09-15-2026 18:47
Εκπαίδευση
- Κατηγορία: Εκπαίδευση
Για την Παράσταση Διαμαρτυρίας των ΕΛΜΕ στη ΔΔΕ Δυτικής Θεσσαλονίκης στις 11 Σεπτεμβρίου
Γ΄ ΕΛΜΕ-Θ - Ε΄ ΕΛΜΕ-Θ
Ενημερωτικό σημείωμα από την Παράσταση Διαμαρτυρίας των ΕΛΜΕ στη ΔΔΕ Δυτικής Θεσσαλονίκης στις 11 Σεπτεμβρίου 2026
Την Παρασκευή, 11 Σεπτεμβρίου 2026, πραγματοποιήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας των ΕΛΜΕ Θ στην ΔΔΕ Δυτικής Θεσσαλονίκης για δύο βασικά θέματα : τα εκατοντάδες κενά και τη διαδικασία των τοποθετήσεων των εκπαιδευτικών.
Συγκεκριμένα,τονίσαμε ότι, παρά τους επικοινωνιακούς θριάμβους της κυβέρνησης για τους διορισμούς, η αλήθεια δεν μπορεί να συγκαλυφθεί: Οι διορισμοί μόλις 4.789 εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με μόνο 900 καθηγητές/τριες γενικής να έχουν διοριστεί στην δευτεροβάθμια και οι προσλήψεις 30.000 αναπληρωτών/τριών στην Α΄φάση, απέχουν πολύ για να εξασφαλίσουν την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων, όταν υπάρχουν 21.000 εναπομείναντα κενά! Στη ΔΔΕ Δυτικής Θεσσαλονίκης, τα κενά είναι 280! Επίσης, επισημάναμε ότι στην πλειονότητα, ειδικά των Γυμνασίων, έχουν χαθεί τμήματα, ενώ διευρύνεται ανησυχητικά ο αριθμός εκείνων που έχουν 27 παιδια! Σε τέτοιες συνθήκες είναι αδύνατο να παραχθεί ουσιαστικό και ολοκληρωμένο, για όλα τα παιδιά, εκπαιδευτικό έργο. Για να καλυφθούν όλες οι μορφωτικές ανάγκες των μαθητ(ρι)ών απαιτούνται μαζικοί μόνιμοι διορισμοί, κάλυψη όλων των κενών και μείωση του αριθμού των μαθητ(ρι)ών τμήμα. Ξεκαθαρίσαμε ότι η μεθόδευση της κυβέρνησης και του Υπουργείου για κάλυψη των κενών με νέες συμπτύξεις τμημάτων, ανάθεση υποχρεωτικών υπερωριών και σπάσιμο-μερική κάλυψη των κενών, δεν θα γίνουν, σε καμία περίπτωση, ανεκτά.
Καταγγείλαμε τα αρνητικά αποτελέσματα μιας κακής παράδοσης της προηγούμενης Διοίκησης και “παραδιοίκησης” που αγνοούν τις προτάσεις που έχει καταθέσει η Ε ΕΛΜΕ και οι άλλες ΕΛΜΕ για τις υπηρεσιακές μεταβολές με κριτήρια διαφάνειας και ισοτιμίας για όλους τους συναδέλφους. Στα στοιχεία που καταθέσαμε για τις αυθαιρεσίες και παρατυπίες στις τοποθετήσεις προηγούμενων χρόνων, η Διεύθυνση απάντησε ότι δεν θα απολογείται για τις ευθύνες της προηγούμενης διοίκησης.
Συγκεκριμένα, απαιτήσαμε από τη Δ/νση:
- Να μας κοινοποιηθούν όλα τα κενά που δηλώθηκαν στο Υπουργείο.Η απάντηση ήταν θα δοθούν στις ΕΛΜΕ τα κενά που ζητήθηκαν για τις προσλήψεις των αναπληρωτών, ενώ για τα συνολικά κενά στη γενική παιδεία και στην ειδική αγωγή θα δοθούν όταν συγκεκριμενοποιηθούν, πιθανόν την Τετάρτη 16/9.
- Να δοθεί η δυνατότητα στα σχολεία που έγιναν συμπτύξεις τμημάτων, να επαναφέρουν αίτημα δημιουργίας νέου τμήματος, ώστε για εκπαιδευτικούς και παιδαγωγικούς λόγους να μην ισχύσουν οι συμπτύξεις τμημάτων. Το αίτημα έγινε αποδεκτό και καλούμετα σχολεία άμεσα να υποβάλλουν τις προτάσεις τους.
- Να δοθεί οδηγία στους Δ/ντές/ριεςτων σχολείων να μην προχωρήσουν σε ανάθεση υπερωριών. Η απάντηση ήταν ότι δεν θα ανατεθούν υποχρεωτικές υπερωρίες. Καλούμε τους Διευθυντές να μην αναθέτουν υποχρεωτικές υπερωρίες και τους συναδέλφους να αρνούνται να τις αναλάβουν. Σε απαράδεκτες πρακτικές να επιβληθούν υποχρεωτικές υπερωρίες, οι συνάδελφοι να κάνουν χρήση της απόφασης της ΟΛΜΕ (την αποστέλλουμε στα σχολεία) για στάσεις εργασίας τις ώρες ανάθεσης υπερωριών. Σε κάθε περίπτωση, να ενημερώνετε το σωματείο για άμεση παρέμβαση.
- Να κοινοποιηθούν όλα τα κενά που είναι καικάτω από 12 ώρες για συμπλήρωση ωραρίου και οι τοποθετήσεις ναγίνουν με βάση αίτηση και τα μόρια των συναδέλφων. Απάντησε ότι θα δει και θα εξετάσει το αίτημα.
- Να μην «σπάνε» τα κενά πάνω από 12 ώρες για συμπλήρωση ωραρίου με αποτέλεσμα οι αναπληρωτές να καλύπτουν κενά σε τρία και τέσσερα σχολεία. Απάντησε ότι δεν θα σπάνε τα κενά.
- Επισημάναμε ότι οι προσωρινές τοποθετήσεις(αποσπασμένοι ) έγιναν χωρίς κριτήρια, χωρίςαίτηση και μόρια. Απάντησε ότι δεν προλάβαιναν να εφαρμόσουν μια τέτοια διαδικασία.
- Να ισχύουν και στους αναπληρωτές/τριες στις τοποθετήσεις οι ίδιες διαδικασίες με τους μόνιμους, δημοσίευση κενών – αίτηση τοποθέτησης - δικαίωμα ένστασης.Απάντησε ότι θα δει και θα εξετάσει το αίτημα.
- Να επαναληφθούν οι τοποθετήσεις στην ειδική αγωγή, επειδή δεν δόθηκαν όλα τα κενά. Απάντησε ότι θα εξετάσει το αίτημα.
- Επισημάναμε την ανάγκη να τηρηθεί η προβλεπόμενη νομοθεσία σχετικά με τους εκπαιδευτικούς παράλληλης στήριξης και να καλύπτουν τις ώρες που αντιστοιχούν στους μαθητές και όχι να μοιράζονται σε περισσότερα σχολεία για να καλύψουν περισσότερους μαθητές με λιγότερες ώρες διδασκαλίας.
- Τονίσαμε ότι στα ΕΠΑ.Λ σιγά σιγά γίνεται κανονικότητα τα εργαστηριακά μαθήματα που θα έπρεπε να διδάσκονται από δύο καθηγητές/ριες στο εργαστήριο, ανάλογα με τον αριθμό των μαθητών, να διδάσκονται από έναν λόγω της έλλειψης εκπαιδευτικών. Σημειώσαμε ότι αυτό ελλοχεύει σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια τόσο των μαθητ(ρι)ων όσο και των εκπαιδευτικών καθώς επίσης καταστρατηγείται κάθε έννοια εργαστηριακού μαθήματος, εφόσον δεν θα μπορεί να διδαχθεί όπως θα έπρεπε! Επίσης, ο θεσμός της ΜΝΑΕ που προέβλεπε επιπλέον στήριξη στα μαθηματικά και στη γλώσσα από δεύτερο καθηγητή/ρια κατά τη διάρκεια του μαθήματος, σβήνει και αυτός σταδιακά αφού λόγω της έλλειψης καθηγητών, ο καθηγητής ΜΝΑΕ αναγκάζεται να διδάξει σε όλο το τμήμα.
Καλούμε τους συναδέλφους και τους συλλόγους διδασκόντων να απαιτούν την τήρηση των θέσεων των ΕΛΜΕ που αφορούν τη λειτουργία των σχολείων (συμπτύξεις τμημάτων, κ.ά.) και εργασιακά δικαιώματα (υπερωρίες, κ.ά.), καθώς και την υλοποίηση δεσμεύσεων της ΔΔΕ.
Τις επόμενες ημέρες τα ΔΣ των ΕΛΜΕ σε νέα παράσταση στη ΔΔΕ Δυτικής Θεσσαλονίκης θα επαναφέρουμε τα αιτήματα για τα οποία η Διευθύντρια δεσμεύτηκε να τα εξετάσει.
Τα Δ.Σ. των ΕΛΜΕ
Σαν σήμερα 16 Σεπτέμβρη στην Κέρκυρα
1945 Το κράτος και η τοπική οικονομική ελίτ μεθόδευαν τη νομική κατοχύρωση και επιβολή μιας παλιότερα διορισμένης προσωρινής διοίκησης της αρεσκείας τους, όμως έγιναν νέες...