπαιξαν οι διάφορες πολιτικές δυνάμεις;» και δίνονταν κάποιες απαντήσεις και καταβαλλόταν από πλευράς μας προσπάθεια για να φανερωθεί η αλήθεια. Γιατί μπορεί να υπάρχουν διατυπώσεις ότι «αλήθεια είναι ό,τι συμφέρει το λαό», αλλά εμείς θεωρούμε ότι «η αλήθεια πάντα συμφέρει το λαό».

Αυτήν την αλήθεια προσπαθήσαμε πολλές φορές να τη δώσουμε με ανακοινώσεις και μπροσούρες, αντιμετωπίζοντας -πολλές φορές- ύβρεις, συκοφαντίες ακόμη και προπηλακισμούς.

Μια τέτοια «γεύση», αυτής της καπηλείας, παίρναμε όταν σε προκηρύξεις της ΚΝΕ που έχουν κυκλοφορήσει τα επόμενα χρόνια, στην ιστορική φωτογραφία του εξωφύλλου, κάτω από τα εμβληματικά αυτά συνθήματα, κάποιες φορές, έχει τεθεί η υπογραφή ΚΝΕ, που βέβαια τότε δεν υπήρχε, όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες του οπισθόφυλλου…».

«Από πολύ παλιά λοιπόν υπήρχε η σκέψη να γραφεί κάτι πιο τεκμηριωμένο, αν και πάντα θα υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα προς περαιτέρω διερεύνηση.
Το παρόν κείμενο δεν αναφέρεται εκτενώς στο χρονικό της εξέγερσης και δεν κάνει μια συνολική αποτίμησή της, γιατί κυρίως είναι μια μάχη της μνήμης ενάντια στην λήθη, στην καπηλεία και στην πλαστογράφηση.

Σημειώνουμε ότι στα Παραρτήματα, παρατίθενται σελίδες από το βιβλίο του Μ. Ανδρουλάκη, «Πριν σβήσουν τα φώτα» (ΙΙ), η άγνωστη ιστορία του αγωνιστή φοιτητή της ΑΣΚΤ από το Δίστομο Γιάννη Καΐλη, που καλλιγράφησε τα συνθήματα στην πόρτα του Πολυτεχνείου, για να μη ξεχαστεί (IΙΙ), απόσπασμα από το Πόρισμα του Εισαγγελέα Δ. Τσεβά, με τους νεκρούς του Πολυτεχνείου (ΙV), γιατί πολλά λέγονται για το ζήτημα αυτό, και φωτογραφικό υλικό από τις μέρες της εξέγερσης (V).

Τελειώνοντας, θέλουμε σε αυτό το σημείο να σημειώσουμε ότι, όταν αναφερόμαστε σε πολιτικές δυνάμεις, αναφερόμαστε σε ηγεσίες και πολιτικές γραμμές και όχι σε απλά μέλη, τα οποία, όπως και στο Πολυτεχνείο, έδωσαν ψυχή και σώμα στην μεγάλη εξέγερση».

Στην εκδήλωση μίλησαν αρκετοί από τους παρευρισκόμενους για το Πολυτεχνείο φωτίζοντας άγνωστες πλευρές.

Να θυμίσουμε ότι το Σάββατο, 11 Νοεμβρίου στις 19:00 θα πραγματοποιηθεί νέα εκδήλωση με τίτλο
«Μνήμες Πολυτεχνείου» – Ζωντανές μαρτυρίες για τα γεγονότα του Νοέμβρη

Το ΣΗΜΑ φιλοξενεί την κεντρική πολιτική εκδήλωση του Μ-Λ ΚΚΕ για να τιμήσει την εξέγερση του Νοέμβρη ’73. Στη συμπλήρωση μισού αιώνα από τα γεγονότα που στρώνουν το έδαφος για την πτώση της χούντας, την κατάκτηση ελευθεριών και δημοκρατικών δικαιωμάτων, και την έναρξη της μεταπολιτευτικής περιόδου, αντλούμε από την εκδήλωση «Μνήμες Πολυτεχνείου» ζωντανές μαρτυρίες από συντρόφους που πήραν μέρος στα γεγονότα των ημερών. Συζητάμε για τις ιστορικές στιγμές, την πάλη των ιδεών, τις λιγότερο γνωστές πλευρές του Νοέμβρη.

e-prologos.gr

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« June 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search