06-07-2026 13:13
Εκπαίδευση
- Κατηγορία: Εκπαίδευση
AΔΕΔΥ – ΟΛΜΕ – ΔΟΕ: Στάση εργασίας Τετάρτη 20/5 ενάντια στις εξετάσεις PISA
Τετάρτη 20 Μαΐου 2026, ημέρα διεξαγωγής των εξετάσεων του προγράμματος PISA στην Ελλάδα και Δάσκαλοι και Καθηγητές κηρύσσουν στάση εργασίας για την ακύρωσή τους.
Η "ελληνική Piza" αφορά μαθητές της ΣΤ' Δημοτικού και της Γ' Γυμνασίου. Και βέβαια δεν αφορά τη βελτίωση της εκπαίδευσης, αλλά τη μετατροπή της σε μηχανισμό προσαρμοσμένο στις ανάγκες της αγοράς. Χρησιμοποιείται για να συνδέσει τις επιδόσεις των μαθητών με την αξιολόγηση σχολείων και εκπαιδευτικών. Τα αποτελέσματα των τεστ μετατρέπονται σε εργαλείο κατηγοριοποίησης: σχολεία «καλά» και «κακά», εκπαιδευτικοί «αποτελεσματικοί» και «ανεπαρκείς», μαθητές «ικανοί» και «αδύναμοι». Με αυτόν τον τρόπο, η ευθύνη για τα προβλήματα της εκπαίδευσης μεταφέρεται σχεδόν αποκλειστικά στους εκπαιδευτικούς και στα σχολεία, αποκρύπτοντας τις ευθύνες του κράτους για την υποχρηματοδότηση, τις κοινωνικές ανισότητες και τις ελλείψεις σε υποδομές και προσωπικό.
Aπό την πλευρά της η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας σε ανακοίνωσή της (διαβάστε το πλήρες κείμενο) αναφέρει μεταξύ άλλων ότι: «Ως Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. υπερασπιζόμαστε το δημόσιο σχολείο, τον παιδαγωγικό ρόλο των εκπαιδευτικών και τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών/τριών μας.
Με βάση τα παραπάνω:
Κηρύσσουμε πανελλαδική διευκολυντική στάση εργασίας για το πρώτο 4ωρο του πρωινού προγράμματος, την Τετάρτη 20 Μαΐου, ημέρα διεξαγωγής των εξετάσεων, με δυνατότητα επιπλέον στάσης που θα κηρυχθεί από τους Σ.Ε.Π.Ε.
Καλούμε τους Συλλόγους Π.Ε. της χώρας να προβούν σε κοινές ενημερώσεις – συζητήσεις με τις ενώσεις – συλλόγους γονέων και συλλόγους διδασκόντων, ώστε να αποτρέψουν τη συμμετοχή στις εξετάσεις.
Καλούμε τους/τις εκπαιδευτικούς να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις για την υπεράσπιση και αναβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης».
Eπίσης η ΟΛΜΕ (διαβάστε το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης) αναφέρει ότι: «Κηρύσσουμε πανελλαδική διευκολυντική στάση εργασίας για το πρώτο 3ωρο του πρωινού προγράμματος, την Τετάρτη 20 Μαΐου, ημέρα διεξαγωγής των εξετάσεων, με δυνατότητα επιπλέον στάσης που θα κηρυχθεί από τις αντίστοιχες ΕΛΜΕ.
Καλούμε τις ΕΛΜΕ όλης της χώρας να προβούν σε κοινές ενημερώσεις – συζητήσεις με τις ενώσεις – συλλόγους γονέων και συλλόγους διδασκόντων, ώστε να αποτρέψουν τη συμμετοχή στις εξετάσεις.
Καλούμε τους/τις εκπαιδευτικούς να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις για την υπεράσπιση και αναβάθμιση της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης.
Απαιτούμε το ΥΠΑΙΘΑ να σταματήσει τις επικοινωνιακές και ταξικές πολιτικές και να εκκινήσει ουσιαστικό διάλογο με βάση τις τεκμηριωμένες προτάσεις της ΟΛΜΕ».
Την κινητοποίηση στηρίζει και η ΑΔΕΔΥ, η οποία προκήρυξε τετράωρη στάση εργασίας για αύριο.
Κήρυξη στάσης εργασίας την Τετάρτη 20 Μαΐου 2026
Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ, ύστερα από αίτημα της ΔΟΕ, κηρύσσει τετράωρη διευκολυντική στάση εργασίας για το πρωινό πρόγραμμα, για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση την Τετάρτη, 20 Μαΐου 2026, ημέρα διεξαγωγής της «ελληνικής» PISA.
Από την Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.
Ο Χαλικούνας πρέπει επιτέλους να γίνει απάτητη παραλία
Ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Κέρκυρας εκφράζει την κατηγορηματική και απόλυτη αντίθεση του σε κάθε προσπάθεια αποχαρακτηρισμού και σε κάθε απόπειρα υποβάθμισης του...
ΠΕΣΕΚ: Δικαιοσύνη για τον Βασίλη Μάγγο. Αλληλεγγύη στους συναδέλφους γονείς του, Γιάννη Μάγγο και Ντάτη Μουρτζοπούλου
Μετά από μια επταετία ΝΔ, 50% των Ελλήνων δεν μπορεί να κάνει διακοπές – Είναι ικανοποιημένη η κυβέρνηση;