10-05-2026 18:18
Εκπαίδευση
- Κατηγορία: Εκπαίδευση
Μαθητές: «Ως εδώ!» - Πανελλαδικές κινητοποιήσεις την Πέμπτη 8 Οκτώβρη
Μαθητές καταγγέλλουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στα σχολεία, από τα εκπαιδευτικά κενά, τις συγχωνεύσεις και τις επικίνδυνες υποδομές έως την ακρίβεια στα κυλικεία και τα εμπόδια στις εκδρομές. Παράλληλα, αντιδρούν στα σχέδια για «Τριπλές Πανελλαδικές» και καλούν σε πανελλαδικές κινητοποιήσεις την Πέμπτη 8 Οκτώβρη, με καταλήψεις, αποχές, συνελεύσεις και άλλες δράσεις. Διεκδικούν 15 μαθητές ανά τάξη, κάλυψη όλων των κενών, δωρεάν και ασφαλείς εκδρομές, δωρεάν σνακ, ασφαλείς σχολικές υποδομές και ενισχυτική διδασκαλία, χωρίς καταστολή των μαθητικών αγώνων.«Οι μέρες από το άνοιγμα των σχολείων κυλούν και η κατάσταση στις ζωές μας και στα σχολεία μας σε όλη τη χώρα δεν πάει άλλο!
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
Όπως κάθε χρόνο:
- Τρέχουμε σαν τρελοί σπίτι - σχολείο - φροντιστήριο, βλέπουμε τους γονείς μας μέσα στο άγχος να βγει ο μήνας, να πληρωθούν όλα τα έξοδα, τα φροντιστήρια και οι δραστηριότητες.
- Δεκάδες σχολεία παραμένουν με κενά, προβλήματα στις υποδομές που πολλές είναι ακατάλληλες, επικίνδυνες. Μόλις προχτές σε γήπεδο ποδοσφαίρου έχασε τη ζωή του ο 16χρονος συμμαθητής μας από την Καβάλα. Ασυντήρητες και επικίνδυνες υποδομές έχουμε και στα σχολεία μας και η κυβέρνηση το ξέρει καλά!
- Συγχωνεύσεις τάξεων με 25-27 μαθητές που κάνουν το μάθημα αφόρητο και πρακτικά αδύνατο. Κάτω από την πίεση των αγώνων μας παίρνουν ορισμένες από αυτές πίσω όπως στον Νότιο Τομέα Αθηνών, όμως εκατοντάδες 25-27άρια τμήματα παραμένουν».
Και, τονίζουν πως «σαν να μην έφταναν αυτά:
- Μας βάζουν έξτρα εμπόδια στις εκδρομές μας, δικαίωμά μας και αναπόσπαστο κομμάτι της εκπαιδευτικής διαδικασίας με την τελευταία Υπ. Απόφαση.
- Οι τιμές στα κυλικεία έχουν πάρει φωτιά τη στιγμή που η ακρίβεια σαρώνει τα σπίτια μας και δεν έχουμε ούτε για χαρτζιλίκι.-Θέλουν να ψηφίσουν μέσα στο χρόνο και Τριπλές Πανελλαδικές!».
Γι και αυτό λέει: «Ως εδώ! Πρέπει να ακουστεί η φωνή και οι διεκδικήσεις μας! Ενωνόμαστε όλοι μαζί σαν μια γροθιά σε κάθε σχολείο σε όλη τη χώρα! Με καταλήψεις, αποχές, συνελεύσεις, πανό, κλεισίματα δρόμων, υπογραφές, κείμενα 5μελών - 15μελών, άλλες δράσεις!
Με κάθε τρόπο όσα περισσότερα σχολεία μπορούμε στέλνουμε μήνυμα στην κυβέρνηση και στο υπ. Παιδείας που μέτρα εμάς και τις ανάγκες μας σε ευρώ και λέει "δεν έχω σάλιο", αλλά τα χαρίζουν απλόχερα στους λεφτάδες, στους βιομηχάνους, στους εφοπλιστές και στους πολέμους που κάνουν ΝΑΤΟ-ΗΠΑ- ΕΕ για τα κέρδη των λίγων!
Είναι επιλογή τους να υπηρετούν αυτή την πολιτική για τα κέρδη των λίγων εις βάρος της δικιάς μας ζωής.
Είναι επιλογή μας να αγωνιστούμε για σχολείο που να μορφώνει και όχι να εξοντώνει, για τις ανάγκες μας!
Όλη την Πέμπτη 8 Οκτώβρη κάνουμε με κάθε τρόπο γνωστά τα δίκαια και αυτονόητα αιτήματα όλων των μαθητών:
- Να παρθεί πίσω η Υπουργική Απόφαση που βάζει εμπόδια στις εκδρομές. Ασφαλείς, ποιοτικές και δωρεάν εκδρομές για όλους τους μαθητές.
- Όχι συγχωνεύσεις τμημάτων - 15 μαθητές/ τάξη!
- Κάλυψη κενών εκπαιδευτικών.
- Ούτε σκέψη για Τριπλές Πανελλαδικές και κατάργηση του άρθρου 16!
- Δωρεάν σνακ στους μαθητές και μείωση των τιμών στα σχολικά κυλικεία με κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη διατροφή μας!
- Να μην υπάρξει σχολείο χωρίς λεωφορείο!
- Να έρθουν τα βιβλία ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ.
- Ασφαλείς υποδομές, σύγχρονα εργαστήρια, αθλητικοί χώροι, σχολικές εκδηλώσεις
- Ενισχυτική διδασκαλία για όλα τα μαθήματα και για όσους το έχουν ανάγκη!
- Καμία σκέψη για αποβολή και καταστολή σε μαθητές και σχολεία που αγωνίζονται!».
Παράσταση διαμαρτυρίας για τις διώξεις και τα κενά την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου στην Π.Δ.Ε. Κεντρικής Μακεδονίας
Τα εκπαιδευτικά σωματεία Θεσσαλονίκης και Κεντρικής Μακεδονίας καλούν σε παράσταση διαμαρτυρίας την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου, στις 2 μ.μ., στην Π.Δ.Ε. Κεντρικής Μακεδονίας, ενάντια στις νέες κλήσεις...