JA Purity IV JA Purity IV
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Εκπαίδευση
  • Διεθνή
  • Ιστορία
  • Πολιτισμός
  • Επιστήμη - Θεωρία - Ιδεολογία
  • Αθλητικά
  • Κοινωνικά
  • Κέρκυρα
    • Περιφ. Ιονίων Νήσων
  • Ποιοι Είμαστε
JA Purity IV JA Purity IV
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Εκπαίδευση
  • Διεθνή
  • Ιστορία
  • Πολιτισμός
  • Επιστήμη - Θεωρία - Ιδεολογία
  • Αθλητικά
  • Κοινωνικά
  • Κέρκυρα
    • Περιφ. Ιονίων Νήσων
  • Ποιοι Είμαστε
Ποιος πόλεμος και πότε

04-22-2026 8:36
Διεθνή

Ποιος πόλεμος και πότε
Σαν σήμερα 22 Απρίλη στην Κέρκυρα

04-22-2026 8:33
Κέρκυρα

Σαν σήμερα 22 Απρίλη στην Κέρκυρα
Να μην περάσει η μεθόδευση της επιβολής δυνητικής αργίας στον νεοδιόριστο εκπαιδευτικό ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΑΡΤΖΟΥΛΑΚΗ– Όλοι στην απεργιακή συγκέντρωση στις 29/4, 8.30π.μ., Ξενίας 24

04-22-2026 8:29
Εκπαίδευση

Να μην περάσει η μεθόδευση της επιβολής δυνητικής αργίας στον νεοδιόριστο εκπαιδευτικό ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΑΡΤΖΟΥΛΑΚΗ– Όλοι στην απεργιακή συγκέντρωση στις 29/4, 8.30π.μ., Ξενίας 24
Δάσκαλοι στον τοίχο της Καισαριανής, Πρωτομαγιά του 1944. «…Ν’ ανθίσει γέλιο στις ματιές, να λάμψει ο κόσμος όλος…»

04-22-2026 7:59
Εκπαίδευση

Δάσκαλοι στον τοίχο της Καισαριανής, Πρωτομαγιά του 1944. «…Ν’ ανθίσει γέλιο στις ματιές, να λάμψει ο κόσμος όλος…»
Εκδόθηκαν διαπιστωτικές πράξεις μονιμοποίησης νεοδιόριστων εκπαιδευτικών χωρίς αξιολόγηση: Μια απόφαση-σταθμός που αλλάζει τα δεδομένα στην εκπαίδευση

04-22-2026 7:55
Εκπαίδευση

Εκδόθηκαν διαπιστωτικές πράξεις μονιμοποίησης νεοδιόριστων εκπαιδευτικών χωρίς αξιολόγηση: Μια απόφαση-σταθμός που αλλάζει τα δεδομένα στην εκπαίδευση
Κατηγορία: Εκπαίδευση
26 Φεβρουαρίου 2026

Ο εκπαιδευτικός μπροστά σε μια οδυνηρή εμπειρία: Η τάξη υπάρχει, αλλά η παιδαγωγική στιγμή μοιάζει να έχει αποσυνδεθεί

 

Χρήστος Κάτσικας 

Χρήστος Κάτσικας

Οι τάξεις δεν υπάρχουν αποκομμένες από το εκπαιδευτικό πλαίσιο που τις περιβάλλει. Οι μαθητές δεν αντιδρούν μόνο στο μάθημα ή στον εκπαιδευτικό, αλλά και σε ένα ευρύτερο σύστημα προσδοκιών, πιέσεων και κανόνων που καθορίζει τι σημαίνει «εκπαίδευση».

Υπάρχει μια στιγμή που κάθε εκπαιδευτικός γνωρίζει καλά, ακόμη κι αν δεν την περιγράφει εύκολα. Στέκεται μπροστά σε μια τάξη γεμάτη παιδιά και νιώθει ότι κάτι ουσιώδες λείπει. Όχι απλώς η προσοχή ή η πειθαρχία, αλλά εκείνη η λεπτή, σχεδόν αόρατη σύνδεση που κάνει τη μάθηση να αποκτά ζωή. Τα βιβλία είναι ανοιχτά, ο πίνακας γεμάτος λέξεις, κι όμως ο αέρας μοιάζει βαρύς. Οι μαθητές δεν συμμετέχουν, δεν αντιδρούν, δεν «μπαίνουν» στο μάθημα. Η αίθουσα μετατρέπεται σε χώρο έντασης, αμηχανίας, συχνά και συγκρούσεων.

Να το ξαναπούμε

Είναι κάποιες φορές που ο εκπαιδευτικός στέκεται μπροστά σε μια ολόκληρη τάξη και νιώθει κάτι ασυνήθιστο: όχι απλώς αδιαφορία, αλλά μια σχεδόν συλλογική άρνηση συμμετοχής. Βλέμματα χαμηλωμένα ή προκλητικά, σώματα παρόντα αλλά ψυχικά απόντα, μια ατμόσφαιρα βαριά, γεμάτη κόπωση και μια αδιόρατη επιθετικότητα.

Για τον εκπαιδευτικό, αυτή η εμπειρία είναι συχνά οδυνηρή. Η διδασκαλία δεν είναι απλώς μετάδοση γνώσεων· είναι σχέση, επικοινωνία, ανταλλαγή ενέργειας. Όταν αυτή η ανταλλαγή διακόπτεται, δημιουργείται ένα είδος σιωπηλής αποξένωσης. Ο δάσκαλος συνεχίζει να μιλά, αλλά η φωνή του μοιάζει να μην αγγίζει. Η τάξη υπάρχει, αλλά η παιδαγωγική στιγμή μοιάζει να έχει αποσυνδεθεί.

Σε τέτοιες στιγμές, ο πειρασμός είναι μεγάλος να αναζητηθούν γρήγορες ερμηνείες. «Τα παιδιά δεν ενδιαφέρονται», «οι μαθητές έχουν αλλάξει», «η νέα γενιά είναι αδιάφορη». Αυτές οι φράσεις ακούγονται συχνά, σχεδόν αντανακλαστικά. Κι όμως, πίσω από τη συλλογική άρνηση μιας ολόκληρης τάξης κρύβεται συνήθως κάτι πιο σύνθετο, πιο βαθύ και – κυρίως – πιο συστημικό. Πολλές φορές η άρνηση δεν είναι επίθεση προς τον εκπαιδευτικό, αλλά ένδειξη απομάκρυνσης από το ίδιο το νόημα της σχολικής εμπειρίας. Είναι μια μορφή σιωπηλής δήλωσης: «Δεν βρίσκω τον εαυτό μου εδώ».

Η σχολική πραγματικότητα δεν διαμορφώνεται στο κενό. Οι τάξεις δεν υπάρχουν αποκομμένες από το εκπαιδευτικό πλαίσιο που τις περιβάλλει. Οι μαθητές δεν αντιδρούν μόνο στο μάθημα ή στον εκπαιδευτικό, αλλά και σε ένα ευρύτερο σύστημα προσδοκιών, πιέσεων και κανόνων που καθορίζει τι σημαίνει «εκπαίδευση».

Η κυρίαρχη εκπαιδευτική πολιτική των τελευταίων δεκαετιών, με τις διαρκείς μεταρρυθμίσεις, τις πιέσεις για αξιολόγηση - πειθάρχηση, την έμφαση σε δείκτες, επιδόσεις και εξετάσεις, έχει διαμορφώσει ένα σχολείο έντονα προσανατολισμένο στη μέτρηση. Η γνώση συχνά παρουσιάζεται ως κάτι που πρέπει να κατακτηθεί γρήγορα, να αποτυπωθεί σε τεστ, να μεταφραστεί σε βαθμούς. Το πρόγραμμα γίνεται πυκνό, η ύλη ασφυκτική, ο χρόνος μόνιμα ανεπαρκής.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η μάθηση κινδυνεύει να χάσει τον βιωματικό της χαρακτήρα. Η ανακάλυψη υποχωρεί μπροστά στην κάλυψη της ύλης. Η περιέργεια παραμερίζεται από την αγωνία της επίδοσης. Το «γιατί μαθαίνουμε» αντικαθίσταται συχνά από το «τι θα πέσει στις εξετάσεις».

Οι μαθητές, ακόμη κι αν δεν το διατυπώνουν ρητά, το αισθάνονται. Το σχολείο μετατρέπεται σταδιακά σε χώρο υποχρεώσεων. Η γνώση, αντί να λειτουργεί ως πεδίο νοήματος, βιώνεται ως εξωτερική απαίτηση. Και όταν το νόημα αδυνατίζει, η συμμετοχή γίνεται εύθραυστη.

Η συλλογική άρνηση μιας τάξης δεν είναι απαραίτητα πράξη αντίδρασης. Συχνά είναι ένδειξη αποσύνδεσης. Τα παιδιά δεν αρνούνται τη μάθηση ως έννοια· αρνούνται μια εμπειρία μάθησης που δεν αγγίζει τον εσωτερικό τους κόσμο. Όταν το μάθημα μοιάζει μακρινό, αφηρημένο, αποκομμένο από την καθημερινότητα και τις αγωνίες τους, η ψυχική απόσταση μεγαλώνει.

Παράλληλα, η σχολική αίθουσα γίνεται χώρος όπου συσσωρεύονται πιέσεις. Άγχος για επιδόσεις, φόβος αποτυχίας, σύγκριση, αίσθηση διαρκούς αξιολόγησης. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, η ένταση δεν είναι εξαίρεση· είναι σχεδόν αναμενόμενο αποτέλεσμα. Η σύγκρουση, η ειρωνεία, η παθητική άρνηση συμμετοχής συχνά λειτουργούν ως μηχανισμοί εκτόνωσης.

Η εκπαιδευτική πολιτική, βεβαίως, δεν δημιουργεί από μόνη της αυτές τις συμπεριφορές. Όμως διαμορφώνει το πλαίσιο μέσα στο οποίο αυτές ανθίζουν ή περιορίζονται. Όταν το σύστημα δίνει προτεραιότητα στη μέτρηση έναντι της σχέσης, στην ταχύτητα έναντι της εμβάθυνσης, στην ομοιομορφία έναντι της προσωπικής έκφρασης, τότε η σχολική εμπειρία κινδυνεύει να απομακρυνθεί από τον ανθρώπινο πυρήνα της.

Ο εκπαιδευτικός βρίσκεται έτσι σε μια δύσκολη θέση. Καλείται να λειτουργήσει ως φορέας γνώσης, διαχειριστής ύλης, συχνά και ως διαχειριστής εντάσεων. Να κρατήσει ζωντανό το ενδιαφέρον σε ένα περιβάλλον που συχνά δεν ευνοεί τη ζωντάνια. Να δημιουργήσει νόημα μέσα σε ένα πλαίσιο που δεν αφήνει πάντα χώρο για αυτό.

Και όμως, μέσα σε αυτή τη φαινομενικά ασφυκτική πραγματικότητα, υπάρχει μια αλήθεια που αξίζει να θυμόμαστε: οι τάξεις δεν είναι μηχανισμοί. Είναι ζωντανές κοινότητες. Οι μαθητές δεν είναι «δέκτες πολιτικών», αλλά νέοι άνθρωποι που αναζητούν νόημα, αναγνώριση, σύνδεση.

Η εκπαιδευτική πολιτική μπορεί – και οφείλει – να λάβει υπόψη αυτή τη βαθιά ανθρώπινη διάσταση. Να δει τη μάθηση όχι μόνο ως γνωστική διαδικασία, αλλά ως εμπειρία σχέσης. Να αναγνωρίσει ότι το ενδιαφέρον δεν επιβάλλεται, αλλά καλλιεργείται. Ότι η συμμετοχή δεν είναι τεχνικό ζήτημα, αλλά αποτέλεσμα νοήματος.

Ίσως η πιο ουσιαστική μεταρρύθμιση να μην αφορά νέους κανονισμούς ή συστήματα αξιολόγησης, αλλά μια διαφορετική φιλοσοφία. Ένα σχολείο που αφήνει χώρο στην περιέργεια, στον διάλογο, στην αυθεντική εμπλοκή των μαθητών. Που αντιμετωπίζει τον χρόνο όχι μόνο ως μονάδα κάλυψης ύλης, αλλά ως πεδίο συνάντησης.

Γιατί, τελικά, η δραματική άρνηση συμμετοχής δεν είναι μόνο πρόβλημα διαχείρισης. Είναι μήνυμα. Ένα σιωπηλό, αλλά εύγλωττο μήνυμα ότι κάτι στο νόημα της σχολικής εμπειρίας χρειάζεται επανεξέταση.

Και αυτό το μήνυμα δεν αφορά μόνο τους εκπαιδευτικούς ή τους μαθητές. Αφορά όλους μας. Αφορά τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε την εκπαίδευση: ως διαδικασία παραγωγής αποτελεσμάτων ή ως χώρο καλλιέργειας ανθρώπων.

Η σχολική αίθουσα μπορεί να γίνει ξανά χώρος ζωντανός, δημιουργικός, ουσιαστικός. Όχι μέσα από μαγικές λύσεις, αλλά μέσα από μικρές, σταθερές μετατοπίσεις. Λίγο περισσότερο νόημα. Λίγο περισσότερη εμπιστοσύνη. Λίγο περισσότερος χώρος για την ανθρώπινη πλευρά της μάθησης.

Γιατί εκεί, ακριβώς εκεί, αρχίζει να επιστρέφει η συμμετοχή. Και μαζί της, η πιο βαθιά αποστολή του σχολείου.

Read next

  • Facebook
  • X
  • LinkedIn
  • Threads
  • Pinterest
  • WhatsApp
  • Telegram
  • Trello
  • Email
  • Εκπαίδευση
  • Εκπαίδευση
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Εκπαίδευση
  • Διεθνή
  • Ιστορία
  • Πολιτισμός
  • Επιστήμη - Θεωρία - Ιδεολογία
  • Αθλητικά
  • Κοινωνικά
  • Κέρκυρα
    • Περιφ. Ιονίων Νήσων
  • Ποιοι Είμαστε

Διάβασε ακόμα...   

ΠΑΓΚΕΡΚΥΡΑΪΚΟ ΣΥΛΑΛΛΗΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΣΤΕΓΗ - ΠΕΜΠΤΗ, 23/4, 6 μ.μ. - ΑΝΟΥΝΤΣΙΑΤΑ
Κέρκυρα 22-04-26

ΠΑΓΚΕΡΚΥΡΑΪΚΟ ΣΥΛΑΛΛΗΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΣΤΕΓΗ - ΠΕΜΠΤΗ, 23/4, 6 μ.μ. - ΑΝΟΥΝΤΣΙΑΤΑ

ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΡΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΣΤΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΔΟΜΕΣ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ -  Συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Παρασκευή 24 Απριλίου
Κέρκυρα 22-04-26

ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΡΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΣΤΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΔΟΜΕΣ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ - Συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Παρασκευή 24 Απριλίου

ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ! - ΠΕΜΠΤΗ 23 ΑΠΡΙΛΙΟΥ - ΩΡΑ 6 μ.μ. ΣΤΗΝ ΑΝΟΥΝΤΣΙΑΤΑ
Κέρκυρα 22-04-26

ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ! - ΠΕΜΠΤΗ 23 ΑΠΡΙΛΙΟΥ - ΩΡΑ 6 μ.μ. ΣΤΗΝ ΑΝΟΥΝΤΣΙΑΤΑ

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ  Α.Δ.Ε.Δ.Υ. ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ! ΠΑΓΚΕΡΚΥΡΑΪΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΣΤΕΓΗ ΠΕΜΠΤΗ 23 ΑΠΡΙΛΙΟΥ - ΩΡΑ 6 μ.μ. ΣΤΗΝ ΑΝΟΥΝΤΣΙΑΤΑ To Ν.Τ....

Το Θερμοκήπιο της Εξουσίας
Κέρκυρα 22-04-26

Το Θερμοκήπιο της Εξουσίας

Η μέρα που ξημέρωσε σκοτάδι
Κέρκυρα 22-04-26

Η μέρα που ξημέρωσε σκοτάδι

Χρύσα Χοτζόγλου: Την έθεσαν σε δυνητική αργία για συνδικαλιστική δράση αλλά δεν τολμούν να το ομολογήσουν
Εκπαίδευση 22-04-26

Χρύσα Χοτζόγλου: Την έθεσαν σε δυνητική αργία για συνδικαλιστική δράση αλλά δεν τολμούν να το ομολογήσουν

Βασιλική Χρυσοστομίδου, «Τούρκικος καφές σε κρασοπότηρο»
Πολιτισμός 22-04-26

Βασιλική Χρυσοστομίδου, «Τούρκικος καφές σε κρασοπότηρο»

Εκπαιδευτικοί Θεσσαλονίκης: Πρωτομαγιά 2026 - Όλες -οι στη συγκέντρωση την Παρασκευή 1η Μάη στην Καμάρα
Εκπαίδευση 22-04-26

Εκπαιδευτικοί Θεσσαλονίκης: Πρωτομαγιά 2026 - Όλες -οι στη συγκέντρωση την Παρασκευή 1η Μάη στην Καμάρα

Ποιος πόλεμος και πότε
Διεθνή 22-04-26

Ποιος πόλεμος και πότε

Σαν σήμερα 22 Απρίλη στην Κέρκυρα
Κέρκυρα 22-04-26

Σαν σήμερα 22 Απρίλη στην Κέρκυρα

Να μην περάσει η μεθόδευση της επιβολής δυνητικής αργίας στον νεοδιόριστο εκπαιδευτικό ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΑΡΤΖΟΥΛΑΚΗ– Όλοι στην απεργιακή συγκέντρωση στις 29/4, 8.30π.μ., Ξενίας 24
Εκπαίδευση 22-04-26

Να μην περάσει η μεθόδευση της επιβολής δυνητικής αργίας στον νεοδιόριστο εκπαιδευτικό ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΑΡΤΖΟΥΛΑΚΗ– Όλοι στην απεργιακή συγκέντρωση στις 29/4, 8.30π.μ., Ξενίας 24

Δάσκαλοι στον τοίχο της Καισαριανής, Πρωτομαγιά του 1944. «…Ν’ ανθίσει γέλιο στις ματιές, να λάμψει ο κόσμος όλος…»
Εκπαίδευση 22-04-26

Δάσκαλοι στον τοίχο της Καισαριανής, Πρωτομαγιά του 1944. «…Ν’ ανθίσει γέλιο στις ματιές, να λάμψει ο κόσμος όλος…»

Εκδόθηκαν διαπιστωτικές πράξεις μονιμοποίησης νεοδιόριστων εκπαιδευτικών χωρίς αξιολόγηση: Μια απόφαση-σταθμός που αλλάζει τα δεδομένα στην εκπαίδευση
Εκπαίδευση 22-04-26

Εκδόθηκαν διαπιστωτικές πράξεις μονιμοποίησης νεοδιόριστων εκπαιδευτικών χωρίς αξιολόγηση: Μια απόφαση-σταθμός που αλλάζει τα δεδομένα στην εκπαίδευση

Κατέρρευσε το ταβάνι στις τουαλέτες του 16ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών
Εκπαίδευση 21-04-26

Κατέρρευσε το ταβάνι στις τουαλέτες του 16ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών

Κέρκυρα - Χούντα - Πολυτεχνείο
Κέρκυρα 21-04-26

Κέρκυρα - Χούντα - Πολυτεχνείο

Δεσμώτες της Χούντας στην Κέρκυρα
Κέρκυρα 21-04-26

Δεσμώτες της Χούντας στην Κέρκυρα

Σαν σήμερα 21 Απρίλη στην Κέρκυρα
Κέρκυρα 21-04-26

Σαν σήμερα 21 Απρίλη στην Κέρκυρα

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani
Copyright © 2026 drepani.gr. Με την επιφύλαξη κάθε δικαιώματος.
Το Joomla! είναι Ελεύθερο Λογισμικό που διατίθεται σύμφωνα με τη Γενική Δημόσια Άδεια Χρήσης GNU.