JA Purity IV JA Purity IV
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Εκπαίδευση
  • Διεθνή
  • Ιστορία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητικά
  • Πρόσωπα
  • Κοινωνικά
  • Κέρκυρα
JA Purity IV JA Purity IV
Τετάρτη 6 Αυγούστου 2025 06:16
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Εκπαίδευση
  • Διεθνή
  • Ιστορία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητικά
  • Πρόσωπα
  • Κοινωνικά
  • Κέρκυρα
Οι απειλές Τραμπ κατά της Ρωσίας και το σχέδιο ταχείας εξόντωσης των Παλαιστινίων

08-05-2025 9:39
Διεθνή

Οι απειλές Τραμπ κατά της Ρωσίας και το σχέδιο ταχείας εξόντωσης των Παλαιστινίων
Όχι στο κόψιμο τμημάτων και ονείρων στα ΕΠΑΛ

08-05-2025 9:31
Εκπαίδευση

Όχι στο κόψιμο τμημάτων και ονείρων στα ΕΠΑΛ
 Αντιδράσεις για τη συρρίκνωση της διδασκαλίας των αρχαίων ελληνικών

08-05-2025 9:24
Εκπαίδευση

 Αντιδράσεις για τη συρρίκνωση της διδασκαλίας των αρχαίων ελληνικών
Μήνυση κατά δύο αστυνομικών από την εκπαιδευτικό Δ. Τάσσου για την απαγωγή της από αστυνομικούς(BINTEO)

08-05-2025 9:12
Εκπαίδευση

Μήνυση κατά δύο αστυνομικών από την εκπαιδευτικό Δ. Τάσσου για την απαγωγή της από αστυνομικούς(BINTEO)
Η λογοτεχνική διανόηση και η δικτατορία του Μεταξά

08-04-2025 10:09
Ιστορία

Η λογοτεχνική διανόηση και η δικτατορία του Μεταξά
  1. Βρίσκεστε εδώ:  
  2. Αρχική
  3. Επικαιρότητα
  4. Για το ναυάγιο της Πύλου: Δύο χρόνια μετά οι νεκροί ζητούν δικαίωση, ενώ η κυβέρνηση συνεχίζει την απόπειρα συγκάλυψης
Κατηγορία: Επικαιρότητα
26 Ιουνίου 2025

Για το ναυάγιο της Πύλου: Δύο χρόνια μετά οι νεκροί ζητούν δικαίωση, ενώ η κυβέρνηση συνεχίζει την απόπειρα συγκάλυψης

Δύο χρόνια συμπληρώνονται φέτος από το ναυάγιο της Πύλου. Ήταν ξημερώματα της 14ης Ιουνίου 2023 όταν εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες παρασύρονταν στον πάτο της Μεσογείου, καθώς το αλιευτικό σαπιοκάραβο «Αντριάνα» ανατρεπόταν στην ανοιχτή θάλασσα.
Οι εκατοντάδες νεκροί πρόσφυγες και μετανάστες και οι συγγενείς τους αναζητούν ακόμη δικαίωση, την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη ένας σκληρός δικαστικός αγώνας, προκειμένου να αποκαλυφθεί η αλήθεια και να αποδοθούν οι ευθύνες στους υπαιτίους.

Αυτά τα δύο χρόνια η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και ο κρατικός μηχανισμός έχουν επιβάλει κανονική «ομερτά», επιχειρώντας απροκάλυπτα να συγκαλύψουν τα αίτια και τους υπεύθυνους που άφησαν εκατοντάδες ανθρώπους να πνιγούν.

Την ίδια ώρα, οι αποκαλύψεις και τα στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας ασκούν πιέσεις στην κυβέρνηση και προς όλες τις κατευθύνσεις, με αποτέλεσμα 17 στελέχη του Λιμενικού να παραπεμφθούν πριν λίγο καιρό στον ανακριτή για κακούργημα.

Η απόπειρα συγκάλυψης

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιχείρησε, από τις πρώτες κιόλας ημέρες μετά τη βύθιση του «Αντριάνα» και ενώ πτώματα περισυλλέγονταν από τον τόπο του ναυαγίου, να συγκαλύψει την υπόθεση, αποσείοντας τις ευθύνες από το Λιμενικό και ρίχνοντάς τες σε εννέα Αιγύπτιους επιβαίνοντες στο μοιραίο σκάφος.

Οι συγκεκριμένοι επιβαίνοντες όχι μόνο χαρακτηρίστηκαν «διακινητές» με συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς καμία ουσιαστική έρευνα, αλλά κατηγορήθηκαν ότι τάχα «προκάλεσαν το ναυάγιο» και ότι ήταν «μέλη εγκληματικής οργάνωσης». Παρόλο που σύρθηκαν σε δίκη, το κατηγορητήριο κατέπεσε και τελικά αθωώθηκαν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το Λιμενικό δεν έχει δώσει μέχρι σήμερα πειστική απάντηση για τις ενέργειές του, παρά το ότι όλο και περισσότερα στοιχεία για το ναυάγιο έρχονται στη δημοσιότητα. Μαζί με τη Frontex της ΕΕ προσπάθησαν να αποκρύψουν κρίσιμα στοιχεία για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες σημειώθηκε το ναυάγιο.

Για παράδειγμα, οι επικοινωνίες εκείνης της νύχτας και μάλιστα η απομαγνητοφώνηση που αφορά το κρίσιμο χρονικό διάστημα από τις 23:30 της 13ης Ιούνη έως τις 2:20 της 14ης Ιούνη έλειπαν. Οι κάμερες στο μοναδικό σκάφος που βρισκόταν στο σημείο της βύθισης, ένα περιπολικό του Λιμενικού, φέρεται να βρίσκονταν εκτός λειτουργίας, παρά τα υπερσύγχρονα συστήματα που διαθέτει.

Παράλληλα, από τα στοιχεία που παρουσιάζονται όλον αυτόν τον καιρό στον Τύπο, υπάρχουν αναφορές από τις οποίες εξάγεται το συμπέρασμα ότι τα στελέχη του Λιμενικού γνώριζαν πως το αλιευτικό σαπιοκάραβο βρισκόταν σε κίνδυνο -αναφορές άλλωστε έκαναν και κυβερνήτες παραπλεόντων πλοίων- κάτι που καταδεικνύει ότι οι ελληνικές αρχές δεν έδρασαν έγκαιρα.

Μάλιστα, επιχειρήθηκε να αποσιωπηθεί και η απόπειρα βίαιης ρυμούλκησης του «Αντριάνα» από το περιπολικό του Λιμενικού και, αν δεν υπήρχαν οι μαρτυρίες των διασωθέντων του ναυαγίου, ίσως να μην είχε γίνει ποτέ γνωστό. Ορισμένοι επιβαίνοντες του αλιευτικού έκαναν λόγο ακόμα και για εσκεμμένη απόπειρα ρυμούλκησης προς τα ιταλικά ύδατα, προκειμένου η Ελλάδα να «ξεφορτωθεί» το πλοίο.

Άλλωστε, εικόνα του κλυδωνιζόμενου αλιευτικού που «ξεχείλιζε» από πρόσφυγες και μετανάστες, έστειλε μέσω κινητού στους ανωτέρους του και ο κυβερνήτης του σκάφους του Λιμενικού, με τον αρχηγό του σώματος να ισχυρίζεται ότι ενημερώθηκε εκ των υστέρων, καθώς, όπως λέει, απουσίαζε από το θάλαμο επιχειρήσεων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο πόρισμα της έρευνας που διεξήγαγε ο Συνήγορος του Πολίτη κάνει λόγο για «σαφείς ενδείξεις» που μπορούν να στοιχειοθετήσουν την κατηγορία «της θανατηφόρου έκθεσης, καθώς και της έκθεσης σε κίνδυνο ζωής, υγείας και σωματικής ακεραιότητας των επιβαινόντων στο αλιευτικό Adriana».

Για να έρθουν στη δημοσιότητα όλα αυτά τα στοιχεία απαιτήθηκαν μεγάλες προσπάθειες από τους συγγενείς, καθώς και από το ίδιο το κίνημα. Όμως, ακόμα και μπροστά στις αποκαλύψεις αυτές, το υπουργείο Ναυτιλίας αποδείχτηκε ακόμα προκλητικότερο, καθώς σε ανακοίνωσή του κατήγγειλε ότι ο Συνήγορος «επιχειρεί να μεταθέσει τη συζήτηση από τα εγκληματικά δίκτυα των διακινητών στα στελέχη του Λιμενικού Σώματος».

Δηλώνει μάλιστα ότι η κυβέρνηση «παραμένει αταλάντευτα προσηλωμένη σε μια αυστηρή αλλά δίκαιη πολιτική φύλαξης των συνόρων της χώρας». Η πολιτική αυτή είναι κάτι από παραπάνω γνωστή.

Τα τείχη της ΕΕ δολοφονούν πρόσφυγες και μετανάστες

Η ΕΕ και από κοντά η κυβέρνηση Μητσοτάκη παραμένουν πιστές στην αντιπροσφυγική / αντιμεταναστευτική πολιτική τους, υψώνοντας τείχη στη στεριά και κάνοντας τη Μεσόγειο αδιαπέραστη για ανθρώπους που αναζητούν μια καλύτερη ζωή, μακριά από τις βόμβες και τις κρεατομηχανές των ιμπεριαλιστών και τη φτώχεια που επικρατεί στις χώρες της Ασίας και της Αφρικής που τις εκμεταλλεύονται τα μονοπώλια.

Κάπως έτσι χάθηκαν εκατοντάδες ανθρώπινες ζωές και στην Πύλο. Ένα σαπιοκάραβο υπερφορτωμένο με εκατοντάδες ανθρώπους ξεκίνησε από το Τομπρούκ της αιματοβαμμένης Λιβύης για την Ιταλία, όπου όμως δεν κατάφερε ποτέ να φτάσει, αντ’ αυτού ξέμεινε μεσοπέλαγα και τελικά αναποδογύρισε.

Έκτοτε πολλά άλλα συμβάντα στο Αιγαίο και σε ολόκληρη τη Μεσόγειο με πνιγμούς προσφύγων και μεταναστών έρχονται στο φως, περνώντας πολλές φορές στα «ψιλά», θυμίζοντας όμως ότι η τραγωδία των κατατρεγμένων προσφύγων και μεταναστών, των κολασμένων της γης, συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.

Και η ΕΕ με τον Μητσοτάκη και από κοντά τους τον Βορίδη ετοιμάζουν ένα ακόμα πιο ζοφερό μέλλον για όλους αυτούς που χτυπούν την πόρτα της «πολιτισμένης» Ευρώπης. Ήδη σε προηγούμενο φύλλο του ο «ΛΔ» αναφέρθηκε στην επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στη Γερμανία και στις κοινές δηλώσεις του με τον καγκελάριο Μερτς, με τον δεύτερο να υπαγορεύει ουσιαστικά σκλήρυνση της πολιτικής, με επαναπροωθήσεις.
Άλλωστε, όσα εξήγγειλε ο Μάκης Βορίδης σχετικά με το νέο νομοσχέδιο που προωθεί, το οποίο προβλέπει αυστηροποίηση των ποινών, φυλακίσεις και ποινικοποίηση της παραμονής χωρίς χαρτιά, κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση.

Το ναυάγιο της Πύλου να μην συγκαλυφθεί

Το ναυάγιο της Πύλου δεν πρέπει να αφήσουμε να συγκαλυφθεί. Πρέπει να απαιτήσουμε να αποδοθούν ευθύνες, να λογοδοτήσουν οι υπαίτιοι της τραγωδίας και να δικαιωθούν οι νεκροί και οι συγγενείς τους.

Στους καιρούς που διανύουμε είναι αναγκαίο να ισχυροποιηθεί το λαϊκό αντιπολεμικό – αντιιμπεριαλιστικό κίνημα, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο, ένα κίνημα που θα αντιστέκεται στα πολεμοκάπηλα σχέδια των ιμπεριαλιστών και στο ζοφερό μέλλον που μάς ετοιμάζουν, δημιουργώντας ολοένα και περισσότερα καραβάνια κατατρεγμένων.

Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και στους μετανάστες
Κάτω οι πόλεμοι και οι βόμβες των ιμπεριαλιστών
Αλληλεγγύη και αδελφοσύνη των λαών

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

Read next

  • Facebook
  • X
  • LinkedIn
  • Threads
  • Pinterest
  • WhatsApp
  • Telegram
  • Trello
  • Email
  • Επικαιρότητα
  • Επικαιρότητα
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Εκπαίδευση
  • Διεθνή
  • Ιστορία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητικά
  • Πρόσωπα
  • Κοινωνικά
  • Κέρκυρα

Διάβασε ακόμα...   

Κορφιάτικο ραπόρτο: Τα μέτρα του Αυγούστου
Κέρκυρα 05-08-25

Κορφιάτικο ραπόρτο: Τα μέτρα του Αυγούστου

Καταγγελίες για στοχοποίηση του συνδικαλιστή εκπαιδευτικού Κ. Τουλγαρίδη μέσα από παράτυπη παραπομπή σε πειθαρχικό
Εκπαίδευση 05-08-25

Καταγγελίες για στοχοποίηση του συνδικαλιστή εκπαιδευτικού Κ. Τουλγαρίδη μέσα από παράτυπη παραπομπή σε πειθαρχικό

Ο Φώτης Βασιλόπουλος στον Κρόνο
Αθλητικά 05-08-25

Ο Φώτης Βασιλόπουλος στον Κρόνο

Ο Φώτης Βασιλόπουλος στον Κρόνο Μια ακόμα σπουδαία μεταγραφή πραγματοποίησε ο Κρόνςο Αργυράδων. Πρόκειται για τον ταλαντούχο Φώτη Βασιλόπουλο. Ο Φώτης κατάγεται από την Λάρισα...

Κρόνος: Μαραβελάκης και Μίντζα ανανέωσαν
Αθλητικά 05-08-25

Κρόνος: Μαραβελάκης και Μίντζα ανανέωσαν

Η Καθημερινή άλλαξε πρωτοσέλιδο. Με εντολή Ισραήλ;
Διεθνή 05-08-25

Η Καθημερινή άλλαξε πρωτοσέλιδο. Με εντολή Ισραήλ;

«Αποκλείουν σχολεία από τις Τάξεις Υποδοχής προσφύγων»
Εκπαίδευση 05-08-25

«Αποκλείουν σχολεία από τις Τάξεις Υποδοχής προσφύγων»

Προς την 4η Αυγούστου 1936
Κέρκυρα 05-08-25

Προς την 4η Αυγούστου 1936

Ωραία χρόνια ...
Κέρκυρα 05-08-25

Ωραία χρόνια ...

 Ο πρέσβης του Ισραήλ στην Αθήνα ξεπέρασε τα όρια!
Επικαιρότητα 05-08-25

Ο πρέσβης του Ισραήλ στην Αθήνα ξεπέρασε τα όρια!

Να δοθεί δικαίωμα μετάθεσης και βελτίωσης στις νέες οργανικές θέσεις στα τμήματα ένταξης
Εκπαίδευση 05-08-25

Να δοθεί δικαίωμα μετάθεσης και βελτίωσης στις νέες οργανικές θέσεις στα τμήματα ένταξης

Η «χαμένη» ανεξαρτησία της Ε.Ε.: ΗΠΑ και Κίνα (Μέρος 1ο)
Διεθνή 05-08-25

Η «χαμένη» ανεξαρτησία της Ε.Ε.: ΗΠΑ και Κίνα (Μέρος 1ο)

Οι απειλές Τραμπ κατά της Ρωσίας και το σχέδιο ταχείας εξόντωσης των Παλαιστινίων
Διεθνή 05-08-25

Οι απειλές Τραμπ κατά της Ρωσίας και το σχέδιο ταχείας εξόντωσης των Παλαιστινίων

Όχι στο κόψιμο τμημάτων και ονείρων στα ΕΠΑΛ
Εκπαίδευση 05-08-25

Όχι στο κόψιμο τμημάτων και ονείρων στα ΕΠΑΛ

 Αντιδράσεις για τη συρρίκνωση της διδασκαλίας των αρχαίων ελληνικών
Εκπαίδευση 05-08-25

 Αντιδράσεις για τη συρρίκνωση της διδασκαλίας των αρχαίων ελληνικών

Μήνυση κατά δύο αστυνομικών από την εκπαιδευτικό Δ. Τάσσου για την απαγωγή της από αστυνομικούς(BINTEO)
Εκπαίδευση 05-08-25

Μήνυση κατά δύο αστυνομικών από την εκπαιδευτικό Δ. Τάσσου για την απαγωγή της από αστυνομικούς(BINTEO)

Η λογοτεχνική διανόηση και η δικτατορία του Μεταξά
Ιστορία 04-08-25

Η λογοτεχνική διανόηση και η δικτατορία του Μεταξά

Δεκάδες χιλιάδες βιβλίων έκαψε το καθεστώς της 4ης Αυγούστου
Ιστορία 04-08-25

Δεκάδες χιλιάδες βιβλίων έκαψε το καθεστώς της 4ης Αυγούστου

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani
Copyright © 2025 drepani.gr. Με την επιφύλαξη κάθε δικαιώματος.
Το Joomla! είναι Ελεύθερο Λογισμικό που διατίθεται σύμφωνα με τη Γενική Δημόσια Άδεια Χρήσης GNU.