10-10-2026 20:08
Εκπαίδευση
- Κατηγορία: Διεθνή
Το Νόμπελ Ειρήνης στην πρώην Ύπατη Αρμοστή του ΟΗΕ Ναβί Πιλάι
Το Νόμπελ Ειρήνης απονεμήθηκε στη Νοτιοαφρικανή πρώην Ύπατη Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ναβί Πιλάι, η οποία προήδρευσε της επιτροπής του ΟΗΕ που κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το Ισραήλ ήταν ένοχο για γενοκτονία στη Γάζα.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η Πίλαϊ τιμάται «για τις προσπάθειές της να προωθήσει την ειρήνη και το Διεθνές Δίκαιο», ενώ η επιτροπή χαιρέτισε «το εξαιρετικό θάρρος και την ακεραιότητά» της, υπογραμμίζοντας ότι «άνοιξε τον δρόμο για τη διαμόρφωση μιας πιο ολοκληρωμένης παγκόσμιας έννομης τάξης». Ιδιαίτερη μνεία έγινε στον καθοριστικό ρόλο της στις προσπάθειες για την ποινική δίωξη εγκλημάτων πολέμου, εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας και γενοκτονίας.
«Η δέσμευση της Navi Pillay στις παγκόσμιες νομικές αρχές και η σταθερή ηθική της πυξίδα είναι σταθερές σε μια μακρά καριέρα», ανέφερε η επιτροπή, αναφέροντας το έργο της υπεράσπισης του Νέλσον Μαντέλα υπό το καθεστώς του απαρτχάιντ της Νότιας Αφρικής, υπηρετώντας στο διεθνές ποινικό δικαστήριο και στη συνέχεια ως Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς και προεδρεύοντας της ανεξάρτητης διεθνούς επιτροπής έρευνας του ΟΗΕ για τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.
Γεννημένη στο Ντέρμπαν της Νότιας Αφρικής την εποχή του απαρτχάιντ, σε οικογένεια ινδικής καταγωγής από την κοινότητα των Ταμίλ, η Πίλαϊ έγινε δικηγόρος και πρωτοπόρος στον νομικό χώρο, αγωνιζόμενη ενάντια στις φυλετικές διακρίσεις και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Υπήρξε συνήγορος υπεράσπισης του Νέλσον Μαντέλα και άλλων αγωνιστών κατά του απαρτχάιντ στη Νότιο Αφρική, ενώ αργότερα διετέλεσε δικαστής σε ορισμένες από τις σημαντικότερες διεθνείς δίκες της εποχής μας.
Μεταξύ άλλων, έχει υπηρετήσει στο Ανώτατο Δικαστήριο της Νότιας Αφρικής, στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για τη Ρουάντα και στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Σήμερα συμμετέχει ως δικαστής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης στην υπόθεση, όπου η Μιανμάρ κατηγορείται για γενοκτονία.
Η Πίλαϊ διετέλεσε επίσης πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής του ΟΗΕ για τα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη, η οποία κατέληξε πέρυσι στο συμπέρασμα ότι το Ισραήλ έχει διαπράξει γενοκτονία στη Γάζα, έκθεση που το Ισραήλ απέρριψε ως «σκανδαλώδη».ΑΕΡ
Η επιτροπή αυτή κατέληξε πέρυσι στο συμπέρασμα ότι το κράτος του Ισραήλ ήταν ένοχο για γενοκτονικές πράξεις στη Γάζα «με συγκεκριμένη πρόθεση την καταστροφή των Παλαιστινίων» και πως ο πρωθυπουργός της χώρας, Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο πρόεδρός της, Ισαάκ Χέρτζογκ, καθώς και ο πρώην υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ «είχαν υποκινήσει τη διάπραξη γενοκτονίας».
«Είναι σαφές ότι υπάρχει πρόθεση καταστροφής των Παλαιστινίων στη Γάζα μέσω πράξεων που πληρούν τα κριτήρια που ορίζονται στη σύμβαση για τη γενοκτονία», δήλωσε η Πιλάι μετά τη δημοσίευση των ευρημάτων της επιτροπής τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους.
Η αντίδραση του Ισραήλ
Το Ισραήλ αντέδρασε με οργή στην απονομή του Νόμπελ Ειρήνης στη Νοτιοαφρικανή νομικό Νάβι Πιλάι, χαρακτηρίζοντας την απόφαση «εξωφρενική εργαλειοποίηση ενός βραβείου, με στόχο τη νομιμοποίηση του μίσους και των προκαταλήψεων κατά του Ισραήλ».
Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ δήλωσε ότι η Πιλάι θα ήταν «το αδιαφιλονίκητο φαβορί» αν υπήρχε βραβείο «για τα ψέματα, το μίσος και τις συκοφαντίες περί “συνομωσίας αίματος”». Παράλληλα, υποστήριξε ότι «ο ρόλος της στην αμείλικτη και πολιτικά υποκινούμενη δαιμονοποίηση του Ισραήλ, καθώς και στη διάδοση του ψεύδους περί γενοκτονίας, είναι εξαιρετικά αποκαλυπτικός».
«Τώρα που η επιτροπή των βραβείων Νόμπελ επιβράβευσε το μεγαλύτερο ψέμα του 21ου αιώνα, ο Γιόζεφ Γκέμπελς σίγουρα χειροκροτεί από την κόλαση», κατέληξε το ισραηλινό ΥΠΕΞ, σε έναν ακόμα παραλληλισμό των επικρικριτών της γενοκτονίας με τον «αντισημιστισμό» και τον «ναζισμό»
Όχι στην προπαγάνδα κυβέρνησης και εταιρειών εξόρυξης υδρογονανθράκων!
Για μια ακόμη φορά, η κυβερνητική προπαγάνδα, ντυμένη με επιστημονικοφανή τεχνοκρατικό μανδύα, έρχεται να εξαπατήσει και να χειραγωγήσει την κοινή γνώμη. Πώς; Με όχημα την...