04-15-2026 17:08
Εκπαίδευση
- Κατηγορία: Ιστορία
Η Αθήνα και ο Πειραιάς του 1920 σε ένα απίστευτο βίντεο!
Η Αθήνα και ο Πειραιάς του 1920 σε ένα απίστευτο βίντεο!
Το βίντεο μας ταξιδεύει στην Αθήνα και στον Πειραιά του 1920 τότε που Αθήνα και ο Πειραιάς έμοιαζαν σαν μεγάλα χωριά.
Σπάνιο βίντεο που χρονολογείται από τη δεκαετία του 1920 και προέρχεται από το Κινηματογραφικό Ινστιτούτο Ολλανδίας EYE και τη συλλογή του Ολλανδού κινηματογραφικού παραγωγού Loet Barnstijn και μας δείχνει πως ήταν η Αθήνα και ο Πειραιάς την δεκαετία του 1920.
Στο βίντεο φαίνονται μεταξύ άλλων η περιοχή του Νέου Φαλήρου με το περίφημο ξενοδοχείο Ακταίον και την παραλία που πλέον δεν υπάρχει και στο σημείο που σήμερα βρίσκεται το Νοσοκομείο Metropolitan, το Καπνεργοστάσιο και αρκετά μέρη του Πειραιά, όπως το λιμάνι και η Καστέλλα.
Παράλληλα, βλέπουμε εικόνες από την Αθήνα γύρω από την Ακρόπολη, αλλά και τον ανεγειρόμενο Ναός του Αγίου Παντελεήμονας Ιλισσού, την όχθη του Ιλισσού και τον λόφο Κυνοσάργους.
Επίσης, το Παναθηναϊκό Στάδιο με τα Προπύλαια που χτίστηκαν λίγο μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896 και κατεδαφίστηκαν το 1947, αλλά και το Πανεπιστήμιο με την Ακαδημία στην οδό Πανεπιστημίου.
Βλέπουμε και τους ανθρώπους στην καθημερινότητά τους. Εργάτες στο λιμάνι, περαστικοί στους δρόμους, που κάποιοι κάνουν βόλτες και κάποιοι άλλοι απολαμβάνουν το μπάνιο τους στο Φάληρο, άνθρωποι που πάνε στις δουλειές τους.
Δείτε το βίντεο:
πηγή: Nikos Dascalakis από το fb
Η Βενεζουέλα εγκρίνει στη Βουλή ομόφωνα νέο νόμο για την εξόρυξη, ανοίγοντας το υπέδαφος στην εκμετάλλευση!!! ορυκτών της σε ξένα κεφάλαια
Το κοινοβούλιο της Βενεζουέλας ενέκρινε την Πέμπτη 9/4 ένα νέο νόμο για την εξόρυξη που -όπως και ο νόμος για τους υδρογονάνθρακες- ανοίγει το πλούσιο σε ορυκτά υπέδαφός της σε...