• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Εκπαιδευση

«Αυταρχικές συμπεριφορές, ακόμη και σεξιστικά σχόλια από ορισμένους Διευθυντές Εκπαίδευσης»

November 13, 2023 992

Ανακοίνωση εξέδωσε η Ένωση Εργαζομένων Υπουργείου Παιδείας (ΕΝΕΡΥΠ) για την ηθική παρενόχληση που φαίνεται να επικρατεί στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης.

«Αυταρχικές, προσβλητικές, καταχρηστικές και επιλήψιμες συμπεριφορές, ακόμη και σεξιστικά σχόλια έναντι των υπαλλήλων! Αγνόηση της οργανωτικής και ιεραρχικής δομής της Υπηρεσίας, με τιμωρητική διάθεση και ανάθεση υπερβολικού όγκου δουλειάς σε ορισμένους υπαλλήλους, με συνεχή αποκλεισμό τους από πρόσθετες αμοιβές (υπερωρίες, επιτροπές, κ.ά), με στοχοποίηση και υποτίμηση της εργασίας τους! Καταστρατήγηση της εργατικής και δημοσιοϋπαλληλικής νομοθεσίας στο ωράριο, στις άδειες, ακόμη και στις θεσμοθετημένες διευκολύνσεις των υπαλλήλων που ο νομοθέτης προστατεύει, όπως σε συναδέλφους μας με διαπιστωμένα προβλήματα υγείας ή και σε μονογονεϊκές οικογένειες! Προκλητική αδιαφορία για ζωτικά ζητήματα των Υπηρεσιών που φτάνουν έως και το σημείο να κινδυνεύει η υγιεινή και η ασφάλεια των συναδέλφων μας», υποστηρίζει η ανακοίνωση, σκιαγραφώντας ένα ζοφερό τοπίο.

Τέτοιες συμπεριφορές προσβάλλουν την αξιοπρέπεια και την προσωπικότητα των εργαζομένων.

Η ανακοίνωση
«Πριν περίπου ένα μήνα δηλώσατε ότι η γραφειοκρατία του Υπουργείου Παιδείας θυμίζει Βυζαντινή Αυτοκρατορία κάτι μεταξύ αυτοκρατορίας των Κομνηνών ή των Ισαύρων, γεγονός απολύτως αληθές!

Με αφορμή την δήλωση σας αυτή, η Ένωση Εργαζομένων του Υπουργείου Παιδείας (ΕΝΕΡΥΠ) επικοινωνεί μαζί σας, για να σας ενημερώσει ότι εκτός από την γραφειοκρατία στο Υπουργείο μας, θα πρέπει στο επόμενο διάστημα να αντιμετωπίσετε και τα φαινόμενα ηθικής παρενόχλησης που αναπτύσσονται ανησυχητικά εντός των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης από ορισμένους Διευθυντές, οι οποίοι έχουν αυτοαναγορευθεί σε «Κομνηνοί».
Αυταρχικές, προσβλητικές, καταχρηστικές και επιλήψιμες συμπεριφορές, ακόμη και σεξιστικά σχόλια έναντι των υπαλλήλων! Αγνόηση της οργανωτικής και ιεραρχικής δομής της Υπηρεσίας, με τιμωρητική διάθεση και ανάθεση υπερβολικού όγκου δουλειάς σε ορισμένους υπαλλήλους, με συνεχή αποκλεισμό τους από πρόσθετες αμοιβές (υπερωρίες, επιτροπές, κ.ά), με στοχοποίηση και υποτίμηση της εργασίας τους! Καταστρατήγηση της εργατικής και δημοσιοϋπαλληλικής νομοθεσίας στο ωράριο, στις άδειες, ακόμη και στις θεσμοθετημένες διευκολύνσεις των υπαλλήλων που ο νομοθέτης προστατεύει, όπως σε συναδέλφους μας με διαπιστωμένα προβλήματα υγείας ή και σε μονογονεϊκές οικογένειες! Προκλητική αδιαφορία για ζωτικά ζητήματα των Υπηρεσιών που φτάνουν έως και το σημείο να κινδυνεύει η υγιεινή και η ασφάλεια των συναδέλφων μας!

Όλα αυτά που τελικά καταλήγουν να προσβάλουν την αξιοπρέπεια, την προσωπικότητα, την σωματική και ψυχική ακεραιότητα των συναδέλφων μας, αποτελούν τις πρακτικές της βίας και της ηθικής παρενόχλησης μέσα στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης (mobbing)!

Στα ανωτέρω αν προσθέσουμε την κατά το δοκούν εφαρμογή της διοικητικής νομοθεσίας την οποία συνήθως αγνοούν και την κατά το δοκούν εφαρμογή της εκπαιδευτικής νομοθεσίας την οποία συνήθως προσαρμόζουν στην εξυπηρέτηση συντεχνιακών και προσωπικών εξυπηρετήσεων, τότε μιλάμε για πρακτικές και καταστάσεις ανεπίτρεπτες για την δημόσια διοίκηση.

Οι δε καταγγελίες των Συλλόγων και της Ομοσπονδίας μας (ΠΟΣΥΠ), για τις συμπεριφορές αυτές, προσκρούουν στην ιεραρχική πυραμίδα του Υπουργείου, όπου δρα ένας ιδιότυπος συντεχνιακός μηχανισμός, αυτός των Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης (εκπαιδευτικοί) και του Γ. Γραμματέα του Υπουργείου (συνήθως εκπαιδευτικός), ο οποίος είτε αποσιωπά, είτε συγκαλύπτει επιδεικτικά τις καταγγελίες και τελικά τις ακυρώνει. Ακόμη και όταν κάποιος συνάδελφος μας βρει το σθένος να κάνει επώνυμη καταγγελία, αυτή συνήθως αποβαίνει εις βάρος του, επιδεινώνοντας την στοχοποίηση του από τον μη ελεγχόμενο Διευθυντή Εκπαίδευσης, για τον οποίο σπανίως μπορεί να ανατεθεί κάποια προκαταρκτική εξέταση σε άλλον Διευθυντή Εκπαίδευσης, ώστε να καταλήξει με μαθηματική ακρίβεια στο αρχείο!

Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα, σας αναφέρουμε πρόσφατη καταγγελία συναδέλφων μας, για την γεμάτη έπαρση απάντηση του Διευθυντή που παρεκκλίνει από νόμιμες διοικητικές διαδικασίες, «εδώ αποφασίζω εγώ και όποιος έχει πρόβλημα να με καταγγείλει στον Προϊστάμενο μου», αφού γνωρίζει ότι βρίσκεται στο απυρόβλητο!

κ. Υπουργέ,

Γνωρίζοντας την ευαισθησία σας, σας καλούμε να μεριμνήσετε για την άμεση και πιστή εφαρμογή των διαλαμβανομένων στην Υ.Α. του Υπουργείου Εσωτερικών ΔΙΔΑΔ/Φ.64/946/οιλ.858/2023(ΦΕΚ343Β΄/2023) για την ¨Πρόληψη και αντιμετώπιση φαινομένων βίας και παρενόχλησης στην εργασία σε φορείς του Δημοσίου¨ και στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, οι οποίες δεν αποτελούν φέουδο κανενός.

Σας καλούμε να μεριμνήσετε άμεσα για την εξάλειψη των φαινομένων βίας και ηθικής παρενόχλησης, για την εφαρμογή της νομιμότητας, της διαφάνειας, της αμεροληψίας, της δεοντολογίας και της ηθικής των υπηρεσιακών ενεργειών των Διευθυντών Εκπαίδευσης και να επιβάλλετε ένα αξιοπρεπές και ασφαλές εργασιακό περιβάλλον για τους υπαλλήλους των Περιφερειακών Υπηρεσιών Εκπαίδευσης!

Η ΕΝΕΡΥΠ θα στηρίξει κάθε συνάδελφο μας και θα βρεθεί δυναμικά απέναντι σε κάθε μορφή διευθυντικής αυθαιρεσίας ή παρενόχλησης, η οποία, εφεξής, θα καταγγέλλεται δημόσια!»

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« November 2023 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search