JA Purity IV JA Purity IV
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Εκπαίδευση
  • Διεθνή
  • Ιστορία
  • Πολιτισμός
  • Επιστήμη - Θεωρία - Ιδεολογία
  • Αθλητικά
  • Κοινωνικά
  • Κέρκυρα
    • Περιφ. Ιονίων Νήσων
  • Ποιοι Είμαστε
JA Purity IV JA Purity IV
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Εκπαίδευση
  • Διεθνή
  • Ιστορία
  • Πολιτισμός
  • Επιστήμη - Θεωρία - Ιδεολογία
  • Αθλητικά
  • Κοινωνικά
  • Κέρκυρα
    • Περιφ. Ιονίων Νήσων
  • Ποιοι Είμαστε
Με αφορμή τη «φιέστα-εγκαίνια» του Κέντρου Καινοτομίας στην Κέρκυρα

07-15-2026 16:54
Κέρκυρα

Με αφορμή τη «φιέστα-εγκαίνια» του Κέντρου Καινοτομίας στην Κέρκυρα
Μια μέρα μαύρων επετείων

07-15-2026 9:37
Ιστορία

Μια μέρα μαύρων επετείων
Πρόγραμμα 16ου Φεστιβάλ Αλυκών Λευκίμμης 7 - 15 Αυγούστου 2026

07-15-2026 9:28
Κέρκυρα

Πρόγραμμα 16ου Φεστιβάλ Αλυκών Λευκίμμης 7 - 15 Αυγούστου 2026
Σήμερα Τετάρτη 15/7 Παρουσίαση του μουσικού βιβλίου «Αγάπη κέρνα με» Σπ. Σαμοϊλη – Β. Μπουντούρη  - Μουσική βραδιά– Λευκίμμη: Οινοποιείο Ποντίγιο (ΒΙΝΤΕΟ)

07-15-2026 9:07
Κέρκυρα

Σήμερα Τετάρτη 15/7 Παρουσίαση του μουσικού βιβλίου «Αγάπη κέρνα με» Σπ. Σαμοϊλη – Β. Μπουντούρη  - Μουσική βραδιά– Λευκίμμη: Οινοποιείο Ποντίγιο (ΒΙΝΤΕΟ)
Σαν σήμερα 15 Ιουλίου στην Κέρκυρα

07-15-2026 8:58
Κέρκυρα

Σαν σήμερα 15 Ιουλίου στην Κέρκυρα
Κατηγορία: Κέρκυρα
10 Νοεμβρίου 2025

Για το πρόβλημα της πρόσβασης των αυτοκινήτων των μονίμων κατοίκων στην Παλιά Πόλη

Αναλυτικά:

Με έγγραφό τους στον Δήμαρχο Κεντρικής Κέρκυρας, Στέφανο Πουλημένο, οι μόνιμοι κάτοικοι της παλιάς πόλης παραθέτουν  για άλλη μια φορά το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν ως προς την πρόσβαση των αυτοκινήτων τους στην Παλιά Πόλη.  

Στην επιστολή επισημαίνετε ότι: «Το πρόβλημα έχει οξυνθεί ακόμα παραπάνω, με κορύφωση κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, οπότε τα αυτοκίνητα ενοικιαστών Airbnb, καταστηματαρχών και υπαλλήλων γεμίζουν κυριολεκτικά κάθε τμήμα της Παλιάς Πόλης (Κοφινέτα, Καμπιέλο, Σπηλιά, Λεμονιά, Άγιοι Πατέρες, Πόρτα Ρεμούντα) αναγκάζοντας τους μόνιμους κατοίκους να σταθμεύουν ακόμα και ενάμιση χιλιόμετρο εκτός κέντρου. Ταυτόχρονα το χάος που επικρατεί στη στάθμευση στην Παλιά Πόλη αποδίδεται στους μονίμους κατοίκους στους οποίους τελικά αντιστοιχεί το μικρότερο ποσοστό ευθύνης. ».

Αναλυτικά η επιστολή:

ΠΡΟΣ: Δήμαρχο Κεντρικής Κέρκυρας

ΘΕΜΑ: Πρόσβαση μονίμων κατοίκων στην Παλιά Πόλη

Αξιότιμε κε Δήμαρχε,
στην αρχή του 2025 ο Σύλλογός μας είχε συζητήσει μαζί σας το πρόβλημα της πρόσβασης των αυτοκινήτων των μονίμων κατοίκων στην Παλιά Πόλη και είχε λάβει την υπόσχεση ότι θα ληφθεί σχετική μέριμνα. Δυστυχώς ουδεμία ενέργεια έγινε μέχρι σήμερα κι αυτό ενώ το έτος τελειώνει.
Το πρόβλημα έχει οξυνθεί ακόμα παραπάνω, με κορύφωση κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, οπότε τα αυτοκίνητα ενοικιαστών Airbnb, καταστηματαρχών και υπαλλήλων γεμίζουν κυριολεκτικά κάθε τμήμα της Παλιάς Πόλης (Κοφινέτα, Καμπιέλο, Σπηλιά, Λεμονιά, Άγιοι Πατέρες, Πόρτα Ρεμούντα) αναγκάζοντας τους μόνιμους κατοίκους να σταθμεύουν ακόμα και ενάμιση χιλιόμετρο εκτός κέντρου. Ταυτόχρονα το χάος που επικρατεί στη στάθμευση στην Παλιά Πόλη αποδίδεται στους μονίμους κατοίκους στους οποίους τελικά αντιστοιχεί το μικρότερο ποσοστό ευθύνης.

Η κατάσταση αυτή, σε συνδυασμό με τα ανεξέλεγκτα τραπεζοκαθίσματα, προκαλεί σειρά δυσεπίλυτων έως άλυτων προβλημάτων στην καθημερινότητα των μονίμων κατοίκων.
Ενδεικτικά και μόνο αναφέρουμε:
• Αδυναμία εξυπηρέτησης ασθενών (έχουν καταγραφεί περιπτώσεις κατά τις οποίες επιβλήθηκαν πρόστιμα επειδή μόνιμος κάτοικος μετακίνησε με ΙΧ συγγενικό του πρόσωπο για λόγους υγείας μέσα στο πρωινό).
• Αδυναμία εξυπηρέτησης στοιχειωδών καθημερινών αναγκών.
• Αδυναμία μεταφοράς βαρέων αντικειμένων (ακόμα και στο χώρο εναπόθεσης ογκωδών).
• Δυσκολία στη μετάβαση-επιστροφή-στάθμευση των μονίμων κατοίκων οι οποίοι εργάζονται τους εκτός πόλης.
• Δυσκολία έως αδυναμία στην προσέλευση τεχνικών για επισκευή βλαβών οικιακών συσκευών (ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί κ.ά.).
• Το ίδιο στην περίπτωση μικρών οικοδομικών παρεμβάσεων.
Στην καθημερινή πραγματικότητα τα προβλήματα είναι πολύ περισσότερα.
Έχοντας υπόψη τα παραπάνω, ζητάμε από τη δημοτική αρχή να κάνει τις απαιτούμενες ρυθμίσεις ώστε οι μόνιμοι κάτοικοι της Παλιάς Πόλης να εξυπηρετούνται ως προς τη στάθμευση, στους υπάρχοντες χώρους της (και στους περιβάλλοντες), με απόλυτη προτεραιότητα έναντι οποιουδήποτε άλλου και σε όλη τη διάρκεια του 24ώρου.
Ταυτόχρονα θεωρούμε αυτονόητο να ληφθούν μέτρα ώστε να εξυπηρετούνται οι εργαζόμενοι και οι επαγγελματίες οι οποίοι διαμένουν εκτός Παλιάς Πόλης και δραστηριοποιούνται σε αυτήν, οι ενοικιαστές των Airbnb και οι υπόλοιποι επισκέπτες.
Γι ατην εξυπηρέτηση των μονίμων κατοίκων της Παλιάς Πόλης προτείνουμε:
1. Τη χωροθέτηση ζωνών και θέσεων στάθμευσης, αποκλειστικά για τους μόνιμους κατοίκους, εντός του οικιστικού πυρήνα και περιμετρικά της Παλιάς Πόλης, έχοντας πάντα υπ όψιν και την εξυπηρέτηση των οχημάτων πολιτικής προστασίας.
2. Ο χώρος στάθμευσης στην Κάτω Πλατεία να αποτελεί μέρος των ζωνών στάθμευσης που θα δοθούν στους μόνιμους κατοίκους. Να μην διακοπεί συνολικά η λειτουργία του χώρου αυτού αλλά να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες παρεμβάσεις ώστε να κλειστούν τμήματά του και να μην υπάρξει χρονοχρέωση για τους μόνιμους κατοίκους.
3. Να λειτουργήσει ξανά μετά το τέλος των εκτελουμένων εργασιών ο χώρος στάθμευσης της Λαϊκής έστω και με χρήση μικρότερης έκτασης.
4. Να μην χαθούν άλλες θέσεις στάθμευσης στη Σπηλιά.
5. Τη διασφάλιση εκ μέρους της δημοτικής αρχής της 24ωρης ελεύθερης πρόσβασης των οχημάτων των μονίμων κατοίκων στις περιοχές αυτές.
6. Τη διασφάλιση πρόσβασης τεχνικών ώστε να καλύπτονται οι άμεσες οικιακές και επαγγελματικές ανάγκες.
7. Την αναγκαία για την επιτυχία του όλου εγχειρήματος στενή αστυνόμευση.

Για τους χώρους οι οποίοι μπορούν να εξυπηρετήσουν τη στάθμευση στην Παλιά Πόλη χωρίς να εμποδίζουν την πρόσβαση των αυτοκινήτων των επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας και προκειμένου να βοηθηθούν οι απαραίτητες ενέργειες των δημοτικών υπηρεσιών, ο Σύλλογός μας έχει παραδώσει σχετικό αναλυτικό διάγραμμα και στις τρεις τελευταίες δημοτικές αρχές.
Τέλος, οι μόνιμοι κάτοικοι θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρξει μια πρώτη φάση δοκιμαστικής εφαρμογής του προτεινομένου σχεδίου με ενδεχόμενες αλλαγές και προσθήκες, και αφού εξαχθούν τα κατάλληλα συμπεράσματα, να γίνει η αναγκαία θεσμοθέτηση των μέτρων αυτών Η παρούσα πρόταση δεν καλύπτει το σύνολο των αναγκών των μονίμων κατοίκων σε θέματα στάθμευσης, αλλά αποτελεί μια πρώτη προσέγγιση για την επίλυση του παραπάνω φλέγοντος θέματος, του οποίου η λύση εκκρεμεί επί πολλές δεκαετίες.
Υπενθυμίζουμε ότι οι μόνιμοι κάτοικοι «σηκώνουν» επί χρόνια τις συνέπειες της άναρχης στάθμευσης των μη μονίμων κατοίκων, των ιδιοκτητών τουριστικών λεωφορείων, των ιδιοκτητών λεωφορείων περιήγησης κ.α.
Ο Σύλλογος Μονίμων Κατοίκων προτείνει να ληφθούν υπ’ όψιν τα παρακάτω:
• 159/13.03.1995 αστυνομική απόφαση
• 14-130/02.05.1996 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου
• 30-288/05.11.1996 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου
• 22-591/14.12.2011 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου
• 12-364/17.06.2015 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου
Υπενθυμίζουμε ότι τα οχήματα των μόνιμων κατοίκων της Παλιάς Πόλης είναι καταγεγραμμένα από το καλοκαίρι του 2023 οπότε είχαν δοθεί και οι απαραίτητες κάρτες ελευθέρας εισόδου από την προηγούμενη δημοτική αρχή. Η σχετική βάση δεδομένων που είχε δημιουργηθεί στην Υπηρεσία Καθημερινότητας, οπωσδήποτε χρειάζεται ενημέρωση ώστε να ακολουθήσει η επανέκδοση νέων καρτών.
Ως προς την επικείμενη προσωρινή διακοπή κυκλοφορίας στα Μουράγια, θεωρούμε ότι η λύση την οποία προτείνει η Τροχαία μπορεί να εξυπηρετήσει σε μεγάλο βαθμό τους μόνιμους κατοίκους της περιοχής και μόνον αυτούς, δηλαδή:
Εκτροπή της κυκλοφορίας από είσοδο Π. Φρουρίου προς Δούσμανη, Καποδιστρίου και έξοδο από την Επάνω Πλατεία.
Για τους μονίμους κατοίκους της Παλιάς Πόλης και μόνο, διπλοδρόμηση του δρόμου από είσοδο Π. Φρουρίου ως Αναγνωστική και έξοδος από Καμπιέλο μέσω Καποδιστρίου-Μαντρακίνας- εισόδου Π. Φρουρίου-Δούσμανη- Καποδιστρίου.
Όταν αποκατασταθεί η κυκλοφορία, να απαγορευτεί το πέρασμα από τα Μουράγια των βαρέων οχημάτων. Καθώς το θέμα είναι σύνθετο και πολυσυζητημένο από χρόνια, υποθέτουμε ότι έχει γίνει η σχετική μελέτη ώστε να εφαρμοστεί πλέον η απαγόρευση.

Read next

  • Facebook
  • X
  • LinkedIn
  • Threads
  • Pinterest
  • WhatsApp
  • Telegram
  • Trello
  • Email
  • Κέρκυρα
  • Κέρκυρα
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Εκπαίδευση
  • Διεθνή
  • Ιστορία
  • Πολιτισμός
  • Επιστήμη - Θεωρία - Ιδεολογία
  • Αθλητικά
  • Κοινωνικά
  • Κέρκυρα
    • Περιφ. Ιονίων Νήσων
  • Ποιοι Είμαστε

Διάβασε ακόμα...   

Οι ολιγάρχες της Σίλικον Βάλεϊ χρηματοδοτούν την ακροδεξιά
Διεθνή 16-07-26

Οι ολιγάρχες της Σίλικον Βάλεϊ χρηματοδοτούν την ακροδεξιά

Ο Σύλλογος Υπαλλήλων του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων για τη διαχείριση της περιουσίας και την αδιαφάνεια
Επικαιρότητα 16-07-26

Ο Σύλλογος Υπαλλήλων του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων για τη διαχείριση της περιουσίας και την αδιαφάνεια

Η ΝΔ καλύπτει τις αδιανόητες μισαναπηρικές δηλώσεις του δημάρχου Άργους – Μυκηνών
Επικαιρότητα 16-07-26

Η ΝΔ καλύπτει τις αδιανόητες μισαναπηρικές δηλώσεις του δημάρχου Άργους – Μυκηνών

Του Γιώργη Γιαννακέλλη - vathikokkino.gr Ο δήμαρχος Άργους – Μυκηνών, Ιωάννης Μαλτέζος, δεν είναι απλώς ένας αυτοδιοικητικός παράγοντας. Είναι κορυφαίο κομματικό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, καθώς συμμετέχει...

Οι ζωές μας δεν είναι κόστος! Δεν θα θυσιαστούμε για τα κέρδη τους! - ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΙΣ 16-7 ΣΤΟΝ ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟ
Εκπαίδευση 16-07-26

Οι ζωές μας δεν είναι κόστος! Δεν θα θυσιαστούμε για τα κέρδη τους! - ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΙΣ 16-7 ΣΤΟΝ ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟ

Για το νέο έγκλημα στο Άργος
Εκπαίδευση 16-07-26

Για το νέο έγκλημα στο Άργος

Αποχαιρετισμός στην εκπαιδευτικό Εύα Τσαχαλίνα
Θάνατοι 16-07-26

Αποχαιρετισμός στην εκπαιδευτικό Εύα Τσαχαλίνα

Σαν σήμερα 15/7/1974 έγινε το πραξικόπημα κατά της Κύπρου
Ιστορία 15-07-26

Σαν σήμερα 15/7/1974 έγινε το πραξικόπημα κατά της Κύπρου

Άργος: Η κοινωνία αποδοκιμάζει τον δήμαρχο που στάθηκε απέναντι στο αίτημα για δικαιοσύνη
Επικαιρότητα 15-07-26

Άργος: Η κοινωνία αποδοκιμάζει τον δήμαρχο που στάθηκε απέναντι στο αίτημα για δικαιοσύνη

Συγκέντρωση εκπαιδευτικών στην Κομοτηνή ενάντια στις διώξεις τη Δευτέρα 20/7
Εκπαίδευση 15-07-26

Συγκέντρωση εκπαιδευτικών στην Κομοτηνή ενάντια στις διώξεις τη Δευτέρα 20/7

Με αφορμή τη «φιέστα-εγκαίνια» του Κέντρου Καινοτομίας στην Κέρκυρα
Κέρκυρα 15-07-26

Με αφορμή τη «φιέστα-εγκαίνια» του Κέντρου Καινοτομίας στην Κέρκυρα

Μια μέρα μαύρων επετείων
Ιστορία 15-07-26

Μια μέρα μαύρων επετείων

Πρόγραμμα 16ου Φεστιβάλ Αλυκών Λευκίμμης 7 - 15 Αυγούστου 2026
Κέρκυρα 15-07-26

Πρόγραμμα 16ου Φεστιβάλ Αλυκών Λευκίμμης 7 - 15 Αυγούστου 2026

Σήμερα Τετάρτη 15/7 Παρουσίαση του μουσικού βιβλίου «Αγάπη κέρνα με» Σπ. Σαμοϊλη – Β. Μπουντούρη  - Μουσική βραδιά– Λευκίμμη: Οινοποιείο Ποντίγιο (ΒΙΝΤΕΟ)
Κέρκυρα 15-07-26

Σήμερα Τετάρτη 15/7 Παρουσίαση του μουσικού βιβλίου «Αγάπη κέρνα με» Σπ. Σαμοϊλη – Β. Μπουντούρη  - Μουσική βραδιά– Λευκίμμη: Οινοποιείο Ποντίγιο (ΒΙΝΤΕΟ)

Σαν σήμερα 15 Ιουλίου στην Κέρκυρα
Κέρκυρα 15-07-26

Σαν σήμερα 15 Ιουλίου στην Κέρκυρα

Για την κλήση σε απολογία στο Πειθαρχικό μελών ΣΕΠΕ Μεσσηνίας
Εκπαίδευση 15-07-26

Για την κλήση σε απολογία στο Πειθαρχικό μελών ΣΕΠΕ Μεσσηνίας

Ανταπόκριση από την απεργιακή συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ ενάντια στη συνταγματική αναθεώρηση
Επικαιρότητα 15-07-26

Ανταπόκριση από την απεργιακή συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ ενάντια στη συνταγματική αναθεώρηση

Γιατί να υπάρχουν αναπληρωτές όταν οι ανάγκες είναι μόνιμες;
Εκπαίδευση 15-07-26

Γιατί να υπάρχουν αναπληρωτές όταν οι ανάγκες είναι μόνιμες;

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani
Copyright © 2026 drepani.gr. Με την επιφύλαξη κάθε δικαιώματος.
Το Joomla! είναι Ελεύθερο Λογισμικό που διατίθεται σύμφωνα με τη Γενική Δημόσια Άδεια Χρήσης GNU.