Στη συνάντηση που είχε με τους πρυτάνεις των ελληνικών πανεπιστημίων, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε μία δέσμη 11 μέτρων «ώστε να θωρακιστεί περαιτέρω και να εμπεδωθεί η ασφάλεια στα ΑΕΙ», όπως χαρακτηριστικά τονίστηκε. Τα 11 αυτά μέτρα ενισχύουν την όξυνση της κρατικής καταστολής στις σχολές, ενώ διαμορφώνουν ένα πλαίσιο αυταρχικής και αντιδημοκρατικής λειτουργίας των πανεπιστημίων, με βασικό στόχο τον εκφοβισμό και την τρομοκρατία απέναντι στο αγωνιζόμενο φοιτητικό κίνημα. Οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης αφορούν:
-Την κατάρτιση εσωτερικών κανονισμών από όλα τα ΑΕΙ έως το τέλος του 2025 και επικαιροποίηση σχεδίων ασφαλείας έως τον Ιούλιο.
-Τη θέσπιση πειθαρχικού συμβουλίου σε κάθε ίδρυμα με άμεση συγκρότηση.
-Την καθιέρωση αυτοδίκαιων κυρώσεων για παραβατικές συμπεριφορές.
-Την αναστολή φοιτητικής ιδιότητας έως 24 μήνες για φοιτητές με εκκρεμείς ποινικές διώξεις, ανάλογα με την πορεία της υπόθεσης.
-Την επίσπευση της απονομής δικαιοσύνης, με ορισμό αντεισαγγελέα Αρείου Πάγου για την πανελλαδική εποπτεία των υποθέσεων βίας στα ΑΕΙ.
-Την υποχρέωση αποκατάστασης ζημιών από δράστες που καταστρέφουν πανεπιστημιακή περιουσία.
-Την ενίσχυση των μέτρων φύλαξης, με χρήση τεχνολογικών μέσων (κάμερες, συστήματα πρόσβασης και ταυτοποίησης) και επιπλέον προσωπικό.
-Τη σύσταση Εθνικού Παρατηρητηρίου Βίας, για την καταγραφή και λογοδοσία στα περιστατικά.
-Την πλήρη στελέχωση των Μονάδων Ασφαλείας των ΑΕΙ.
-Τη συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία με θεσμοθετημένους όρους.
-Τη συγκρότηση προγράμματος πρόληψης της παραβατικότητας, με καλλιέργεια κουλτούρας μηδενικής ανοχής στη βία.
Μάλιστα, ο πρωθυπουργός δε δίστασε να επισημάνει πως «θα υπάρχουν κυρώσεις που μπορούν να φτάνουν και μέχρι την έκπτωση από τον ρόλο του σε όσους πρυτάνεις δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους», εκφράζοντας με τον πιο στυγνό τρόπο την προσπάθεια αυταρχικής επιβολής της κυβερνητικής πολιτικής στα πανεπιστήμια.
Η απειλή προς τους πρυτάνεις δεν αποτελεί πλήγμα μόνο ως προς το «αυτοδιοίκητο» των πανεπιστημίων, το οποίο ούτως ή άλλως έχει δεχθεί τόσα πλήγματα και επί της ουσίας έχει καταργηθεί, ούτε απευθύνεται μόνο στις διοικητικές αρχές των πανεπιστημίων, οι οποίες στην πλειοψηφία τους έχουν ταχθεί περισσότερο ή λιγότερο στο πλευρό των κυβερνητικών πρωτοβουλιών. Ακόμη και τώρα, απέναντι στα αντιδημοκρατικά και αυταρχικά μέτρα της κυβέρνησης, η πλειοψηφία των πρυτάνεων δεν είχε παρά να χειροκροτήσει τις κυβερνητικές εξαγγελίες που κινούνται σε «θετική κατεύθυνση».
Η ωμή κυβερνητική και κρατική παρέμβαση που εξέφρασε η κυνική, αυταρχική δήλωση Μητσοτάκη στέλνει πρώτα απ’ όλα μήνυμα, όχι στις πρυτανικές αρχές, αλλά στην αγωνιζόμενη πανεπιστημιακή κοινότητα και το φοιτητικό κίνημα. Όταν η κυβέρνηση μιλά για «πάταξη της ανομίας» στα πανεπιστήμια, στην πραγματικότητα αναφέρεται στην πάταξη των δημοκρατικών συλλογικών κεκτημένων των φοιτητών, των αγώνων, των φοιτητικών συλλόγων, των γενικών συνελεύσεων, των καταλήψεων και των διαδηλώσεων.
Η κυβέρνηση επιχειρεί να στρέψει για μία ακόμη φορά τη συζήτηση στο υποτιθέμενο καθεστώς «βίας και ανομίας» που επικρατεί στα πανεπιστήμια, συγκαλύπτοντας πρώτα απ’ όλα την αντιεκπαιδευτική πολιτική που υπηρετεί και η οποία έχει οδηγήσει τη δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση στο χείλος της διάλυσης.
Δέσμη μέτρων για την ασφάλεια στα ΑΕΙ, αλλά ούτε ένα μέτρο στήριξης των δεκάδων χιλιάδων εργαζόμενων φοιτητών που απειλούνται με διαγραφή από τις σχολές τους. Ούτε ένα μέτρο για προσλήψεις καθηγητών και διοικητικού προσωπικού, τη στιγμή που η αναλογία καθηγητών έχει φτάσει να είναι ένας καθηγητής για σαρανταεφτά φοιτητές, την ίδια στιγμή που σε πανεπιστήμια του εξωτερικού η αναλογία αυτή δεν ξεπερνάει τον έναν καθηγητή για οχτώ φοιτητές!
«Λεφτά υπάρχουν» για ηλεκτρονικές μπάρες ελεγχόμενης εισόδου και κάμερες, αλλά όχι για υλικοτεχνικές υποδομές, κάλυψη των αναλώσιμων και των βιβλίων που πληρώνουν από την τσέπη τους οι φοιτητές. Μέτρα για τη «θωράκιση της ασφάλειας», αλλά κανένα μέτρο για την οικονομική ενίσχυση της δημόσιας παιδείας, αντίθετα, μέτρα θέσπισης και ενίσχυσης των ιδιωτικών πανεπιστημίων και περαιτέρω μαρασμού των δημοσίων.
Είναι παραπάνω από προφανής η προσπάθεια της κυβέρνησης να αξιοποιήσει περιστατικά τυφλής μηδενιστικής βίας και πρακτικές ξένες και εχθρικές προς τις δημοκρατικές συλλογικές διαδικασίες των φοιτητών από ομάδες με αναφορά στον αναρχικό-αντιεξουσιαστικό χώρο που δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με το οργανωμένο φοιτητικό κίνημα, για να επιβάλει ένα καθεστώς αυταρχισμού, αστυνομοκρατίας και φόβου στα πανεπιστήμια. Ενέργειες και πρακτικές σαν κι αυτές που έλαβαν χώρα το τελευταίο διάστημα στη Νομική, την Πολυτεχνειούπολη και το ΑΠΘ αποτελούν βούτυρο στο ψωμί της κυβερνητικής προπαγάνδας και δίνουν άλλοθι για να λοιδορείται το άσυλο και οι αγώνες του φοιτητικού κινήματος.
Πηγή: Λαϊκός Δρόμος