• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018
Το ερωτευμένο ζευγάρι σε φωτογραφία εφημερίδας της εποχής.ι Το ερωτευμένο ζευγάρι σε φωτογραφία εφημερίδας της εποχής.ι

Πέρσα Βλάχου: Η Κερκυραία "Μενιδιάτισσα" και ο επεισοδιακός της γάμος

November 15, 2023 3286

( ΑΓΝΩΣΤΕΣ ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ)

 

ΠΕΡΣΑ ΒΛΑΧΟΥ – Η ΚΕΡΚΥΡΑΙΑ « ΜΕΝΙΔΙΑΤΙΣΣΑ» ΚΑΙ Ο ΕΠΕΙΣΟΔΙΑΚΟΣ ΤΗΣ ΓΑΜΟΣ

Ο Γιάννης Μπαρδάκης την Τετάρτη στο Agriniowebradio.gr | AgrinioPress

Του Γιάννη Μπαρδάκη*

Προπολεμικά μια από τις μπριόζες ηθοποιούς κυρίως του μουσικού θεάτρου υπήρξε η Πέρσα Βλάχου.

Είχε γεννηθεί στο Μαντούκι της Κέρκυρας το 1905 και ο πατέρας της ήταν πλοιοκτήτης στο νησί.

Έχοντας προφανώς τα οικονομικά μέσα ξέφυγε πολύ νωρίς από τα όρια του όμορφου νησιού της και ανέβηκε στη πρωτεύουσα, στην οποία μαθήτρια ακόμη ( 16χρονη) ανέβηκε στο σανίδι του μουσικού θεάτρου, παίρνοντας μέρος σε περιοδεία στη Κρήτη του θιάσου Φρόσως και Νίνας Κόκκου που ήταν κόρες των μεγάλων ηθοποιών του 18ου αιώνας Νικολάου και Ανθίππης Κόκκου.

Από το 1927 και μετά συνεργάστηκε με πολλούς μουσικούς θιάσους της Αθήνας , όπως του Παρασκευά Οικονόμου, του Πέτρου Κυριακού, της Καίτης Βερώνη, της Ζαζάς Μπριλάντη δημιουργώντας με μεγάλη επιτυχία το τύπο της « Μενιδιάτισσας», αφήνοντας το στίγμα της.

Το 1929 η χάρη της έφτασε μέχρι το Μπροντγουέϊ με το θίασο του Μίχη Ιακωβίδη, όπου έδωσαν πολλές παραστάσεις με ποικίλο δραματολόγιο, που περιλάμβανε οπερέτα, επιθεώρηση, δράμα και κωμωδία.

Αν και στη σιλουέτα – ήταν λίγο…. τροφαντή- υστερούσε άλλων γυναικών ηθοποιών της εποχής της, υπερείχε όμως διαθέτοντας υπέροχα καστανά μαλλιά και μαύρα εκφραστικά μάτια.

Διαθέτοντας και υπέροχη φωνή- άλλωστε τι Κερκυραία θα ήταν- στη περίοδο της Κατοχής για να επιζήσει συνεργάστηκε με θιάσους βαριετέ, όπως του διάσημου Αττίκ, του Φίλωνα Αρία, του Γιώργου Οικονομίδη και του Λάμπρου Ζούνη, πατέρα της Πέμης Ζούνη.

Επίσης λόγω της φωνής της κατέγραψε συμμετοχές και σε οπερέτες κυρίως στην όπερα του Βιντζέτζο Μπελλίνι « Η Υπνοβάτις».

Στο κινηματογράφο η συμμετοχή της δεν ήταν ιδιαίτερα αξιόλογη, αφού μετείχε σε 4 μόνο ταινίες. Ξεκίνησε αμέσως μετά το πόλεμο με τη κωμωδία του Αλέκου Σακελλάριου « Παπούτσι από το τόπο σου» ( Α΄ προβολή 9-12-1946) δίπλα στους Μάνο Φιλιππίδη, Γεωργία Βασιλειάδου, Αλέκο Λειβαδίτη.