09-22-2026 15:41
Εκπαίδευση
- Κατηγορία: Εκπαίδευση
Εκπαιδευτικοί Φωκίδας: Καθολική αποχή από τις ηλεκτρονικές εκλογές
ΕΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (Ε.Λ.Μ.Ε.) Ν. ΦΩΚΙΔΑΣ
Στις 7 Νοέμβρη απαντάμε με ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΑΠΟΧΗ από τις ηλεκτρονικές εκλογές – παρωδία για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια, στο ΥΠΑΙΘΑ των απειλών, των προσβολών και της πολιτικής διάλυσης του Δημόσιου σχολείου!
Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,
Η κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας των «αρίστων» ανακοίνωσε για 4η φορά τις εκλογές για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια με ηλεκτρονική ψηφοφορία.
Οι ηλεκτρονικές εκλογές αιρετών πραγματοποιήθηκαν για πρώτη φορά το 2020, μετά από πολιτική απόφαση της τότε Υπουργού Νίκης Κεραμέως (αναπόσπαστα δεμένη με τις άλλες αυταρχικές επιλογές της) με πρόσχημα την πανδημία, αντί για υιοθέτηση των προτάσεων του κλάδου για παράταση της θητείας των αιρετών στα Υπηρεσιακά Συμβούλια και δια ζώσης εκλογές σε κατάλληλο χρόνο.
Οι λόγοι για τους οποίους και η Υπουργός Παιδείας Σ. Ζαχαράκη «αποφασίζει και διατάζει» τις ηλεκτρονικές εκλογές-παρωδία είναι προφανείς:
οι ηλεκτρονικές εκλογές υλοποιούν τον κατάπτυστο νόμο Χατζηδάκη που αποσκοπεί, στην απονέκρωση των σωματείων μας, στον πλήρη έλεγχο τους από τον κρατικό μηχανισμό και τη μετατροπή τους από δημοκρατικές και ζωντανές συλλογικότητες υπεράσπισης των εργασιακών μας δικαιωμάτων και του δημόσιου σχολείου σε θλιβερούς χειροκροτητές της κυβερνητικής βαρβαρότητας (προβλέπει υποχρεωτική παράδοση όλων των στοιχείων των μελών των σωματείων στο κράτος- εγγραφή στο ΓΕΜΗΣΟΕ, βάζει όρους που δυσκολεύουν την κήρυξη απεργιών αλλά και διευκολύνουν τους εργοδότες -υπουργείο Παιδείας- και τα δικαστήρια να βγάζουν παράνομες τις απεργίες με χρηματικές ποινές). Ανοίγουν τον δρόμο επιβολής των ηλεκτρονικών διαδικασιών και στα Σωματεία μας(εκλογές ανάδειξης ΔΣ, Γενικές Συνελεύσεις και αποφάσεις για απεργίες κλπ), υπονομεύουν τη δημοκρατία και την ίδια τη λειτουργία και ύπαρξή τους.
Από τις διαδικασίες ηλεκτρονικής ψηφοφορίας τα προηγούμενα χρόνια διαπιστώσαμε ανοιχτά ότι με κανένα τρόπο δεν εξασφαλίζεται το αδιάβλητο της διαδικασίας.
- Οι ηλεκτρονικές εκλογές είναι διάτρητες και ξέφραγο αμπέλι στη νοθεία και τους κάθε λογής εκβιασμούς συναδέλφων
- δεν προστατεύεται η μυστικότητα της ψηφοφορίας
- δεν διασφαλίζεται η ταυτοπροσωπία και η ψήφος μπορεί να αλλάζει διαρκώς μέχρι το τέλος της ψηφοφορίας, η οποία παρατάθηκε έως και τρεις ώρες το 2022 και το 2024!
- αφαιρείται κάθε δυνατότητα όχι μόνο στα σωματεία, παρά τα σχετικά αιτήματα τους, να έχουν καταλόγους ψηφισάντων αλλά -το πρωτοφανές- ακόμα και στις ίδιες τις εφορευτικές επιτροπές!
Διοίκηση και ψευδοαιρετοί θα συνδιαχειρίζονται την κυρίαρχη αντιεκπαιδευτική πολιτική, σε καθεστώς αδιαφάνειας, διαπαιδαγωγώντας τον κόσμο σε πελατειακές σχέσεις μακριά από την συλλογική διεκδίκηση.
Γι αυτό και πρέπει να πάρουν και πάλι την ηχηρή απάντηση της μεγαλειώδους αποχής του κλάδου από τις αντίστοιχες ηλεκτρονικές κάλπες του 2020 (ποσοστό αποχής 93%), 2022 (70% αποχή) και το 2024 (65% αποχή) όπου ο κλάδος απείχε μαζικά με αγωνιστικές αποφάσεις των ΕΛΜΕ, παρά την απαράδεκτη απόφαση των ΔΑΚΕ ΣΥΝΕΚ ΠΕΚ στο ΔΣ της ΟΛΜΕ για συμμετοχή, παρατάξεων υποταγμένων, άμεσα διαπλεκόμενων, με θεσμικό ρόλο και στελεχικές θέσεις στην διοίκηση.
Η θέση μας είναι καθαρή! Ως Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Φωκίδας
- Απαιτούμε αποκλειστικά δια ζώσης εκλογικές διαδικασίες. Απέχουμε μαζικά από τις ηλεκτρονικές εκλογές αιρετών!
- Δεν μπαίνουμε-δεν «κλικάρουμε» στην ηλεκτρονική πλατφόρμα και στα μηνύματα που αφορούν τη διαδικασία και δεν την νομιμοποιούμε με τη συμμετοχή μας!
- Δεν καταθέτουμε ψηφοδέλτια! Καλούμε όλες τις παρατάξεις και τυχόν μεμονωμένους εκπαιδευτικούς να μην καταθέσουν υποψηφιότητα. Κανένας συνάδελφος υποψήφιος.
- Καλούμε τους συναδέλφους να μη συμμετέχουν ως εφορευτική επιτροπή και μάλιστα εκτός μέρας και ωραρίου εργασίας! Και παρέχουμε πλήρη συνδικαλιστική κάλυψη για να μην αποδεχτούν διορισμό και καθήκοντα που αντιστρατεύονται τα συλλογικά μας συμφέροντα.
- Δεν θα αναγνωρίσουμε κανέναν αιρετό που θα αναδειχτεί από εκλογές-παρωδία, στον βωμό της προσωπικής του ανέλιξης και προβολής και υπηρετώντας συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές, προσωπικά συμφέροντα και πελατειακές σχέσεις. Δεν θα αποτελούν αιρετούς του κλάδου αλλά τα στηρίγματα της κυβερνητικής πολιτικής στον κλάδο.
- Δεν θα υπηρετήσουμε την πολιτική του ΥΠΑΙΘ!
- Καλούμε το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ και ΔΟΕ να υιοθετήσουν τις παραπάνω προτάσεις.
Οι εκλογές είναι συλλογική διαδικασία, εμπλεκόμενη με την αγωνιστική δράση δεν είναι like ή dislike. Υπερασπιζόμαστε τη δημοκρατία στα σωματεία μας, τη συλλογική συμμετοχή, τη διαφάνεια, την ανεξαρτησία του συνδικαλιστικού κινήματος και το δικαίωμα των εργαζομένων να αποφασίζουν οι ίδιοι για τη λειτουργία και την εκπροσώπησή τους.
ΕΚΛΟΓΕΣ ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ ΠΑΝΤΟΥ, για να έχουμε πραγματικό Σωματείο και πραγματικούς αιρετούς!
ΑΠΕΧΟΥΜΕ ΜΑΖΙΚΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΑΙΡΕΤΩΝ!
ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΜΑΣ!
Ελεύθερη και ακηδεμόνευτη από το κράτος συνδικαλιστική δράση.
Αγώνας μέχρι τη ΝΙΚΗ!!
ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ Δ.Ε. Εισήγηση-Σχέδιο Αγώνα για τις ΓΣ εν΄ όψει της ΓΣ προέδρων στις 3/10/2026 Μπλόκο στον πόλεμο, στη φτώχεια, την ακρίβεια, την...