04-16-2026 9:36
Διεθνή
- Κατηγορία: Διεθνή
Διαδήλωση υπέρ της Παλαιστίνης στην έναρξη του κινηματογραφικού φεστιβάλ της Βενετίας
Πανό, σημαίες και ανοικτή επιστολή καλλιτεχνών με αιτήματα προς τη Μόστρα για τον πόλεμο στη Γάζα
Λίγες ώρες πριν την έναρξη του 82ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας, ομάδα περίπου 20 διαδηλωτών ξεδίπλωσε πανό υπέρ της Παλαιστίνης έξω από το μέγαρο του φεστιβάλ στο Λίντο. Το πανό έγραφε «Ελεύθερη Παλαιστίνη» και «Σταματήστε τη γενοκτονία», ενώ οι συμμετέχοντες κρατούσαν παλαιστινιακές σημαίες.
Η Τζιούλια Κακοπάρντο, μέλος της συλλογικότητας που οργάνωσε την κινητοποίηση, δήλωσε: «Πρέπει να εκμεταλλευθούμε το ενδιαφέρον για το φεστιβάλ για να τραβήξουμε την προσοχή στην Παλαιστίνη. Ελπίζουμε ότι και άλλοι θα έρθουν μαζί μας για να σταματήσει η γενοκτονία τώρα». Το Σάββατο αναμένεται μεγαλύτερη διαδήλωση με τη στήριξη περίπου εκατό τοπικών πολιτικών οργανώσεων.
Παράλληλα, εκατοντάδες καλλιτέχνες από την Ιταλία και το εξωτερικό υπέγραψαν ανοικτή επιστολή ζητώντας από τη Μόστρα να καταδικάσει τον πόλεμο στη Γάζα. Στους υπογράφοντες συγκαταλέγονται γνωστά ονόματα όπως οι Ματέο Γκαρόνε, Μάρκο Μπελόκιο, Κεν Λόουτς, Οντρέ Ντιγουάν και Έιμπελ Φεράρα. Η συλλογικότητα Venice4Palestine κάλεσε το φεστιβάλ να μη μείνει «ένα θλιβερό και κενό βήμα» αλλά να λάβει «ξεκάθαρη και χωρίς αμφισημία θέση».
Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ, Αλμπέρτο Μπαρμπέρα, ανέφερε ότι η Μόστρα δεν είναι «κλεισμένη σε έναν γυάλινο πύργο», υπογράμμισε ωστόσο πως «η Μπιενάλε δεν παίρνει απευθείας πολιτικές θέσεις, γιατί αποτελεί πολιτισμικό χώρο διαλόγου και ανοίγματος».
Ο πόλεμος στη Γάζα αναμένεται να έχει ισχυρή παρουσία και στο κινηματογραφικό πρόγραμμα, καθώς η ταινία «The Voice of Hind Rajab» θα παρουσιαστεί στο διαγωνιστικό τμήμα την ερχόμενη Τετάρτη. Το ντοκιμαντέρ καταγράφει την ιστορία της εξάχρονης Χιντ Ρατζάμπ, η οποία σκοτώθηκε μαζί με μέλη της οικογένειάς της στις 19 Ιανουαρίου στη Γάζα. Οι ηχογραφήσεις της φωνής της, την ώρα που ζητούσε βοήθεια, είχαν προκαλέσει συγκίνηση σε όλο τον κόσμο.
πηγή: npress.gr
Η Βενεζουέλα εγκρίνει στη Βουλή ομόφωνα νέο νόμο για την εξόρυξη, ανοίγοντας το υπέδαφος στην εκμετάλλευση!!! ορυκτών της σε ξένα κεφάλαια
Το κοινοβούλιο της Βενεζουέλας ενέκρινε την Πέμπτη 9/4 ένα νέο νόμο για την εξόρυξη που -όπως και ο νόμος για τους υδρογονάνθρακες- ανοίγει το πλούσιο σε ορυκτά υπέδαφός της σε...