04-16-2026 9:36
Διεθνή
- Κατηγορία: Εκπαίδευση
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΓΙΑ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΤΡΙΤΗ 3/2, 12.30μμ
Ε΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης
ΟΧΙ ΑΛΛΗ ΚΟΡΟΪΔΙΑ! – ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΤΩΡΑ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ!
1.400 € ΚΑΘΑΡΑ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΔΙΟΡΙΣΤΟΥΣ! ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΜΚ!
ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ 13ΟΥ-14ΟΥ ΜΙΣΘΟΥ/ΣΥΝΤΑΞΗΣ - ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΚΑΤΑΚΤΗΣΗΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΛΕΨΑΝ ΑΠΟ ΤΟ 2013!
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΓΙΑ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΤΡΙΤΗ 3/2, 12.30μμ, ΥΜΑΘ (Κηρύσσουμε από 12μ. έως 2μμ μονόωρη και δίωρη στάση εργασίας)
Με την επίθεση κατεδάφισης της δημόσιας εκπαίδευσης που εντείνεται, συνεχίζεται και η προώθηση αντιλαϊκών μέτρων φτωχοποίησης των εργαζομένων και των εκπαιδευτικών. Η κυβέρνηση προωθεί μια σειρά αντιεκπαιδευτικά μέτρα ιδιωτικοποίησης και κατηγοριοποίησης του δημόσιου σχολείου (Ωνάσεια, αξιολόγηση, εξετάσεις PISA, Διεθνές Απολυτήριο – ΙΒ, Εθνικό Απολυτήριο, Ακαδημίες Επαγγελματικής Κατάρτισης συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα-ΣΔΙΤ, ρυθμίσεις καταβαράθρωσης της Ειδικής Αγωγής, νέο πειθαρχικό «δίκαιο» κ.ά.). Χιλιάδες είναι πανελλαδικά τα κενά και εκατοντάδες στη Θεσσαλονίκη και αντί πρόσληψης αναπληρωτών στα πλαίσια της πολιτικής τους των περικοπών και της λιτότητας στην εκπαίδευση επιβάλλουν υποχρεωτικές υπερωρίες στους εκπαιδευτικούς.
Η πολιτική της βαριάς λιτότητας στους μισθούς συνεχίζεται! Η κυβέρνηση με την κατάθεση του προϋπολογισμού για το 2026 στα πλαίσια του μεσοπρόθεσμο και του συμφώνου σταθερότητας με την ΕΕ, καθώς και της δημοσιονομικής πολιτικής λιτότητας προγραμμάτισε πρωτογενή πλεονάσματα που ξεπερνούν φέτος το 2% και θα επιφέρουν νέα δεινά για τους εργαζόμενους. Με βάση τις αντιλαϊκές δεσμεύσεις τους αποφάσισαν και τις δήθεν αυξήσεις - φιλοδώρημα που αντιστοιχούν σε 0,36 λεπτά την ημέρα και αφήνουν ανεπηρέαστους τους μισθούς πείνας. Δεν ανακοίνωσαν κανένα μέτρο για την ακρίβεια που γιγαντώνεται, ενώ συνεχίζουν να αρνούνται την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού και σύνταξης. Αυτής της ιστορικής κατάκτησης της εργατικής τάξης που μας είχαν κλέψει το 2013.
Τα στοιχεία της Eurostat αποκαλύπτουν τη σκληρή πραγματικότητα για τους μισθούς, ότι στην Ελλάδα είναι κατώτεροι από όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ, ακόμη και πίσω από τη Βουλγαρία, που μέχρι τώρα παρέμεινε ένα σκαλοπάτι κάτω από εμάς. Στην εκπαίδευση μιλάμε πλέον για μισθούς πείνας. Δραματική είναι η κατάσταση για τις/τους αναπληρωτές και νεοδιόριστες/ους που διορίζονται μακριά από το σπίτι τους. Η σκληρή πραγματικότητα των μισθών είναι αποκαλυπτική: ο μισθός μας, των 800 ευρώ των νεοδιόριστων με ΜΚ1, των 950 ευρώ στους αναπληρωτές, των 1.100 στη μεγάλη πλειονότητα των εκπαιδευτικών, αποτελεί μνημείο ντροπής για μια κυβέρνηση που θέλει να πείσει περί «κανονικότητας» και «τέλους» της κρίσης και των Μνημονίων. Οι εξαγγελίες τους για μειώσεις στη φορολογική κλίμακα το 2026, αποτελούν εμπαιγμό, όταν οι απώλειες στους μισθούς που βιώνουν οι εργαζόμενοι εδώ και 15 χρόνια, φτάνουν το 40%.
Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ψευδώς ότι δεν υπάρχουν χρήματα για κοινωνικές δαπάνες, μισθούς και συντάξεις, ενώ βρίσκει δισεκατομμύρια για την «οικονομία του πολέμου», τις δυνάμεις καταστολής, τις μεγάλες επιχειρήσεις, τους εργολάβους, τα «λαμόγια» που αναλαμβάνουν με απευθείας αναθέσεις τα έργα του Δημοσίου και τις σκανδαλώδεις χρηματοδοτήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ. Βρίσκει 2,3 δισ. το 2026 για τους πολεμικούς εξοπλισμούς, στηρίζοντας τις πολεμικές εξορμήσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, όπως στην Ουκρανία. Στηρίζοντας τη γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού διεξάγοντας συνεχώς κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με το κράτος- δολοφόνο του Ισραήλ. Όλοι μας και όλα θυσιάζονται στο βωμό των υπερπλεονασμάτων, των επιταγών του κεφαλαίου και των οργάνων του (ΟΟΣΑ, ΝΑΤΟ , ΕΕ κλπ).
ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΛΑΪΚΗΣ, ΑΥΤΑΡΧΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
Η κυβέρνηση της ΝΔ κλονισμένη από τις ιστορικές κινητοποιήσεις για το έγκλημα των Τεμπών, τη γενικευμένη οργή από το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ και τα αντιλαϊκά μέτρα, έχει χάσει κάθε λαϊκή νομιμοποίηση, και αντεπιτίθεται. Εφαρμόζει την πολιτική της καταπατώντας στοιχειώδη συνταγματικά και δημοκρατικά
δικαιώματα και με επελαύνοντα αυταρχισμό απέναντι σε όλα τα κινήματα και τους κοινωνικούς αγώνες. Στην εκπαίδευση εντείνει την αντιεκπαιδευτική πολιτική της και ξεδιπλώνει μια πρωτοφανή πολιτική πυγμής και καταστολής (διώξεις, νέο πειθαρχικό καρμανιόλα, αμφισβήτηση της μονιμότητας, διεξαγωγή πειθαρχικού, κ.ά.). Αγώνας για την ανατροπή της αντιλαϊκής, αντιεκπαιδευτικής, αυταρχικής πολιτικής και της κυβέρνησης, καθώς και όλων των παραλλαγών αυτής της πολιτικής, με τους αγώνες του κινήματος.
ΝΑ ΑΝΑΤΡΑΠΕΙ Η ΤΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗΣ, ΤΗΣ ΥΠΟΤΑΓΗΣ ΚΑΙ ΥΠΟΧΩΡΗΣΗΣ
Η ελπίδα για την ανατροπή της κατάστασης, όπως έχει διαμορφωθεί στην εκπαίδευση, στην υγεία, σε όλες τις δημόσιες δομές και στον ιδιωτικό τομέα, βρίσκεται στην ανάπτυξη ανυποχώρητου και αποφασιστικού αγώνα διαρκείας. Αυτή είναι και η παρακαταθήκη του μεγάλου αγώνα κατά της αξιολόγησης που η ηγεσία της ΟΛΜΕ δεν στηρίζει και του πρόσφατου αγώνα κατά των Ωνάσειων σχολείων που οδήγησε στον αποχαρακτηρισμό σχολείων, παρά την απουσία της ΟΛΜΕ και την υποχώρηση των «ταξικών» δυνάμεων που αρνήθηκαν και συνεχίζουν να αρνούνται τον πανελλαδικό χαρακτήρα του αγώνα κατά της ιδιωτικοποίησης και των Ωνάσειων σχολείων από όλες τις ΕΛΜΕ. Αυτή είναι και η παρακαταθήκη του αγώνα των αγροτών, που παρά τον παρατεταμένο αγώνα δεν πέτυχαν τη λύση των διεκδικήσεών τους γιατί η κλιμάκωση του αγώνα τους ήταν η ενίσχυση και επέκταση των μπλόκων τους και όχι οι ψευδεπίγραφοι διάλογοι. Διαφορετική θα ήταν η διάσταση και η έκβαση αυτού του μεγάλου αγώνα, αν τα συνδικάτα δεν αποδεικνύονταν, για μια ακόμη φορά, κατώτερα των εξελίξεων, και κήρυσσαν συμπόρευση σε αγώνα εργαζομένων και αγροτών με αποφάσεις απεργιακών κινητοποιήσεων.
Με την τακτική της «αγωνιστικής πτώχευσης», όπως αυτή εκφράζεται από τις δυνάμεις του κυβερνητικού, αλλά και του κομματικού συνδικαλισμού σε ΟΛΜΕ, ΔΟΕ, ΕΔΟΘ οι οποίες στοιχημένες με τη γνωστή αδράνεια της ΑΔΕΔΥ μας καλούν σε αποσπασματικές και υποβαθμισμένες κινητοποιήσεις και σε στάσεις εργασίας, δεν μπορεί να υπάρξει αποτελεσματική αντιμετώπιση της κυβερνητικής πολιτικής.
ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΖΟΥΜΕ ΜΕ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΑΣ
Τέρμα πια στην κοροϊδία! Απαιτούμε να ζούμε με αξιοπρέπεια από μία εργασία, με ασφάλεια και χωρίς καμία «ελαστικότητα». Διαμορφώνουμε αιτήματα και διεκδικήσεις που να ανταποκρίνονται στο ολοένα αυξανόμενο κόστος ζωής και απαιτούμε να μας δώσουν πίσω όλα όσα μας πήραν την περίοδο της κρίσης: μισθό, συντάξεις, ασφαλιστικά δικαιώματα, ωράριο. Με τις τεράστιες απώλειες του εισοδήματός μας από τα Μνημόνια, με την ακρίβεια να σπάει κόκκαλα, το αίτημα για 1.400 ευρώ καθαρά στο νεοδιόριστο/η με ανάλογες αυξήσεις σε όλους και όλα τα ΜΚ, αλλά και για όλο το λαό, που είχε προτάξει το εκπαιδευτικό κίνημα μετά το 2000, πρέπει να μπει στην πρώτη γραμμή των διεκδικήσεών μας, απαντώντας στις πραγματικές μας ανάγκες.
ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΛΑΪΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
Οι εργαζόμενοι να πάρουμε την υπόθεση του αγώνα στα χέρια μας, μέσα από τα συλλογικά μας όργανα, τις ΓΣ, τα πρωτοβάθμια σωματεία, το συντονισμό τους, τις επιτροπές αγώνα, να γίνουμε η κοινωνική αντιπολίτευση, να οργανώσουμε ανυποχώρητο πολύμορφο απεργιακό αγώνα διαρκείας, να σταματήσουμε την υλοποίηση και το προχώρημα των αντιδραστικών σχεδίων και των απειλών τους!
Τώρα επιστροφή 13ου – 14ου μισθού και σύνταξης
1.400 € καθαρά πρώτος μισθός, αντίστοιχες αυξήσεις σε όλα τα ΜΚ!
Γνήσιες Κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Κατάργηση του ν. 2738/99, παρωδία ΣΣΕ.
Πλήρης σύνταξης στα 30 χρόνια εργασίας (58/άνδρες - 55/γυναίκες)
Τριπλασιασμός του εφάπαξ, στα όρια πριν την περικοπή του!
Μείωση του διδακτικού ωραρίου! Να επανέλθει στα όρια του 2013!
Όχι στην ακρίβεια - αισχροκέρδεια: κατάργηση ΦΠΑ βασικών ειδών/ενέργειας, πλαφόν τιμών
Να σταματήσουν οι διώξεις και τα πειθαρχικά!
Για το Δ.Σ
Ο πρόεδρος Η γραμματέας
Χρήστος Ζαγανίδης Σοφία Στεφανίδου
Η Βενεζουέλα εγκρίνει στη Βουλή ομόφωνα νέο νόμο για την εξόρυξη, ανοίγοντας το υπέδαφος στην εκμετάλλευση!!! ορυκτών της σε ξένα κεφάλαια
Το κοινοβούλιο της Βενεζουέλας ενέκρινε την Πέμπτη 9/4 ένα νέο νόμο για την εξόρυξη που -όπως και ο νόμος για τους υδρογονάνθρακες- ανοίγει το πλούσιο σε ορυκτά υπέδαφός της σε...