Κοινωνική εργασία-τιμωρία για τους μαθητές που εκφοβίζουν
ΠΗΓΗ: Eksegersi.gr
Η πρόωρη ειδίκευση σε γνώσεις και δεξιότητες «μιας χρήσης» σε τεχνικά γυμνάσια συνδέεται με τη λεγόμενη «νεανική παραβατικότητα». Οι «κακοί» μαθητές, που είναι κατά τεκμήριο παιδιά «προβληματικών» οικογενειών, περιθωριοποιημένων, αποκλεισμένων κοινωνικά ομάδων, παιδιά ρομά, παιδιά-πρόσφυγες, μετανάστες, αλλοδαποί κ.λπ., έχουν τη αναμφισβήτητη πιθανότητα να αναπτύξουν παραβατική συμπεριφορά. «Ανιχνεύονται», λοιπόν, από το Δημοτικό Σχολείο και στην ηλικία των 12 ετών κατευθύνονται στα τεχνικά γυμνάσια-αναμορφωτήρια.
Παράλληλα, στα άλλα «συμβατικά» σχολεία, τα άλλα «κακά» παιδιά που «παραβιάζουν τους κανόνες» αποβάλονται από τη μαθησιακή διαδικασία, αλλά παραμένουν εντός του σχολείου και παρακολουθούν υποχρεωτικά «μαθήματα πολιτειακής εκπαίδευσης με βιωματικό χαρακτήρα» και οι μαθητές που εκφοβίζουν συμμετέχουν υποχρεωτικά σε «κοινωνική εργασία»-τιμωρία στο σχολείο.
Αυτά περιλαμβάνει μεταξύ άλλων η «Εθνική Στρατηγική για την Πρόληψη της Βίας και την Αντιμετώπιση της Παραβατικότητας Ανηλίκων», που παρουσιάστηκε στις 5 του Μάη στο Μέγαρο Μαξίμου.
Και τι είναι αυτή η «παραβατική ενδοσχολική συμπεριφορά»; Τα πάντα όλα, από τη λεκτική βία, τη ρατσιστική συμπεριφορά απέναντι σε αδύναμους, την οπαδική βία, μέχρι τις μαθητικές καταλήψεις και τις κινητοποιήσεις των μαθητών εντός του σχολείου (π.χ. αποχή από τα μαθήματα).
Για να καταλάβουμε περί τίνος πρόκειται, για το πώς τσουβαλιάζονται όλα, πώς αντιμετωπίζει το σύστημα τα νεανικά σκιρτήματα εναντίον του συστήματος και της βίας της εξουσίας, σημειώνουμε το χαρακτηριστικό απόσπασμα του πονήματος για την «Εθνική Στρατηγική» της Επιτροπής που διόρισε ο Μητσοτάκης για να μελετήσει το φαινόμενο και να προτείνει λύσεις:
«Η Ελλάδα είναι μια χώρα που αντιμετωπίζει για πολλές δεκαετίες την απειλή του βίαιου εξτρεμισμού. Η περίοδος που ξεκινά από τον Δεκέμβριο του 2008 και συνεχίζεται στα χρόνια της κρίσης σηματοδοτεί την δεύτερη γενιά του βίαιου μεταπολιτευτικού πολιτικού εξτρεμισμού…Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται όλο και μεγαλύτερος αριθμός ανηλίκων που ριζοσπαστικοποιούνται σε όλες τις εκφάνσεις του βίαιου εξτρεμισμού, ενώ έχουμε παρατηρήσει και τη μεταφορά βίαιων ενεργειών στο πλαίσιο εξτρεμιστικών ανταγωνισμών και στα σχολεία».
Πιλοτική λειτουργία δέκα Τεχνικών Γυμνασίων
Η Επιτροπή προτείνει την πιλοτική λειτουργία δέκα τεχνικών γυμνασίων σε επιλεγμένες περιοχές της χώρας (προφανώς αυτές που έχουν αυξημένη «νεανική παραβατικότητα» και που κατά κανόνα είναι συνοικίες σε υποβαθμισμένες περιοχές, λαϊκές, εργατικές γειτονιές).
«Πρόκειται για μία πιο εξειδικευμένη εκπαίδευση μετά το Δημοτικό σχολείο ή μία δεύτερη γυμνασιακή κατεύθυνση, την οποία θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν μαθητές ηλικίας 12-15 ετών και να συνεχίσουν την υποχρεωτική εκπαίδευση σε έναν νέο τύπο σχολικής βαθμίδας, που θα τους προσφέρει μαζί με τις βασικές ακαδημαϊκές γνώσεις και πρακτικές δεξιότητες. Οι απόφοιτοι θα μπορούν να συνεχίσουν τη φοίτησή τους στα ΕΠΑΛ ή ακόμη και στα Γενικά Λύκεια. Επίσης, με τις δεξιότητες που θα έχουν αποκτήσει θα έχουν τη δυνατότητα να απορροφηθούν στην αγορά εργασίας».
Αντί, λοιπόν, για ένα αναβαθμισμένο σχολείο πολύπλευρης μόρφωσης, καλλιέργειας της προσωπικότητας και ανάδειξης των ιδιαίτερων κλίσεων και χαρισμάτων των μαθητών, για ένα σχολείο με σύγχρονα προγράμματα σπουδών, εγκαταστάσεις και υλικοτεχνική υποδομή, ενιαίο για όλα τα παιδιά, έχουμε σχολεία-παρίες, σχολεία «εξειδικευμένης εκπαίδευσης» στην κρίσιμη ηλικία των 12 ετών, μετάβασης από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο, όπου ακόμη δεν έχει «πήξει το μυαλό» και δεν έχει γίνει αντιληπτός ο κόσμος. Τα τεχνικά γυμνάσια θα καταρτίζουν εργατάκια και μάλιστα στιγματισμένα, σταμπαρισμένα με τη βούλα του βέβαιου σχεδόν παραβάτη των κανόνων που επιβάλει το σύστημα.
Μαζί με τις Επαγγελματικές Σχολές Κατάρτισης (Ε.Σ.Κ.), που είναι διετείς δομές που απευθύνονται σε απόφοιτους Γυμνασίων, νομιμοποίησης και διεύρυνσης της παιδικής εργασίας, συμπληρώνουν το παζλ και εντάσσονται στο πλαίσιο των αντιδραστικών νομοθετημάτων της κυβέρνησης Μητσοτάκη που έχουν παραδώσει την τεχνικοεπαγγελματική εκπαίδευση-κατάρτιση στα νύχια των καπιταλιστών.
Βαθύ μίσος για τη νεολαία
Η νέα καμπάνια της κυβέρνησης εντάσσεται στη γενικότερη στρατηγική της επαναφοράς του αφηγήματος «νόμος και τάξη» και διεξάγεται με την αμέριστη βοήθεια των Μέσων Παραπληροφόρησης, που νυχθημερόν ασχολούνται με τη «βία των ανηλίκων» και την «ενδοσχολική βία».
Πάει πολύ ένα σύστημα που ξερνά βία από όλους τους πόρους του, και μια κυβέρνηση που έχει αποθεώσει την καταστολή για να αντιμετωπίσει τους κοινωνικούς αγώνες, να στοχοποιούν τη νεολαία, το θύμα τους δηλαδή. Να την τιμωρούν με απειλές, εισβολές των μπάτσων, πειθαρχικά και απειλές για διαγραφές στα πανεπιστήμια και αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος, αποβολές, καταγγελίες σε ηλεκτρονικές πλατφόρμες, «εξειδικευμένη εκπαίδευση» σε τεχνικά γυμνάσια-αναμορφωτήρια, κ.λπ., στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, κλείνοντας ταυτόχρονα το μάτι στο ακροδεξιό και συντηρητικό ακροατήριο των ψηφοφόρων τους.
Γιατί τι άλλο από ταξική βία δεν συνιστούν οι κοινωνικές διακρίσεις, η απειλή της ανεργίας, οι ξεχαρβαλωμένες ελαστικές εργασιακές σχέσεις στις γαλέρες των καπιταλιστών, η αβεβαιότητα για το μέλλον, η δυσθεώρητη ακρίβεια που στραγγαλίζει τα νοικοκυριά, οι απολύσεις, οι απέραντοι ταξικοί φραγμοί που έχουν επιβληθεί στο σχολείο (Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, Τράπεζα θεμάτων, κλειστός αριθμός εισακτέων), η κατακρήμνιση των ονείρων για μόρφωση, πανεπιστημιακές σπουδές, επαγγελματική αποκατάσταση, η αποθέωση των ταξικών διακρίσεων (Πρότυπα Σχολεία, Ωνάσεια Σχολεία, International Baccalaureate), οι διώξεις κ.λπ.;
Ολες αυτές οι κακοφορμισμένες πληγές του καπιταλισμού, αντάμα με τις «αξίες» του, τον άκρατο ατομισμό, τον σκληρό ανταγωνισμό, τον ρατσισμό, την ξενοφοβία δηλητηριάζουν με τη σειρά τους τις οικογενειακές σχέσεις και πληγώνουν τη φιλία και την αλληλεγγύη, βομβαρδίζοντας και τους νέους, που αποτελούν το πλέον ευαίσθητο κομμάτι της κοινωνίας.
Οι τιμωρίες, οι ποινές, ο αυταρχισμός κατά αδυνάτων θυμάτων λέει μια σοφή λαϊκή ρήση διαμορφώνουν ανθρώπους κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωση των θυτών, αν δεν λειτουργήσει λυτρωτικά η ταξική συνείδηση. Εκεί στοχεύει, μεταξύ άλλων, και η τιμωρητική και κατασταλτική συμπεριφορά της κυβέρνησης του κεφαλαίου απέναντι στους νέους, που θα αποτελέσουν τους μεθαυριανούς εργαζόμενους-ανθρώπους στους ανθρώπους λύκοι, μαζί με την προσπάθεια να αποποιηθεί τις ευθύνες της να προσφέρει στη νεολαία όραμα και μια καλύτερη ζωή.
Αυτόν τον χαρακτήρα έχει και η ψευδεπίγραφη «Εθνική Στρατηγική για την Πρόληψη της Βίας και την Αντιμετώπιση της Παραβατικότητας Ανηλίκων», για την οποία κάνει τόσο θόρυβο και τόση προπαγάνδα η κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Αλλωστε, είναι και αυτός ένας τρόπος για να αλλάξει την ατζέντα, τώρα που είναι στριμωγμένη «στα σχοινιά» εξαιτίας της λαϊκής οργής για το έγκλημα των Τεμπών και τη συγκάλυψή του, της οργής για την ακρίβεια, την εμπορευματοποίηση της Παιδείας, της Υγείας, την εγκατάλειψη των αγροτών, της αποκάλυψης του φιάσκου των ιδιωτικών πανεπιστημίων, κ.λπ.
Γιούλα Γκεσούλη