JA Purity IV JA Purity IV
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Εκπαίδευση
  • Διεθνή
  • Ιστορία
  • Πολιτισμός
  • Επιστήμη - Θεωρία - Ιδεολογία
  • Αθλητικά
  • Κοινωνικά
  • Κέρκυρα
    • Περιφ. Ιονίων Νήσων
  • Ποιοι Είμαστε
JA Purity IV JA Purity IV
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Εκπαίδευση
  • Διεθνή
  • Ιστορία
  • Πολιτισμός
  • Επιστήμη - Θεωρία - Ιδεολογία
  • Αθλητικά
  • Κοινωνικά
  • Κέρκυρα
    • Περιφ. Ιονίων Νήσων
  • Ποιοι Είμαστε
«Να μη συρθούμε»

05-31-2026 18:58
Κέρκυρα

«Να μη συρθούμε»
Στεκόμαστε στο πλευρό των 38 φοιτητών του ΑΠΘ που διώκονται

05-31-2026 18:46
Εκπαίδευση

Στεκόμαστε στο πλευρό των 38 φοιτητών του ΑΠΘ που διώκονται
Ιωάννης Καποδίστριας – Η προσπάθεια για τη δημιουργία ενός λαϊκού σχολείου

05-31-2026 18:42
Εκπαίδευση

Ιωάννης Καποδίστριας – Η προσπάθεια για τη δημιουργία ενός λαϊκού σχολείου
Εξετάσεις – κόφτης για τους ειδικευόμενους γιατρούς

05-31-2026 18:39
Εκπαίδευση

Εξετάσεις – κόφτης για τους ειδικευόμενους γιατρούς
Μικρό σχόλιο, με αφορμή τα θέματα των εξετάσεων στη Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία

05-31-2026 18:35
Εκπαίδευση

Μικρό σχόλιο, με αφορμή τα θέματα των εξετάσεων στη Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία
  1. Βρίσκεστε εδώ:  
  2. Αρχική
  3. Επικαιρότητα
  4. ΠΟΕ-ΟΤΑ : Απεργιακό «λουκέτο» στους δήμους -Μονιμοποίηση των συμβασιούχων
Κατηγορία: Επικαιρότητα
14 Απριλίου 2026

ΠΟΕ-ΟΤΑ : Απεργιακό «λουκέτο» στους δήμους -Μονιμοποίηση των συμβασιούχων

Η ΠΟΕ-ΟΤΑ  έχει προγραμαμτίσει διήμερο δυναμικών κινητοποιήσεων στους δήμους εναντίον των σχεδίων της κυβέρνησης για τις Κοινωνικές Δομές,  με Γενικές Συνελεύσεις στις 23 Απριλίου και 24ωρη απεργία στις 24 του ίδιου μήνα με συγκέντρωση στις 11:00 το πρωί, στην Πλατεία Καραΐσκάκη και πορεία προς το Υπουργείο Εσωτερικών.

Η ΠΟΕ – ΟΤΑ καταγγέλλει το προσχέδιο του ΥΠΕΣ για ανατροπές στην διαδικασία των προσλήψεων και της χρηματοδότησης των Κοινωνικών Δομών των δήμων, σημειώνοντας ότι «πρόκειται για μια πρωτοφανή αντεργατική νεοφιλελεύθερη ρύθμιση που  ελαστικοποιεί ακόμη περισσότερο τις εργασιακές σχέσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση».

Η ΠΟΕ – ΟΤΑ καταγγέλλει ότι οι εργαζόμενοι των Κοινωνικών Δομών θα βρεθούν στον «αέρα» με συμβάσεις συμβάσεις ακόμα και μερικής απασχόλησης, με «κίνδυνους» στην μισθοδοσία τους, η οποία θα εξαρτάται αποκλειστικά από τα VOUCHER.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΠΟΕ-ΟΤΑ:

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.) έχει θέσει με απολύτως ξεκάθαρο τρόπο, ως αίτημα αιχμής, την μονιμοποίηση των εργαζομένων που απασχολούνται με αλλεπάλληλες επαναλαμβανόμενες συμβάσεις επί σειρά ετών, στις Κοινωνικές Δομές των Δήμων (Παιδικοί Σταθμοί, Κ.Δ.Α.Π., Κ.Δ.Α.Π.-Μ.Ε.Α., Κέντρα Κοινότητας, κ.α.).

Σε προγενέστερη συνάντηση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. με την ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών, στο πλαίσιο απεργιακής κινητοποίησης, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών δεσμεύτηκε για την επεξεργασία συγκεκριμένου σχεδίου εξασφάλισης και συνέχισης του προγράμματος απασχόλησης στις Κοινωνικές Δομές, με Εθνική χρηματοδότηση, και παραμονή όλων των εργαζομένων!!!

Στο περιθώριο της υπογραφής της Σ.Σ.Ε. της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α., η Υπουργός Εσωτερικών κα Βιβή Χαραλαμπογιάννη, σε σχετική ερώτηση που θέσαμε για την μονιμοποίηση των εργαζομένων Ε.Σ.Π.Α. και την κατάργηση της «διάταξης Βορίδη»,  μας ενημέρωσε πως επεξεργάζονται μοντέλο 11μηνων συμβάσεων με ειδική μοριοδότηση για τους εργαζόμενους που ήδη εργάζονται!!! Σχεδιασμός που δηλώσαμε ότι απέχει πολύ από το πάγιο αίτημά μας για μονιμοποίηση των εργαζομένων στις Κοινωνικές Δομές των Δήμων.

Ταυτόχρονα, δηλώσαμε την αποφασιστικότητά μας να αγωνιστούμε τόσο για την κατάργηση της «διάταξης Βορίδη», όσο και ενάντια στην πρόθεση της κυβέρνησης να οδηγήσει σε απόλυση χιλιάδες εργαζόμενους θεσμοθετώντας την αυτονομία των Νομικών Υπηρεσιών των Δήμων στην άσκηση ένδικων μέσων κατ’ αποκλειστικότητα στις εργασιακές διεκδικήσεις μετατροπής συμβάσεων σε Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου (Ι.Δ.Α.Χ.)!!!

Στο προσχέδιο Νόμου δε του Υπουργείου Εσωτερικών με θέμα «Διαδικασία στελέχωσης για κάλυψη αναγκών των Βρεφονηπιακών και Παιδικών Σταθμών και Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης των Ο.Τ.Α. Α΄ και Β΄ Βαθμού και των Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου αυτών», περιγράφεται ένα μοντέλο υποδεέστερο ακόμη και από αυτό που ήδη εφαρμόζεται για τις Σχολικές Καθαρίστριες, το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει τα εξής:

  1. Οι εργαζόμενοι θα προσλαμβάνονται κατά προτεραιότητα μέσα από έναν ηλεκτρονικό γενικό κατάλογο υποψηφίων που θα δημιουργήσει η Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε. κατόπιν πρόσκλησης ενδιαφέροντος και εφόσον κατέχουν τα απαιτούμενα προσόντα σύμφωνα με το Π.Δ. 85/2022.
  2. Ο ηλεκτρονικός κατάλογος υποψηφίων δεν μπορεί να ισχύει για περισσότερο από δυο (2) χρόνια. Μετά θα καταρτίζεται νέος.
  3. Οι συμβάσεις θα είναι 8μηνης ή 11μηνης διάρκειας.
  4. Εκτός από τις συμβάσεις πλήρους απασχόλησης θα υπάρχουν και συμβάσεις μερικής απασχόλησης.
  5. Η μισθοδοσία των εργαζομένων θα εξαρτάται αποκλειστικά από τα VOUCHER.
  6. Οι προσλήψεις δεν θα γίνονται πριν τον Νοέμβριο, εφόσον καταφέρουν να αναμορφωθούν οι προϋπολογισμοί των Δήμων και υπάρχουν οι ανάλογες πιστώσεις από τα VOUCHER.

Πρόκειται για μια πρωτοφανή αντεργατική νεοφιλελεύθερη ρύθμιση που  ελαστικοποιεί ακόμη περισσότερο τις εργασιακές σχέσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και απέχει από την «δέσμευση» της ηγεσίας του Υπουργείου Εσωτερικών για την πλήρη διασφάλιση της εργασίας των εργαζομένων με Εθνική Χρηματοδότηση!!!

Στο πλαίσιο αυτό, το Γενικό Συμβούλιο της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. που συνεδρίασε την Παρασκευή 3 Απριλίου 2026 αποφάσισε ΟΜΟΦΩΝΑ για αγωνιστική ετοιμότητα και επαγρύπνηση και αντεπίθεση των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και συγκεκριμένα:

  1. Ορίζει ως ημέρα ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ολοήμερων Γενικών Συνελεύσεων την ΠΕΜΠΤΗ 23 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2026. Ενημερώνουμε το σύνολο των εργαζομένων για τις εξελίξεις λαμβάνοντας μαζικές αποφάσεις αγωνιστικής διεκδίκησης και σύγκρουσης.
  2. Την ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2026 προκηρύσσουμε 24ΩΡΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ και καλούμε σε ΑΠΕΡΓΙΑΚΟ Συλλαλητήριο των εργαζομένων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης όλης της χώρας, στις 11:00 το πρωί, στην Πλατεία Καραϊσκάκη, έξω από τα γραφεία της Ομοσπονδίας (Καρόλου 24 – Μεταξουργείο) και πορεία προς το Υπουργείο Εσωτερικών (Βασ. Σοφίας 15), όπου θα απαιτήσουμε συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών.

Οι Σύλλογοι-Μέλη της Π.Ο.Ε.-Ο.ΤΑ. καλούνται με κάθε τρόπο να ενεργοποιήσουν τους εργαζόμενους και να μεριμνήσουν για την μεταφορά τους και τη συμμετοχή τους στο Συλλαλητήριο έξω από τα γραφεία της Ομοσπονδίας, στην Πλατεία Καραϊσκάκη.

Κάθε Σύλλογος-Μέλος καλείται να παρευρεθεί με οργανωμένο μπλοκ και πανό. Οργανώνουμε την αντίδρασή μας, συγκροτούμε Ενιαίο Μέτωπο σύγκρουσης και διεκδίκησης.

  1. Καλούμε την Α.Δ.Ε.Δ.Υ. να προκηρύξει Απεργία-Αποχή για τον κλάδο των Ο.Τ.Α. Α’ Βαθμού από κάθε διαδικασία αξιολόγησης που αφορά την Γ’ φάση έτους 2025.
  2. Εξουσιοδοτείται η Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. μετά την πραγματοποίηση των κινητοποιήσεων να εκτιμήσει τις εξελίξεις και να αποφασίσει για την περαιτέρω κλιμάκωση τους σε διεκδικητικό πλαίσιο.
  3. Το Γενικό Συμβούλιο της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. ζητά συνάντηση με τον Πρόεδρο και το Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε. με παρουσία της Εκτελεστικής Επιτροπής της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. πριν την πραγματοποίηση των κινητοποιήσεων, απαιτώντας την καταδίκη του σχεδιασμού της κυβέρνησης για την περαιτέρω ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων που φτάνει έως την απόλυση χιλιάδων εργαζομένων!!!

ΜΑΖΙΚΑ, ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΑ, ΔΥΝΑΜΙΚΑ και ΣΥΓΚΡΟΥΣΙΑΚΑ διεκδικούμε:

  1. Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων Ε.Σ.Π.Α. που εργάζονται με επαναλαμβανόμενες συμβάσεις στις Κοινωνικές Δομές των Δήμων (Παιδικοί Σταθμοί, Κ.Δ.Α.Π., Κ.Δ.Α.Π.-Μ.Ε.Α., Κέντρα Κοινότητας κ.α.).
  2. Κατάργηση, της «διάταξης Βορίδη» τώρα και της πρόβλεψης στον υπό σύνταξη νέο Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων που περιλαμβάνει την αυτοματοποιημένη άσκηση εφέσεων από τις Νομικές Υπηρεσίες «απαλλάσσοντας» από κάθε ευθύνη τις Διοικήσεις των Δήμων, ενώ οδηγούνται χιλιάδες εργαζόμενοι στην ανεργία.
  3. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλες τις υπηρεσίες των Ο.Τ.Α. Η υποστελέχωση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση μεθοδευμένα οδηγεί στο ξεπούλημα των υπηρεσιών σε ιδιωτικά και εργολαβικά συμφέροντα.
  4. Πραγματικές μισθολογικές αυξήσεις τώρα στους εργαζόμενους. Άμεση επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού.

Καλούμε όλους τους Συλλόγους-Μέλη της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. και τους εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση να ορθώσουν το ανάστημά τους απέναντι στην κυβερνητική πολιτική της Νέας Δημοκρατίας (Ν.Δ.) που μεθοδικά διαλύει κάθε Δημόσια υπηρεσία, καταργεί κάθε κεκτημένο και εργασιακό δικαίωμα που αποκτήθηκαν με αίμα και αγώνες, ελαστικοποιεί τις σχέσεις εργασίας και μεθοδεύει την κατάργηση της ΜΟΝΙΜΟΤΗΤΑΣ στο Δημόσιο.

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ!!!

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΑΛΥΣΗΣ

Read next

  • Facebook
  • X
  • LinkedIn
  • Threads
  • Pinterest
  • WhatsApp
  • Telegram
  • Trello
  • Email
  • Επικαιρότητα
  • Επικαιρότητα
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Εκπαίδευση
  • Διεθνή
  • Ιστορία
  • Πολιτισμός
  • Επιστήμη - Θεωρία - Ιδεολογία
  • Αθλητικά
  • Κοινωνικά
  • Κέρκυρα
    • Περιφ. Ιονίων Νήσων
  • Ποιοι Είμαστε

Διάβασε ακόμα...   

Στεκόμαστε στο πλευρό των 38 φοιτητών του ΑΠΘ που διώκονται
Εκπαίδευση 31-05-26

Στεκόμαστε στο πλευρό των 38 φοιτητών του ΑΠΘ που διώκονται

Εξετάσεις – κόφτης για τους ειδικευόμενους γιατρούς
Εκπαίδευση 31-05-26

Εξετάσεις – κόφτης για τους ειδικευόμενους γιατρούς

«Να μη συρθούμε»
Κέρκυρα 31-05-26

«Να μη συρθούμε»

Γράφει ο Μάκης Αρμένης* Υπάρχουν εποχές που σωπαίνεις όχι γιατί δεν έχεις τι να πεις, αλλά γιατί κουράστηκες να βλέπεις τις λέξεις να εξευτελίζονται. Οι ίδιες λέξεις που κάποτε κουβαλούσαν...

Ιωάννης Καποδίστριας – Η προσπάθεια για τη δημιουργία ενός λαϊκού σχολείου
Εκπαίδευση 31-05-26

Ιωάννης Καποδίστριας – Η προσπάθεια για τη δημιουργία ενός λαϊκού σχολείου

Μικρό σχόλιο, με αφορμή τα θέματα των εξετάσεων στη Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία
Εκπαίδευση 31-05-26

Μικρό σχόλιο, με αφορμή τα θέματα των εξετάσεων στη Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία

Οι «αρχές» της μεταγραφής και η κρίση αξιοπιστίας της πολιτικής
Επικαιρότητα 31-05-26

Οι «αρχές» της μεταγραφής και η κρίση αξιοπιστίας της πολιτικής

Τι ακριβώς είδαμε στο ΟΑΚΑ πριν τον τελικό;
Επικαιρότητα 31-05-26

Τι ακριβώς είδαμε στο ΟΑΚΑ πριν τον τελικό;

Από το «πρώτη φορά Αριστερά» στο «σώζων εαυτόν σωθήτω»
Επικαιρότητα 31-05-26

Από το «πρώτη φορά Αριστερά» στο «σώζων εαυτόν σωθήτω»

Ξαφνικά ανακάλυψαν την Αμερική
Επικαιρότητα 31-05-26

Ξαφνικά ανακάλυψαν την Αμερική

Τέμπη: Οι συγγενείς των θυμάτων έγραψαν τα ονόματα των νεκρών τους, σπάζοντας ξανά την απαγόρευση (video)
Επικαιρότητα 31-05-26

Τέμπη: Οι συγγενείς των θυμάτων έγραψαν τα ονόματα των νεκρών τους, σπάζοντας ξανά την απαγόρευση (video)

Σαν σήμερα 31 Μάη στην Κέρκυρα
Κέρκυρα 31-05-26

Σαν σήμερα 31 Μάη στην Κέρκυρα

Επικίνδυνη οδηγία από το υπουργείο Παιδείας
Εκπαίδευση 31-05-26

Επικίνδυνη οδηγία από το υπουργείο Παιδείας

Έρευνα Eteron: Δύο στους τρεις δυσαρεστημένοι με την οικονομική τους κατάσταση
Επικαιρότητα 31-05-26

Έρευνα Eteron: Δύο στους τρεις δυσαρεστημένοι με την οικονομική τους κατάσταση

Οι εκλογές για τη ΔΟΕ δεν είναι κάλπη· είναι επιλογή αγώνα
Εκπαίδευση 30-05-26

Οι εκλογές για τη ΔΟΕ δεν είναι κάλπη· είναι επιλογή αγώνα

Σαν σήμερα 30 Μάη 1941 οι νεολαίοι Μανώλης Γλέζος και Απόστολος Σάντας κατεβάζουν τη Γερμανική σημαία από την Ακρόπολη
Ιστορία 30-05-26

Σαν σήμερα 30 Μάη 1941 οι νεολαίοι Μανώλης Γλέζος και Απόστολος Σάντας κατεβάζουν τη Γερμανική σημαία από την Ακρόπολη

Σαν σήμερα 30 Μάη στην Κέρκυρα
Κέρκυρα 30-05-26

Σαν σήμερα 30 Μάη στην Κέρκυρα

Γλέντι Οικονομικής Ενίσχυσης για τον Αγώνα ενάντια στις Διώξεις και τους Διωκόμενους Αγωνιστές
Εκπαίδευση 30-05-26

Γλέντι Οικονομικής Ενίσχυσης για τον Αγώνα ενάντια στις Διώξεις και τους Διωκόμενους Αγωνιστές

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani
Copyright © 2026 drepani.gr. Με την επιφύλαξη κάθε δικαιώματος.
Το Joomla! είναι Ελεύθερο Λογισμικό που διατίθεται σύμφωνα με τη Γενική Δημόσια Άδεια Χρήσης GNU.