07-12-2026 16:07
Επικαιρότητα
- Κατηγορία: Επικαιρότητα
Προαναγγελία επέκτασης των αντιασφαλιστικών «μεταρρυθμίσεων»
Νέα αντι-ασφαλιστική ανατροπή, με βάση τις επιταγές της ΕΕ, προετοιμάζεται όπως όλα δείχνουν τόσο μέσα από σχετικές έρευνες του ΟΟΣΑ -με την πιο πρόσφατη να έχει δημοσιευθεί από τα τέλη του 2025- όσο και κυρίως από τις δηλώσεις του διοικητή της ΤτΕ. Παίρνοντας λοιπόν ο Στουρνάρας τη σκυτάλη από την τελευταία μελέτη του ΟΟΣΑ με τίτλο: «Pensions at a Glance 2025», ή «Συντάξεις με μια ματιά 2025» σε ελεύθερη μετάφραση, τοποθετήθηκε στο πρόσφατο 7ο Συνέδριο Επαγγελματικής Ασφάλισης, όπου αξιοποιώντας και τα στοιχεία της μελέτης, προλείανε το έδαφος για την επερχόμενη επιδρομή για άλλη μια φορά στα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων.
Η περιβόητη μελέτη δεν λέει βέβαια κάτι καινούριο. Όλα της τα συμπεράσματα είναι στο γνωστό μήκος κύματος που θέλει ακόμη μεγαλύτερα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, μικρότερες συντάξεις, επιχειρηματολογώντας σε σχέση με τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, το υψηλό κόστος των συντάξεων, τη γήρανση του πληθυσμού ακόμη και για τα όρια φτώχειας των σημερινών συνταξιούχων της Ελλάδας που δεν είναι από τα χειρότερα της ΕΕ, όπως κυνικά μας ενημερώνει η μελέτη και άρα υπάρχει το περιθώριο να κατέβουν περισσότερο (!)
Σε ανάλογο πλαίσιο, η τοποθέτηση του Γ. Στουρνάρα προαναγγέλλει στην ουσία την επόμενη ανατροπή στο ασφαλιστικό, καθώς κάνει λόγο για το μεγάλο δημογραφικό πρόβλημα της χώρας, το οποίο σαφώς και είναι υπαρκτό -όπως επίσης και η πολιτική που έχει οδηγήσει στη δημιουργία του- και αδιαφορεί στην πραγματικότητα για την αντιμετώπισή του. Η συλλογιστική του αρχι-τραπεζίτη που ξεδιπλώνεται στην τοποθέτησή του, εστιάζει και σε ένα άλλο μεγάλο κατά τον ίδιο πρόβλημα, προϊδεάζοντας για το περιεχόμενο της επόμενης αντι-ασφαλιστικής ρύθμισης.
Ποιο είναι το πρόβλημα κατά τον Στουρνάρα; Προειδοποιεί ότι: «Οι δημόσιες συντάξεις, από μόνες τους, δύσκολα θα μπορούν στο μέλλον να εξασφαλίσουν επαρκή ποσοστά αναπλήρωσης για τους εργαζομένους». Συνδέοντας μάλιστα το δεδομένο αυτό με το δημογραφικό αναφέρει πως: «Η αύξηση του προσδόκιμου ζωής και η μείωση των γεννήσεων επιβαρύνουν το διανεμητικό σύστημα, μεταφέροντας το κόστος στις νεότερες γενιές και θέτοντας ζητήματα βιωσιμότητας και διαγενεακής δικαιοσύνης. Παράλληλα, οι αυξημένες προσδοκίες για αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης μετά τη συνταξιοδότηση αναδεικνύουν τα περιορισμένα περιθώρια του Πρώτου Πυλώνα να καλύψει μόνος του τις μελλοντικές ανάγκες». Ταυτόχρονα όπως επισημαίνει στην παρούσα φάση η συμμετοχή των εργαζομένων στην επαγγελματική ασφάλιση (στο 2ο πυλώνα ασφάλισης όπως τον ονομάζουν), παραμένει περιορισμένη, ενώ η ασφαλιστική και επενδυτική κουλτούρα στη χώρα μας δεν έχει ακόμη αναπτυχθεί στο βαθμό που απαιτείται. Το μικρό μέγεθος πολλών Ταμείων -27 ταμεία με 55.000 μέλη όπως μας ενημερώνει- δυσχεραίνει την επίτευξη οικονομιών κλίμακας και αυξάνει το λειτουργικό κόστος. Για το λόγο αυτό απαιτείται συντονισμένη προσπάθεια από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, με στόχο την ενίσχυση της εμπιστοσύνης εργοδοτών και ασφαλισμένων προς το θεσμό. Άλλωστε, όπως επίσης μας ενημερώνει «η Ευρωπαϊκή Ένωση επιδιώκει να ενισχύσει τα επαγγελματικά συνταξιοδοτικά σχήματα, ώστε να λειτουργήσουν συμπληρωματικά προς το δημόσιο σύστημα ενθαρρύνοντας τη μακροπρόθεσμη αποταμίευση».
Πιο ξεκάθαρα δεν θα μπορούσε να περιγράψει ο διοικητής της ΤτΕ το πλαίσιο πάνω στο οποίο θα διαμορφωθεί η επόμενη αντι-ασφαλιστική ρύθμιση. Σίγουρα δεν θα περιλαμβάνει ενίσχυση του 1ου πυλώνα -της εθνικής σύνταξης- που σήμερα περιορίζεται μόλις στα 446,86 ευρώ για 20 χρόνια ασφάλισης και μειώνεται για λιγότερα χρόνια. Στο 2ο πυλώνα, τα επαγγελματικά ασφαλιστικά ταμεία, θα δοθεί έμφαση οι εργαζόμενοι «να αποκτήσουν την κουλτούρα», όπως συμβουλεύει ο Γ. Στουρνάρας, να επενδύουν τις εισφορές τους κατά τον εργάσιμο βίο τους, ώστε αυτές οι επενδύσεις να αποδώσουν, όταν έρθει η ώρα της σύνταξης, ένα ικανό ποσό που θα τους εξασφαλίσει μια αξιοπρεπή διαβίωση. Αν πάλι δεν συμβεί αυτό, γιατί πρόκειται για επενδύσεις με αβέβαιο μέλλον και αποδόσεις, τότε βέβαια θα αποδίδεται στην «ατομική ευθύνη» του εργαζόμενου που δεν φρόντισε να κάνει τις κατάλληλες επενδύσεις!
πηγή: Λαϊκός Δρόμος
«Τα χωριά όμορφα καίγονται…»
«Τα χωριά όμορφα καίγονται…» Γράφει ο Κώστας Κορδάτος Η εγκατάλειψη της υπαίθρου δεν είναι φυσικό φαινόμενο. Είναι πολιτική επιλογή. Η ελληνική ύπαιθρος δεν πεθαίνει από τη μοίρα της....
«Πώς να ζήσει ένας εκπαιδευτικός;» Οι χαμηλοί μισθοί, το κόστος ζωής και η καθημερινότητα που δοκιμάζει το δημόσιο σχολείο
Συγκέντρωση για να σταματήσει τώρα η γενοκτονία του Παλαιστινιακού Λαού την Πέμπτη 16 Ιουλίου στις 20.00 στην Ανουντσιάτα.