Σε συνθήκες παρατεταμένης κρίσης ο πλούτος αυξάνεται, ενώ ταυτόχρονα η φτώχεια παίρνει γιγάντιες διαστάσεις βαθαίνοντας τις κοινωνικές ανισότητες.
Νέο ρεκόρ σημείωσε ο αριθμός των πλουσίων ανθρώπων παγκοσμίως το 2024 φτάνοντας σε νέα ιστορικά υψηλά, σύμφωνα με την έκθεση World Wealth Report της Capgemini. Οι ευκατάστατοι (με περιουσία άνω του $1 εκατ.) ανήλθαν σε 23,4 εκατομμύρια, ενώ οι υπερ-πλούσιοι (άνω των $30 εκατ.) αυξήθηκαν κατά 6,2%. Ο συνολικός τους πλούτος έφτασε τα $90,5 τρισεκατομμύρια.
Οι ΗΠΑ σημείωσαν τη μεγαλύτερη αύξηση, με 562.000 νέους εκατομμυριούχους, κυρίως λόγω της ανόδου των χρηματιστηρίων και του ενδιαφέροντος για την τεχνητή νοημοσύνη. Αντίθετα, η Ευρώπη κατέγραψε πτώση στον αριθμό των πλουσίων (-2,1%), αλλά αύξηση στους υπερ-πλούσιους. Η Ασία-Ειρηνικός παρουσίασε μικτή εικόνα, με την Κίνα σε ελαφρά πτώση και Ιαπωνία-Ινδία σε άνοδο.
Η έκθεση προβλέπει μεγάλη μεταβίβαση πλούτου ύψους $83,5 τρισεκατομμυρίων στο άμεσο μέλλον.
Σύμφωνα με το Forbes, υπάρχουν 3.028 δισεκατομμυριούχοι παγκοσμίως. Οι περισσότεροι βρίσκονται στις ΗΠΑ (902), ενώ η Ελλάδα μετρά 9, κυρίως από τη ναυτιλία.
Πιο συγκεκριμένα
Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να κατέχουν τα πρωτεία με 902 δισεκατομμυριούχους.
Ακολουθεί η Κίνα με 516 και η Ινδία με 205.
Σε ότι αφορά την Ελλάδα για ακόμη μία χρονιά η 43χρονη Μαρία Αγγελικούση με περιουσία 7,6 δισ. δολάρια «σκαρφάλωσε» στο Νο418 της συνολικής κατάταξης του Forbes (από Νο 432 το 2024) και βρίσκεται στην υψηλότερη θέση μεταξύ των Ελλήνων κροίσων.
Σύμφωνα με το Forbes, η περιουσία της πανίσχυρης Ελληνίδας πλοιοκτήτριας το 2023 ανέρχονταν σε 5,6 δισ. δολάρια, το 2024 αυξήθηκε σε 6,4 δισ. δολάρια και το 2025 αγγίζει τα 6,5 δισ. δολάρια.
Έπεται ο Βαγγελης Μαρινάκης με περιουσία 4,9 δισ. δολάρια στη θέση 734. Τις ελληνικές συμμετοχές στη λίστα συμπληρώνουν οι: Άννα Αγγελικούση & οικογένεια, ιδρύτρια του Ομίλου εταιρειών Alpha Bulkers, Pantheon Tankers και Alpha Gas στο Νο 1.462 της λίστας με 2,5 δισ. δολάρια, Κωνσταντίνος Μαρτίνος & οικογένεια (2,2 δισ. δολ. και θέση 1626).
Παράλληλα, η Μαριάννα Λάτση & οικογένεια (2,1 δισ. δολάρια και θέση 1688), ο Ανδρέας Μαρτίνος & οικογένεια και Αθανάσιος Μαρτίνος & οικογένεια (1,8 δισ. δολάρια ισοβαθμούν στη θέση 1947). Στη θέση 2479 ανέρχεται ο Ευάγγελος Μυτιληναίος με περιουσία 1,3 δισ., δολάρια και ο Διαμαντής Διαμαντίδης & οικογένεια στη θέση 2933 με περιουσία 1 δισ. δολάρια.
Στην 98η θέση αλλά με έδρα τη Ελβετία βρίσκεται η Βίκυ Σαφρά, με περιουσία που υπολογίζεται στα 20,7 δισ. δολάρια. Η 69χρονη κληρονόμησε την περιουσία της από από τον Λιβανοβραζιλιάνο σύζυγο της, Τζότζεφ Σάφρα, που έφυγε από τη ζωή το 2020, με την Βίκυ και την οικογένεια της να συνεχίζουν την επιχειρηματική δραστηριότητα του Safra Group, στους κλάδους των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και των κατασκευών.
Την ίδια ώρα η φτώχεια και ο κοινωνικός αποκλεισμός αποτελούν σημαντικό πρόβλημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με ποσοστό 21,4% του πληθυσμού να απειλείται από αυτά, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat για το 2023. Συγκεκριμένα, 94,6 εκατομμύρια άνθρωποι στην ΕΕ αντιμετώπιζαν κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού.
Η Ευρώπη όλο και περισσότερο βυθίζεται στη μαζική ανεργία, τον κοινωνικό αποκλεισμό και τη ξενοφοβία, τη διεύρυνση των ανισοτήτων. Με πολιτικές που αντιμετωπίζουν τον άνθρωπο ως μέσο, ως καύσιμη ύλη για την «ανάπτυξη». Γιατί η φτώχεια, η ανεργία, ο κοινωνικός αποκλεισμός δεν είναι φυσικά φαινόμενα, αλλά σύμφυτα χαρακτηριστικά της καπιταλιστικής κοινωνίας που έχει ως βάση το κέρδος και όχι τις ανάγκες των ανθρώπων. Σπέρνουν, δηλαδή, την πείνα και τον θάνατο για να θερίσουν μυθικά πλούτη οι κερδοσκόποι. Έτσι, η απόγνωση, η κατάθλιψη, η παραίτηση συνθέτουν τη δύσκολη ψυχολογική κατάσταση πολλών Ευρωπαίων πολιτών. Εκατομμύρια άνθρωποι συνωστίζονται στα συσσίτια, χωρίς πρόσβαση σε φάρμαμα και περίθαλψη.Όλα αυτά δεν είναι παράξενα, αλλά ερμηνεύονται με βάση τους νόμους της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Συσσώρευση πλούτου για τους λίγους από τη μια πλευρά και συσσώρευση φτώχειας για τους πολλούς από την άλλη. Ταυτόχρονα η κρίση γίνεται η μεγάλη ευκαιρία για τη ληστρική αναδιανομή του πλούτου.=
Η φτώχεια έχει πάρει σήμερα πλανητικές διαστάσεις και συνυπάρχει με πρωτοφανείς μορφές πλούτου ως αποτέλεσμα της απάνθρωπης εκμετάλλευσης που χαρακτηρίζει την ίδια τη δομή του καπιταλιστικού συστήματος. Οι Κροίσοι σε όλο τον πλανήτη τρέφονται από την κρίση.
Δραπανι-φόρος