JA Purity IV JA Purity IV
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Εκπαίδευση
  • Διεθνή
  • Ιστορία
  • Πολιτισμός
  • Επιστήμη - Θεωρία - Ιδεολογία
  • Αθλητικά
  • Κοινωνικά
  • Κέρκυρα
    • Περιφ. Ιονίων Νήσων
  • Ποιοι Είμαστε
JA Purity IV JA Purity IV
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Εκπαίδευση
  • Διεθνή
  • Ιστορία
  • Πολιτισμός
  • Επιστήμη - Θεωρία - Ιδεολογία
  • Αθλητικά
  • Κοινωνικά
  • Κέρκυρα
    • Περιφ. Ιονίων Νήσων
  • Ποιοι Είμαστε
Η Βενεζουέλα εγκρίνει στη Βουλή ομόφωνα νέο νόμο για την εξόρυξη, ανοίγοντας το υπέδαφος στην εκμετάλλευση!!! ορυκτών της σε ξένα κεφάλαια

04-16-2026 9:36
Διεθνή

Η Βενεζουέλα εγκρίνει στη Βουλή ομόφωνα νέο νόμο για την εξόρυξη, ανοίγοντας το υπέδαφος στην εκμετάλλευση!!! ορυκτών της σε ξένα κεφάλαια
Σαν σήμερα 16 Απρίλη στην Κέρκυρα

04-16-2026 9:31
Κέρκυρα

Σαν σήμερα 16 Απρίλη στην Κέρκυρα
Νέα Ανοιχτή Συνέλευση: Κυριακή 19 Απρίλη, 5μμ, Πάντειο - Μεθοδεύουν συνέχιση της αργίας της Χρύσας

04-16-2026 9:24
Εκπαίδευση

Νέα Ανοιχτή Συνέλευση: Κυριακή 19 Απρίλη, 5μμ, Πάντειο - Μεθοδεύουν συνέχιση της αργίας της Χρύσας
Μισθοί, ανασφάλεια και εξουθένωση: Η άλλη όψη της εκπαίδευσης - Μαζική αποχώρηση εκπαιδευτικών σε Ευρώπη και ΗΠΑ

04-16-2026 9:18
Εκπαίδευση

Μισθοί, ανασφάλεια και εξουθένωση: Η άλλη όψη της εκπαίδευσης - Μαζική αποχώρηση εκπαιδευτικών σε Ευρώπη και ΗΠΑ
Την Τετάρτη 29/4 δικάζεται για μια ακόμη φορά η ελεύθερη συνδικαλιστική έκφραση - Όλοι και όλες 29.4, στο Πειθαρχικό Συμβούλιο 8.30 πμ (Ξενίας 24)

04-16-2026 9:12
Εκπαίδευση

Την Τετάρτη 29/4 δικάζεται για μια ακόμη φορά η ελεύθερη συνδικαλιστική έκφραση - Όλοι και όλες 29.4, στο Πειθαρχικό Συμβούλιο 8.30 πμ (Ξενίας 24)
Κατηγορία: Κέρκυρα
20 Ιουνίου 2025

"Η δικαστική απόφαση κρίνεται ως απαράδεκτη αποτελεί μία επικίνδυνη εξέλιξη"

Σε ποινή φυλάκισης επτά μηνών και χρηματικό πρόστιμο 200 ευρώ καταδικάστηκαν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΛΜΕ Κέρκυρας, μετά από απόφαση του δικαστηρίου που τα έκρινε ένοχα για το αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμισης.

Η απόφαση αυτή έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις  καθώς θεωρείται επικίνδυνη για την εκπαιδευτική κοινότητα, αλλά και για τις συνδικαλιστικές ελευθερίες και τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Κέρκυρας, η υπόθεση ξεκίνησε ύστερα από μήνυση που υπέβαλε διευθύντρια σχολικής μονάδας, η οποία είναι και στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος και υπεύθυνη Παιδείας της ΔΕΕΠ Κέρκυρας της Νέας Δημοκρατίας. Αφορμή στάθηκε δημόσια καταγγελία του σωματείου για διοικητικές ενέργειες που – σύμφωνα με μαρτυρίες εκπαιδευτικών – κρίθηκαν αντιδημοκρατικές και αντισυναδελφικές, με αποτέλεσμα να προκαλέσουν εντάσεις στη σχολική μονάδα.

Η απόφαση ήρθε λίγες ημέρες μετά τη δημόσια στοχοποίηση της ΕΛΜΕ Κέρκυρας από συστημικά ΜΜΕ, τον Γενικό Γραμματέα Θρησκευμάτων του Υπουργείου Παιδείας, αλλά και στελέχη της Ν.Δ., με αφορμή τη στάση του σωματείου απέναντι στη γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού, όπως τη χαρακτήρισε στην ανακοίνωσή της η ΕΛΜΕ.

Το σωματείο εκτιμά ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα «κανονικότητα» αυταρχισμού και καταστολής, όπου η εργοδοτική αυθαιρεσία και οι κρατικοί μηχανισμοί – μέσω της «δικαιοσύνης» και των δυνάμεων καταστολής – επιχειρούν να καταστείλουν οποιαδήποτε συνδικαλιστική ή κοινωνική αντίσταση.

H ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Κέρκυρας

Για την απόφαση του δικαστηρίου

Η δικαστική απόφαση που έκρινε ένοχα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΛΜΕ Κέρκυρας για το αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμισης και επέβαλε ποινή φυλάκισης 7 μηνών στα μέλη του Δ.Σ. και χρηματικό πρόστιμο 200 ευρώ στο κάθε μέλος του, κρίνεται ως απαράδεκτη και πιστεύουμε ότι αποτελεί μία επικίνδυνη εξέλιξη τόσο για την εκπαιδευτική κοινότητα, όσο και για τις συνδικαλιστικές ελευθερίες και την προστασία των εργασιακών μας δικαιωμάτων.

Θεωρούμε ότι πρόκειται ουσιαστικά για πρωτοφανή πολιτική δίωξη, με απώτερο προφανή σκοπό την οριοθέτηση και εν τέλει, παρεμπόδιση της συνδικαλιστικής δράσης. Δίωξη, η οποία ξεκίνησε μετά από μήνυση Διευθύντριας σχολείου, στελέχους του κυβερνώντος κόμματος και υπεύθυνης Παιδείας της ΔΕΕΠ Κέρκυρας της Ν.Δ., προς τα μέλη του ΔΣ της ΕΛΜΕ.

Αφορμή για την άσκησή της, στάθηκε η ανακοίνωση και δημοσιοποίηση καταγγελίας για ενέργειες της διοίκησης που, υστέρα από καταγγελίες συναδέλφων, το σωματείο έκρινε ότι αποτελούν αντιδημοκρατικές και αντισυναδελφικές συμπεριφορές, που οδηγούσαν σε πρωτοφανείς εντάσεις και αναστάτωση στην σχολική μονάδα.

Να επισημάνουμε ότι οι δημόσιες ανακοινώσεις είναι μια πρακτική, που χρησιμοποιούν ΟΛΑ τα σωματεία σε ΟΛΗ την Ελλάδα.

Παρόλο που οι συνήγοροι υπεράσπισης «κονιορτοποίησαν» και αποδόμησαν εντελώς το κατηγορητήριο περί συκοφαντικής δυσφήμισης, η εισαγγελέας, φάνηκε ότι το προσπέρασε στην αγόρευσή της, ακόμα και με αναφορές στον «ορθό» τρόπο άσκησης της συνδικαλιστικής μας δράσης.

Η συγκεκριμένη δικαστική απόφαση δεν είναι «κεραυνός εν αιθρία»! Έρχεται ως συνέχεια των εντεινόμενων συνδικαλιστικών διώξεων, αλλά και μιας σειράς αντιδραστικών κυβερνητικών επιλογών ενάντια στους εκπαιδευτικούς, με πειθαρχικά, καθαιρέσεις, ποινές, συνεχείς απειλές και πάνω από 20 προσφυγές στα δικαστήρια για τις απεργίες των εκπαιδευτικών. Η δικαστική αυτή απόφαση, έρχεται μετά την υπόθεση του Εγκλήματος των Τεμπών, αλλά και την απόφαση του ΣΤΕ για την συνταγματική νομιμότητα της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων, αντίθετα από το Σύνταγμα. Όλα αυτά (και άλλα πολλά) παγιώνουν στην κοινωνία την αντίληψη, ότι η Δικαιοσύνη δεν είναι ανεξάρτητη από συγκεκριμένες επιδιώξεις και συμφέροντα και κυρίως κεντρικές πολιτικές στοχεύσεις του συστήματος. Η παραπάνω αντίληψη εκφράστηκε άλλωστε ξεκάθαρά και στις μεγαλειώδεις διαδηλώσεις της 28ης Φεβρουάριου.

Καταγγέλλουμε επίσης και το γεγονός της ύπαρξης ΟΠΚΕ (Ομάδα Πρόληψης και Καταστολής Εγκλήματος) εντός(!) της δικαστικής αίθουσας, γεγονός το οποίο, αφενός καταδεικνύει την πολιτική επιλογή να στοχοποιούνται, ως εν δυνάμει εγκληματίες, οι εκατοντάδες εκπαιδευτικοί που βρέθηκαν στο δικαστήριο δίπλα στο Σωματείο τους και αφετέρου να προσπαθήσει να τρομοκρατήσει τα σωματεία, τα μέλη τους, και γενικότερα όποιον/α αγωνίζεται και αντιστέκεται.

Φαίνεται ότι διαμορφώνεται μία νέα συνθέτη «κανονικότητα». Σε αυτό το κυβερνητικό «όραμα», εντείνεται η καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων, η εργοδοτική και η διοικητική αυθαιρεσία. Ταυτόχρονα όμως το Κράτος, μέσω των μηχανισμών του -της «δικαιοσύνης» δηλαδή και των διαφόρων ομάδων καταστολής (πχ ΟΠΚΕ)- προσπαθεί να τρομοκρατήσει και να φιμώσει τα σωματεία, όταν αυτά και τα μέλη τους αντιδρούν, απέναντι και στις εντεινόμενες εργασιακές αυθαιρεσίες, αλλά και στις κυβερνητικές πολιτικές. Αυτό ακριβώς συμβαίνει, όχι μόνο στο χώρο της εκπαίδευσης, αλλά και σε όλους τους εργασιακούς χώρους, ώστε να επιβληθεί «σιγή νεκροταφείου» είτε με την καταστολή, είτε με τις καταδίκες για συκοφαντία.

Η απόφαση αυτή, φαίνεται ότι εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο τρομοκράτησης και ποινικοποίησης των αγώνων το οποίο προωθούν η κυβέρνηση της ΝΔ και οι διάφοροι κρατικοί μηχανισμοί, αφού η καταδικαστική αυτή απόφαση έρχεται λίγες μέρες μετά την πανελλαδική επίθεση που δέχτηκε το Σωματείο μας, και από συστημικά μέσα ενημέρωσης, και από τον Γραμματέα Θρησκευμάτων του Υπουργείου Παιδείας, για την στάση του απέναντι στην Γενοκτονία του λαού της Παλαιστίνης.

Η ΕΛΜΕ Κέρκυρας παρόλη την ολομέτωπη και πρωτοφανή επίθεση που δέχεται, είτε από συστημικά ΜΜΕ και «δημοσιογράφους», είτε από την Διοίκηση της Εκπαίδευσης και υψηλόβαθμα στελέχη του Υπουργείου, είτε από «Ομάδες Αλήθειας «και ανώνυμα και επώνυμα «τρολ», είτε από κομματικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας με, απειλές, μηνήσεις, πολιτικές διώξεις και απαράδεκτες δικαστικές αποφάσεις, δηλώνει αποφασισμένη να μην αλλάξει τίποτα στον τρόπο δράσης και λειτουργίας της. Τα μέλη του Δ.Σ. -καταδικασμένα ή μη- θα συνεχίσουμε τις περιοδείες στα σχολεία για την ενημέρωση των συναδέλφων, τις κινητοποιήσεις, τις παραστάσεις διαμαρτυρίας. Θα συνεχίσουμε να καταγγέλλουμε τις αυθαιρεσίες της Διοίκησης, με δημόσιες ανακοινώσεις μας, προκειμένου να κινητοποιούμε τους συναδέλφους μας, στη μαζική και οργανωμένη διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας, που τόσες νίκες μας έχει φέρει στο παρελθόν και θα μας φέρει κι άλλες στο μέλλον.

Σε μια περίοδο που τα σύννεφα του πολέμου φαντάζουν πιο απειλητικά από ποτέ, που η τρομοκρατία και ο αυταρχισμός αγγίζουν κάθε πτυχή της ζωής μας, που η οικονομική εξαθλίωση των εργαζομένων έχει φτάσει στο απροχώρητο, τα σωματεία και το οργανωμένο λαϊκό κίνημα, είναι και θα είναι η μόνη λύση που έχουν οι εργαζόμενοι για τη διεκδίκηση μιας αξιοπρεπούς ζωής.

Ένα πράγμα δηλώνουμε σε όλους τους τόνους και προς όλες τις κατευθύνσεις! Αυτές οι προσπάθειες τρομοκράτησης του σωματείου, όχι μόνο δε μας φοβίζουν αλλά μας δίνουν ώθηση για ακόμα πιο δυναμική συλλογική δράση. Μαζί με τα άλλα σωματεία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, τους γονείς και τους μαθητές μας, θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας για Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία και για ένα σχολείο που θα μορφώνει τα παιδιά του λαού.

Καλούμε τους συναδέλφους να συσπειρωθούν ακόμα πιο πλατιά στην ΕΛΜΕ Κέρκυρας και να καταδικάσουν την απαράδεκτη απόφαση του δικαστηρίου. Όλοι και όλες μαζί να μην επιτρέψουμε τη φίμωση των εκπαιδευτικών που θέλει να επιβάλει η κυβέρνηση και οι μηχανισμοί της.

Read next

  • Facebook
  • X
  • LinkedIn
  • Threads
  • Pinterest
  • WhatsApp
  • Telegram
  • Trello
  • Email
  • Εκπαίδευση
  • Ανακοινώσεις
  • Κέρκυρα
  • Εκπαίδευση
  • Ανακοινώσεις
  • Κέρκυρα
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Εκπαίδευση
  • Διεθνή
  • Ιστορία
  • Πολιτισμός
  • Επιστήμη - Θεωρία - Ιδεολογία
  • Αθλητικά
  • Κοινωνικά
  • Κέρκυρα
    • Περιφ. Ιονίων Νήσων
  • Ποιοι Είμαστε

Διάβασε ακόμα...   

Σαν σήμερα 16 Απρίλη στην Κέρκυρα
Κέρκυρα 16-04-26

Σαν σήμερα 16 Απρίλη στην Κέρκυρα

Μισθοί, ανασφάλεια και εξουθένωση: Η άλλη όψη της εκπαίδευσης - Μαζική αποχώρηση εκπαιδευτικών σε Ευρώπη και ΗΠΑ
Εκπαίδευση 16-04-26

Μισθοί, ανασφάλεια και εξουθένωση: Η άλλη όψη της εκπαίδευσης - Μαζική αποχώρηση εκπαιδευτικών σε Ευρώπη και ΗΠΑ

Η Βενεζουέλα εγκρίνει στη Βουλή ομόφωνα νέο νόμο για την εξόρυξη, ανοίγοντας το υπέδαφος στην εκμετάλλευση!!! ορυκτών της σε ξένα κεφάλαια
Διεθνή 16-04-26

Η Βενεζουέλα εγκρίνει στη Βουλή ομόφωνα νέο νόμο για την εξόρυξη, ανοίγοντας το υπέδαφος στην εκμετάλλευση!!! ορυκτών της σε ξένα κεφάλαια

Το κοινοβούλιο της Βενεζουέλας ενέκρινε την Πέμπτη 9/4 ένα νέο νόμο για την εξόρυξη που -όπως και ο νόμος για τους υδρογονάνθρακες- ανοίγει το πλούσιο σε ορυκτά υπέδαφός της σε...

Νέα Ανοιχτή Συνέλευση: Κυριακή 19 Απρίλη, 5μμ, Πάντειο - Μεθοδεύουν συνέχιση της αργίας της Χρύσας
Εκπαίδευση 16-04-26

Νέα Ανοιχτή Συνέλευση: Κυριακή 19 Απρίλη, 5μμ, Πάντειο - Μεθοδεύουν συνέχιση της αργίας της Χρύσας

Την Τετάρτη 29/4 δικάζεται για μια ακόμη φορά η ελεύθερη συνδικαλιστική έκφραση - Όλοι και όλες 29.4, στο Πειθαρχικό Συμβούλιο 8.30 πμ (Ξενίας 24)
Εκπαίδευση 16-04-26

Την Τετάρτη 29/4 δικάζεται για μια ακόμη φορά η ελεύθερη συνδικαλιστική έκφραση - Όλοι και όλες 29.4, στο Πειθαρχικό Συμβούλιο 8.30 πμ (Ξενίας 24)

Η «σύνταξη-σκιά» των εκπαιδευτικών: Μια γενιά που πλήρωσε την αδιοριστία και φοβάται το αύριο
Εκπαίδευση 16-04-26

Η «σύνταξη-σκιά» των εκπαιδευτικών: Μια γενιά που πλήρωσε την αδιοριστία και φοβάται το αύριο

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε το Πάρτυ στην Πλατεία των Αργυράδων (ΒΙΝΤΕΟ)
Κέρκυρα 16-04-26

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε το Πάρτυ στην Πλατεία των Αργυράδων (ΒΙΝΤΕΟ)

Δύο οι διορισμοί του Μακάριου Λαζαρίδη στο Δημόσιο ως απόφοιτος Πανεπιστημίου, με πτυχίο από κολλέγιο «μαϊμού»
Επικαιρότητα 15-04-26

Δύο οι διορισμοί του Μακάριου Λαζαρίδη στο Δημόσιο ως απόφοιτος Πανεπιστημίου, με πτυχίο από κολλέγιο «μαϊμού»

Ιταλία: Καλούν τους μαθητές να καρφώνουν τους αριστερούς καθηγητές
Εκπαίδευση 15-04-26

Ιταλία: Καλούν τους μαθητές να καρφώνουν τους αριστερούς καθηγητές

Απειλούν με θάνατο την Αλμπανέζε
Διεθνή 15-04-26

Απειλούν με θάνατο την Αλμπανέζε

Νοσοκομειακοί γιατροί: Μικρό το ενδιαφέρον για το ΕΣΥ – Συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό η μετανάστευση
Επικαιρότητα 15-04-26

Νοσοκομειακοί γιατροί: Μικρό το ενδιαφέρον για το ΕΣΥ – Συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό η μετανάστευση

Η Ελλάδα κάνει ασκήσεις προετοιμασίας για επίθεση απ’το Ιράν;
Διεθνή 15-04-26

Η Ελλάδα κάνει ασκήσεις προετοιμασίας για επίθεση απ’το Ιράν;

BBC για Έβρο: «Η Ελλάδα χρησιμοποιεί μασκοφόρους μετανάστες για pushbacks»
Διεθνή 15-04-26

BBC για Έβρο: «Η Ελλάδα χρησιμοποιεί μασκοφόρους μετανάστες για pushbacks»

«Απαξίωση του Δημάρχου για τους μόνιμους κατοίκους»…
Κέρκυρα 15-04-26

«Απαξίωση του Δημάρχου για τους μόνιμους κατοίκους»…

Λασποβροχή και στην πόλη
Κέρκυρα 15-04-26

Λασποβροχή και στην πόλη

Το λάθος ως ευκαιρία: Όταν η απάντηση ενός μαθητή γίνεται αφετηρία μάθησης
Εκπαίδευση 15-04-26

Το λάθος ως ευκαιρία: Όταν η απάντηση ενός μαθητή γίνεται αφετηρία μάθησης

ΕΛΜΕ Ν. Σμύρνης - Καλλιθέας - Μοσχάτου: Αποτίμηση των δράσεων του Μαρτίου για την υπεράσπιση του Δημόσιου χωρίς αποκλεισμούς Σχολείου
Εκπαίδευση 15-04-26

ΕΛΜΕ Ν. Σμύρνης - Καλλιθέας - Μοσχάτου: Αποτίμηση των δράσεων του Μαρτίου για την υπεράσπιση του Δημόσιου χωρίς αποκλεισμούς Σχολείου

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani
Copyright © 2026 drepani.gr. Με την επιφύλαξη κάθε δικαιώματος.
Το Joomla! είναι Ελεύθερο Λογισμικό που διατίθεται σύμφωνα με τη Γενική Δημόσια Άδεια Χρήσης GNU.