JA Purity IV JA Purity IV
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Εκπαίδευση
  • Διεθνή
  • Ιστορία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητικά
  • Πρόσωπα
  • Κοινωνικά
  • Κέρκυρα
JA Purity IV JA Purity IV
Παρασκευή 11 Ιουλίου 2025 11:56
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Εκπαίδευση
  • Διεθνή
  • Ιστορία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητικά
  • Πρόσωπα
  • Κοινωνικά
  • Κέρκυρα
Έντονες αντιδράσεις εντός και εκτός συνόρων για την αναστολή του ασύλου

07-11-2025 9:26
Επικαιρότητα

Έντονες αντιδράσεις εντός και εκτός συνόρων για την αναστολή του ασύλου
Oxfam: Στην Αφρική, 4 δισεκατομμυριούχοι πλουσιότεροι από τη μισή ήπειρο

07-11-2025 9:21
Διεθνή

Oxfam: Στην Αφρική, 4 δισεκατομμυριούχοι πλουσιότεροι από τη μισή ήπειρο
Νομοσχέδιο για νέο πειθαρχικό δίκαιο

07-11-2025 9:16
Επικαιρότητα

Νομοσχέδιο για νέο πειθαρχικό δίκαιο
Οι αποκαλύψεις για τον ΟΠΕΚΕΠΕ δεν έπεσαν ως κεραυνός εν αιθρία

07-11-2025 9:10
Κέρκυρα

Οι αποκαλύψεις για τον ΟΠΕΚΕΠΕ δεν έπεσαν ως κεραυνός εν αιθρία
ALLIGATOR ALKATRAZ

07-11-2025 9:05
Διεθνή

ALLIGATOR ALKATRAZ
Κατηγορία: Διεθνή
08 Νοεμβρίου 2024

Μήπως να συμφωνήσουμε στα οκτώ ή στα δέκα μίλια με την Τουρκία;

Δημήτρης Κωνσταντακόπουλος - kosmodromio.gr

Συζητάμε τα πάντα με την Τουρκία εκτός από αυτό που θα έπρεπε.

Ένας καλός φίλος μου τις προάλλες μου είπε «εντάξει βρε αδερφέ, ας συμφωνήσουμε στα δέκα μίλια με την Τουρκία να σταματήσει ο ανταγωνισμός». Πράγματι, τα οφέλη από τη διακοπή του ψυχρού ελληνοτουρκικού πολέμου δεν θα είναι λίγα. Θα μπορούσε να μας γλιτώσει από την πιθανότητα μιας καταστροφικής (για αμφότερες τις χώρες) σύρραξης. Θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια ριζική μείωση των πολεμικών δαπανών, που μπορούν να βουλιάξουν την Ελλάδα χωρίς κανένα πόλεμο (ήδη το έκαναν συμβάλλοντας αποφασιστικά στη χρεοκοπία μας) και αποτελούν μια τεράστια πηγή διαφθοράς και εξάρτησης, συντηρώντας ένα σύμπλεγμα που έχω ονομάσει στρατιωτικο-μεσιτικό.

Αν αυτά συνέβαιναν θα ήταν ασφαλώς ένα όφελος απείρως πιο σημαντικό από δύο ή και τέσσερα μίλια επιπλέον από τα σημερινά χωρικών υδάτων που μάλιστα είναι αμφίβολο ότι θα μπορούσαμε πραγματικά και χωρίς πολεμική καταστροφή να αποκτήσουμε. Θα ήταν, αν όμως δίναμε αυτά τα επιπλέον μίλια που δικαιούμαστε από το διεθνές δίκαιο, με τη βεβαιότητα ότι δεν θα ξανάρχιζε η ίδια ιστορία με την Ελλάδα σε χειρότερη μοίρα από σήμερα και έχοντας απολέσει τμήμα των δικαιωμάτων της.

Ο πυρήνας του ελληνοτουρκικού ανταγωνισμού είναι η επιδίωξη της Άγκυρας να κυριαρχήσει σε όλη την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και ο φόβος της ότι η Ελλάδα, σε συμμαχία με την Κύπρο, τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, επιδιώκει την απομόνωσή της από τη Μεσόγειο. Σε συνδυασμό, αυτοί οι δύο παράγοντες  την οδήγησαν στο να αναζωπυρώσει τον εν υπνώσει μετά την εκλογή Ερντογάν ελληνοτουρκικό ανταγωνισμό ξεφουρνίζοντας τη «Γαλάζια Πατρίδα», υπογράφοντας το τουρκολιβυκό μνημόνιο και με άλλα μέτρα. Δεν είχε ασφαλώς δικαίωμα να τα κάνει, αυτό όμως δεν την εμπόδισε να τα κάνει. Αυτό ήταν το πρακτικό αποτέλεσμα των ελληνικών και κυπριακών ανοησιών, υποδείξει Νετανιάχου, όπως ο EastMed και οι τριγωνικές δήθεν «συμμαχίες» με το Ισραήλ. ‘Ένα ακόμα από τα πάμπολλα παραδείγματα, τα τελευταία διακόσια χρόνια, των τραγικών αποτελεσμάτων της ξένης εξάρτησης στη μοίρα της χώρας μας. Αφού τα κάναμε αυτά και εισπράξαμε τις συνέπειες, μειώθηκε η επιρροή του Ισραηλινού Πρωθυπουργού με την εκλογή Μπάιντεν στην Ουάσιγκτον και αρχίσαμε να κάνουμε τα ακριβώς αντίθετα τη υποδείξει ΗΠΑ και Γερμανίας: πάση θυσία συμφωνία με την Τουρκία!

Περισσότερα ζητάνε, περισσότερα δίνουμε

Γι’ αυτό και η Τουρκία φροντίζει να μας υπενθυμίζει συνεχώς το σύνολο των διεκδικήσεών της έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου εν αντιθέσει με την ελληνική κυβέρνηση που κάνει σειρά από αδιανόητες παραχωρήσεις, ακόμα και αφοπλίζοντας τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου ή περιορίζοντας αυτοβούλως την ανάπτυξη ελληνικών μικρονήσων που διεκδικεί η Άγκυρα, όπως εξηγήσαμε αναλυτικά σε προηγούμενο άρθρο.

Σα να μη φτάνουν αυτά, η Ελλάδα δεν ζητά ρητώς ως προϋπόθεση περαιτέρω προόδου στα ελληνοτουρκικά την άρση των τουρκικών εδαφικών αμφισβητήσεων και διεκδικήσεων στο Αιγαίο και την αναθεώρηση του τουρκολιβυκού μνημονίου. Στο Κυπριακό, Μητσοτάκης και Χριστοδουλίδης δεν ζητάνε την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο, αλλά προτείνουν τη διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, μια πρόταση πολύ χειρότερη από την πρόταση Ερντογάν για διχοτόμηση. Ο Ερντογάν θέλει τη μισή Κύπρο και αφήνει την υπόλοιπη στους Έλληνες, οι δικοί μας συμφωνούν να τη δώσουν όλη στους ξένους! 

Η Ελλάδα (που έσπευσε επί Μητσοτάκη να «ημιααποστρατιωτικοποιήσει» τα νησιά!) δεν αναφέρεται καν στην ύπαρξη του μεγαλύτερου αποβατικού στόλου στον κόσμο απέναντι από τα ελληνικά νησιά στο ανατολικό Αιγαίο, που ασκείται ετησίως στην κατάληψη ενός ή δύο νησιών. Όπως δεν αναφέρεται και στο γεγονός ότι τα κατεχόμενα κυπριακά εδάφη είναι τα πλέον στρατιωτικοποιημένα στην υφήλιο σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ.

Αν όμως Αθήνα και Λευκωσία επιδεικνύουν τέτοια «διακριτικότητα» (για να μη χρησιμοποιήσουμε τους πολύ βαρύτερους όρους που ταιριάζουν στην περίσταση), ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας φρόντισε να επαναφέρει παραμονές της επίσκεψής του στην Αθήνα το σύνολο των τουρκικών διεκδικήσεων, περιλαμβανομένης της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του ανατολικού Αιγαίου, του υποτίθεται αμφισβητούμενου καθεστώτος αριθμού ελληνικού νήσων και βραχονησίδων (περί τις 150 παρακαλώ!) και τα θέματα των «τουρκικών μειονοτήτων» σε Θράκη και Δωδεκάνησα, δημιουργώντας το ερώτημα τι ακριβώς επιδιώκει η Αθήνα διαπραγματευόμενη υπό παρόμοιες συνθήκες συμφωνία για τα «βαριά» θέματα που χωρίζουν τις δύο χώρες.

Αφήνουμε άλλωστε ότι δεν νοείται να υπάρξει συμφωνία για τα ελληνοτουρκικά χωρίς ταυτόχρονη λύση του Κυπριακού. Θα καθησυχάσουμε δηλαδή την Τουρκία δίνοντάς της αυτό που θέλει, δεσμευόμενοι δηλαδή να μην επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα, και θα παραμείνουμε όμηροι των εξ αντικειμένου στρατιωτικών απειλών της κατά  των Ελληνοκυπρίων. Ή θα ρυθμίσουμε αυτό που ενδιαφέρει την Άγκυρα, τα χωρικά ύδατα δηλαδή, αφήνοντας να εκκρεμούν εδαφικές διεκδικήσεις, αιτήματα αποστρατιωτικοποίησης νησιών, διεκδικήσεις μειονοτικών θεμάτων σε Θράκη και Δωδεκάνησα και υπό την παραμένουσα απειλή της στρατιάς του Αιγαίου;

Σημειωτέον ότι συζητάμε τα πάντα με την Τουρκία εκτός από αυτό που θα έπρεπε. Δηλαδή την ισόρροπη μείωση των εξοπλισμών που σχεδιάζουμε να κάνουμε και την ισόρροπη αφαίρεση επιθετικής ικανότητας «πρώτου πλήγματος», κατά το πρότυπο των συμφωνιών ΗΠΑ και ΕΣΣΔ στο παρελθόν. Ο Ερντογάν είχε κάνει πρόταση στην Ελλάδα για συμφωνημένη μείωση εξοπλισμών το 2010, την απέρριψε όμως ο κατά τα άλλα ειρηνιστής Γιώργος Παπανδρέου, προφανώς γιατί διαφωνούσε η Ουάσιγκτον, αφού αυτή κυρίως πουλάει τα όπλα. Το 2012 πρότεινα στον Αλέξη Τσίπρα μια παρόμοια πολιτική και εκείνος τη δέχτηκε και την υιοθέτησε για να την ξεχάσει όταν έγινε Πρωθυπουργός. (Βέβαια, ένα πρόβλημα που ομολογώ ότι έχουμε είναι η απουσία πολιτικού και κρατικού προσωπικού ικανού για τέτοιες σύνθετες διαπραγματεύσεις και συμφωνίες. Και πώς να το έχουμε όταν η κύρια κρατική μας δραστηριότητα είναι να εφαρμόζουμε ότι αποφασίζουν άλλες χώρες).

Το δικαίωμά μας να επεκτείνουμε τα χωρικά ύδατα στο Αιγαίο είναι το «πυρηνικό όπλο» μας. Δεν έχει σημασία τόσο για τα μίλια που θα κερδίσουμε, όσο για το ότι αποτελεί στρατηγικό ζήτημα πρώτης προτεραιότητας για την Τουρκία. Ένα πυρηνικό όπλο ούτε το ρίχνεις (επέκταση χωρικών υδάτων), ούτε αφήνεις να στο πάρουν από τα χέρια (μέσω συμφωνίας). Το κρατάς ως ύστατη απειλή σε περίπτωση που αντιμετωπίσεις πολύ σοβαρές προκλήσεις από την άλλη πλευρά.

Δεν υπάρχει σήμερα καμία προϋπόθεση για την επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών. Πόσο μάλλον που υπάρχει τεράστιο έλλειμμα εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κρατών, αλλά και μεταξύ του ελληνικού λαού και όσων τον αντιπροσωπεύουν. Αντί να βάζουμε στόχους που δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν, αλλά μπορούν να προκαλέσουν κρίσεις, είναι προτιμότερο να εστιάσουμε τις προσπάθειες σε αυτό που είναι ρεαλιστικό, δηλαδή στη διατήρηση του ντε φάκτο στάτους κβο μεταξύ των δύο χωρών, δοκιμάζοντας να διαπραγματευθούμε και μια μείωση των εξοπλιστικών προγραμμάτων. Τα υπόλοιπα και ιδίως συμφωνίες για τα χωρικά ύδατα (ή και επέκτασή τους) μόνο σε καταστροφές θα οδηγήσουν.

 

Read next

  • Facebook
  • X
  • LinkedIn
  • Threads
  • Pinterest
  • WhatsApp
  • Telegram
  • Trello
  • Email
  • Διεθνή
  • Διεθνή
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Εκπαίδευση
  • Διεθνή
  • Ιστορία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητικά
  • Πρόσωπα
  • Κοινωνικά
  • Κέρκυρα

Διάβασε ακόμα...   

Oxfam: Στην Αφρική, 4 δισεκατομμυριούχοι πλουσιότεροι από τη μισή ήπειρο
Διεθνή 11-07-25

Oxfam: Στην Αφρική, 4 δισεκατομμυριούχοι πλουσιότεροι από τη μισή ήπειρο

Οι αποκαλύψεις για τον ΟΠΕΚΕΠΕ δεν έπεσαν ως κεραυνός εν αιθρία
Κέρκυρα 11-07-25

Οι αποκαλύψεις για τον ΟΠΕΚΕΠΕ δεν έπεσαν ως κεραυνός εν αιθρία

Η κατάσταση στην Παλιά Πόλη συνεχώς επιδεινώνεται ...
Κέρκυρα 11-07-25

Η κατάσταση στην Παλιά Πόλη συνεχώς επιδεινώνεται ...

Ανακοίνωση του Συλλόγου Μονίμων Κατοίκων Παλαιάς Πόλης:Η κατάσταση στην Παλιά Πόλη συνεχώς επιδεινώνεται τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, χωρίς να παρατηρείται ουσιαστική παρέμβαση...

Νομοσχέδιο για νέο πειθαρχικό δίκαιο
Επικαιρότητα 11-07-25

Νομοσχέδιο για νέο πειθαρχικό δίκαιο

Εκδήλωση: «Η παιδεία στη Μέση Κέρκυρα: Το Σχολαρχείο των Καστελλάνων Μέσης»
Κέρκυρα 11-07-25

Εκδήλωση: «Η παιδεία στη Μέση Κέρκυρα: Το Σχολαρχείο των Καστελλάνων Μέσης»

Για συνδικαλιστικά όργανα πάλης και όχι κομματικής καταγραφής
Επικαιρότητα 11-07-25

Για συνδικαλιστικά όργανα πάλης και όχι κομματικής καταγραφής

Συμμετοχή σε κινητοποίηση τη Δευτέρα 14 Ιουλίου στις 6.30 π.μ. στους Προβλήτες 2 και 3 στο λιμάνι του Πειραιά
Εκπαίδευση 11-07-25

Συμμετοχή σε κινητοποίηση τη Δευτέρα 14 Ιουλίου στις 6.30 π.μ. στους Προβλήτες 2 και 3 στο λιμάνι του Πειραιά

Κάλεσμα εργατικών Σωματείων για συγκέντρωση στον ΣΕΜΠΟ (Cosco) τη Δευτέρα στην πύλη εισόδου (Προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ) της Cosco
Επικαιρότητα 10-07-25

Κάλεσμα εργατικών Σωματείων για συγκέντρωση στον ΣΕΜΠΟ (Cosco) τη Δευτέρα στην πύλη εισόδου (Προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ) της Cosco

Εκτός εκπαίδευσης πετούν τους ενήλικους πρόσφυγες
Εκπαίδευση 10-07-25

Εκτός εκπαίδευσης πετούν τους ενήλικους πρόσφυγες

Τρικλοποδιά»  στην κυβερνητική & αντιεκπαιδευτική πολιτική βάζει η στάση ζωής του Κώστα Τουλγαρίδη – Όλοι &  όλες στη Δ/νση Π.Ε. Ανατ. Αττικής την Πέμπτη 10/7 στις 11π.μ.
Εκπαίδευση 10-07-25

Τρικλοποδιά» στην κυβερνητική & αντιεκπαιδευτική πολιτική βάζει η στάση ζωής του Κώστα Τουλγαρίδη – Όλοι & όλες στη Δ/νση Π.Ε. Ανατ. Αττικής την Πέμπτη 10/7 στις 11π.μ.

Το άγνωστο … εξάρτημα  - ΝΗΣΟΣ ΣΑΣΩΝ: ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΒΕΝΕΤΟΥΣ ΣΤΟΥΣ ΙΤΑΛΟΥΣ
Περιφ. Ιονίων Νήσων 10-07-25

Το άγνωστο … εξάρτημα - ΝΗΣΟΣ ΣΑΣΩΝ: ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΒΕΝΕΤΟΥΣ ΣΤΟΥΣ ΙΤΑΛΟΥΣ

Στο μιλητό
Κέρκυρα 10-07-25

Στο μιλητό

Ψέματα και σαχλαμάρες των πολιτικών μας για το 2015
Επικαιρότητα 10-07-25

Ψέματα και σαχλαμάρες των πολιτικών μας για το 2015

Οι διαμάχες για τα σχολικά βιβλία Ιστορίας
Εκπαίδευση 10-07-25

Οι διαμάχες για τα σχολικά βιβλία Ιστορίας

Κορφιάτικο ραπόρτο: Οι μόνιμοι κάτοικοι να είναι επιφυλακτικοί ...
Κεντρική Κέρκυρα 09-07-25

Κορφιάτικο ραπόρτο: Οι μόνιμοι κάτοικοι να είναι επιφυλακτικοί ...

Καμία πειθαρχική δίωξη σε αγωνιστές εκπαιδευτικούς! - Κάτω τα χέρια από τον Κώστα Τουλγαρίδη!
Εκπαίδευση 09-07-25

Καμία πειθαρχική δίωξη σε αγωνιστές εκπαιδευτικούς! - Κάτω τα χέρια από τον Κώστα Τουλγαρίδη!

ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΑΙ ΜΑΧΗΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ (ΒΙΝΤΕΟ)
Εκπαίδευση 09-07-25

ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΑΙ ΜΑΧΗΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ (ΒΙΝΤΕΟ)

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani
Copyright © 2025 drepani.gr. Με την επιφύλαξη κάθε δικαιώματος.
Το Joomla! είναι Ελεύθερο Λογισμικό που διατίθεται σύμφωνα με τη Γενική Δημόσια Άδεια Χρήσης GNU.