JA Purity IV JA Purity IV
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Εκπαίδευση
  • Διεθνή
  • Ιστορία
  • Πολιτισμός
  • Επιστήμη - Θεωρία - Ιδεολογία
  • Αθλητικά
  • Κοινωνικά
  • Κέρκυρα
    • Περιφ. Ιονίων Νήσων
  • Ποιοι Είμαστε
JA Purity IV JA Purity IV
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Εκπαίδευση
  • Διεθνή
  • Ιστορία
  • Πολιτισμός
  • Επιστήμη - Θεωρία - Ιδεολογία
  • Αθλητικά
  • Κοινωνικά
  • Κέρκυρα
    • Περιφ. Ιονίων Νήσων
  • Ποιοι Είμαστε
Η Βενεζουέλα εγκρίνει στη Βουλή ομόφωνα νέο νόμο για την εξόρυξη, ανοίγοντας το υπέδαφος στην εκμετάλλευση!!! ορυκτών της σε ξένα κεφάλαια

04-16-2026 9:36
Διεθνή

Η Βενεζουέλα εγκρίνει στη Βουλή ομόφωνα νέο νόμο για την εξόρυξη, ανοίγοντας το υπέδαφος στην εκμετάλλευση!!! ορυκτών της σε ξένα κεφάλαια
Σαν σήμερα 16 Απρίλη στην Κέρκυρα

04-16-2026 9:31
Κέρκυρα

Σαν σήμερα 16 Απρίλη στην Κέρκυρα
Νέα Ανοιχτή Συνέλευση: Κυριακή 19 Απρίλη, 5μμ, Πάντειο - Μεθοδεύουν συνέχιση της αργίας της Χρύσας

04-16-2026 9:24
Εκπαίδευση

Νέα Ανοιχτή Συνέλευση: Κυριακή 19 Απρίλη, 5μμ, Πάντειο - Μεθοδεύουν συνέχιση της αργίας της Χρύσας
Μισθοί, ανασφάλεια και εξουθένωση: Η άλλη όψη της εκπαίδευσης - Μαζική αποχώρηση εκπαιδευτικών σε Ευρώπη και ΗΠΑ

04-16-2026 9:18
Εκπαίδευση

Μισθοί, ανασφάλεια και εξουθένωση: Η άλλη όψη της εκπαίδευσης - Μαζική αποχώρηση εκπαιδευτικών σε Ευρώπη και ΗΠΑ
Την Τετάρτη 29/4 δικάζεται για μια ακόμη φορά η ελεύθερη συνδικαλιστική έκφραση - Όλοι και όλες 29.4, στο Πειθαρχικό Συμβούλιο 8.30 πμ (Ξενίας 24)

04-16-2026 9:12
Εκπαίδευση

Την Τετάρτη 29/4 δικάζεται για μια ακόμη φορά η ελεύθερη συνδικαλιστική έκφραση - Όλοι και όλες 29.4, στο Πειθαρχικό Συμβούλιο 8.30 πμ (Ξενίας 24)
Κατηγορία: Εκπαίδευση
19 Δεκεμβρίου 2024

Στα δημόσια πανεπιστήμια χωρίς εξετάσεις και ΕΒΕ οι κάτοχοι International Baccalaureate

ΠΗΓΗ: Eksegersi.gr

Ξεσάλωσαν οι αγρίως νεοφιλελεύθεροι της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Ειδικά ο συμπεριφερόμενος ως γενίτσαρος, πρώην «ορφανό» του Σημίτη, Πιερρακάκης, έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Αντάμα με το όργιο της καταστολής ανακοινώνει με ρυθμό πολυβόλου ρυθμίσεις που ευνοούν προκλητικά το κεφάλαιο, τα παιδιά της μπουρζουαζίας και στέλνουν στο καναβάτσο τους «πλεμπαίους», τα παιδιά της εργαζόμενης κοινωνίας.

Αυτήν τη φορά, μιλώντας στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης για τον προϋπολογισμό, ανακοίνωσε ότι ετοιμάζει νέες παρεμβάσεις μέσα στο 2025, ώστε οι κάτοχοι International Baccalaureate (ΙΒ), που τώρα ετοιμάζεται να το εισάγει και στα δημόσια Πρότυπα Σχολεία (από τον Σεπτέμβριο του 2026 το πρόγραμμα θα εισαχθεί σε τουλάχιστον πέντε Πρότυπα Λύκεια της χώρας, ενώ στόχος είναι η επέκτασή του IΒ σε όλα τα Πρότυπα Λύκεια), να εισάγονται όχι μόνο στα ιδιωτικά πανεπιστήμια αλλά και στα δημόσια ΑΕΙ, χωρίς πανελλήνιες εξετάσεις και Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής!

 «Το 2025 θα είναι έτος αλλαγών στην εκπαίδευση. Ο σχεδιασμός μας στο Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού έχει ως στόχο να κινηθούμε γρήγορα και μπροστά, ώστε η Παιδεία να λειτουργεί ως διαρκής μηχανισμός μείωσης ανισοτήτων» είπε ο Πιερρακάκης και συμπλήρωσε:  

«Αποφασίσαμε το διεθνές Baccalaureate, το οποίο σήμερα ισχύει σε πάνω από 10 ιδιωτικά σχολεία, να το εντάξουμε και στη δημόσια εκπαίδευση. Είναι ένας μηχανισμός μείωσης ανισοτήτων αυτός.

Το διεθνές Baccalaureate είναι ένα βήμα. Στο βήμα αυτό, φυσικά, θα πρέπει να κάνουμε και άλλες αλλαγές. Θα πρέπει να εξετάσουμε, εφόσον το εφαρμόζουμε και εφόσον θα εφαρμοστεί και αφού εφαρμοστεί στα δημόσια σχολεία και το πώς θα μπορεί κανείς – γιατί όχι – να εισάγεται και στη δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση.  Σε πολύ μικρούς αριθμούς για αρχή για αυτό. Γενικότερα πρέπει να μπορέσουμε να κάνουμε και άλλες αλλαγές».

Η πρόκληση, το θράσος έχουν αγγίξει ταβάνι. Αυτοί που επέβαλαν τον ταξικό φραγμό της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, που κάθε χρόνο πετσοκόβει τα κεφάλια περίπου 25.000 υποψήφιων, αφού δεν τους δίνει τη δυνατότητα να καταθέσουν καν μηχανογραφικό, αυτοί που ευλογούν τον «κλειστό αριθμό εισακτέων», τον οποίο και έχουν μειώσει δραστικά, που αποθεώνουν τις πανελλήνιες που έχουν εξοντώσει οικονομικά τα εργαζόμενα νοικοκυριά και γονατίζουν πνευματικά και ψυχολογικά τα παιδιά τους, που ματώνουν για να κερδίσουν το πολυπόθητο εισιτήριο για τα δημόσια ΑΕΙ, τώρα τους φτύνουν κατάμουτρα και από πάνω τους περιγελούν βαφτίζοντας την επιτομή των ανισοτήτων «μηχανισμό μείωσής» τους!

Τι θα γυρίσουν και θα πουν, λοιπόν, σε όλα αυτά τα παιδιά και τους γονείς τους, οι σαδιστές της ΝΔ; Θα τους πουν -και με τη βούλα των νομοθετικών ρυθμίσεων που μαγειρεύουν- ότι όποιος έχει «χοντρό πορτοφόλι» έχει όλες τις πόρτες ανοιχτές. Αρκεί ο μπαμπάς να πληρώσει. Το χαρτί του ΙΒ που αγοράζεται πανάκριβα από ένα ιδιωτικό σχολείο, εξασφαλίζει στους γόνους της μπουρζουαζίας και των εύρωστων οικονομικά στρωμάτων και τσάμπα, χωρίς κόπο, πρόσβαση σε ένα δημόσιο ΑΕΙ της ημεδαπής, μέσα από έναν παράλληλο δρόμο χωρίς πανελλήνιες εξετάσεις και ΕΒΕ και έτσι ο/η κανακάρης δεν χρειάζεται να ξενιτευτεί για να σπουδάσει στην αλλοδαπή.

Εδώ δεν εξετάζουμε πώς θα μπορέσουν να το πετύχουν αυτό, δεδομένων των ανισοτήτων των πολιτών έναντι του νόμου (η κατηγορία της συντριπτικής πλειοψηφίας των υποψήφιων που ξοδεύονται «χοντρά» και εξουθενώνονται πνευματικοσωματικά λόγω του ψυχοφθόρου θεσμού των πανελλήνιων και της ΕΒΕ για να μπουν στα δημόσια ΑΕΙ και μια άλλη προνομιούχος μικρή κατηγορία που δεν υπόκειται σε κανέναν τέτοιο περιορισμό). Εξετάζουμε τις διακηρυγμένες προθέσεις. Μηστοτάκης, Πιερρακάκης και σία έχουν αποδείξει ότι συμπεριφέρονται σαν οδοστρωτήρας, προκειμένου να ικανοποιήσουν τα συμφέροντα του κεφαλαίου σε όλα τα επίπεδα, γνωρίζοντας ότι τα «γραμμάτια» που τώρα ξεχρεώνουν δεν θα μπορέσουν να ξεχρεωθούν σε μια επόμενη τετραετία.

Και αφού δεν δίστασαν να ξεσκίσουν κυριολεκτικά το Σύνταγμα, προκειμένου να φέρουν τα ιδιωτικά ΑΕΙ, έχουν ξαμολυθεί τώρα να εξασφαλίσουν πελατεία για τα ιδιωτικά μαγαζιά των εμπόρων της γνώσης, αλλά και να ανοίξουν την Κερκόπορτα στα δημόσια ΑΕΙ μέσα από δυο δρόμους: έναν με αγκάθια και συρματοπλέγματα και έναν στρωμένο με ρόδα.

Η ιστορία του ΙΒ

Αγανάκτησαν και οι πασόκοι, γιατί, λέει, ο Πιερρακάκης τους κλέβει τη δόξα. Γιατί το ΙΒ το θεσμοθέτησε πρώτος ο Γιωργάκης Παπανδρέου, τότε υπουργός Παιδείας, το 1995 με το νόμο για το Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας (Ν. 2327/1995, άρθρο 10, παράγ. 23).

Σύμφωνα με αυτόν 

«23. α) Το Διεθνές Απολυτήριο, το οποίο με τον ξενόγλωσσο τίτλο INTERNATIONAL BACCALAUREATE χορηγεί ο Οργανισμός Διεθνούς Απολυτηρίου (INTERNATIONAL BACCALAUREATE ORGANISATION), θεωρείται ισότιμο και αντίστοιχο του απολυτηρίου τίτλου που χορηγούν τα λύκεια της ημεδαπής.

β) Στις τάξεις Β’ και Γ’ των δημόσιων και ιδιωτικών λυκείων μπορεί να λειτουργεί τμήμα για την απόκτηση Διεθνούς Απολυτηρίου. Στους μαθητές των τμημάτων αυτών διδάσκεται οπωσδήποτε, πέραν του προγράμματος σπουδών του Διεθνούς Απολυτηρίου, το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας και της Ιστορίας των τάξεων αυτών κατά το πρόγραμμα των δημόσιων σχολείων που ισχύει.

γ) Για την ίδρυση, οργάνωση, λειτουργία και κατάργηση τμήματος Διεθνούς Απολυτηρίου στα δημόσια σχολεία εφαρμόζονται αναλόγως οι διατάξεις του άρθρου 8 του Ν. 1566/85. Οι διατάξεις του ίδιου νόμου εφαρμόζονται αναλόγως και για όλα τα λοιπά θέματα που έχουν σχέση με το εκπαιδευτικό προσωπικό, τους μαθητές κλπ..

δ) Για την ίδρυση τμήματος Διεθνούς Απολυτηρίου σε ιδιωτικά λύκεια απαιτείται προηγούμενη έγκριση του Οργανισμού Διεθνούς Απολυτηρίου και ακολούθως άδεια της οικείας διεύθυνσης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης».

Σύμφωνα επίσης με την ΥΑ Β3/3925 του Αρσένη (ΦΕΚ 876/Β/19-8-1998), οι μαθητές-κάτοχοι απολυτήριου ΙΒ έχουν το δικαίωμα να συμμετέχουν στις εξετάσεις για την εισαγωγή τους σε ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο.

Το δώρο, όμως, του ΠΑΣΟΚ στους κατόχους ΙΒ ουδέποτε εφαρμόστηκε, επειδή υπήρξαν ισχυρότατες αντιδράσεις από την εκπαιδευτική κοινότητα.

Ετσι, το International Baccalaureate, που είναι ένα διετές ακριβοπληρωμένο πρόγραμμα στα αγγλικά και απευθύνεται σε μαθητές της Β’ και Γ’ Λυκείου, έχει υιοθετηθεί μόνο από κάποια ακριβά ιδιωτικά σχολεία στη χώρα μας και συνδέεται απευθείας με πανεπιστήμια του εξωτερικού. Το απολυτήριο Λυκείου που χορηγείται μέσω αυτού του προγράμματος δεν θεωρείται εισιτήριο για τη συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις για την εισαγωγή στα ελληνικά δημόσια ΑΕΙ.

Ερχεται, λοιπόν, τώρα η κυβέρνηση Μητσοτάκη και ο Πιερρακάκης να άρουν και αυτούς τους περιορισμούς: και το απολυτήριο ΙΒ να εφαρμόζεται και στα δημόσια σχολεία και οι κάτοχοί του να έχουν δικαίωμα εισαγωγής όχι μόνο σε ιδιωτικά πανεπιστήμια, αλλά και σε δημόσια ΑΕΙ. Και μάλιστα χωρίς πανελλαδικές και ΕΒΕ. 

Να σημειώσουμε εδώ ότι ο Πιερρακάκης για να φανεί τάχα ότι δεν φτύνει τους κόπους των παιδιών που συμμετέχουν στις πανελλαδικές, έβαλε στο νόμο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια ότι προϋπόθεση για την εγγραφή σε αυτά είναι η κατοχή ΕΒΕ.  Τώρα, ακόμη και παραβλέποντας αυτά τα δημαγωγικά φούμαρα που πολύ σύντομα θα εκπέσουν (σ.σ.: πρώτο γιατί κουμάντο στα παραρτήματά τους κάνουν τα μητρικά ιδιωτικά πανεπιστήμια και οι όροι φοίτησης σε αυτά τα παραρτήματα είναι ίδιοι με τους όρους που ισχύουν για το μητρικό Ιδρυμα. Και δεύτερο γιατί τίθεται ζήτημα «νοθείας του ανταγωνισμού» και πολύ σύντομα θα βγουν τα «μαχαίρια» από τα ιδιωτικά μαγαζιά των εμπόρων της γνώσης και από την ΕΕ), την αφαιρεί από τους κατόχους ΙΒ τόσο για την εισαγωγή στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, όσο και για την εισαγωγή στα δημόσια ΑΕΙ. Πρόκειται για ομολογία των αληθινών προθέσεων ΝΔ και υπουργού Παιδείας σχετικά με την ΕΒΕ.

Γιούλα Γκεσούλη

Read next

  • Facebook
  • X
  • LinkedIn
  • Threads
  • Pinterest
  • WhatsApp
  • Telegram
  • Trello
  • Email
  • Εκπαίδευση
  • Εκπαίδευση
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Εκπαίδευση
  • Διεθνή
  • Ιστορία
  • Πολιτισμός
  • Επιστήμη - Θεωρία - Ιδεολογία
  • Αθλητικά
  • Κοινωνικά
  • Κέρκυρα
    • Περιφ. Ιονίων Νήσων
  • Ποιοι Είμαστε

Διάβασε ακόμα...   

Σαν σήμερα 16 Απρίλη στην Κέρκυρα
Κέρκυρα 16-04-26

Σαν σήμερα 16 Απρίλη στην Κέρκυρα

Μισθοί, ανασφάλεια και εξουθένωση: Η άλλη όψη της εκπαίδευσης - Μαζική αποχώρηση εκπαιδευτικών σε Ευρώπη και ΗΠΑ
Εκπαίδευση 16-04-26

Μισθοί, ανασφάλεια και εξουθένωση: Η άλλη όψη της εκπαίδευσης - Μαζική αποχώρηση εκπαιδευτικών σε Ευρώπη και ΗΠΑ

Η Βενεζουέλα εγκρίνει στη Βουλή ομόφωνα νέο νόμο για την εξόρυξη, ανοίγοντας το υπέδαφος στην εκμετάλλευση!!! ορυκτών της σε ξένα κεφάλαια
Διεθνή 16-04-26

Η Βενεζουέλα εγκρίνει στη Βουλή ομόφωνα νέο νόμο για την εξόρυξη, ανοίγοντας το υπέδαφος στην εκμετάλλευση!!! ορυκτών της σε ξένα κεφάλαια

Το κοινοβούλιο της Βενεζουέλας ενέκρινε την Πέμπτη 9/4 ένα νέο νόμο για την εξόρυξη που -όπως και ο νόμος για τους υδρογονάνθρακες- ανοίγει το πλούσιο σε ορυκτά υπέδαφός της σε...

Νέα Ανοιχτή Συνέλευση: Κυριακή 19 Απρίλη, 5μμ, Πάντειο - Μεθοδεύουν συνέχιση της αργίας της Χρύσας
Εκπαίδευση 16-04-26

Νέα Ανοιχτή Συνέλευση: Κυριακή 19 Απρίλη, 5μμ, Πάντειο - Μεθοδεύουν συνέχιση της αργίας της Χρύσας

Την Τετάρτη 29/4 δικάζεται για μια ακόμη φορά η ελεύθερη συνδικαλιστική έκφραση - Όλοι και όλες 29.4, στο Πειθαρχικό Συμβούλιο 8.30 πμ (Ξενίας 24)
Εκπαίδευση 16-04-26

Την Τετάρτη 29/4 δικάζεται για μια ακόμη φορά η ελεύθερη συνδικαλιστική έκφραση - Όλοι και όλες 29.4, στο Πειθαρχικό Συμβούλιο 8.30 πμ (Ξενίας 24)

Η «σύνταξη-σκιά» των εκπαιδευτικών: Μια γενιά που πλήρωσε την αδιοριστία και φοβάται το αύριο
Εκπαίδευση 16-04-26

Η «σύνταξη-σκιά» των εκπαιδευτικών: Μια γενιά που πλήρωσε την αδιοριστία και φοβάται το αύριο

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε το Πάρτυ στην Πλατεία των Αργυράδων (ΒΙΝΤΕΟ)
Κέρκυρα 16-04-26

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε το Πάρτυ στην Πλατεία των Αργυράδων (ΒΙΝΤΕΟ)

Δύο οι διορισμοί του Μακάριου Λαζαρίδη στο Δημόσιο ως απόφοιτος Πανεπιστημίου, με πτυχίο από κολλέγιο «μαϊμού»
Επικαιρότητα 15-04-26

Δύο οι διορισμοί του Μακάριου Λαζαρίδη στο Δημόσιο ως απόφοιτος Πανεπιστημίου, με πτυχίο από κολλέγιο «μαϊμού»

Ιταλία: Καλούν τους μαθητές να καρφώνουν τους αριστερούς καθηγητές
Εκπαίδευση 15-04-26

Ιταλία: Καλούν τους μαθητές να καρφώνουν τους αριστερούς καθηγητές

Απειλούν με θάνατο την Αλμπανέζε
Διεθνή 15-04-26

Απειλούν με θάνατο την Αλμπανέζε

Νοσοκομειακοί γιατροί: Μικρό το ενδιαφέρον για το ΕΣΥ – Συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό η μετανάστευση
Επικαιρότητα 15-04-26

Νοσοκομειακοί γιατροί: Μικρό το ενδιαφέρον για το ΕΣΥ – Συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό η μετανάστευση

Η Ελλάδα κάνει ασκήσεις προετοιμασίας για επίθεση απ’το Ιράν;
Διεθνή 15-04-26

Η Ελλάδα κάνει ασκήσεις προετοιμασίας για επίθεση απ’το Ιράν;

BBC για Έβρο: «Η Ελλάδα χρησιμοποιεί μασκοφόρους μετανάστες για pushbacks»
Διεθνή 15-04-26

BBC για Έβρο: «Η Ελλάδα χρησιμοποιεί μασκοφόρους μετανάστες για pushbacks»

«Απαξίωση του Δημάρχου για τους μόνιμους κατοίκους»…
Κέρκυρα 15-04-26

«Απαξίωση του Δημάρχου για τους μόνιμους κατοίκους»…

Λασποβροχή και στην πόλη
Κέρκυρα 15-04-26

Λασποβροχή και στην πόλη

Το λάθος ως ευκαιρία: Όταν η απάντηση ενός μαθητή γίνεται αφετηρία μάθησης
Εκπαίδευση 15-04-26

Το λάθος ως ευκαιρία: Όταν η απάντηση ενός μαθητή γίνεται αφετηρία μάθησης

ΕΛΜΕ Ν. Σμύρνης - Καλλιθέας - Μοσχάτου: Αποτίμηση των δράσεων του Μαρτίου για την υπεράσπιση του Δημόσιου χωρίς αποκλεισμούς Σχολείου
Εκπαίδευση 15-04-26

ΕΛΜΕ Ν. Σμύρνης - Καλλιθέας - Μοσχάτου: Αποτίμηση των δράσεων του Μαρτίου για την υπεράσπιση του Δημόσιου χωρίς αποκλεισμούς Σχολείου

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani
Copyright © 2026 drepani.gr. Με την επιφύλαξη κάθε δικαιώματος.
Το Joomla! είναι Ελεύθερο Λογισμικό που διατίθεται σύμφωνα με τη Γενική Δημόσια Άδεια Χρήσης GNU.