04-16-2026 9:36
Διεθνή
- Κατηγορία: Επικαιρότητα
ΣΕΚΑ: 24ωρη πανελλαδική απεργία τη Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2025
Σ.ΕΚ.Α.
Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων
Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2025: 24ωρη πανελλαδική απεργία ΣΕΚΑ
Η μόνιμη και σταθερή εργασία είναι δικαίωμά μας, όχι παραχώρηση!
Την Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2025 οι έκτακτοι αρχαιολόγοι απεργούμε, διεκδικώντας το αυτονόητο δικαίωμά μας στη μόνιμη και σταθερή εργασία.
Η τελευταία φορά που ακούσαμε από την επίσημη πολιτεία κάτι σχετικό, ήταν το καλοκαίρι που παρήλθε, οπότε το ΑΣΕΠ διενήργησε για λογαριασμό του Δημοσίου, εξετάσεις στις οποίες συμμετείχαν περισσότεροι από 40.000 υποψήφιοι για μόνιμες και σταθερές θέσεις εργασίας. «Μόνιμες» και «σταθερές», όπως το καταλαβαίνει η κυβέρνηση, η οποία διακηρυγμένα επιδιώκει να καταργήσει τη μονιμότητα το δημόσιο, ενώ ήδη έχει μειώσει δραματικά τον αριθμό των οργανικών θέσεων σχεδόν σε όλες τις κατηγορίες ειδικοτήτων και σίγουρα σε όλες τις ειδικότητες εργαζομένων στο Υπουργείο Πολιτισμού.
Ανάμεσα στους υποψηφίους του συγκεκριμένου διαγωνισμού, 1.200 αρχαιολόγοι διαγωνίστηκαν για άγνωστο αριθμό θέσεων, άγνωστη κατανομή των θέσεων αυτών και με άγνωστα κριτήρια επιλογής. Στις αυθεντικά υποτιμητικές αυτές πτυχές του διαγωνισμού, από την πλευρά του κράτους και του ΑΣΕΠ σε βάρος όλων των υποψηφίων, προσθέτουμε το γεγονός ότι η ειδικότητα του αρχαιολόγου εδώ και δεκαετίες αναζητά μάταια σταθερό τρόπο προσλήψεων στο δημόσιο: κάθε φορά που προκηρύσσονται οι όποιες (λιγοστές) θέσεις μόνιμης εργασίας για αρχαιολόγους, τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις διαφοροποιούνται, με την εκάστοτε κυβέρνηση να θυμίζει στη μεγάλη μάζα των υποψηφίων τη μόνιμη και σταθερή θέση τους στην ανεργία, στην εργασιακή επισφάλεια και στην ομηρία.
Για την ειδικότητα του αρχαιολόγου, οι διαγωνισμοί και οι προκηρύξεις του ΑΣΕΠ δεν αποτελούν κάτι περισσότερο από ένα άλλοθι της πολιτείας, όχι ιδιαιτέρως πειστικό είναι η αλήθεια, ότι τάχα διατηρεί ζωντανή και ενεργή την Αρχαιολογική Υπηρεσία, η οποία στην πραγματικότητα μαραζώνει και σταθερά συρρικνώνεται. Η απουσία ενός σταθερού τρόπου για μαζικές και τακτικές προσλήψεις αρχαιολόγων, δε ζημιώνει μόνο τη λειτουργία του Υπουργείου Πολιτισμού και των Υπηρεσιών του. Βλάπτει τους ίδιους τους εργαζόμενους, τα μνημεία και τις αρχαιότητες, αλλά και το σύνολο των πολιτών οι οποίοι δεν μπορούν πλέον να εξυπηρετηθούν για ένα απλό αίτημά τους. Οι διαγωνισμοί του ΑΣΕΠ, που διεξάγονται τυχαία και όχι ανά τακτά χρονικά διαστήματα ως θα όφειλαν, και κάθε φορά με διαφορετικούς όρους, βρίσκουν τελικά ικανοποιημένες μόνο τις πολιτικές δυνάμεις οι οποίες διαχρονικά θέλουν να διαμορφώνουν στρατιές εργασιακών ομήρων, μισοανέργων – μισοεργαζομένων.
Ως Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων (Σ.ΕΚ.Α.) δεν θα κουραστούμε να επαναλαμβάνουμε ότι η μόνιμη και σταθερή εργασία είναι αναφαίρετο δικαίωμά μας, όχι παραχώρηση!
Ως αρχαιολόγοι που εργαζόμαστε με συμβάσεις, έχουμε γνωρίσει σε όλο τους το μεγαλείο την ανεργία, την εργασιακή ομηρία, τις σκληρές συνθήκες εργασίας που επιδεινώνονται από τον γραφειοκρατικό παραλογισμό του δημοσίου και την αυθαιρεσία των ιδιωτών εργοδοτών. Χέρι χέρι βαδίζουν η υπόσκαψη από την πλευρά της επίσημης πολιτείας των εργασιακών μας δικαιωμάτων και της επιστημονικής μας ταυτότητας, με την εμπορευματοποίηση του Πολιτισμού και την παράδοσή του, κομμάτι κομμάτι, στον ιδιωτικό τομέα.
Διεκδικούμε:
- Άμεσα μαζικές προσλήψεις αρχαιολόγων!
- Κατάργηση των απαράδεκτων αντεργατικών χρονικών περιορισμών στην εργασία μας (συνολική διάρκεια 60 μηνών για την εργασία μας στο δημόσιο, όριο 84 μηνών στον υπολογισμό της προϋπηρεσίας μας)!
- Κατάργηση των προαπαιτουμένων της ξένης γλώσσας και της γνώσης χειρισμού Η/Υ που αφαιρούν το δικαίωμα συμμετοχής μας στις προκηρύξεις του δημοσίου!
- Να μοριοδοτηθεί το σύνολο της προϋπηρεσίας μας, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα! Να προσμετράται σε κάθε περίπτωση στη μισθολογική εξέλιξη των αρχαιολόγων τόσο το σύνολο της προϋπηρεσίας μας όσο και οι μεταπτυχιακοί τίτλοι σπουδών μας (μεταπτυχιακό ή διδακτορικό)! Όχι στην κατάτμηση της εμπειρίας μας και στην υπό προϋποθέσεις προσμέτρησή της!
- Να σταματήσουν επιτέλους οι αυθαίρετες απαιτήσεις εξειδίκευσης στις προκηρύξεις, οι οποίες διαιρούν την ενιαία ειδικότητά μας «ΠΕ Αρχαιολόγος», μαζί με τα εργασιακά μας δικαιώματα! Μοναδικό προαπαιτούμενο για την εργασία, ο τίτλος σπουδών μας!
- Ένταξη του κλάδου των αρχαιολόγων στις ειδικότητες στις οποίες χορηγείται το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας! Να οριστούν με ευθύνη του ΥΠΠΟ τα μέσα ατομικής προστασίας (ΜΑΠ) για τους συμβασιούχους στα έργα αυτεπιστασίας!
- Ίσα δικαιώματα, καμία διάκριση ανάμεσα σε ΙΔΟΧ, ΙΔΑΧ, μονίμους αρχαιολόγους!
- Όχι στην υποβάθμιση της επιστημονικής μας ταυτότητας! Μετά το πέρας της ανασκαφής, να δίνεται ο απαραίτητος χρόνος για σύνταξη αρχαιολογικών ημερολογίων, καταλόγων, ευρετηρίων ευρημάτων, κλπ. Ανεμπόδιστο δικαίωμα σε δημοσιεύσεις για ευρήματα των δικών μας ανασκαφικών/εκσκαφικών επιτηρήσεων, και σε αδιάθετο αρχαιολογικό υλικό!
- Κανένα σκάμμα, κανένα δίκτυο, καμία εκσκαφή, χωρίς αρχαιολογική επίβλεψη!
- Επέκταση της συλλογικής σύμβασής μας! Όχι στη δημιουργία αρχαιολόγων πολλών ταχυτήτων!
- Απαιτούμε την απόσυρση του φακελωματικού μητρώου ΓΕΜΗΣΟΕ και καλούμε τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και τους εργαζόμενους στη συνολική απόρριψη του εργατοκτόνου νόμου Χατζηδάκη, μαζί με τους αντεργατικούς νόμους Γεωργιάδη και Κεραμέως!
- Να αποσυρθεί ο Νόμος για τη μετατροπή των Μουσείων σε ΝΠΔΔ!
- Όχι στην εργολαβοποίηση, όχι στην τουριστικοποίηση – ιδιωτικοποίηση του Πολιτισμού! Όχι στην εγκατάλειψη της πολιτισμικής μας κληρονομιάς!
Σημεία απεργιακών κινητοποιήσεων:
Αθήνα, 12:30, κεντρικό κτήριο ΥΠΠΟ, Μπουμπουλίνας 20
Θεσσαλονίκη, 12:00, Αρχαιολογικό Μουσείο
Κρήτη, Ηράκλειο, 12:00, ΕΦΑΗ, Ξανθουδίδου και Χατζηδάκη πίσω από το ΑΜΗ
ΣΕΚΑ
Η Βενεζουέλα εγκρίνει στη Βουλή ομόφωνα νέο νόμο για την εξόρυξη, ανοίγοντας το υπέδαφος στην εκμετάλλευση!!! ορυκτών της σε ξένα κεφάλαια
Το κοινοβούλιο της Βενεζουέλας ενέκρινε την Πέμπτη 9/4 ένα νέο νόμο για την εξόρυξη που -όπως και ο νόμος για τους υδρογονάνθρακες- ανοίγει το πλούσιο σε ορυκτά υπέδαφός της σε...