JA Purity IV JA Purity IV
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Εκπαίδευση
  • Διεθνή
  • Ιστορία
  • Πολιτισμός
  • Επιστήμη - Θεωρία - Ιδεολογία
  • Αθλητικά
  • Κοινωνικά
  • Κέρκυρα
    • Περιφ. Ιονίων Νήσων
  • Ποιοι Είμαστε
JA Purity IV JA Purity IV
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Εκπαίδευση
  • Διεθνή
  • Ιστορία
  • Πολιτισμός
  • Επιστήμη - Θεωρία - Ιδεολογία
  • Αθλητικά
  • Κοινωνικά
  • Κέρκυρα
    • Περιφ. Ιονίων Νήσων
  • Ποιοι Είμαστε
«Επιλεκτική ευαισθησία» της Ένωσης Διευθυντών για ΕΔΕ και πειθαρχικά

06-07-2026 13:13
Εκπαίδευση

«Επιλεκτική ευαισθησία» της Ένωσης Διευθυντών για ΕΔΕ και πειθαρχικά
ΠΕΣΕΚ: Δικαιοσύνη για τον Βασίλη Μάγγο. Αλληλεγγύη στους συναδέλφους γονείς του, Γιάννη Μάγγο και Ντάτη Μουρτζοπούλου

06-07-2026 11:27
Επικαιρότητα

ΠΕΣΕΚ: Δικαιοσύνη για τον Βασίλη Μάγγο. Αλληλεγγύη στους συναδέλφους γονείς του, Γιάννη Μάγγο και Ντάτη Μουρτζοπούλου
Μετά από μια επταετία ΝΔ, 50% των Ελλήνων δεν μπορεί να κάνει διακοπές – Είναι ικανοποιημένη η κυβέρνηση;

06-07-2026 10:12
Επικαιρότητα

Μετά από μια επταετία ΝΔ, 50% των Ελλήνων δεν μπορεί να κάνει διακοπές – Είναι ικανοποιημένη η κυβέρνηση;
Σαν σήμερα 7 Ιούνη στην Κέρκυρα

06-07-2026 9:52
Κέρκυρα

Σαν σήμερα 7 Ιούνη στην Κέρκυρα
Εργοδοτική συμμορία στα φραουλοχώραφα της Ιταλίας έκαψε τέσσερις ανθρώπους ζωντανούς στην επαρχία της Κοζέντσα, επειδή αντέδρασαν στην εκμετάλλευση

06-07-2026 9:48
Διεθνή

Εργοδοτική συμμορία στα φραουλοχώραφα της Ιταλίας έκαψε τέσσερις ανθρώπους ζωντανούς στην επαρχία της Κοζέντσα, επειδή αντέδρασαν στην εκμετάλλευση
Κατηγορία: Εκπαίδευση
29 Μαρτίου 2025

Μαθητές-σαρδέλες και εκπαιδευτικοί υπό επιτήρηση!

Μαθητές-σαρδέλες και εκπαιδευτικοί υπό επιτήρηση!

Χρήστος Κάτσικας

Με τάξεις «συνωστισμού» η εγκύκλιος εγγραφών του υπουργείου Παιδείας για την επόμενη σχολική χρονιά 2025-2026 ● Στο πλαίσιο των αντιδημοκρατικών πρακτικών και της τρομοκρατίας και η επίδοση από αστυνομικούς εν ώρα διδασκαλίας κλήσεων σε απολογία του διδακτικού προσωπικού για «πειθαρχικά» παραπτώματα (άρνηση αξιολόγησης)

Mια σειρά από –εκ πρώτης όψεως– «παράδοξα» της εκπαιδευτικής πολιτικής του υπουργείου Παιδείας, μια σειρά μόνιμων «επεισοδίων» συνθέτουν με έναν πολύ συγκεκριμένο τρόπο το παζλ ενός σχολείου που χάνει καθημερινά το οξυγόνο του.

Η εγκύκλιος εγγραφών που ήρθε αυτές τις μέρες στα σχολεία φανερώνει ότι στις προθέσεις του υπουργείου Παιδείας είναι οι τάξεις «συνωστισμού» και για την επόμενη σχολική χρονιά 2025-2026. Προκάλεσε ήδη έντονες αντιδράσεις, καθώς, σύμφωνα με τις ενώσεις των εκπαιδευτικών, ο στόχος είναι ξεκάθαρος: αποφυγή σύστασης ολιγομελών τμημάτων σε νηπιαγωγεία και δημοτικά.

Οι διαδικασίες εγγραφής περιλαμβάνουν αυστηρό έλεγχο των στοιχείων των μαθητών και γονέων, μέσα από ψηφιακές πλατφόρμες, ενώ οι προϊστάμενοι και διευθυντές καλούνται να λειτουργήσουν ως γραφειοκρατικοί ενδιάμεσοι ενός συστήματος που δίνει έμφαση στην αριθμητική εξοικονόμηση και όχι στην παιδαγωγική ουσία.

Το υπουργείο Παιδείας, με τη ρητορική του «εξορθολογισμού» και της «αναβάθμισης του σχολείου», επιχειρεί να παρουσιάσει τις περικοπές ως βήμα βελτίωσης. Ομως, η πραγματικότητα στις τάξεις δείχνει το αντίθετο. Οι εκπαιδευτικοί, που βιώνουν καθημερινά την επιβάρυνση, κάνουν λόγο για πολιτική απαξίωσης της δημόσιας εκπαίδευσης, ενώ οι γονείς ανησυχούν για την ποιότητα της μάθησης των παιδιών τους.

Υπό επιτήρηση

Γιατί το υπουργείο Παιδείας προτιμά την αστυνομία αντί για δικαστικούς επιμελητές; Η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας βρίσκεται εκτεθειμένη για την αμφιλεγόμενη πρακτική της επίδοσης εγγράφων (ιδίως πειθαρχικών για τη μη συμμετοχή στην αξιολόγηση) σε εκπαιδευτικούς εν ώρα διδασκαλίας με την παρουσία της αστυνομίας, ενώ υπήρχαν εναλλακτικές, όπως η χρήση δικαστικών επιμελητών.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο Φ.277/114/45000/Ε2/18-04-2022, υπάρχουν πολλαπλοί τρόποι για να επιδοθεί επίσημο έγγραφο σε δημόσιο υπάλληλο (στην περίπτωσή μας έναν εκπαιδευτικό), όπως για παράδειγμα με δικαστικό επιμελητή ή άλλο δημόσιο όργανο, στον ίδιο ή στο σπίτι του. Η χρήση της αστυνομίας δεν αποτελεί την προτεινόμενη ή προτεραιοποιημένη επιλογή – αντίθετα, δημιουργεί εύλογα ερωτήματα για τις πραγματικές προθέσεις του ΥΠΑΙΘΑ. Η επιλογή της ώρας και του τόπου επίδοσης (μέσα στο σχολικό περιβάλλον) εγείρει σοβαρά ερωτήματα για την παιδαγωγική ευαισθησία της διοίκησης. Πρόκειται για πρακτική που τραυματίζει την εκπαιδευτική κοινότητα και αμαυρώνει τον δημόσιο χαρακτήρα του σχολείου ως χώρου δημοκρατίας, παιδείας και διαλόγου.

Αντίστοιχες πρακτικές έχουν σημειωθεί στην υπόθεση της εκπαιδευτικού Χρύσας Χοτζόγλου και του εκπαιδευτικού Δημήτρη Χαρτζουλάκη σε σχολεία του Πειραιά, στη Χαλκιδική κ.λπ. Είναι φανερό ότι η συστηματική εμπλοκή της αστυνομίας στην επίδοση διοικητικών εγγράφων εντός σχολικών μονάδων δεν είναι απλώς ένα τεχνικό ζήτημα. Είναι πράξη με βαθιά συμβολική και πολιτική διάσταση, που αφορά τις σχέσεις κράτους - εκπαίδευσης και την ελευθερία του δημόσιου διαλόγου στον σχολικό χώρο και έχει επανεμφανιστεί ιστορικά σε περιόδους αυταρχισμού.

Αυταρχισμός

Λίγες μέρες μετά την πρωτοφανή κλήση από τον διευθυντή ΔΔΕ Πειραιά για εξηγήσεις σε μέλη της ΕΛΜΕ Πειραιά με το ερώτημα αν συνυπέγραψαν ανακοίνωση της παράταξής τους, νέο σχετικό επεισόδιο βρίσκεται σε εξέλιξη κάμποσα χιλιόμετρα μακριά.

Αναβρασμός επικρατεί στον εκπαιδευτικό κόσμο της Λήμνου, μετά την καταγγελία της τοπικής ΕΛΜΕ για απόπειρα περιορισμού της συνδικαλιστικής της δράσης από τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΔΕ) Λέσβου. Το περιστατικό που καταγράφεται εγείρει σοβαρά ερωτήματα για την ελευθερία της συνδικαλιστικής έκφρασης των εκπαιδευτικών, ενώ σχετική κινητοποίηση οργανώνεται την Παρασκευή 28 Μαρτίου, στις 12.00 το μεσημέρι, στην πλατεία ΟΤΕ στη Μύρινα. Σύμφωνα με τη δημόσια ανακοίνωση του Δ.Σ. της ΕΛΜΕ, στις 4 Μαρτίου 2025 ο προϊστάμενος της ΔΔΕ Λέσβου απέστειλε επίσημο έγγραφο όχι προς το ίδιο το Σωματείο αλλά προσωπικά στον πρόεδρο της ΕΛΜΕ, ζητώντας εξηγήσεις για ανακοίνωση που είχε ήδη αποσυρθεί και αντικατασταθεί λόγω διατύπωσης, έναν μήνα νωρίτερα.

Η ΕΛΜΕ χαρακτηρίζει την ενέργεια στοχευμένη και εκφοβιστική, επισημαίνοντας πως πρόκειται για προσπάθεια προσωπικής στοχοποίησης ενός μέλους του Δ.Σ. για συλλογική απόφαση, με απειλή πειθαρχικών κυρώσεων. Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι η πράξη αυτή εντάσσεται σε ένα γενικευμένο κλίμα αυταρχισμού, όπου «χιλιάδες εκπαιδευτικοί σε όλη την Ελλάδα οδηγούνται σε πειθαρχικά συμβούλια μόνο και μόνο επειδή συμμετείχαν σε νόμιμες απεργίες».

ΣΧΟΛΕΙΑ ΧΩΡΙΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΡΙΕΣ

«Παίζουν με τις ζωές των παιδιών μας»

Στο μεταξύ, στο προσκήνιο έρχεται ξανά η έλλειψη επαρκούς στελέχωσης στα σχολεία, με νέα καταγγελία από τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΣΕΠΕ) «Ρόζα Ιμβριώτη». Αφορμή, η απόφαση της ΔΙΠΕ Α΄ Αθήνας και της Περιφερειακής Διεύθυνσης Αττικής –υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας– να μετακινήσουν νοσηλεύτρια από το 1ο Δημοτικό Σχολείο Καισαριανής στο 2ο, ώστε να καλυφθεί αιφνίδιο κενό λόγω άδειας κύησης άλλης νοσηλεύτριας.

Το περιστατικό αυτό δεν αποτελεί μεμονωμένο φαινόμενο. Οπως αναφέρουν εκπαιδευτικοί και γονείς, οι φετινές προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού ήταν από την αρχή της χρονιάς μειωμένες, αφήνοντας κενά σε δεκάδες σχολεία. Αντί για στοχευμένες προσλήψεις με βάση τις πραγματικές ανάγκες των μαθητών, επιλέγονται πρόχειρες λύσεις μετακίνησης, που τελικά δημιουργούν νέα προβλήματα αλλού.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΣΕΠΕ «Ρόζα Ιμβριώτη», η απόφαση μετακίνησης της νοσηλεύτριας, χωρίς πρόσληψη αντικαταστάτη, αφήνει έκθετο το 1ο Δημοτικό Σχολείο Καισαριανής, ένα από τα μεγαλύτερα σχολεία της περιοχής. Στο σχολείο αυτό φοιτούν παιδιά με σοβαρές ανάγκες υγειονομικής υποστήριξης, όπως διαβήτη και σοβαρές αλλεργίες, ενώ υπάρχουν και μαθητές που δεν διαθέτουν επίσημη διάγνωση, αλλά χρειάζονται στήριξη σε κρίσιμες στιγμές.

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών καταγγέλλει ότι η διοίκηση δεν μερίμνησε εγκαίρως για την αντικατάσταση της νοσηλεύτριας που ήταν ήδη σε δύσκολη εγκυμοσύνη και είχε ανάγκη υποστήριξης και αδειών, όπως προβλέπεται. Παρά τις γνωστές ανάγκες και τις προειδοποιήσεις, το πρόβλημα δεν αντιμετωπίστηκε ουσιαστικά, με αποτέλεσμα την πρόχειρη και επικίνδυνη μετακίνηση.

Read next

  • Facebook
  • X
  • LinkedIn
  • Threads
  • Pinterest
  • WhatsApp
  • Telegram
  • Trello
  • Email
  • Εκπαίδευση
  • Εκπαίδευση
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Εκπαίδευση
  • Διεθνή
  • Ιστορία
  • Πολιτισμός
  • Επιστήμη - Θεωρία - Ιδεολογία
  • Αθλητικά
  • Κοινωνικά
  • Κέρκυρα
    • Περιφ. Ιονίων Νήσων
  • Ποιοι Είμαστε

Διάβασε ακόμα...   

O Παλαιστίνιος της Χαμάς
Επικαιρότητα 08-06-26

O Παλαιστίνιος της Χαμάς

Άσπρη Άμμος Οθωνών, ένας κρυμμένος παράδεισος στο Ιόνιο
Κέρκυρα 08-06-26

Άσπρη Άμμος Οθωνών, ένας κρυμμένος παράδεισος στο Ιόνιο

Εκτελούνται μεταφορές
Επικαιρότητα 08-06-26

Εκτελούνται μεταφορές

Ο Σωκράτης Φάµελλος, σε µια επιχείρηση «Μεταφορές ο Σωκράτης», έχει φορτώσει όλη την οικοσκευή του ΣΥΡΙΖΑ σε νταλίκες για να την παραδώσει σε ένα άλλο κόµµα. Πηγή: Κώστας...

Τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα «ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΠΟΛΛΑΠΛΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ» απογυμνώνουν  την αντιδραστική επίθεση κυβέρνησης και υπουργείου!
Εκπαίδευση 08-06-26

Τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα «ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΠΟΛΛΑΠΛΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ» απογυμνώνουν την αντιδραστική επίθεση κυβέρνησης και υπουργείου!

Συγκέντρωση ΕΛΜΕ ΣΕΠΕ Θεσσαλονίκης  την Τρίτη 9/6 στις 1.30 στο ΥΜΑΘ: Όχι στον εμπαιγμό των 5.500 διορισμών
Εκπαίδευση 08-06-26

Συγκέντρωση ΕΛΜΕ ΣΕΠΕ Θεσσαλονίκης την Τρίτη 9/6 στις 1.30 στο ΥΜΑΘ: Όχι στον εμπαιγμό των 5.500 διορισμών

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΕΛΜΕ ΚΑΙ ΣΕΠΕ ΓΙΑ ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ
Εκπαίδευση 08-06-26

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΕΛΜΕ ΚΑΙ ΣΕΠΕ ΓΙΑ ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ

Τρίτη 9 Ιουνίου - Συγκέντρωση στο ΥΠΑΙΘΑ για τους μόνιμους διορισμούς και τις προσλήψεις αναπληρωτών
Εκπαίδευση 08-06-26

Τρίτη 9 Ιουνίου - Συγκέντρωση στο ΥΠΑΙΘΑ για τους μόνιμους διορισμούς και τις προσλήψεις αναπληρωτών

Σαν σήμερα 8 Ιούνη στην Κέρκυρα
Κέρκυρα 08-06-26

Σαν σήμερα 8 Ιούνη στην Κέρκυρα

Μαζικές απολύσεις και άνοδος του επίσημου ποσοστού ανεργίας
Επικαιρότητα 08-06-26

Μαζικές απολύσεις και άνοδος του επίσημου ποσοστού ανεργίας

«Κυρία, μη μας αφήνεις...» – Η σιωπηλή συγκίνηση του τελευταίου κουδουνιού
Εκπαίδευση 08-06-26

«Κυρία, μη μας αφήνεις...» – Η σιωπηλή συγκίνηση του τελευταίου κουδουνιού

Πανελλαδικές 2026: Η επιτυχία που φοβούνται οι γονείς – Όταν το κόστος των σπουδών απειλεί να ακυρώσει το όνειρο της εισαγωγής
Εκπαίδευση 08-06-26

Πανελλαδικές 2026: Η επιτυχία που φοβούνται οι γονείς – Όταν το κόστος των σπουδών απειλεί να ακυρώσει το όνειρο της εισαγωγής

Πανελλήνιες 2026: Όταν οι ασάφειες των θεμάτων γίνονται ζήτημα δικαιοσύνης για χιλιάδες υποψηφίους
Εκπαίδευση 08-06-26

Πανελλήνιες 2026: Όταν οι ασάφειες των θεμάτων γίνονται ζήτημα δικαιοσύνης για χιλιάδες υποψηφίους

Ο Χαλικούνας πρέπει επιτέλους να γίνει απάτητη παραλία
Κέρκυρα 07-06-26

Ο Χαλικούνας πρέπει επιτέλους να γίνει απάτητη παραλία

Ζαχαράκη και Μητσοτάκης «χορηγοί» του ιδιωτικού πανεπιστημιοποιημένου κολλέγιου Ανατόλια
Εκπαίδευση 07-06-26

Ζαχαράκη και Μητσοτάκης «χορηγοί» του ιδιωτικού πανεπιστημιοποιημένου κολλέγιου Ανατόλια

Αποχαιρετισμός στην Ελένη Πορτάλιου
Θάνατοι 07-06-26

Αποχαιρετισμός στην Ελένη Πορτάλιου

«Επιλεκτική ευαισθησία» της Ένωσης Διευθυντών για ΕΔΕ και πειθαρχικά
Εκπαίδευση 07-06-26

«Επιλεκτική ευαισθησία» της Ένωσης Διευθυντών για ΕΔΕ και πειθαρχικά

ΠΕΣΕΚ: Δικαιοσύνη για τον Βασίλη Μάγγο. Αλληλεγγύη στους συναδέλφους γονείς του, Γιάννη Μάγγο και Ντάτη Μουρτζοπούλου
Επικαιρότητα 07-06-26

ΠΕΣΕΚ: Δικαιοσύνη για τον Βασίλη Μάγγο. Αλληλεγγύη στους συναδέλφους γονείς του, Γιάννη Μάγγο και Ντάτη Μουρτζοπούλου

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani
Copyright © 2026 drepani.gr. Με την επιφύλαξη κάθε δικαιώματος.
Το Joomla! είναι Ελεύθερο Λογισμικό που διατίθεται σύμφωνα με τη Γενική Δημόσια Άδεια Χρήσης GNU.