JA Purity IV JA Purity IV
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Εκπαίδευση
  • Διεθνή
  • Ιστορία
  • Πολιτισμός
  • Επιστήμη - Θεωρία - Ιδεολογία
  • Αθλητικά
  • Κοινωνικά
  • Κέρκυρα
    • Περιφ. Ιονίων Νήσων
  • Ποιοι Είμαστε
JA Purity IV JA Purity IV
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Εκπαίδευση
  • Διεθνή
  • Ιστορία
  • Πολιτισμός
  • Επιστήμη - Θεωρία - Ιδεολογία
  • Αθλητικά
  • Κοινωνικά
  • Κέρκυρα
    • Περιφ. Ιονίων Νήσων
  • Ποιοι Είμαστε
«Δεν δουλεύουμε για τον πόλεμο»: Στο πλευρό των λιμενεργατών τα Εργατικά Κέντρα Κέρκυρας και Θεσπρωτίας

10-14-2026 21:05
Κέρκυρα

«Δεν δουλεύουμε για τον πόλεμο»: Στο πλευρό των λιμενεργατών τα Εργατικά Κέντρα Κέρκυρας και Θεσπρωτίας
Η περίπτωση Γκίλφοϊλ και οι οσφυοκάμπτες της αμερικανοφροσύνης

10-14-2026 20:58
Διεθνή

Η περίπτωση Γκίλφοϊλ και οι οσφυοκάμπτες της αμερικανοφροσύνης
7,4 εκατομμύρια για… να γίνεις φασίστας!

10-14-2026 20:49
Επικαιρότητα

7,4 εκατομμύρια για… να γίνεις φασίστας!
Μαθητής αιγυπτιακής καταγωγής μαχαιρώθηκε από ομάδα ανηλίκων στο Μεταξουργείο – Για κωλυσιεργία της αστυνομίας μιλούν εκπαιδευτικοί

10-14-2026 20:41
Εκπαίδευση

Μαθητής αιγυπτιακής καταγωγής μαχαιρώθηκε από ομάδα ανηλίκων στο Μεταξουργείο – Για κωλυσιεργία της αστυνομίας μιλούν εκπαιδευτικοί
«Η Ειδική Αγωγή είναι δικαίωμα και όχι πολυτέλεια»

10-14-2026 17:34
Κέρκυρα

«Η Ειδική Αγωγή είναι δικαίωμα και όχι πολυτέλεια»
Κατηγορία: Εκπαίδευση
30 Ιουνίου 2026

ΕΛΜΕ Κέρκυρας: Κάλεσμα σε πανδημοσιοϋπαλληλική απεργιακή κινητοποίηση στις 14 Ιούλη!

Οι κυβερνητικές θέσεις για την αναθεώρηση του Συντάγματος είναι αιτία ξεσηκωμού!

Άμεση απάντηση με πανδημοσιοϋπαλληλική απεργιακή κινητοποίηση στις 14 Ιούλη!

Η κυβέρνηση φέρνει προς ψήφιση μέσα στον Αύγουστο στη Βουλή, τις αλλαγές στο Σύνταγμα που σημαδεύουν ευθέως τη ζωή των δημοσίων υπαλλήλων και συνολικά του λαού. Επιχειρεί κατακαλόκαιρο, όπως έκαναν όλες οι κυβερνήσεις όταν περνούσαν τα πιο αντιλαϊκά νομοθετήματα, να κάνει στα μουλωχτά το πρώτο βήμα για την αναθεώρηση του άρθρου 103 του Συντάγματος. Ο στόχος τους είναι καθαρός: να ανοίξει ο δρόμος για την άρση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων και να αποκτήσει η εκάστοτε κυβέρνηση, πλέον και με τη συνταγματική βούλα, τη δυνατότητα να απολύει εργαζόμενους στο Δημόσιο.

Σαν τον κλέφτη, η κυβέρνηση νομίζει ότι θα περάσει χωρίς αντιδράσεις
τη συνταγματική κατοχύρωση της αντιλαϊκής πολιτικής!

Δεν τους φτάνει η αναθεώρηση του άρθρου 103 για να ανοίξει ο δρόμος των απολύσεων στο Δημόσιο. Βάζουν στο στόχαστρο και το άρθρο 16, για να γίνει συνολικά η Ανώτατη Εκπαίδευση ακόμα πιο ακριβή και απρόσιτη για τα παιδιά της λαϊκής οικογένειας. Βάζουν χέρι και στο άρθρο 79, για να μπει συνταγματικός «κόφτης» στις κοινωνικές δαπάνες. Επιδιώκει οι δίκαιες διεκδικήσεις μας για αύξηση της χρηματοδότησης στην Υγεία, την Πρόνοια και την Παιδεία, για ουσιαστικά μέτρα ενάντια στην ακρίβεια, για επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, για μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα, να βαφτίζονται «μη δημοσιονομικά βιώσιμες» και να πετιούνται έξω από το συνταγματικό πλαίσιο.

Θέλουν, με λίγα λόγια, οι ανάγκες του λαού να θεωρούνται «κόστος» και «δημοσιονομικός κίνδυνος», την ώρα που θα ματώνουμε για να βγαίνουν τα δυσθεώρητα πλεονάσματα, οι φοροαπαλλαγές του κεφαλαίου, οι ΝΑΤΟικές δαπάνες και η συμμετοχή της χώρας στους βάρβαρους πολέμους.

Αυτό είναι το “κράτος δικαίου” που υπερασπίζεται η ΝΔ και τα κόμματα που παρουσιάζονται ως σωτήρες. Ένα κράτος ικανό να προωθεί την αδικία, την εκμετάλλευση και τον πόλεμο αλλά ανίκανο να προστατεύει τη ζωή και τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Δεν θα τους περάσει! Η απάντηση πρέπει να δοθεί τώρα, μαζικά  και οργανωμένα!

Υπάρχει ήδη πλούσια πείρα από την «κατάργηση στην πράξη της μονιμότητας στο Δημόσιο» που υλοποίησαν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις. Χιλιάδες συνάδελφοί μας δουλεύουν για χρόνια σε καθεστώς εργασιακής ομηρίας, με ελαστικές σχέσεις εργασίας, χωρίς σταθερά και κατοχυρωμένα δικαιώματα, με όλες τις συνέπειες που αυτό έχει και στην ποιότητα των υπηρεσιών προς τον λαό.

Η χρόνια υποστελέχωση, η διαρκώς μειούμενη κρατική χρηματοδότηση, η εμπορευματοποίηση και η παράδοση κρίσιμων υπηρεσιών σε ιδιώτες έχουν οδηγήσει τη λειτουργία των δημόσιων υπηρεσιών σε οριακή κατάσταση. Τώρα επιδιώκουν να βάλουν και συνταγματική βούλα σε αυτή την κατάσταση. Να κάνουν κανόνα την ανασφάλεια, την ομηρία και τον φόβο της απόλυσης.

Η λειτουργία των δημόσιων υπηρεσιών δεν υπονομεύεται από τη μονιμότητα των εργαζομένων. Το ακριβώς αντίθετο: με την άρση της μονιμότητας θα γενικευτούν και θα ενταθούν όλα όσα ήδη ζει ο λαός από την πολιτική που ασκείται. Θα ενταθούν φαινόμενα όπως:

–          Παιδιά που έχουν ανάγκη από σχολικό νοσηλευτή να μην τον έχουν από την αρχή της σχολικής χρονιάς ή να τον έχουν για τις μισές μέρες, με αποτέλεσμα οι γονείς να αναγκάζονται να παρατάνε τις δουλειές τους για να βρίσκονται τα πρωινά μαζί τους, ώστε να μην κινδυνεύσουν.

–          Τα σχολεία να ξεκινάνε με χιλιάδες κενά και να προσλαμβάνονται αναπληρωτές ακόμα και το Φλεβάρη αφού έχουν χαθεί αμέτρητες ώρες διδασκαλίας

–          Στα νοσοκομεία, το αναγκαίο εξειδικευμένο προσωπικό να μειώνεται συνεχώς και να αντικαθίσταται από συμβασιούχους που μετακινούνται από τμήμα σε τμήμα και από δομή σε δομή, στη λογική «λευκές μπλούζες να υπάρχουν», όπως έλεγαν και στην πανδημία.

Θέλουν δημόσιους υπαλλήλους με ακόμα λιγότερα δικαιώματα, με τη μονιμότητα και την εξέλιξή τους να κρίνονται από την αξιολόγηση, με κριτήριο αν προωθούν τους εκάστοτε αντιλαϊκούς κυβερνητικούς στόχους όπως π.χ. την επιχειρηματική λειτουργία των νοσοκομείων και των πανεπιστημίων, την παράδοση υπηρεσιών και ελεγκτικών μηχανισμών σε ιδιώτες, τη λειτουργία του κράτους με βάση το κόστος και το κέρδος και όχι τις λαϊκές ανάγκες.

Όσοι αντιδρούν σε τέτοιους αντιλαϊκούς στόχους και στην αξιολόγηση που τους υπηρετεί, θα βρίσκονται αντιμέτωποι με την απειλή της απόλυσης. Αυτό επιβεβαιώνει ήδη η πείρα μας. Για την κυβέρνηση «ανεπαρκείς» είναι όσοι σηκώνουν κεφάλι, όσοι αντιστέκονται, όσοι διεκδικούν. Είναι οι εκπαιδευτικοί που διώκονται γιατί στάθηκαν στο πλευρό των μαθητών τους. Είναι οι υπάλληλοι που αποκαλύπτουν σκάνδαλα και διώκονται, την ώρα που όσοι τα συγκαλύπτουν μένουν στο απυρόβλητο ή και επιβραβεύονται.

Για το κράτος τους, «καλός υπάλληλος» δεν είναι αυτός που παλεύει για ποιοτικές, σύγχρονες, αποκλειστικά δημόσιες υπηρεσίες. Δεν είναι αυτός που αγωνίζεται για να μη βάζει το χέρι στην τσέπη ο ασθενής, ο γονιός, ο φοιτητής. Δεν είναι καν αυτός που πηγαίνει πρώτος στη δουλειά και φεύγει τελευταίος, που διακρίνεται για τη δουλειά και την προσφορά του. «Καλός» θα είναι αυτός που σκύβει το κεφάλι και υλοποιεί αδιαμαρτύρητα την αντιλαϊκή πολιτική.

Τελικά, οι μόνοι που θα έχουν πραγματική μονιμότητα στο Δημόσιο θα είναι οι επιχειρηματικοί όμιλοι, οι εργολάβοι και τα κάθε λογής ιδιωτικά συμφέροντα που λυμαίνονται κρίσιμες δημόσιες υπηρεσίες.

Ακόμα και το ποιος αξιολογεί αποκαλύπτει τις πραγματικές προθέσεις που κρύβονται πίσω από την αναθεώρηση του άρθρου 103. Σε μεγάλες υποθέσεις διαφθοράς στο Δημόσιο που ήρθαν στο φως τα τελευταία χρόνια, πρωταγωνιστικό ρόλο είχαν διευθυντικά στελέχη, κάτοχοι θέσεων ευθύνης, δηλαδή άνθρωποι που με βάση το σύστημα αξιολόγησης εμφανίζονται ως «αξιολογητές». Αυτοί λοιπόν θα κρίνουν ποιος είναι «άξιος» και ποιος «ανεπαρκής»;

Απορρίπτουμε αυτούς τους σχεδιασμούς. Υπερασπιζόμαστε τα εργασιακά μας δικαιώματα και οργανώνουμε τον αγώνα, μέσα από τα σωματεία και τις Ομοσπονδίες μας, για αποκλειστικά δημόσιες, σύγχρονες, ποιοτικές υπηρεσίες για τον λαό.

Η πείρα των αγωνιστικών κινητοποιήσεων του 2019, με αίτημα την άρση της συνταγματικής απαγόρευσης για τη μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου, είναι πολύτιμη. Τότε εκφράστηκε μια μεγάλη συσπείρωση σωματείων, Ομοσπονδιών και Νομαρχιακών Τμημάτων του Δημοσίου, που συνάντησε την άρνηση όλων των κομμάτων που έχουν κυβερνήσει.

Δίνουμε μαζική, μαχητική απάντηση με πανδημοσιοϋπαλληλική απεργιακή κινητοποίηση στις 14 Ιούλη.

Απαιτούμε:

  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους τους εργαζόμενους.Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Να καταργηθεί ο συνταγματικός «κόφτης» του άρθρου 103, που κρατά σε διαρκή ομηρία χιλιάδες συμβασιούχους.
  • Γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, ιδιαίτερα στην Υγεία, την Πρόνοια, την Κοινωνική Ασφάλιση και την Παιδεία.
  • Όχι στη συνταγματική κατοχύρωση των ματωμένων πλεονασμάτων και του «δημοσιονομικού κόφτη».
  • Αυξήσεις 20% στους μισθούς, επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, της 13ης και 14ης σύνταξης.
  • Συνταγματική διασφάλιση, χωρίς αστερίσκους και «παραθυράκια», του αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της Παιδείας, της Υγείας, της Κοινωνικής Ασφάλισης, της προστασίας του περιβάλλοντος. Απαγόρευση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας σε αυτούς τους τομείς. Υπεράσπιση των εργασιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, όπως το δικαίωμα στην απεργία. Όχι στην αναθεώρηση ή κατάργηση του άρθρου 16.
  • Κατάργηση του άρθρου 86 και του νόμου περί ευθύνης υπουργών, ώστε τα στελέχη της κυβέρνησης να δικάζονται όπως όλοι οι πολίτες.

Read next

  • Facebook
  • X
  • LinkedIn
  • Threads
  • Pinterest
  • WhatsApp
  • Telegram
  • Trello
  • Email
  • Εκπαίδευση
  • Ανακοινώσεις
  • Εκπαίδευση
  • Ανακοινώσεις
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Εκπαίδευση
  • Διεθνή
  • Ιστορία
  • Πολιτισμός
  • Επιστήμη - Θεωρία - Ιδεολογία
  • Αθλητικά
  • Κοινωνικά
  • Κέρκυρα
    • Περιφ. Ιονίων Νήσων
  • Ποιοι Είμαστε

Διάβασε ακόμα...   

Στα δικαστήρια έξι μέλη της Β΄ ΕΛΜΕ Έβρου – Κάλεσμα συμπαράστασης στις 16 Οκτωβρίου
Εκπαίδευση 14-10-26

Στα δικαστήρια έξι μέλη της Β΄ ΕΛΜΕ Έβρου – Κάλεσμα συμπαράστασης στις 16 Οκτωβρίου

Η περίπτωση Γκίλφοϊλ και οι οσφυοκάμπτες της αμερικανοφροσύνης
Διεθνή 14-10-26

Η περίπτωση Γκίλφοϊλ και οι οσφυοκάμπτες της αμερικανοφροσύνης

Ειδική Αγωγή: Διαμαρτυρία στις 15 Οκτωβρίου για τα 2.533 κενά σε ΕΕΠ και ΕΒΠ
Εκπαίδευση 14-10-26

Ειδική Αγωγή: Διαμαρτυρία στις 15 Οκτωβρίου για τα 2.533 κενά σε ΕΕΠ και ΕΒΠ

Στάση εργασίας 13:00–15:00 – Ο Σύλλογος ζητά άμεσες προσλήψεις και μόνιμους διορισμούς σε σχολεία και ΚΕΔΑΣΥ. Ο ΣΕΕΠΕΑ Αττικής καλεί σε παράσταση διαμαρτυρίας την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου, στις 14:00, στην...

«Δεν δουλεύουμε για τον πόλεμο»: Στο πλευρό των λιμενεργατών τα Εργατικά Κέντρα Κέρκυρας και Θεσπρωτίας
Κέρκυρα 14-10-26

«Δεν δουλεύουμε για τον πόλεμο»: Στο πλευρό των λιμενεργατών τα Εργατικά Κέντρα Κέρκυρας και Θεσπρωτίας

7,4 εκατομμύρια για… να γίνεις φασίστας!
Επικαιρότητα 14-10-26

7,4 εκατομμύρια για… να γίνεις φασίστας!

Μαθητής αιγυπτιακής καταγωγής μαχαιρώθηκε από ομάδα ανηλίκων στο Μεταξουργείο – Για κωλυσιεργία της αστυνομίας μιλούν εκπαιδευτικοί
Εκπαίδευση 14-10-26

Μαθητής αιγυπτιακής καταγωγής μαχαιρώθηκε από ομάδα ανηλίκων στο Μεταξουργείο – Για κωλυσιεργία της αστυνομίας μιλούν εκπαιδευτικοί

«Η Ειδική Αγωγή είναι δικαίωμα και όχι πολυτέλεια»
Κέρκυρα 14-10-26

«Η Ειδική Αγωγή είναι δικαίωμα και όχι πολυτέλεια»

Κατάπτυστη αθλιότητα! Αφίσα με τη σημαία της Βέρμαχτ πάνω από την Ακροπολη διαφημίζει ελληνο-γερμανικό συνέδριο για την Απελευθέρωση
Διεθνή 14-10-26

Κατάπτυστη αθλιότητα! Αφίσα με τη σημαία της Βέρμαχτ πάνω από την Ακροπολη διαφημίζει ελληνο-γερμανικό συνέδριο για την Απελευθέρωση

Γιατί η ΝΔ δεν είπε κουβέντα για τη φασιστική δολοφονική επίθεση στην Ελευσίνα;
Επικαιρότητα 14-10-26

Γιατί η ΝΔ δεν είπε κουβέντα για τη φασιστική δολοφονική επίθεση στην Ελευσίνα;

Σαν σήμερα 14 Οκτώβρη στην Κέρκυρα
Κέρκυρα 14-10-26

Σαν σήμερα 14 Οκτώβρη στην Κέρκυρα

Ρεκόρ στην αποσυνταξιοδότηση: Πάνω από 300.000 οι εργαζόμενοι-συνταξιούχοι, που δουλεύουν γιατί δεν τους φτάνει η σύνταξη. Η θέση της ΠΕΣΕΚ
Επικαιρότητα 14-10-26

Ρεκόρ στην αποσυνταξιοδότηση: Πάνω από 300.000 οι εργαζόμενοι-συνταξιούχοι, που δουλεύουν γιατί δεν τους φτάνει η σύνταξη. Η θέση της ΠΕΣΕΚ

Καθολική αποχή από τις e-εκλογές της 7ης Νοεμβρίου
Εκπαίδευση 14-10-26

Καθολική αποχή από τις e-εκλογές της 7ης Νοεμβρίου

Η άνοδος του φασισμού στο επίκεντρο ημερίδας της ΕΛΜΕ Νέας Σμύρνης
Εκπαίδευση 14-10-26

Η άνοδος του φασισμού στο επίκεντρο ημερίδας της ΕΛΜΕ Νέας Σμύρνης

Ρουμπιάδα
Διεθνή 14-10-26

Ρουμπιάδα

Κέρκυρα: 97 κενά και 2.147 χαμένες διδακτικές ώρες στα σχολεία - Παράσταση διαμαρτυρίας
Κέρκυρα 14-10-26

Κέρκυρα: 97 κενά και 2.147 χαμένες διδακτικές ώρες στα σχολεία - Παράσταση διαμαρτυρίας

Έξι χρόνια αγώνα κατά της αξιολόγησης – Κάλεσμα στους εκπαιδευτικούς για μαζική συμμετοχή στην απεργία-αποχή
Εκπαίδευση 14-10-26

Έξι χρόνια αγώνα κατά της αξιολόγησης – Κάλεσμα στους εκπαιδευτικούς για μαζική συμμετοχή στην απεργία-αποχή

Χαρτζουλάκης Δ. – Χοτζόγλου Χρ.: Στο στόχαστρο για τη συνδικαλιστική δράση - Η αλληλεγγύη θα νικήσει στις 23/10!
Εκπαίδευση 13-10-26

Χαρτζουλάκης Δ. – Χοτζόγλου Χρ.: Στο στόχαστρο για τη συνδικαλιστική δράση - Η αλληλεγγύη θα νικήσει στις 23/10!

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani
Copyright © 2026 drepani.gr. Με την επιφύλαξη κάθε δικαιώματος.
Το Joomla! είναι Ελεύθερο Λογισμικό που διατίθεται σύμφωνα με τη Γενική Δημόσια Άδεια Χρήσης GNU.