04-16-2026 9:36
Διεθνή
- Κατηγορία: Εκπαίδευση
Ηχηρό χαστούκι στο ΥΠΑΙΘΑ από το Δικαστήριο: «Πράσινο φως» στη συνέχιση της απεργίας - αποχής των διοικητικών υπαλλήλων ΑΕΙ
Ηχηρό χαστούκι στο ΥΠΑΙΘΑ από το Δικαστήριο: «Πράσινο φως» στη συνέχιση της απεργίας–αποχής των διοικητικών υπαλλήλων ΑΕΙ
Ακόμα και τα δικαστήρια βγάζουν αποφάσεις που δείχνουν τον κατήφορο του αυταρχισμού της κυβέρνησης και του ΥΠΑΙΘΑ.
Ναθυμίσουμε ότι σε μια ακόμη προσπάθεια ποινικοποίησης των απεργιακών αγώνων, η κυβέρνηση προσέφυγε στα δικαστήρια για να βγει «παράνομη» η απεργία – αποχή από την διαδικασία των διαγραφών φοιτητών που προκήρυξε η Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΟΔΠΤΕ), με έναρξη στις 3 Δεκέμβρη.
Ωστόσο το Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης απέρριψε την αγωγή του Υπουργείου Παιδείας κατά της απεργίας-αποχής από τις διαγραφές φοιτητών που κήρυξε η ΟΔΠΤΕ (η Ομοσπονδία των Διοικητικών Υπαλλήλων των Πανεπιστημίων). Όχι μόνο δεν την έκρινε παράνομη ή/και καταχρηστική, αλλά δέχτηκε στο σκεπτικό της απόφασης όλο το σκεπτικό των εργαζόμενων στις Υπηρεσίες Διοικητικής και Τεχνικής στήριξης των Πανεπιστημίων.
Σύμφωνα με την απόφαση, η αγωγή του Δημοσίου απορρίφθηκε ως αβάσιμη, με το δικαστήριο να τονίζει ότι η επίμαχη κινητοποίηση συνδέεται άμεσα με τις εργασιακές συνθήκες και την υπηρεσιακή κατάσταση των διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ, καθώς αυτοί υπέχουν πειθαρχική ευθύνη σε περίπτωση μη τήρησης των προθεσμιών που ορίζει ο νόμος.
Η απεργία-αποχή από τις διαδικασίες που σχετίζονται με τις διαγραφές των φοιτητών και των φοιτητριών συνεχίζεται κανονικά.
Αναλυτικά
Οι διοικητικοί υπάλληλοι των ελληνικών πανεπιστημίων κέρδισαν μια σημαντική «μάχη», καθώς το Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης απέρριψε την αγωγή της κυβέρνησης εναντίον της απεργίας–αποχής που έχουν προκηρύξει από τις διαδικασίες διαγραφής φοιτητών. Η απόφαση θεωρείται καίρια, τόσο για τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων όσο και για τις επιπτώσεις που θα είχε στους φοιτητές μια ενδεχόμενη υποχρεωτική εφαρμογή των διαγραφών.
H απόφαση του Πρωτοδικείου: Η απεργία δεν είναι παράνομη
Το δικαστήριο έκρινε ότι η απεργία–αποχή της Ομοσπονδίας Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΟΔΠΤΕ) δεν είναι ούτε παράνομη ούτε καταχρηστική, επιτρέποντας στους εργαζόμενους να συνεχίσουν να απέχουν από τη διαδικασία διαγραφών χωρίς να εγκαταλείπουν τα υπόλοιπα καθήκοντά τους.
Η απόφαση ουσιαστικά μπλοκάρει την προσπάθεια της κυβέρνησης να περιορίσει την κινητοποίηση, η οποία σχετίζεται με την εφαρμογή του νέου πλαισίου για τις διαγραφές φοιτητών λόγω υπέρβασης ν+2 ή/και ν+3 ετών σπουδών—θέμα που έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από φοιτητές και εργαζόμενους.
Η απόφαση Σταθμίζοντας τα συμφέροντα των εργαζομένων και του Δημοσίου, το Πρωτοδικείο έκρινε ότι: Η απεργία-αποχή είναι νόμιμη. Το δικαίωμα των υπαλλήλων δεν ασκήθηκε καταχρηστικά. Η κινητοποίηση δεν προκαλεί ζημία στο Δημόσιο. Ως εκ τούτου, η προσφυγή του Δημοσίου απορρίπτεται στο σύνολό της.
Τι υποστηρίζουν οι διοικητικοί υπάλληλοι
Η ΟΔΠΤΕ, σε ανακοίνωσή της μετά την απόφαση, τονίζει:
-
«Δεν είναι δουλειά μας να διαγράφουμε φοιτητές από τα πανεπιστήμια».
-
Η κυβέρνηση επιχείρησε «με fast track διαδικασίες» να σύρει τους εργαζόμενους στα δικαστήρια.
-
Η κινητοποίηση αφορά τόσο τα εργασιακά δικαιώματα των υπαλλήλων όσο και τα μορφωτικά δικαιώματα των φοιτητών.
Η Ομοσπονδία καλεί τα μέλη της σε μαζική συμμετοχή στην απεργία–αποχή, μέσω υποβολής σχετικών δηλώσεων στις υπηρεσίες Διοικητικού. Στόχος είναι η κλιμάκωση της πίεσης ώστε η κυβέρνηση να επανεξετάσει το ζήτημα των διαγραφών.
Πώς συνεχίζεται η κινητοποίηση
Η Ομοσπονδία δηλώνει ότι θα επιμείνει:
- στις μόνιμες προσλήψεις διοικητικού προσωπικού,
- στη στήριξη των φοιτητών μέσω κοινωνικών και ακαδημαϊκών μέτρων,
- στη διαφύλαξη του δικαιώματος των εργαζομένων στην απεργία.
Σε πιο πολιτική διατύπωση, η ανακοίνωση σημειώνει:
«Η κυβέρνηση θέλει εργαζόμενους φοβισμένους και σωματεία χωρίς φωνή· εμείς απαντάμε με συλλογική δράση και ενότητα».
Δραπανι-φόρος
Η Βενεζουέλα εγκρίνει στη Βουλή ομόφωνα νέο νόμο για την εξόρυξη, ανοίγοντας το υπέδαφος στην εκμετάλλευση!!! ορυκτών της σε ξένα κεφάλαια
Το κοινοβούλιο της Βενεζουέλας ενέκρινε την Πέμπτη 9/4 ένα νέο νόμο για την εξόρυξη που -όπως και ο νόμος για τους υδρογονάνθρακες- ανοίγει το πλούσιο σε ορυκτά υπέδαφός της σε...