04-15-2026 17:08
Εκπαίδευση
- Κατηγορία: Διεθνή
35 εκατομμύρια άνθρωποι απειλούνται από ακραία πείνα στη Νιγηρία
Η αύξηση των ένοπλων επιθέσεων, η αστάθεια και οι περικοπές της βοήθειας ωθούν τη βόρεια Νιγηρία σε επίπεδα ρεκόρ πείνας, προειδοποιεί έκθεση του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος του ΟΗΕ (WFP) που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, προειδοποιώντας ότι σχεδόν 35 εκατομμύρια άνθρωποι στο βόρειο τμήμα της χώρας προβλέπεται να αντιμετωπίσουν σοβαρή επισιτιστική ανασφάλεια από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο του 2026.
Η βορειοανατολική Νιγηρία είναι αντιμέτωπη εδώ και 16 χρόνια με μια τζιχαντιστική εξέγερση, η οποία έχει προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από 40.000 ανθρώπων και τον εκτοπισμό περισσότερων από 2 εκατομμυρίων. Από την αρχή του έτους η αύξηση των επιθέσεων αυτών έχει επιδεινώσει την κατάσταση ασφαλείας, περιλαμβανομένης της επισιτιστικής ασφάλειας.
Τα ποσοστά υποσιτισμού είναι υψηλότερα μεταξύ των παιδιών στο Μπόρνο, το Σοκότο, το Γιόμπε και τη Ζαμφάρα, αναφέρει το WFP, ενώ σχεδόν έξι εκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν βασικές ελάχιστες προμήθειες τροφίμων στις πολιτείες Μπόρνο, Ανταμάουα και Γιόμπε, οι οποίες κατοικούνται κυρίως από αγροτικές κοινότητες.
Εκτός από την Μπόκο Χαράμ στα βορειοανατολικά, η Νιγηρία υφίσταται επίσης βία από ένοπλες συμμορίες στο κέντρο και βορειοδυτικά της χώρας, όπου κάνουν επιδρομές σε χωριά, σκοτώνουν ανθρώπους και απαγάγουν για λύτρα. Την τελευταία εβδομάδα, η χώρα έχει βιώσει τρεις μαζικές απαγωγές. Τουλάχιστον 303 παιδιά και 12 δάσκαλοι απήχθησαν από ένοπλους από το Καθολικό Σχολείο Αγίας Μαρίας στην πολιτεία του Νίγηρα, ενώ στη γειτονική πολιτεία Κέμπι, 25 μουσουλμάνες μαθήτριες λυκείου απήχθησαν και 38 πιστοί απήχθησαν από μια εκκλησία κατά τη διάρκεια μιας ζωντανής μετάδοσης λειτουργίας στην πολιτεία Κουάρα.
Η κρίση πείνας στη Νιγηρία και την περιοχή αναμένεται να επιδεινωθεί, καθώς οι διεθνείς οργανισμοί που προσπαθούν να βοηθήσουν τους πληθυσμούς που υποφέρουν αντιμετωπίζουν αυξανόμενες δυσκολίες χρηματοδότησης. Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP) αναγκάστηκε ήδη να περιορίσει το πρόγραμμα επισιτισμού τον Ιούλιο, επηρεάζοντας περισσότερα από 300.000 παιδιά και επιδεινώνοντας τα επίπεδα υποσιτισμού από «σοβαρά» σε «κρίσιμα» κατά το τρίτο τρίμηνο του 2025.
Υπό τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, που υποκριτικά ενδιαφέρεται για τους Χριστιανούς της Νιγηρίας, οι Ηνωμένες Πολιτείες – ο μεγαλύτερος δωρητής του WFP- έχουν μειώσει τη βοήθεια, αφήνοντας τον οργανισμό αντιμέτωπο με τον κίνδυνο να ξεμείνει από κεφάλαια και να βρεθεί σε αδυναμία να παρέχει τροφή σε κοινότητες που κινδυνεύουν από τον επόμενο μήνα.
Τον Μάιο ο ΟΗΕ είχε ανακοινώσει ότι χρειάζεται 160 εκατ. δολάρια για να προσφέρει «ζωτικής σημασίας» βοήθεια σε εκατομμύρια ανθρώπους στη βορειοανατολική Νιγηρία.
Η Βενεζουέλα εγκρίνει στη Βουλή ομόφωνα νέο νόμο για την εξόρυξη, ανοίγοντας το υπέδαφος στην εκμετάλλευση!!! ορυκτών της σε ξένα κεφάλαια
Το κοινοβούλιο της Βενεζουέλας ενέκρινε την Πέμπτη 9/4 ένα νέο νόμο για την εξόρυξη που -όπως και ο νόμος για τους υδρογονάνθρακες- ανοίγει το πλούσιο σε ορυκτά υπέδαφός της σε...