06-07-2026 13:13
Εκπαίδευση
- Κατηγορία: Κέρκυρα
Σύλλογος Γαρίτσας: Η παλιά πόλη μετατρέπεται σε θορυβώδη ζώνη άναρχης τουριστικής εκμετάλλευσης
"Οι κάτοικοι της Παλιάς Πόλης βλέπουν τη γειτονιά τους να μετατρέπεται σε θορυβώδη ζώνη άναρχης τουριστικής εκμετάλλευσης. Πολλοί εγκαταλείπουν τα σπίτια τους για να γλιτώσουν από την ηχορύπανση και την καθημερινή όχληση. Οι εγκύκλιοι του Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, που υπενθυμίζουν την υποχρέωση των αρχών να διασφαλίζουν την κοινή ησυχία, φαίνεται να πέφτουν στο κενό." Επισημαίνει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή του ο ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΑΡΙΤΣΑΣ ΤΟ ¨ΑΛΣΟΣ¨
Αναλυτικά:
Ανακοίνωση για το ωράριο μουσικής και την αυξανόμενη ασυδοσία στην Παλιά Πόλη Κέρκυρας
Το τελευταίο διάστημα παρακολουθούμε με ανησυχία τις εντεινόμενες πιέσεις από πλευράς ορισμένων επιχειρηματιών της εστίασης για "ρύθμιση" του ήδη ρυθμισμένου ωραρίου μουσικής στην Παλιά Πόλη της Κέρκυρας. Ενώ το νομοθετικό πλαίσιο είναι ξεκάθαρο, κάποιοι επιμένουν να το αγνοούν, ζητώντας όχι «λύση», αλλά στην ουσία παράκαμψη του νόμου.
Εισηγούνται την εφαρμογή μέτρων που είναι αδύνατο ΟΜΩΣ να υλοποιηθούν σε μία τέτοια μεσαιωνική πόλη μνημείο UNESCO, πυκνοκατοικημένη, με τους στενούς δρόμους, υψηλά κτίρια και με τις πολύ μικρές ιδιοκτησίες καταστημάτων κάτω από κατοικίες κλπ.
Την ίδια στιγμή, οι κάτοικοι της Παλιάς Πόλης βλέπουν τη γειτονιά τους να μετατρέπεται σε θορυβώδη ζώνη άναρχης τουριστικής εκμετάλλευσης. Πολλοί εγκαταλείπουν τα σπίτια τους για να γλιτώσουν από την ηχορύπανση και την καθημερινή όχληση. Οι εγκύκλιοι του Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, που υπενθυμίζουν την υποχρέωση των αρχών να διασφαλίζουν την κοινή ησυχία, φαίνεται να πέφτουν στο κενό.
Την ίδια ώρα, διαπιστώνεται πρωτοφανής ασυδοσία στον δημόσιο χώρο: καταλήψεις πεζοδρομίων, ανεξέλεγκτη ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων και – το αποκορύφωμα – η εξαφάνιση δημοτικών παγκακίων από το κέντρο της Παλιάς Πόλης.
Όλα αυτά δεν είναι τυχαία. Δικαιολογημένα μπορούμε να μιλάμε για προκατασκευασμένες καταστάσεις, με στόχο όχι τη βελτίωση της συνύπαρξης κατοίκων και επιχειρηματιών, αλλά την υποβάθμιση της ζωής των πρώτων προς όφελος μιας μονοδιάστατης οικονομικής δραστηριότητας.
Περιμένουμε με ενδιαφέρον τη συνέχεια. Οι κάτοικοι δεν θα σιωπήσουν. Η Παλιά Πόλη δεν είναι απλώς τουριστικό προϊόν – είναι ζωντανή γειτονιά, είναι πολιτισμός, είναι το σπίτι μας.
Ο Χαλικούνας πρέπει επιτέλους να γίνει απάτητη παραλία
Ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Κέρκυρας εκφράζει την κατηγορηματική και απόλυτη αντίθεση του σε κάθε προσπάθεια αποχαρακτηρισμού και σε κάθε απόπειρα υποβάθμισης του...
ΠΕΣΕΚ: Δικαιοσύνη για τον Βασίλη Μάγγο. Αλληλεγγύη στους συναδέλφους γονείς του, Γιάννη Μάγγο και Ντάτη Μουρτζοπούλου
Μετά από μια επταετία ΝΔ, 50% των Ελλήνων δεν μπορεί να κάνει διακοπές – Είναι ικανοποιημένη η κυβέρνηση;