JA Purity IV JA Purity IV
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Εκπαίδευση
  • Διεθνή
  • Ιστορία
  • Πολιτισμός
  • Επιστήμη - Θεωρία - Ιδεολογία
  • Αθλητικά
  • Κοινωνικά
  • Κέρκυρα
    • Περιφ. Ιονίων Νήσων
  • Ποιοι Είμαστε
JA Purity IV JA Purity IV
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Εκπαίδευση
  • Διεθνή
  • Ιστορία
  • Πολιτισμός
  • Επιστήμη - Θεωρία - Ιδεολογία
  • Αθλητικά
  • Κοινωνικά
  • Κέρκυρα
    • Περιφ. Ιονίων Νήσων
  • Ποιοι Είμαστε
Ιταλία: Καλούν τους μαθητές να καρφώνουν τους αριστερούς καθηγητές

04-15-2026 17:08
Εκπαίδευση

Ιταλία: Καλούν τους μαθητές να καρφώνουν τους αριστερούς καθηγητές
Απειλούν με θάνατο την Αλμπανέζε

04-15-2026 16:55
Διεθνή

Απειλούν με θάνατο την Αλμπανέζε
Νοσοκομειακοί γιατροί: Μικρό το ενδιαφέρον για το ΕΣΥ – Συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό η μετανάστευση

04-15-2026 14:14
Επικαιρότητα

Νοσοκομειακοί γιατροί: Μικρό το ενδιαφέρον για το ΕΣΥ – Συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό η μετανάστευση
Η Ελλάδα κάνει ασκήσεις προετοιμασίας για επίθεση απ’το Ιράν;

04-15-2026 11:19
Διεθνή

Η Ελλάδα κάνει ασκήσεις προετοιμασίας για επίθεση απ’το Ιράν;
BBC για Έβρο: «Η Ελλάδα χρησιμοποιεί μασκοφόρους μετανάστες για pushbacks»

04-15-2026 11:03
Διεθνή

BBC για Έβρο: «Η Ελλάδα χρησιμοποιεί μασκοφόρους μετανάστες για pushbacks»
Κατηγορία: Ιστορία
27 Ιανουαρίου 2026

Σαν σήμερα, 27 Ιανουαρίου 1974, πεθαίνει ο αξιωματικός Γεώργιος Γρίβας, αρχηγός της φασιστικής εγκληματικής οργάνωσης "Χ" στην κατοχη.

ΠΗΓΗ: Praxis Review

"Ήξεραν ότι ήταν εθνικιστές. Και εμάς τους εθνικόφρονας δεν μας πείραζαν οι Γερμανοί": Σαν σήμερα, 27 Ιανουαρίου 1974, πεθαίνει ο αξιωματικός Γεώργιος Γρίβας, αρχηγός της φασιστικής εγκληματικής οργάνωσης "Χ" στην κατοχη.

Γεννήθηκε στην Κύπρο, το 1897. Υπηρέτησε σε διάφορα μέτωπα και χαιρέτισε, με ενθουσιασμό, την φασιστική δικτατορία του Μεταξά. Στον πόλεμο, τοποθετήθηκε στο Γραφείο Επιχειρήσεων του Γενικού Επιτελείου και ορίστηκε ως σύνδεσμος του Αλέξανδρου Παπάγου με τους διοικητές μονάδων.

Στην κατοχή η δωσίλογη κυβέρνηση Τσολάκογλου τον τοποθέτησε υπεύθυνο της Υπηρεσίας Στρατιωτικών Αρχείων, θέση που του έδωσε την δυνατότητα να δημιουργήσει δίκτυο με υπηρεσιακούς κύκλους και αξιωματικούς.

Η ακροδεξιά και φιλοβασιλική οργάνωση του βαφτίστηκε "Εθνική Οργάνωσις Χ" ή απλώς "Χ". Γρήγορα, έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο. Οι ακροδεξιοί "εθνικόφρονες" της Χ δεν είχαν στο ενεργητικό τους ούτε μια μάχη εναντίον των Γερμανών, των Ιταλών ή των Ταγμάτων Ασφαλείας. Επικεντρώθηκαν όχι στον αγώνα κατά των ναζί αλλά στην "διατήρηση της τάξης" και στον πόλεμο ενάντια στο ΕΑΜ.

Το 1943, ο δωσίλογος "πρωθυπουργός" Ιωάννης Ράλλης έθεσε-ως ύψιστη προτεραιότητα-την εκστρατεία των "εθνικοφρόνων" Ελλήνων κατά του "μπολσεβικισμού".

Ο εμπνευστής των Ταγμάτων Ευζώνων και συναυτουργός των μεγαλύτερων εγκλημάτων της Βέρμαχτ και των SS από τον Απρίλιο του 1943,μέχρι την Απελευθέρωση, ενεργοποίησε τον αδρανοποιημένο μηχανισμό της "Διεύθυνσης Ειδικής Ασφάλειας".

Αυτό το τμήμα της Χωροφυλακής είχε συσταθεί από τον Ελευθέριο Βενιζέλο το 1929 ως "Διεύθυνσις Ειδικής Ασφαλείας Αθηνών", με σκοπό τη δίωξη του κομμουνισμού, απέκτησε διευρυμένες αρμοδιότητες επί Μεταξά και αναβαθμίστηκε ακόμα περισσότερο την περίοδο του Ράλλη.

Η Ειδική Ασφάλεια στρατολόγησε κοινωνικά κατακάθια απο τον υπόκοσμο της Αθήνας και του Πειραιά και είχε ένα σύστημα άμεσης προαγωγής αξιωματικών ανάλογα με το πόσους αντιστασιακούς είχαν συλλάβει, βασανίσει η εκτελέσει.

Το 1943, αρκετά μέλη της Χ άρχισαν να εγγράφονται"άνευ ουδεμίας διατυπώσεως" στην Ειδική Ασφάλεια ως χωροφύλακες και να προμηθεύονται υπηρεσιακές ταυτότητες και πιστόλια. Χάρη στην προνομιακή σχέση με την Ειδική Ασφάλεια και την μηδενική αντιστασιακή της δράση, η ανοχή των Γερμανών ναζί απέναντι στην Χ ήταν εξασφαλισμένη.

Το 1943, η Χ άρχισε ένοπλες επιθέσεις ενάντια σε συνεργεία της ΕΠΟΝ και του ΕΑΜ. Την υπεράσπιση των αντιστασιακών ανέλαβε η ΟΠΛΑ.

Μετά την απελευθέρωση, ο"γέρος της τρομοκρατίας" Γ.Παπανδρέου και οι Άγλλοι εντάσσουν την Χ στον σχεδιασμό τους. Η Χ, που δρούσε με την ανοχή και των προστασία των ναζί για να εκτελεί αντιστασιακούς, τώρα λειτουργεί με την ανοχή και προστασία των Άγγλων και των "δημοκρατών" για το ίδιο "έργο". Οι εγκληματίες της Χ μετατρέπονται σε εμπροσθοφυλακή για τις σφαγές στα Δεκεμβριανά του 1944.

4/12/1944, ο ΕΛΑΣ διαλύει την Χ και οι χίτες κρύβονται στο κτίριο του Θ’ Αστυνομικού Τμήματος. Τελικά Θα σωθούν, μαζί με τον Γρίβα, απο Βρετανικά άρματα μάχης, αφήνοντας δεκάδες νεκρούς.

Μετά την Συμφωνία της Βάρκιζας, οι χίτες συμμετείχαν σε πράξεις ανεξέλεγκτης βίας, δολοφονίες, βασανισμούς, και ήταν βασική δύναμη της "Λευκής Τρομοκρατίας" ενάντια στους αγωνιστές της αντιφασιστικής αντίστασης. Ο Γρίβας θα προσπαθήσει να μετατρέψει την φασιστική συμμορία σε πολιτικό κόμμα, το "Εθνικό Κόμμα Χιτών" αλλά δεν κατάφερε να εκλέξει βουλευτή.

Το τι ήταν η Χ αποκαλύφθηκε ακόμα και στο Ειδικό Δικαστήριο Δωσιλόγων όταν ο Κώστας Πολύζος, μέλος της Χ, καταθέσε ως μάρτυρας. Όταν τον ρώτησαν "πως οι Γερμανοί τους απέλυσαν (τους χίτες),αφού είχαν όπλα; Γιατί οι Γερμανοί καταδίκαζαν σε θάνατο όσους οπλοφορούσαν" απάντησε "μα ήξεραν ότι ήταν εθνικιστές. Και εμάς τους εθνικόφρονας δεν μας πείραζαν οι Γερμανοί.".

Το 1955, άρχισε η δράση της "Εθνικής Οργάνωσης Κυπρίων Αγωνιστών" (ΕΟΚΑ) που δημιούργησε ο Γρίβας στην Κύπρο. Η πάλη της ΕΟΚΑ δε στηρίχτηκε στο μαζικό ένοπλο αγώνα. Τη δύναμή της αποτελούσαν λίγες εκατοντάδες ένοπλων εκτελεστών. Σε κοινωνικό επίπεδο δεν κινητοποίησε σημαντικές δυνάμεις, προσανατολιζόμενη κυρίως στους μαθητές.

Η ιδεολογία της ήταν ο εθνικισμός και σωβινισμός, ο μεγαλοϊδεατισμός και αιχμές της ο αντιτουρκισμός και ο αντικομμουνισμός. Καλλιεργούσε το ρατσισμό σε βάρος των Τουρκοκυπρίων. Με την πολιτική της πρακτική ευνοούσε τους αποικιοκράτες.

Η Μ. Βρετανία εκμεταλλεύτηκε τη δράση και το χαρακτήρα της για να προωθήσει την πολιτική του "διαίρει και βασίλευε" δίνοντας την ευκαιρία στην Τουρκία να δημιουργήσει τη δική της εθνικιστική οργάνωση (ΒΟΛΚΑΝ) που καλούσε σε αγώνα κατά των Ελληνοκυπρίων.

Το αποτέλεσμα ήταν, αντί για ενότητα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων ενάντια στην αποικιοκρατική αρχή, να έχουμε διάσπαση, με αιματηρά αποτελέσματα, σε βάρος των πιο προοδευτικών Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων και ιδιαίτερα σε βάρος των κομμουνιστών και από τις δύο κοινότητες.

Το ζήτημα βέβαια είναι γιατί το ΑΚΕΛ άφησε την πρωτοβουλία του ένοπλου αγώνα στις πιο συντηρητικές, αντικομμουνιστικές δυνάμεις της αστικής τάξης της Κύπρου, με αποτέλεσμα οι εθνικιστές του Γρίβα να επηρεάζουν ένα αγωνιστικό τμήμα του Κυπριακού λαού, που έβλεπε αρχικά με συμπάθεια τον αγώνα ενάντια στην Αγγλική κατοχή.

Η ΕΟΚΑ όχι μόνο απέκλειε από τις τάξεις της τους κομμουνιστές και τους τουρκοκύπριους, δηλαδή πάνω από το μισό του πληθυσμού της Κύπρου! αλλά πρωτοστάστησε σε δολοφονικές επιθέσεις εναντίον τους: 18 δολοφονίες μελών και οπαδών του ΑΚΕΛ, 11 τραυματισμοί από πυροβολισμούς, 63 κακοποιήσεις από ξυλοδαρμούς, 19 περιπτώσεις ατόμων που πυροβολήθηκαν "ανεπιτυχώς" και εκατοντάδες άλλες περιπτώσεις όπου ΑΚΕΛίτες η εργαζόμενοι συνδικαλιστές διαπομπεύτηκαν, εξυβρίστηκαν, συκοφαντήθηκαν ή δέχτηκαν απειλητικές επιστολές για τη ζωή τους, επιθέσεις κατά γραφείων κ.α.

Ο Γρίβας διέτασσε πογκρόμ κατά των Κυπρίων κομμουνιστών ακόμη και σε στιγμές που είχε αναστείλει τη δραστηριότητα της ΕΟΚΑ κατά εγγλέζικων στόχων. Δεν έκρυβε ότι ο μεγαλύτερος εχθρός του δεν ήταν οι Άγγλοι η οι Τούρκοι, αλλά οι Ελληνοκύπριοι κομμουνιστές: ""Είχαμε να αντιμετωπίσουμε τρεις εχθρούς. Τους Βρετανούς, τους Τούρκους και τους κομμουνιστές. Ο μεγαλύτερος μου πονοκέφαλος, ήτο οι κομμουνιστές":

Η ΕΟΚΑ σταμάτησε τη δράση της το Μάρτη του 1959, αμέσως μετά την υπογραφή των συμφωνιών του Λονδίνου και της Ζυρίχης. Το Σεπτέμβρη του 1971, την περίοδο της χούντας (που προσπαθούσε να επεμβαίνει στην Κύπρο υπονομεύοντας πλήρως την υπόστασή της ως ανεξάρτητο κράτος, μέλος του ΟΗΕ) ο Γρίβας φτάνει στην Κύπρο και ιδρύει αμέσως "την ΕΟΚΑ Β", εξαπολύοντας ένα κύμα τρομοκρατικών επιθέσεων, δολοφονιών, μηχανορραφιών και ενεργειών κατά της ζωής του Μακαρίου, της κυβέρνησης και του λαϊκού κινήματος.

Ο ΕΟΚΑβήτικος φασισμός και η συνεργασία του Γρίβα με την χούντα και το ΝΑΤΟ θα καταλήξουν τελικά σε αυτό που αγωνιζόταν σε όλη την ζωή του, τον διχασμό και αιματοκύλισμα της Κύπρου.

Λίγους μήνες μετά τον θάνατο του, 27 Ιανουαρίου 1974, οι φασιστικοί μηχανισμοί που δημιούργησε θα συνεχίσουν το "έργο" του και θα οδηγήσουν στο πραξικόπημα που οδήγησε σε εισβολή της Τουρκίας/διχοτόμηση του νησιού. Το "έργο" του Γρίβα άρχισε με την Χ, την"Ελληνική Κου-Κλουξ-Κλαν"και τελείωσε μετά τον θάνατο του, με την προδοσία της Κύπρου.

Είναι ντροπή για την Κυπριακό και Ελληνικό λαό κάθε "τιμή"στον Γρίβα και σε όσους άλλους αιματοκύλισαν το πολύπαθο νησί.

 

Read next

  • Facebook
  • X
  • LinkedIn
  • Threads
  • Pinterest
  • WhatsApp
  • Telegram
  • Trello
  • Email
  • Πρόσωπα
  • Πρόσωπα
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Εκπαίδευση
  • Διεθνή
  • Ιστορία
  • Πολιτισμός
  • Επιστήμη - Θεωρία - Ιδεολογία
  • Αθλητικά
  • Κοινωνικά
  • Κέρκυρα
    • Περιφ. Ιονίων Νήσων
  • Ποιοι Είμαστε

Διάβασε ακόμα...   

Σαν σήμερα 16 Απρίλη στην Κέρκυρα
Κέρκυρα 16-04-26

Σαν σήμερα 16 Απρίλη στην Κέρκυρα

Μισθοί, ανασφάλεια και εξουθένωση: Η άλλη όψη της εκπαίδευσης - Μαζική αποχώρηση εκπαιδευτικών σε Ευρώπη και ΗΠΑ
Εκπαίδευση 16-04-26

Μισθοί, ανασφάλεια και εξουθένωση: Η άλλη όψη της εκπαίδευσης - Μαζική αποχώρηση εκπαιδευτικών σε Ευρώπη και ΗΠΑ

Η Βενεζουέλα εγκρίνει στη Βουλή ομόφωνα νέο νόμο για την εξόρυξη, ανοίγοντας το υπέδαφος στην εκμετάλλευση!!! ορυκτών της σε ξένα κεφάλαια
Διεθνή 16-04-26

Η Βενεζουέλα εγκρίνει στη Βουλή ομόφωνα νέο νόμο για την εξόρυξη, ανοίγοντας το υπέδαφος στην εκμετάλλευση!!! ορυκτών της σε ξένα κεφάλαια

Το κοινοβούλιο της Βενεζουέλας ενέκρινε την Πέμπτη 9/4 ένα νέο νόμο για την εξόρυξη που -όπως και ο νόμος για τους υδρογονάνθρακες- ανοίγει το πλούσιο σε ορυκτά υπέδαφός της σε...

Νέα Ανοιχτή Συνέλευση: Κυριακή 19 Απρίλη, 5μμ, Πάντειο - Μεθοδεύουν συνέχιση της αργίας της Χρύσας
Εκπαίδευση 16-04-26

Νέα Ανοιχτή Συνέλευση: Κυριακή 19 Απρίλη, 5μμ, Πάντειο - Μεθοδεύουν συνέχιση της αργίας της Χρύσας

Την Τετάρτη 29/4 δικάζεται για μια ακόμη φορά η ελεύθερη συνδικαλιστική έκφραση - Όλοι και όλες 29.4, στο Πειθαρχικό Συμβούλιο 8.30 πμ (Ξενίας 24)
Εκπαίδευση 16-04-26

Την Τετάρτη 29/4 δικάζεται για μια ακόμη φορά η ελεύθερη συνδικαλιστική έκφραση - Όλοι και όλες 29.4, στο Πειθαρχικό Συμβούλιο 8.30 πμ (Ξενίας 24)

Η «σύνταξη-σκιά» των εκπαιδευτικών: Μια γενιά που πλήρωσε την αδιοριστία και φοβάται το αύριο
Εκπαίδευση 16-04-26

Η «σύνταξη-σκιά» των εκπαιδευτικών: Μια γενιά που πλήρωσε την αδιοριστία και φοβάται το αύριο

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε το Πάρτυ στην Πλατεία των Αργυράδων (ΒΙΝΤΕΟ)
Κέρκυρα 16-04-26

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε το Πάρτυ στην Πλατεία των Αργυράδων (ΒΙΝΤΕΟ)

Δύο οι διορισμοί του Μακάριου Λαζαρίδη στο Δημόσιο ως απόφοιτος Πανεπιστημίου, με πτυχίο από κολλέγιο «μαϊμού»
Επικαιρότητα 15-04-26

Δύο οι διορισμοί του Μακάριου Λαζαρίδη στο Δημόσιο ως απόφοιτος Πανεπιστημίου, με πτυχίο από κολλέγιο «μαϊμού»

Ιταλία: Καλούν τους μαθητές να καρφώνουν τους αριστερούς καθηγητές
Εκπαίδευση 15-04-26

Ιταλία: Καλούν τους μαθητές να καρφώνουν τους αριστερούς καθηγητές

Απειλούν με θάνατο την Αλμπανέζε
Διεθνή 15-04-26

Απειλούν με θάνατο την Αλμπανέζε

Νοσοκομειακοί γιατροί: Μικρό το ενδιαφέρον για το ΕΣΥ – Συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό η μετανάστευση
Επικαιρότητα 15-04-26

Νοσοκομειακοί γιατροί: Μικρό το ενδιαφέρον για το ΕΣΥ – Συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό η μετανάστευση

Η Ελλάδα κάνει ασκήσεις προετοιμασίας για επίθεση απ’το Ιράν;
Διεθνή 15-04-26

Η Ελλάδα κάνει ασκήσεις προετοιμασίας για επίθεση απ’το Ιράν;

BBC για Έβρο: «Η Ελλάδα χρησιμοποιεί μασκοφόρους μετανάστες για pushbacks»
Διεθνή 15-04-26

BBC για Έβρο: «Η Ελλάδα χρησιμοποιεί μασκοφόρους μετανάστες για pushbacks»

«Απαξίωση του Δημάρχου για τους μόνιμους κατοίκους»…
Κέρκυρα 15-04-26

«Απαξίωση του Δημάρχου για τους μόνιμους κατοίκους»…

Λασποβροχή και στην πόλη
Κέρκυρα 15-04-26

Λασποβροχή και στην πόλη

Το λάθος ως ευκαιρία: Όταν η απάντηση ενός μαθητή γίνεται αφετηρία μάθησης
Εκπαίδευση 15-04-26

Το λάθος ως ευκαιρία: Όταν η απάντηση ενός μαθητή γίνεται αφετηρία μάθησης

ΕΛΜΕ Ν. Σμύρνης - Καλλιθέας - Μοσχάτου: Αποτίμηση των δράσεων του Μαρτίου για την υπεράσπιση του Δημόσιου χωρίς αποκλεισμούς Σχολείου
Εκπαίδευση 15-04-26

ΕΛΜΕ Ν. Σμύρνης - Καλλιθέας - Μοσχάτου: Αποτίμηση των δράσεων του Μαρτίου για την υπεράσπιση του Δημόσιου χωρίς αποκλεισμούς Σχολείου

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani
Copyright © 2026 drepani.gr. Με την επιφύλαξη κάθε δικαιώματος.
Το Joomla! είναι Ελεύθερο Λογισμικό που διατίθεται σύμφωνα με τη Γενική Δημόσια Άδεια Χρήσης GNU.