JA Purity IV JA Purity IV
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Εκπαίδευση
  • Διεθνή
  • Ιστορία
  • Πολιτισμός
  • Επιστήμη - Θεωρία - Ιδεολογία
  • Αθλητικά
  • Κοινωνικά
  • Κέρκυρα
    • Περιφ. Ιονίων Νήσων
  • Ποιοι Είμαστε
JA Purity IV JA Purity IV
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Εκπαίδευση
  • Διεθνή
  • Ιστορία
  • Πολιτισμός
  • Επιστήμη - Θεωρία - Ιδεολογία
  • Αθλητικά
  • Κοινωνικά
  • Κέρκυρα
    • Περιφ. Ιονίων Νήσων
  • Ποιοι Είμαστε
Κυκλοφορεί η Φωνή των Αργυραδιτών μαχητική και διεκδικητική

07-22-2026 19:06
Κέρκυρα

Κυκλοφορεί η Φωνή των Αργυραδιτών μαχητική και διεκδικητική
Διορισμοί-σταγόνα στον ωκεανό: 5.487 προσλήψεις απέναντι σε 47.000 πραγματικά κενά!

07-22-2026 18:48
Εκπαίδευση

Διορισμοί-σταγόνα στον ωκεανό: 5.487 προσλήψεις απέναντι σε 47.000 πραγματικά κενά!
Αλλαγές στην ελληνική εκπαίδευση στην κατεύθυνση της ιδιωτικοποίησης 2019-2025

07-22-2026 17:46
Εκπαίδευση

Αλλαγές στην ελληνική εκπαίδευση στην κατεύθυνση της ιδιωτικοποίησης 2019-2025
Το Μουντιάλ τελείωσε. Πόσο μπορεί να χωρέσει η πολιτική σε ένα γήπεδο;

07-22-2026 15:43
Αθλητικά

Το Μουντιάλ τελείωσε. Πόσο μπορεί να χωρέσει η πολιτική σε ένα γήπεδο;
Για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και την αλλαγή πολιτικής

07-22-2026 15:39
Εκπαίδευση

Για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και την αλλαγή πολιτικής
  1. Βρίσκεστε εδώ:  
  2. Αρχική
  3. Επικαιρότητα
  4. Το Ρεύμα με «Τιμή Μετοχής»: Η απληστία των κερδών και η αγορά που δεν αυτορρυθμίζεται…
Κατηγορία: Επικαιρότητα
29 Μάι 2026

Το Ρεύμα με «Τιμή Μετοχής»: Η απληστία των κερδών και η αγορά που δεν αυτορρυθμίζεται…

Η ιστορική αναδρομή της παραγωγής ηλεκτρισμού στην Ελλάδα είναι στενά συνδεδεμένη με τη δημιουργία ιδιωτικών και, αργότερα, κρατικού μονοπωλίου. Η ανάγκη για εξηλεκτρισμό της χώρας και η καπιταλιστική ανάπτυξη οδήγησε στη δημιουργία -με το κόστος να βαραίνει τον λαό- της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού (ΔΕΗ). Η συνέχεια είναι γνωστή: αφού παρείχε φτηνό ρεύμα στις ηλεκτροβόρες επιχειρήσεις, καταχρεώθηκε, συκοφαντήθηκε και τέλος έσπασε σε «κομμάτια» παραγωγής και διανομής και ιδιωτικοποιήθηκε-ξεπουλήθηκε από τη Νέα Δημοκρατία σε «φίλους» ξένους και ντόπιους μεγαλοκαπιταλιστές που νέμονται τεράστια κέρδη ληστεύοντας τον επενδεδυμένο πλούτο πολλών κρατικών προϋπολογισμών και τον κόπο των εργαζομένων. Πιο συγκεκριμένα, στον ΔΕΔΔΗΕ (Δίκτυο Διανομής) η Macquarie (Αυστραλία) κατέχει το 49% και η ΔΕΗ 51%, στον ΑΔΜΗΕ (Δίκτυο Μεταφοράς) κατέχει το 24% (+ 25% στο Χρηματιστήριο) η State Grid (Κίνα) και το Δημόσιο 51,12%, και τέλος στη ΔΕΗ Α.Ε. (Παραγωγή & Εμπορία) πουλήθηκε το 65,88% στη CVC Capital & Διεθνείς Επενδυτές, ενώ το δημόσιο κατέχει το 34,12%.

Όλα αυτά συντελούνται σε μια διεθνή ενεργειακή πραγματικότητα ανταγωνισμών και συγκρούσεων. Στις συνθήκες του ιμπεριαλισμού, οι ενεργειακές κρίσεις και αναταράξεις δεν αποτελούν τυχαία ή παροδικά φαινόμενα, αλλά νομοτελειακή πραγματικότητα (Ουκρανία, επίθεση στο Ιράν κλπ). Ενεργειακοί μονοπωλιακοί κολοσσοί και ιμπεριαλιστικά κράτη συγκρούονται για τον έλεγχο των πηγών, των ροών και των αγορών της ενέργειας. Το μοίρασμα των αγορών, το κυνήγι του κέρδους και η ανισόμετρη ανάπτυξη οδηγούν σε πολλές βίαιες ανατροπές της ισορροπίας προσφοράς και ζήτησης. Τα μονοπώλια χειραγωγούν την παραγωγή ενέργειας για να κρατούν τις τιμές σε υψηλά επίπεδα και να μεταφέρουν τα αποτελέσματα της κρίσης στις πλάτες των καταναλωτών. Ακόμη και η λεγόμενη «απεξάρτηση» από τα ορυκτά καύσιμα με Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) χρησιμοποιείται ως όχημα για νέα κερδοφορία, απαξιώνοντας υφιστάμενες υποδομές και εκτινάσσοντας το κόστος για τον καταναλωτή.

Σε αυτά τα πλαίσια λειτουργεί και η ελληνική αγορά ηλεκτρισμού. Είναι πλέον πασιφανές ότι η εκρηκτική άνοδος της τιμής του ρεύματος με τη δημιουργία υπερκερδών συνδέεται άμεσα με τη μονοπωλιακή παραγωγή ηλεκτρισμού. Η μετάβαση στο Ευρωπαϊκό Χρηματιστήριο Ενέργειας, σε συνδυασμό με την εξάρτηση από το φυσικό αέριο και την κυριαρχία των μονοπωλίων, επέτρεψαν την κατακόρυφη αύξηση των τιμών λιανικής. Στην περίοδο 2021-2026, παρότι αναδείχθηκε η ευπάθεια των ευρωπαϊκών και εθνικών αγορών ηλεκτρισμού στις ενεργειακές κρίσεις, η κρατική φιλομονοπωλιακή πολιτική έδωσε τη δυνατότητα σε καθετοποιημένους -και όχι μόνο- ομίλους ενέργειας να συσσωρεύσουν τεράστια ποσά μέσω της λειτουργίας του Χρηματιστηρίου.

Το Χρηματιστήριο Ενέργειας και η δομή της Αγοράς

Η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα «πέρασε» στον λαό σαν μια διαδικασία που θα αποσκοπούσε στη μείωση της τιμής μέσω του ανταγωνισμού (τη γνωστή «καραμέλα» που επαναλαμβάνει και ο Γ. Σταθάκης-ΣΥΡΙΖΑ: «Ωφελημένοι οι καταναλωτές από το χρηματιστήριο ενέργειας»). Ωστόσο, η εφαρμογή και η ενεργοποίηση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας λειτούργησαν διαφορετικά… δηλαδή σύμφωνα με την καπιταλιστική κερδοσκοπική πραγματικότητα. Στην Προημερήσια Αγορά, η τιμή εκκαθάρισης ανά kWh διαμορφώνεται με βάση την προσφορά και τη ζήτηση, με τη μέθοδο της οριακής τιμολόγησης. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η τελευταία μονάδα που απαιτείται για να καλυφθεί το φορτίο (η οποία παραδοσιακά είναι η πιο ακριβή, δηλαδή το φυσικό αέριο) καθορίζει την τιμή για όλες τις υπόλοιπες μονάδες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με πολύ χαμηλό κόστος παραγωγής, όπως τα αιολικά, τα φωτοβολταϊκά και τα μεγάλα υδροηλεκτρικά. Η οριακή τιμολόγηση καθόριζε την τελική τιμή της αγοράς στο Χρηματιστήριο και λόγω του ότι στην Ελλάδα ορισμένοι μονοπωλιακοί καθετοποιημένοι όμιλοι, που ελέγχουν σημαντικό ποσοστό της παραγωγής, αποκόμισαν υπεραποδόσεις δισεκατομμυρίων ευρώ σε αυτή την περίοδο. Ένα νομοθετημένο εργαλείο που μετέφερε το κόστος χονδρικής στον καταναλωτή ήταν η περίφημη «Ρήτρα Αναπροσαρμογής» (2021- 2022) που καταλήστευε τους καταναλωτές και οδήγησε χιλιάδες νοικοκυριά, αγρότες κ.ά. σε αδυναμία αποπληρωμής, αλλά τους ομίλους να βλέπουν τα περιθώρια κέρδους τους να πολλαπλασιάζονται.

Η εκρηκτική άνοδος των τιμών προκάλεσε λαϊκές αντιδράσεις με την κυβέρνηση να παίρνει τυπικά μερίδιο διαχείρισης των τιμών, αναστέλλοντας τη ρήτρα αναπροσαρμογής. Αφού κατάργησαν και άλλαξαν τις «δικές» τους ρυθμιστικές αρχές και αφού ευρωπαϊκοί φορείς εντόπισαν «στρεβλώσεις στον τρόπο προσδιορισμού του εύλογου κέρδους που επέτρεψε σημαντικές συσσωρεύσεις κεφαλαίων» άρχισαν να συσκοτίζουν την κερδοσκοπική επιχείρηση με την τιμή του ρεύματος. Σταδιακά, μετά το 2024, το κράτος προσπάθησε να ομορφύνει τη βιτρίνα με νέους κανόνες, όπως τα «χρωματιστά» τιμολόγια, η επιδότηση ρεύματος και η υποτιθέμενη φορολόγηση των υπερκερδών. Όλα αυτά είναι μια ακόμη κυβερνητική ασπίδα για να συνεχίζεται η «ληστεία», αφού τα εκατοντάδες εκατομμύρια κρατικής επιδότησης προς τα μονοπώλια αντλούνται από τους κρατικούς φοροληστρικούς προϋπολογισμούς και η φορολόγηση των εταιρειών, όταν έγινε, αντιπροσώπευε ένα ελάχιστο κλάσμα των υπερκερδών τους.

Το μερίδιο που κατείχε στη λιανική η ιδιωτικοποιημένη ΔΕΗ, τον Φεβρουάριο του 2026, διαμορφωνόταν στο 50,64%, παρουσιάζοντας ελαφρά πτωτική τάση. Το υπόλοιπο είχαν ιδιώτες, στρατηγικοί Εταίροι-Επενδυτές, ισχυρά funds και διεθνείς Όμιλοι. Τα τελευταία χρόνια η ενεργειακή κρίση μετατρέπεται με την απαιτούμενη πάντα κυβερνητική συμπαράσταση σε ευκαιρία, με την τιμή του ρεύματος να παρουσιάζει αυξητικές τάσεις. Τα κέρδη των παρόχων εκτοξεύτηκαν ιστορικά κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης (2021-2022), προτού σταθεροποιηθούν το 2024-2025 σε νέα επίπεδα βάσης, με τη στροφή στις ΑΠΕ να καθορίζει μακροπρόθεσμη κερδοφορία. Σύμφωνα με πόρισμα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), τα μικτά υπερκέρδη των καθετοποιημένων παρόχων για την περίοδο Οκτωβρίου 2021 – Μαρτίου 2022 υπολογίστηκαν στα 927 εκατομμύρια ευρώ. Το 2025 αποτέλεσε έτος ιστορικών επιδόσεων και ανάκαμψης για τις ενεργειακές επιχειρήσεις, λόγω της μεγάλης στροφής στις ΑΠΕ, με τη ΔΕΗ να έχει καθαρά κέρδη 450 εκατ. ευρώ (έναντι 360 εκατ. ευρώ το 2024). Οι Metlen (Protergia), HELLENiQ ENERGY (Elpedison-Ιταλοί), ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-Masdar-ΗΑΕ (ΗΡΩΝ), Zenith (Όμιλος Eni – κοινοπραξία με Macquarie) κ.ά. ξεπέρασαν το 1 δισ. ευρώ επενδύοντας ταυτόχρονα δισεκατομμύρια σε νέα έργα πράσινης ενέργειας και αποθήκευσης ενέργειας (νέα κέρδη).

Το αστικό πολιτικό σύστημα, τα αστικά και δήθεν αριστερά κόμματα -καθαρά ή με φιοριτούρες και ψέματα- στηρίζουν την κερδοφορία των μονοπωλίων της ενέργειας. Στηρίζουν τα ιστορικά υψηλά κέρδη των μεγαλοκαπιταλιστών, την ίδια στιγμή που τα νοικοκυριά αντιμετωπίζουν τον εφιάλτη του υψηλού κόστους διαβίωσης και την ενεργειακή ακρίβεια. Δεν υπάρχουν λεφτά για την υγεία, τα σχολεία ή τις συντάξεις, για μια καλύτερη ζωή στο βάρβαρο σύστημά τους.
Θέση μας είναι ότι η παραγωγή και διανομή ηλεκτρικής ενέργειας δεν μπορούν να αποτελούν ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα αλλά κοινωνικό αγαθό. Οι εργαζόμενοι πρέπει να δώσουν τη δική τους μάχη κόντρα στις ψεύτικες υποσχέσεις και τις νέες αυταπάτες.

Πηγή: Λαϊκός Δρόμος

Read next

  • Facebook
  • X
  • LinkedIn
  • Threads
  • Pinterest
  • WhatsApp
  • Telegram
  • Trello
  • Email
  • Επικαιρότητα
  • Επικαιρότητα
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Εκπαίδευση
  • Διεθνή
  • Ιστορία
  • Πολιτισμός
  • Επιστήμη - Θεωρία - Ιδεολογία
  • Αθλητικά
  • Κοινωνικά
  • Κέρκυρα
    • Περιφ. Ιονίων Νήσων
  • Ποιοι Είμαστε

Διάβασε ακόμα...   

Τι κρύβεται πίσω από την εξαγορά της εταιρείας ΝΙΤΣΙΑΚΟΣ
Επικαιρότητα 22-07-26

Τι κρύβεται πίσω από την εξαγορά της εταιρείας ΝΙΤΣΙΑΚΟΣ

Κυκλοφορεί η Φωνή των Αργυραδιτών μαχητική και διεκδικητική
Κέρκυρα 22-07-26

Κυκλοφορεί η Φωνή των Αργυραδιτών μαχητική και διεκδικητική

Σαν σήμερα 22 Ιουλίου 2011 ο νεοναζί αντικομμουνιστής Αντερς Μπρέιβικ δολοφονεί 77 ανθρώπους στη Νορβηγία
Ιστορία 22-07-26

Σαν σήμερα 22 Ιουλίου 2011 ο νεοναζί αντικομμουνιστής Αντερς Μπρέιβικ δολοφονεί 77 ανθρώπους στη Νορβηγία

Σαν σήμερα, 22 Ιουλίου 2011, ο νεοναζί αντικομμουνιστής Αντερς Μπρέιβικ δολοφονεί 77 ανθρώπους στη Νορβηγία, αρχικά με βομβιστική επίθεση στο Οσλο και στην συνέχεια με δολοφονία...

Κραυγή αγωνίας των εκπαιδευτικών μουσικής: «Η άδικη μη αναγνώριση της προϋπηρεσίας των εκπαιδευτικών μουσικής ισοδυναμεί με ολοκληρωτική καταστροφή, δεκαετίες εργασίας πάνε στα σκουπίδια»
Εκπαίδευση 22-07-26

Κραυγή αγωνίας των εκπαιδευτικών μουσικής: «Η άδικη μη αναγνώριση της προϋπηρεσίας των εκπαιδευτικών μουσικής ισοδυναμεί με ολοκληρωτική καταστροφή, δεκαετίες εργασίας πάνε στα σκουπίδια»

Διορισμοί-σταγόνα στον ωκεανό: 5.487 προσλήψεις απέναντι σε 47.000 πραγματικά κενά!
Εκπαίδευση 22-07-26

Διορισμοί-σταγόνα στον ωκεανό: 5.487 προσλήψεις απέναντι σε 47.000 πραγματικά κενά!

Αλλαγές στην ελληνική εκπαίδευση στην κατεύθυνση της ιδιωτικοποίησης 2019-2025
Εκπαίδευση 22-07-26

Αλλαγές στην ελληνική εκπαίδευση στην κατεύθυνση της ιδιωτικοποίησης 2019-2025

Όταν οι υποκλοπές γίνονται οικογενειακή υπόθεση και η εξουσία τρώει τα παιδιά της
Επικαιρότητα 22-07-26

Όταν οι υποκλοπές γίνονται οικογενειακή υπόθεση και η εξουσία τρώει τα παιδιά της

Σαν σήμερα 22 Ιουλίου στην Κέρκυρa
Κέρκυρα 22-07-26

Σαν σήμερα 22 Ιουλίου στην Κέρκυρa

Μια νέα αθέατη πλευρά της εξουθένωσης των εκπαιδευτικών
Εκπαίδευση 22-07-26

Μια νέα αθέατη πλευρά της εξουθένωσης των εκπαιδευτικών

Η νέα εγγράμματη αγραμματοσύνη: Το σχολείο παράγει αποφοίτους που ξέρουν να διαβάζουν αλλά δυσκολεύονται να κατανοήσουν   
Εκπαίδευση 22-07-26

Η νέα εγγράμματη αγραμματοσύνη: Το σχολείο παράγει αποφοίτους που ξέρουν να διαβάζουν αλλά δυσκολεύονται να κατανοήσουν  

Αυξάνονται οι πτυχιούχοι που εγκαταλείπουν την Ελλάδα
Εκπαίδευση 21-07-26

Αυξάνονται οι πτυχιούχοι που εγκαταλείπουν την Ελλάδα

Στο σφαγείο να πάτε εσείς και τα βλαστάρια σας!!
Κέρκυρα 21-07-26

Στο σφαγείο να πάτε εσείς και τα βλαστάρια σας!!

Αδιαφορία και ανευθυνότητα
Κέρκυρα 21-07-26

Αδιαφορία και ανευθυνότητα

Γιατί η Γάζα πανηγύρισε για την Ισπανία: Η κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου γίνεται σύμβολο αλληλεγγύης
Αθλητικά 21-07-26

Γιατί η Γάζα πανηγύρισε για την Ισπανία: Η κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου γίνεται σύμβολο αλληλεγγύης

40 χρόνια αγώνες για να μην περάσουν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια
Εκπαίδευση 21-07-26

40 χρόνια αγώνες για να μην περάσουν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια

Αλληλεγγύη στον αγώνα και τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων του Σωματείου ESTEE LAUDER ΕΛΛΑΣ
Επικαιρότητα 21-07-26

Αλληλεγγύη στον αγώνα και τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων του Σωματείου ESTEE LAUDER ΕΛΛΑΣ

Ασπρόπυργος: Ένα ακόμη έγκλημα κυβέρνησης και εργοδοσίας
Επικαιρότητα 21-07-26

Ασπρόπυργος: Ένα ακόμη έγκλημα κυβέρνησης και εργοδοσίας

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani
Copyright © 2026 drepani.gr. Με την επιφύλαξη κάθε δικαιώματος.
Το Joomla! είναι Ελεύθερο Λογισμικό που διατίθεται σύμφωνα με τη Γενική Δημόσια Άδεια Χρήσης GNU.