JA Purity IV JA Purity IV
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Εκπαίδευση
  • Διεθνή
  • Ιστορία
  • Πολιτισμός
  • Επιστήμη - Θεωρία - Ιδεολογία
  • Αθλητικά
  • Κοινωνικά
  • Κέρκυρα
    • Περιφ. Ιονίων Νήσων
  • Ποιοι Είμαστε
JA Purity IV JA Purity IV
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Εκπαίδευση
  • Διεθνή
  • Ιστορία
  • Πολιτισμός
  • Επιστήμη - Θεωρία - Ιδεολογία
  • Αθλητικά
  • Κοινωνικά
  • Κέρκυρα
    • Περιφ. Ιονίων Νήσων
  • Ποιοι Είμαστε
Για την κινητοποίηση στο 1ο ΔΣ Πόρτο Ράφτη ενάντια στον πειθαρχικό έλεγχο των 22 εκπαιδευτικών (ΒΙΝΤΕΟ)

05-27-2026 18:24
Εκπαίδευση

Για την κινητοποίηση στο 1ο ΔΣ Πόρτο Ράφτη ενάντια στον πειθαρχικό έλεγχο των 22 εκπαιδευτικών (ΒΙΝΤΕΟ)
ΜΑΖΙΚΗ ΚΑΙ ΔΥΝΑΜΙΚΗ Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΕΛΜΕ ΣΕΠΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΩΞΕΙΣ ΣΤΗΝ Ε ΕΛΜΕ-Θεσσαλονίκης

05-27-2026 8:57
Εκπαίδευση

ΜΑΖΙΚΗ ΚΑΙ ΔΥΝΑΜΙΚΗ Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΕΛΜΕ ΣΕΠΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΩΞΕΙΣ ΣΤΗΝ Ε ΕΛΜΕ-Θεσσαλονίκης
Σ.Ε.Π.Ε. Κέρκυρας: Γενική Συνέλευση Τετάρτη 3 Ιουνίου - Εκλογές Πέμπτη 4 Ιουνίου

05-27-2026 8:47
Κέρκυρα

Σ.Ε.Π.Ε. Κέρκυρας: Γενική Συνέλευση Τετάρτη 3 Ιουνίου - Εκλογές Πέμπτη 4 Ιουνίου
"'Εχει χαθεί κάθε όριο! Η βιομηχανία διώξεων από τη διευθύντρια εκπαίδευσης Α’ Αθήνας συνεχίζεται"

05-27-2026 8:37
Εκπαίδευση

"'Εχει χαθεί κάθε όριο! Η βιομηχανία διώξεων από τη διευθύντρια εκπαίδευσης Α’ Αθήνας συνεχίζεται"
Σαν μια ποιητική ανακατάληψη του βλέμματος

05-27-2026 8:33
Διεθνή

Σαν μια ποιητική ανακατάληψη του βλέμματος
Κατηγορία: Εκπαίδευση
27 Μάι 2026

"'Εχει χαθεί κάθε όριο! Η βιομηχανία διώξεων από τη διευθύντρια εκπαίδευσης Α’ Αθήνας συνεχίζεται"

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. «Ο Αριστοτέλης» καταγγέλλει κλίμα αυταρχισμού, στοχοποίησης και πίεσης στα σχολεία, κάνοντας λόγο για «βιομηχανία διώξεων» και υπεράσπιση των συνδικαλιστικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

Έχει χαθεί κάθε όριο!

Η βιομηχανία διώξεων από τη διευθύντρια εκπαίδευσης Α’ Αθήνας συνεχίζεται

Κάθε καταγγελία, ακόμα και ανώνυμη μετατρέπεται σε προκαταρκτική και σε ΕΔΕ

Η διεύθυνση Α’ Αθήνας έχει μετατραπεί στον πιο πειθήνιο μηχανισμό επιβολής της κυβερνητικής γραμμής του ΥΠΑΙΘΑ. Το υπουργείο, με την πολιτική του εκτρέφει μια βιομηχανία ανώνυμων καταγγελιών και ψηφιακού φακελώματος (βλ. epeitharxika), στοχοποιώντας τον παιδαγωγικό ρόλο του εκπαιδευτικού, ενώ παράλληλα ανέχεται και ενθαρρύνει πρακτικές καταγγελιών που βάζουν στο στόχαστρο την εσωτερική ζωή του σχολείου. Αυτή η αντιεκπαιδευτική πολιτική είναι άκρως επικίνδυνη: οποιοσδήποτε διαφωνεί με το σχολείο κάνει μια καταγγελία και η διοίκηση τη διερευνά ακόμα κι όταν είναι ανώνυμη και συχνά τη μετατρέπει σε δίωξη χωρίς κανέναν απολύτως λόγο.

Η διευθύντρια εκπαίδευσης λειτουργεί ως ιμάντας μετακίνησης αυτού του αυταρχισμού. Δεν αρκείται πια σε παροχή απόψεων αλλά μετατρέπει σε προκαταρκτική, ακόμα και σε ΕΔΕ, κάθε ανυπόστατο έγγραφο χωρίς κανέναν έλεγχο νομιμότητας και βασιμότητας, παραβιάζοντας κατάφωρα τις αρχές της χρηστής διοίκησης και της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης του διοικούμενου. Με αυτή την πρακτική, τα σχολεία αναστατώνονται, χάνονται εκατοντάδες εργατοώρες για καταθέσεις για πράγματα καταφανώς ανυπόστατα και φαιδρά, οι εκπαιδευτικοί στοχοποιούνται με αποτέλεσμα να μεθοδεύεται η απαξίωσή τους, να ευνοείται η προσβολή του έργου τους και του παιδαγωγικού τους ρόλου. Με αυτόν τον τρόπο ενθαρρύνονται απαιτήσεις και συμπεριφορές γονιών που παραβιάζουν ακόμα και την εκπαιδευτική νομοθεσία, τακτικές οι οποίες με τον μανδύα της ανωνυμία διαταράσσουν την καθημερινή ζωή των σχολικών μονάδων.

Το κλίμα στην Α’ Αθήνας είναι ασφυκτικό και οι ευθύνες του ΥΠΑΙΘΑ και της διοίκησης της Α’ διεύθυνσης είναι τεράστιες.

Στις συνεχείς καταγγελίες μας, η μόνιμη επωδός είναι ότι το ΥΠΑΙΘΑ έχει δώσει οδηγία να διερευνάται κάθε δημοσίευμα ακόμα και ανώνυμες οχλήσεις! Βέβαια, η διευθύντρια εκπαίδευση και η διοίκηση δεν δείχνει την ίδια σπουδή για αδιαμφισβήτητες διοικητικές παρατυπίες και παρανομίες για τις οποίες έχει γίνει γνώστης και που οφείλει να αποκαταστήσει τη νομιμότητα εντός των απαιτούμενων χρονικών ορίων.

Θεωρούμε ότι το ΥΠΑΙΘΑ και η διευθύντρια εκπαίδευσης έχουν σκοπιμότητα, διότι:

  1. Επιδιώκουν να διασύρουν τους εκπαιδευτικούς απέναντι στους φυσικούς τους συμμάχους γονείς και μαθητ(ρι)ες, ώστε να μπορούν να ασκούν απρόσκοπτα την αντιεκπαιδευτική πολιτική τους. Το ΥΠΑΙΘΑ θέλει τα σχολεία να βρίσκονται σε συνεχή αναστάτωση γιατί αυτό το διευκολύνει! Μόνο σε τέτοιο τοξικό περιβάλλον ευνοείται ο κοινωνικός αυτοματισμός, κατασκευάζονται τεχνηέντως αντανακλαστικά που «νομιμοποιούν» στην κοινή γνώμη τη διάλυση του δημόσιου σχολείου και την πείθουν για την αναγκαιότητα της αξιολόγησης και της συνακόλουθης κατηγοριοποίησης των σχολείων.
  2. Συγκαλύπτουν πίσω από ΕΔΕ εναντίων εκπαιδευτικών τα αποτελέσματα της δικής τους πολιτικής. Θέλουν να φορτώσουν τις ευθύνες της δικής τους πολιτικής και ανεπάρκειας στις πλάτες των εκπαιδευτικών! Γιατί τι φταίει ένας/μία εκπαιδευτικός ή ένα σχολείο όταν μια/ένας νοσηλευτής/τρια, μοιράζεται σε περισσότερα σχολεία με βάση το νομοθετικό πλαίσιο που έχει εισάγει το υπουργείο και υπογράφει η διευθύντρια εκπαίδευσης; Τι φταίει ένας/μία εκπαιδευτικός όταν δεν προστατεύεται από πουθενά απέναντι σε παράλογες παρεμβάσεις στο έργο του, όταν δεν υπάρχουν εκπαιδευτικοί παράλληλης στήριξης και κενά σε ολόκληρα διδακτικά αντικείμενα, όπως τα Αγγλικά, σε δεκάδες σχολεία;
  3. Ο μόνος τρόπος που έχει απομείνει στην Κυβέρνηση και το Υπουργείο για να περάσουν την απονομιμοποιημένη στην εκπαιδευτική κοινότητα  πολιτική τους είναι η τρομοκρατία. Ελπίζουν ότι με διώξεις και εκφοβισμούς θα δεχτούν οι σύλλογοι διδασκόντων την αξιολόγηση, την ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση του δημόσιου αγαθού.Ο κρυφός τους πόθος είναι η υποταγή και η πειθάρχηση των εκπαιδευτικών στην αντιεκπαιδευτική πολιτική και η κατίσχυση της αξιολόγησης. Σπέρνουν φόβο κι απειλές για να προχωρήσουν ανεμπόδιστα στην παράδοση των σχολείων στα αδηφάγα χέρια της αγοράς.

Δηλώνουμε απερίφραστα ότι δεν θα δείξουμε καμία ανοχή στην εξουθένωση των εκπαιδευτικών και στην έκθεσή τους σε τόση τοξικότητα. Οι ευθύνες της διοίκησης είναι τεράστιες!

Υπάρχει σχολείο το οποίο δέχεται κατ’ επανάληψη φαιδρές ανώνυμες καταγγελίες και αντί να προστατευτεί η σχολική μονάδα, να λυθούν τα ζητήματα με ένα τηλέφωνο, μια ερώτηση και μια απάντηση, γίνεται προκαταρτική για να αποδείξουν οι εκπαιδευτικοί ότι δεν είναι ελέφαντες.

Το πιο επικίνδυνο όμως, είναι ότι η διοίκηση είναι επιλεκτική ειδικά για ζητήματα που αφορούν τον συνδικαλισμό, τις απεργίες των εκπαιδευτικών, τις κινητοποιήσεις τους, την αξιολόγηση. Ειδικά σε αυτές τις περιπτώσεις η διοίκηση παραβιάζει κατάφορα συνταγματικά δικαιώματα. Να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα. Ακόμα επίσημα δεν έχουμε δικτατορία. Άρα, οι εκπαιδευτικοί δικαιούνται να απεργούν όποτε υπάρχει κηρυγμένη από τα συνδικάτα και τα σωματεία απεργία και αυτό δεν υπόκειται στον έλεγχο και στις ανώνυμες καταγγελίες ούτε των γονιών ούτε της διοίκησης. Επίσης, όταν κινητοποιούνται δεν δίνουν λόγο ούτε για τα πανό τους ούτε για τα συνθήματά τους! Ούτε είναι υπό την κρίση του οποιουδήποτε ο λόγος των κινητοποιήσεων τους.

Οι εκπαιδευτικοί είμαστε περήφανες/οι για τους αγώνες μας. Είμαστε περήφανες/οι που με αυτούς υπερασπίζουμε το δημόσιο σχολείο και μαθαίνουμε στις/στους μαθητές/τριές μας να έχουν αξίες και ιδανικά και να αγωνίζονται γι’ αυτά. Κανείς διοικητικός παράγοντας δεν δικαιούται να μας ελέγξει για αυτά.

Να σημειώσουμε επίσης, ότι οποιαδήποτε απόπειρα ενοχοποίησης των εκπαιδευτικών για την έκφραση της γνώμης τους στα σχολεία και τους συλλόγους διδασκόντων, για διαφωνίες για τις επιλογές της διοικητικής ιεραρχίας αλλά και για έκφραση διαφορετικών απόψεων για χειρισμούς που αφορούν θέματα των σχολικών μονάδων είναι απολύτως θεμιτές και φυσιολογικές. Όποια/ος ασκεί διοίκηση ή έλεγχο με τρόπο που να τους μέμφει γι’ αυτό, θα μας βρει με όλα τα μέσα απέναντι, όχι μόνο συνδικαλιστικά αλλά και νομικά. Γιατί παρατηρούμε ότι κάποιοι νομίζουν ότι μπορούν να παραβιάζουν κάθε δικαίωμα και να το καταπίνουμε σιωπηλά από φόβο ότι θα μας κατηγορήσουν στην υπηρεσία ότι τους παρενοχλούμε. Σιωπές μόνο στα νεκροταφεία, όχι στα σχολεία. Ενημερώνουμε όμως, ότι για όλα αυτά τα ζητήματα έχει επιληφθεί και ο νομικός σύμβουλος του σωματείου μας. Δε θα αφήσουμε απροστάτευτο κανέναν και καμία απέναντι στην αυθαιρεσία και την ασυδοσία όσων έχουν διοικητική εξουσία.

Καλούμε τις συναδέλφισσες και τους συναδέλφους να ενημερώνουν το σωματείο για κάθε αυθαιρεσία, να υπερασπίζονται τα συλλογικά μας δικαιώματα και τις συλλογικές αποφάσεις, να πραγματοποιούν συλλόγους διδασκόντων και εκεί να παίρνονται οι αποφάσεις. Τα σχολεία δεν έχουν παραδοθεί ακόμα ούτε σε managers ούτε σε αφεντικά.

Το αμέσως επόμενο διάστημα θα προχωρήσουμε σε συντονισμό με τους άλλους συλλόγους της Α’ διεύθυνσης, θα ενημερώσουμε αναλυτικά το ΔΣ της ΔΟΕ και την 95η ΓΣ και θα οργανώσουμε παράσταση στην Α’ διεύθυνση.

Καλούμε τους Συλλόγους ΠΕ και τη ΔΟΕ, τις ενώσεις και τους συλλόγους γονέων σε ένα μέτωπο υπεράσπισης των δημοκρατικών μας δικαιωμάτων, στην ανάδειξη και καταδίκη κάθε τέτοιου φαινομένου και τη δημιουργία μιας πραγματικής ασπίδας συνδικαλιστικής και νομικής κάλυψης  κάθε σχολικής μονάδας και κάθε συναδέλφου απέναντι στον κοινωνικό εκφασισμό, το αντιεκπαιδευτικό μένος του υπουργείου Παιδείας και της διεύθυνσης εκπαίδευσης Α’ Αθήνας.

Read next

  • Facebook
  • X
  • LinkedIn
  • Threads
  • Pinterest
  • WhatsApp
  • Telegram
  • Trello
  • Email
  • Εκπαίδευση
  • Εκπαίδευση
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Εκπαίδευση
  • Διεθνή
  • Ιστορία
  • Πολιτισμός
  • Επιστήμη - Θεωρία - Ιδεολογία
  • Αθλητικά
  • Κοινωνικά
  • Κέρκυρα
    • Περιφ. Ιονίων Νήσων
  • Ποιοι Είμαστε

Διάβασε ακόμα...   

Η ΕΛΜΕ Κέρκυρας στηρίζει την κινητοποίηση για το Νοσοκομείο της Κέρκυρας- ΠΕΜΠΤΗ 28 ΜΑΗ
Κέρκυρα 27-05-26

Η ΕΛΜΕ Κέρκυρας στηρίζει την κινητοποίηση για το Νοσοκομείο της Κέρκυρας- ΠΕΜΠΤΗ 28 ΜΑΗ

ΜΑΖΙΚΗ ΚΑΙ ΔΥΝΑΜΙΚΗ Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΕΛΜΕ ΣΕΠΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΩΞΕΙΣ ΣΤΗΝ Ε ΕΛΜΕ-Θεσσαλονίκης
Εκπαίδευση 27-05-26

ΜΑΖΙΚΗ ΚΑΙ ΔΥΝΑΜΙΚΗ Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΕΛΜΕ ΣΕΠΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΩΞΕΙΣ ΣΤΗΝ Ε ΕΛΜΕ-Θεσσαλονίκης

Αποζημίωση μελών επιτροπών επιλογής στις Εισαγωγικές εξετάσεις στα Μουσικά Σχολεία
Εκπαίδευση 27-05-26

Αποζημίωση μελών επιτροπών επιλογής στις Εισαγωγικές εξετάσεις στα Μουσικά Σχολεία

Την άμεση αποζημίωση των εκπαιδευτικών που συμμετέχουν στις επιτροπές επιλογής μαθητών για τα Μουσικά Σχολεία ζητά η ΕΛΜΕ Καρδίτσας, κάνοντας λόγο για διαχρονική αδικία και καθεστώς απλήρωτης εργασίας. Όπως...

Για την κινητοποίηση στο 1ο ΔΣ Πόρτο Ράφτη ενάντια στον πειθαρχικό έλεγχο των 22 εκπαιδευτικών (ΒΙΝΤΕΟ)
Εκπαίδευση 27-05-26

Για την κινητοποίηση στο 1ο ΔΣ Πόρτο Ράφτη ενάντια στον πειθαρχικό έλεγχο των 22 εκπαιδευτικών (ΒΙΝΤΕΟ)

Σ.Ε.Π.Ε. Κέρκυρας: Γενική Συνέλευση Τετάρτη 3 Ιουνίου - Εκλογές Πέμπτη 4 Ιουνίου
Κέρκυρα 27-05-26

Σ.Ε.Π.Ε. Κέρκυρας: Γενική Συνέλευση Τετάρτη 3 Ιουνίου - Εκλογές Πέμπτη 4 Ιουνίου

Εκπαίδευση 27-05-26

"'Εχει χαθεί κάθε όριο! Η βιομηχανία διώξεων από τη διευθύντρια εκπαίδευσης Α’ Αθήνας συνεχίζεται"

Homeschooling ….. όπως Αμερική
Εκπαίδευση 27-05-26

Homeschooling ….. όπως Αμερική

Σαν σήμερα 27 Μάη
Κέρκυρα 27-05-26

Σαν σήμερα 27 Μάη

ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΠΑΓΙΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ
Κέρκυρα 27-05-26

ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΠΑΓΙΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ

Πολίτες της Θεσπρωτίας ενάντια σε ανεμογεννήτριες-ΑΠΕ: Πρόσκληση σε σύσκεψη – συζήτηση Πέμπτη 28/5
Επικαιρότητα 27-05-26

Πολίτες της Θεσπρωτίας ενάντια σε ανεμογεννήτριες-ΑΠΕ: Πρόσκληση σε σύσκεψη – συζήτηση Πέμπτη 28/5

Εκπαιδευτικός Όμιλος – Αντιτετράδια της Εκπαίδευσης: Η «ιερή αγελάδα» των (πανελλαδικών) εξετάσεων και τα θύματά της
Εκπαίδευση 26-05-26

Εκπαιδευτικός Όμιλος – Αντιτετράδια της Εκπαίδευσης: Η «ιερή αγελάδα» των (πανελλαδικών) εξετάσεων και τα θύματά της

Η ΚΕΡΚΥΡΑ ΤΗΣ ΒΙΤΡΙΝΑΣ  και η Σκληρή Πραγματικότητα του Πολίτη
Κέρκυρα 26-05-26

Η ΚΕΡΚΥΡΑ ΤΗΣ ΒΙΤΡΙΝΑΣ και η Σκληρή Πραγματικότητα του Πολίτη

Η Σιωπή του Στέφανου
Κέρκυρα 26-05-26

Η Σιωπή του Στέφανου

Aλληλεγγύη στους διωκόμενους καθηγητές του ΑΠΘ
Εκπαίδευση 26-05-26

Aλληλεγγύη στους διωκόμενους καθηγητές του ΑΠΘ

Δ. Μπιάγκης για λιμάνι Πετριτή: Αυθαίρετες κατασκευές, κατάληψη του χώρου και σαφής παραδοχή απουσίας σχεδίου
Κέρκυρα 26-05-26

Δ. Μπιάγκης για λιμάνι Πετριτή: Αυθαίρετες κατασκευές, κατάληψη του χώρου και σαφής παραδοχή απουσίας σχεδίου

«Φρουρίου Μυστικά… μ’ ένα κλικ!» από τους μαθητές του 4ου Δημοτικού Σχολείου Κέρκυρας
Κέρκυρα 26-05-26

«Φρουρίου Μυστικά… μ’ ένα κλικ!» από τους μαθητές του 4ου Δημοτικού Σχολείου Κέρκυρας

Θλίψη για την απώλεια του Νίκου Γεωργοπάνου
Θάνατοι 26-05-26

Θλίψη για την απώλεια του Νίκου Γεωργοπάνου

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani
Copyright © 2026 drepani.gr. Με την επιφύλαξη κάθε δικαιώματος.
Το Joomla! είναι Ελεύθερο Λογισμικό που διατίθεται σύμφωνα με τη Γενική Δημόσια Άδεια Χρήσης GNU.